Ett måste i December!

Nu är December här och det är nu all julstämning drar igång på riktigt.
Många av er kommer tycka att jag är världens tönt nu och andra kommer att känna igen sig i mig. 😉
Jag är helt besatt av Julkalendern som går på TVn varje jul, det är jätte viktigt för mig av någon konstig anledning att titta på den varje dag från 1a December fram till julafton.
Eller det kanske mer är som någon tvångstanke haha!

Iallafall så har jag alltid höga förväntningar varje år på att det ska vara den bästa Julkalendern någonsin, men på senare tid har jag blivit lite besviken.
Det kan ha med att göra att jag blivit äldre och att avsnitten blivit barnsligare, men jag brukar ju titta på barnprogram annars med. 😉
Fast även om jag tyckte att julkalendern vart dålig några år så har jag inte slutat att titta, så ja det är nog en tvångstanke haha!

Julkalendern har ju sänds i väldigt många år nu, enda sen 1960 för att vara exakt och jag tänkte då att vi kunde snacka lite om hur mycket man minns från tidigare år och vilken man tyckte var bäst helt enkelt.
Jag tycker att det hade vart super kul att veta vad ni tycker eftersom detta håller mig varmt om hjärtat!

Den första julkalendern jag minns är faktiskt Teskedsgumman som sändes år 1967, och nej jag var absolut inte född då men jag hade den på VHS om ni minns vad det är 😉
Så jag har sett den väldigt många gånger!
När jag var liten så tyckte jag om att se på den men jag tvivlar på om jag hade tyckt om den idag faktiskt…
teskedsgumman1920-jpg

Den andra Julkalendern jag kommer ihåg bara så där är Herkules Jonssons storverk från  år 1969.
Men det är av samma anledning som förra, jag hade den på VHS.
Jag har nog sett denna Julkalender ca 50 gånger. Minst!
Jag älskade den och jag skulle nog göra det än idag om jag såg den.
Den är väldigt rolig så den tycker att att ni borde titta på! 😀
herkules-jonssons-storverk2-jpg

En riktig klassiker som jag tror att alla har sett är Sunes Jul från år 1991. Det är nu en sån man måste se varje jul och den är lika bra varje år! Den lyckades dom verkligen med!
sunes_jul

Mysteriet på Greveholm år 1996 är helt klart min favorit! Denna hade jag också på VHS hemma och jag kan faktiskt med handen på hjärtat säga att jag och mina syskon sett denna 100 gånger.
Vi var HELT besatta av den, men det var vi garanterat inte ensamma om!
07-greveholm-300__mngl_20111202nb5x020,nje_1.indd_2209

När karusellerna sover år 1998 är faktiskt den första julkalendern som jag kommer ihåg att jag såg när den gick på tv, alltså inte en sån jag hade på film. Detta år gick jag på dagis och var 4år, vad sjukt egentligen att man kommer ihåg saker från den åldern. Men detta kommer jag ihåg väldigt väl och jag älskade den! Och det är även en sån kalender jag kan titta på SVTs hemsida än idag!
karusellernasover

Kaspar i Nudådalen år 2001 minns väl alla? Han som alltid skulle slicka på ett räcke och fastna med tungan. Haha! Jag minns att jag gick och gjorde det ett X antal gånger efter att han alltid gjorde det. För att jag ville se vad som kunde hända… Ja Jonna du var en väldigt klok tjej när du var liten…
kaspar-i-nud-dalen-jpg

År 2002 var det Dieselråttor och sjömansmöss som gick som julkalender och jag minns att dom hade massor med konstiga citat och ramsor som alla sprang runt och sa till alla. Nu när jag skriver om denna så känner jag att det var väldigt länge sen jag såg den och att jag måste se den snart igen, för visst var den rolig?
dieselrattorochsjomansmoss13-jpg

Allrams höjdarpaket år 2004 är den på riktigt värsta Julkalendern jag sett! Jag var så himla besviken detta år att jag till och med grät. Men jag tvingade mig själv att se alla avsnitt ändå så jag led verkligen igenom den ända fram till julafton haha…

SVT1 lšrdag 26 januari 2002 kl 18.30: Allra mest tecknat 1:18 Bildtext: Fr v: Tjet, showens DJ och programledaren Allram Eest. Foto: Johan Paulin Bilden fŒr endast anvŠndas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

En till riktigt dålig Julkalender var Tusen år till julafton år 2015. Jag förstår syftet med den att barn som tittar på den ska lära sig om historia osv, men satan vad tråkig den var… Jag kan tänka mig att det var roligt att spela in den, men inte att titta på haha!
tusenårtilljul

2016 Alltså förra året var det Selmas Saga som stod för underhållningen och det var den första på senare år jag verkligen tyckte höll mina höga förväntningar. Den var verkligen mysig och jätte bra!
selmassaga

Så för er som inte sett den borde verkligen ge den en chans, ni kommer inte att ångra er! 🙂

Och så var vi framme vid årets Julkalender som heter Jakten på tidskristallen och det har nu gått tre avsnitt. Tydligen så är julkalendern baserad på en bok som heter Speglarnas hemlighet.
Jag har sett alla avsnitt hittills och jag tycker inte direkt att man kan säga nått om en julkalender innan det gått 3-4 avsnitt men det kändes ändå som att det kommer bli en intressant julkalender och wow vad barnen är bra skådespelare!
Vad tyckte ni som såg det, om ni har någon första känsla efter dom första avsnitten? 🙂

Som ni märkt nu så har jag hoppat massor mellan åren, det bli ett väldigt långt inlägg annars haha!
Nej men jag tänkte att jag skulle skriva om dom jag tyckte var bäst och sämst helt enkelt. Men självklart har jag ju sett fler än dessa. 🙂
Vilken julkalender minns ni bäst och har ni någon favorit som ni kan se hur många gånger som helst och har ni någon ni bara avskyr? Jag är jätte sugen på att höra allt! 😀

No Comments
 • Marielle

  Pelle Svanslös är en av mina stora favoriter.

  Reply

 • Emelie

  De bästa julkalendrarna jag vet är Mysteriet på Greveholm (1996), Tjuvarnas Jul (2011), Barna hedenhös uppfinner julen (2013), Hotell Gyllene Knorren (2010), Sunes Jul (1991) och Trolltider (1979). En julkalender som jag verkligen inte var min smak var Tusen år till julafton (2015).

  Reply

 • Madeloon

  Åå jag älskar också julkalendern. Tittar varje år och jag är 34
  Min solklara favorit är Sunes jul. Tittar på den varje år. Men sen älskade jag även Ture Sventon. Blir jämt sugen på temla när jag ser den haha

  Reply

 • Tallar

  Tjuvarnas jul var verkligen bäst och mysig

  Reply

 • Elvira

  Jag tycker också att året julkalender verkar bra!

  Reply

 • Fanny

  Jag tycker mysteriet på Greveholm och Dieselråttor och sjömansmöss är de bästa 🙂

  Reply

 • Sofia

  Trolltider är nog det första julkalenserminnet jag har… Men kommer inte ihåg mycket…
  Ture Sventon, Kurt Ohlsson, Julens hjältar, det är såna som satt sig… I karusellerna sover spelade de in en scen i våran lokala ica-affär och det är ungefär så mycket jag minns.
  Tusen år till julafton gillade jag 🙂 men så gillar jag även Historieätarna, så då var man väl inne i konceptet… Fick förstår jag om barn blev besvikna över den!
  Årets har jag inte heller fått så mycket intryck av… Men jag gillar ju Eva Rydberg!

  Du har nog insett att jag är något äldre än dig 😉

  Reply

 • Anonym

  Mina absoluta favoritkalendrar är helt klart sunes jul, tjuvarnas jul och trolltider! När jag var lite tyckte jag att superhjältejul, skägget i brevlådan, barna hedenhös uppfinner julen och hotell gyllene knorren vad allra bäst fast nu tycker jag inte att det är dom bästa direkt. Ly

  Reply

 • sofie

  om jag ska tänka tillbaka till när man var liten så tycker jag julkalendern var mer julig förr än vad den är nu. jag kommer ihåg sune och pettson som de första jag minns. klasses julkalender har jag sett i efter hand på dvd de är min favorit. så dom åren de är en dålig julkalender då titta jag på en gammal julkalender. albert och herbert är också bra den sänes innan jag var född men har sett den i efterhand på youtube.

  Reply

 • Evahle - en blogg om psykisk hälsa

  Åh Sunes jul och mysteriet på greveholm är mina favoriter 🙂 Kollar på dem varje år!

  Vill också lägga till att du och Jocke är mina förebilder. Blir så motiverad av er och jag hoppas att ni snart är tillbaka på youtube på heltid. Ni är fantastiska och tack för allt ni gör! Ni peppar mig så otroligt mycket till att kämpa. Kram <3

  Reply

 • Sandra Berglund

  Hej Jonna!
  Roligt att du tagit tag i bloggandet! Måste säga att jag tyckte det var tråkigt när du och Joakim slutade med youtube, vilket är förståeligt med tanke på vad ni utsattes för! Men är ändå glad att ni lägger ut lite klipp emellanåt

  Den julkalender jag minns bäst, eller den som jag fastade för mest under uppväxten var ”diselråttor och sjömansmöss”, minns den inte riktigt idag, så behöver nog se om den för att friska upp minnet
  Men sedan tyckte jag förre årets julkalender var väldigt bra!!
  Årets julkalender tycker jag började väldigt segt, men jag tycker den bygger allt eftersom, så jag tror och hoppas att den kommer att bli så bra som jag tror!

  Ta han om dig Jonna! Ser fram emot att följa din blogg!
  Kram Sandra, 24 år

  Reply

 • Linda

  Mina favoriter är Sunes jul, Pelle Svanslös och självklart mysteriet på Greveholm!

  Reply

 • Josefine

  Mina bästa är väl mysteriet på Greveholm, tusen år till julafton och typ trolltider. Jag minns också att jag tyckte jul hunden var bra. Det är väl mestadels för skådespelarna men också för det var mysiga och hade en bra handling.

  Jag vet inte vad jag tycker om den nyaste dem är väl bra för hon tanten (Eva) som spelade hon mörkhåriga i trolltider är med och så är ju fler andra kända med.

  Men jag tycker nog de äldre julkalendrarna var bättre för då var min mindre och satt och kollade nu har jag tyvärr missat en del för det går varit en del ointressanta på senaste åren! Jag minns att jag var skeptisk till några av de nyare men när man väl sett ett par avsnitt så blev det bara bättre och bättre!

  Reply

 • Emma Elisabeth

  Är ni fullt medvetna om att ni filmade Gabriel Odenhammar, han som spelade Håkan i Sunes jul när du och Jocke gjorde eran tv serie Jocke och Jonna i Nöd och lust? det var en kille ni pratade lite snabbt med på stan med en barnvagn och jag kunde inte låta bli att undra om ni visste vem det var. Han bor nämligen här i Norrköping

  Reply

 • Heidie

  Min favoritjulkalender är trolltider eller tjuvarnas jul 🙂 minns tyvärr inte vilket år dom gick :p tjuvarnas jul gick iallafall när jag var mindre men trolltider vet jag inte ens om jag var född 🙂 och självklart som dig så älskar jag med mysteriet på Greveholm 🙂 tydligen ska det finnas två såna julkalender, men jag har bara sett den ena och det är den som du hade bild på 🙂

  Reply

 • Hannah

  Tjuvarnas jul är en riktigt höjdare! Den gick år 2011, har jag för mig. Det är en sån där julkalender som man kan titta på minst 100 gånger. Och det är även något man kan titta på året runt, trots att det handlad om julen. Jag tycker också likadant om Tusen år till julafton. Jag själv har en tradition att titta på julkalendern varje dag och jag led verkligen nästa igenom den.

  Reply

 • Matilda

  Åh vilka nostalgikänslor jag fick nu! Har också kollat på Teskedsgumman på VHS när jag var liten, den är ju jätte härlig!
  Tycker att Dieselråttor och Sjömansmöss är en av de bästa julkalendrarna som gjorts genom alla tider. Den tillsammans med när LasseMajas Detektivbyrå gick som julkalender är nog de absolut bästa!

  Reply

 • Jessica L

  Greveholm är min absoluta favorit ❤ sunes jul och pellesvanslös ligger inte långt efter. På senare år gillar jag Barna Hedenhös. Annars tycker jag som dig, att julkalenderna är tråkigare nu för tiden. Men barnen gillar dem av någon anledning, trots att vissa inte innehållet något julaktigt alls. Kram

  Reply

 • Isabella

  Min favorit är deffinitivt barna hedenhös och det är nog också den som jag kommer ihåg mest. Jag skulle dock verkligen vilja se den igen så är det någon som vet var så är jag glad för svar. 🙂

  Reply

 • Sanna

  Du borde kolla på ”Trolltider” från 1979. Min mamma kollade på den när hon var liten och även jag, på VHS då Riktigt mysig julkalender! ❄

  Reply

 • Frida

  Såg du aldrig tjuvarnas jul som typ gick 2014??

  Reply

 • Camilla

  Helt klart bäst är Trolltider

  Reply

 • Emma

  Trolltider är den absoluta favoriter! Kollar på den varje år, kan vääldigt varmt rekommendera! För övrigt så är det nog, sunes jul, mysteriet på Greveholm, diselråttor & sjömansmöss och julens hjältar!
  Och stort cred till er som valde att stå upp för er själva och verkligen ta avstånd från sånt som var alldeles för negativt! All lycka till er!❤

  Reply

 • Malin

  En utav mina favoriter är Jul i kapernaum som sändes 1995 🙂

  Reply

 • Beatrice Silverfeather

  Mina ”Top 3-favoriter” är nog:
  1. Trolltider, var inte född då men har den på film och tror att jag har sett den minst 1,2 miljoner gånger typ❤
  2. Tjuvarnas Jul❤❤
  3. Mysteriet på greveholm❤

  Reply

 • Beatrice Silverfeather

  TROLLTIDER!!!❤❤

  Reply

 • Ellen

  Tjuvarnas jul
  Pelle Svanslös
  Och disselråttor och sjömansmöss ❤️

  Reply

 • Thess

  Hej Jonna.

  Jag är väl mer elr mindre oxå som dig att julkalendern är ett måste även att det vissa år varit skit. Försöker pracka på dottern hur viktigt det är att titta på det. Dock är det väl mer så att jag försöker få det som en tradition av att mysa ner i soffan på morgonen innan skolan och äta lite frukost tillsammans.
  Efter att kalendrarna började komma på dvd så har jag köpt dom som jag älskat mest och dom som dottern älskar mest.
  Dom jag minns mest och gillat:
  Trolltider
  Pettson och Findus
  Mysteriet på Greveholm (första)
  Klasses
  Albert och Herbert
  Håll huvet kallt

  Min botten 5 är:
  Jul i Kapernaum
  Piratskattens hemlighet
  Tusen år till julafton
  Mysteriet på Greveholm (andra)
  Allrams höjdarpaket

  Kul att dela med sig med vad man gillar och inte 😉

  Reply

 • Jessica

  Trolltider är en favorit för mig. Har den på vhs då jag är född 86.. sen Pelle svanslös var så himla mysig och är också en favorit. Den här jag på dvd. Håller med dig angående de senaste årens julkalendrar. ❤

  Reply

 • S

  Julens Hjältar från 1999 (kollade nyss om den på youtube, så knäpp och rolig!)
  Dieselråttor och sjömansmöss och den allra allra bästa är självklart Trolltider (var dock inte född då, men har nog kollat på den över 100 gånger)

  Jag gillade Tusen år till julafton också, men det är nog mest för att jag är besatt av historia och älskar historieätarna

  Reply

 • Annika

  mina favoriter är nog helt klart selmas saga, julens hjältar om du inte har sett julens hjältar MÅSTE du se den, jag tycker den är SUPERBRA och tycker detta årets är spännande! men favoriten är nog Selmas saga 🙂

  Reply

 • Jessica

  När karusellerna sover minns jag också, och julens hjältar. Slutade kolla väldigt tidigt för jag tyckte att ju äldre man blev desto dåligare blev de! Har kollat på teskedsgumman, trolltider och mysteriet på greveholm i efterhand på vhs, och de är väl dom bästa tycker jag! ^^

  Reply

 • Azita

  Jag ÄLSKAR Mysteriet på Greveholm, Pelle Svanslös, Sunes Jul, en gumma som blev liten som en tesked, När karusellerna sover, Tjuvarnas Jul, Mysteriet på Greveholm grevens återkomst, Håkan Bråkan, och Barna Hedenhös uppfinner julen.
  Jag ÄLSKAR allt som är gammalt alltså från år 19.00, och alla har jag sett i film alltså inte när dem sändes på tv, ja förutom dem som kommer från 2000 och uppåt.

  Reply

 • lova

  min favorit är greveholm så bra!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *