Hjälp mig!

Ni gör mig så himla glad! Satan vad ni är stöttande och peppande det är helt sjukt hur mycket kärlek, glädje och hopp ni skänker mig/oss med era fina kommentarer! Jag är så himla glad att jag började blogga så jag fick chansen att veta så mycket om er.
Att blogga och läsa era kommentarer har absolut blivit min favorit stund på dagarna.
Tusen tack för att ni följer med oss på vår resa!

Eftersom att ni ger så himla bra tips och är så himla kloka så tänkte jag fråga er om saker man kan ha med sig i väskan som är lätta att äta som man kan äta när man får blodsockerfall.
Jag får det sååå himla ofta om dagarna trots att jag äter varannan till var tredje timme.
Jag blir snurrig och det suger till i magen och är bara en tidsfråga innan jag kräks.
Jag är så himla rädd för att kräkas.
Jag har inte haft några problem med att kräkas när jag var liten och vi ska inte snacka om hur många gånger jag stoppade fingrarna i halsen för att spy på fyllan i tonåren.
Men nu på senare år har jag verkligen fått någon slags fobi för det och jag är verkligen super rädd för att jag ska göra det nu under graviditeten.
Ni som fått graviddiabetes, hur kände ni av det? Eller märkte ni det bara på tester hos läkaren?

Kom gärna med alla tips ni kan tänka er då vi snart kommer att resa bort i några dagar och då kommer jag inte ha tillgång till ett skafferi fullt med frukt och annat som här hemma utan då kommer jag bara ha tillgång till min väska och då måste jag verkligen fylla den med saker som är lätta och smidiga att äta.
Det får inte vara för mycket att tugga för då äcklas jag och då finns också risk att jag kräks.
Gud vad jag känner mig omständig nu haha! Men jag är faktiskt väldigt känslig för att kräkas nu.

Comments 91
 • Mimmie

  Banan, en chokladbit, det finns ju druvsocker tabletter i en vanlig mataffär 🙂

  Reply

 • Hanna

  Hej, jag har själv problem med mitt blodsocker och får oxå blodsockerfall varannan timme. Min läkare rekommenderade dextrosol tabletter. Ha alltid en sån med dig i jackan Eller väskan och så fort du känner dig lite yr eller känner att blodsockret sjukker ta en till två stycken så känns de bättre!! Superbra kan rekommendera det!

  Reply

 • Daniella

  Hej bästa jonna 😊 jag hade gravid diabetes och min dotter har diabetes sen hon var 3 år, det bästa saken jag hade och även hon äter är banan & äpple och dricker mer dricka 😊 kram på dig ❤

  Reply

 • carmela

  inte expert på graviditet diabetes, men kan vara att din kropp inte har vant sig vid att du behöver extra näring osv just nu, ?

  Reply

 • Viktoria nilsson

  Hejsan, går själv in i v19 på lördag och har måt väldigt illa de första månaderna, men försökte att alltid ha en liten låda med salta kex, typ en banan och vatten i väskan vart jag ön gick. Salta kex funkade väldigt bra mot mitt illamående., hoppas du kan hitta nått som funkar för dig då de inte år kul att må illa hela tiden. Första 3 månaderna var de mest soffläge här pga illamående men efter några veckor släppte de, nu kan jag känna av de i bland men de är mest efter för kraftig mat, vilket bara är positivt då jag blivit så mycket nyttigare sen jag vart gravid 😂 pga att jag måde så illa av allt annat än frukt 😂

  Hoppas du snart mår bättre och stort grattis till er å lycka till ❤️

  Kramar Viktoria

  Reply

 • Jonna

  Barnsmoothies som är färdigköpt i affären!
  Jag måste alltid ha mellis med mig och när jag reste till Tanzania funderade jag länge på smidiga mellanmål som håller! Knäckebröd och bars men nä. Smoothiesens vann överlägset. Finns ju även gröt i såna små pack:)

  https://www.google.se/search?q=barn+smoothie&rlz=1CDGOYI_enSE739SE739&hl=sv&prmd=imsvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNy-uBxMnZAhWImLQKHbd2C8gQ_AUIESgB&biw=375&bih=591#imgrc=TTlh1Py-O-3qvM:

  Reply

 • Sandra

  Kolla på hyllorna för olika bars. Finns massa olika! Ett annat tips är såna singelförpackade knäckebröd med nån god ”röra” emellan. Det är wasa som gör dom och tycker dom är super! Finns också i olika smaker. Dom brukar ligga i typ lådor vid knäckebröden i affären. Sen frukt såklart 🙂

  Reply

 • Sandra

  min kille som har diabetes brukar ha dextosol här hemma då vi sällan har massa sötsaker hemma på. vardagar 🙂 enkelt att ha med sig i väskan 🙂

  Reply

 • Sofi Malmgren

  Får ofta blodsockerfall och ser då till att ha med mig något litet som en chokladbit eller liknande eller bars. Även dextrosol är bra

  Reply

 • Caroline

  Banan! Lätt att ta med och lätt och snabbt att äta 🙂 Kan dessutom hjälpa mot illamåendet 😉

  Reply

 • Josefine

  När jag vill ha med något lätt i väskan brukar jag göra hemmagjorda bars. Superlätt och en riktig räddare i nöden. Brukar bara mixa nötter (inte för hårt, gott med lite tuggmotstånd), dadlar (för naturlig sötma), jordnötssmör och ev lite smält mörk choklad. Brukar sist av allt blanda i lite torkade tranbär/russin utan att mixa. Trycka ut allt i en långsmal form och sen låta det stela över natten i kylen. Sen funkar det utmärkt att ha i en liten låda i väskan 🙂

  Reply

 • R

  Har hört att knapra morötter är bra mot illamåendet!

  Reply

 • S

  Köp åkesjukeband på apoteket!!! Bästa tipset jag har!

  Reply

 • Felicia

  Jag brukar äta knäckebröd 😂😂😂det brukar iallafall hjälpa mig!😂

  Reply

 • Amanda

  Salta kex är himla bra mot illamående! Sura karameller har också funkat för mig. Inget som är sött, för då tycker jag att det bara vänder sig i magen. Salta nötter funkar också, men bara ett par stycken.. 🙂

  Reply

 • Josefine

  Min bm rekommenderar kex, banan, mackor, buljongvatten. Jag stoppar i mig en tunnbrödsrulle på morgnarna å har köpt massa allevobars.
  Angående graviddiabetes gör du test hos bm, ser säkert ut som det ska, du är bara extra känslig nu i början å massa hormoner osv 🙂

  Reply

 • Emma 25

  Dextrosol ske små russin paket någon typ
  bar eller något är oxå bra å snabbt att få i sig 😘 hoppas du slipper spy! Massa kärlek✨

  Reply

 • Sara

  Alltså snälla. Du är i vecka 8?!
  Lugna dig. Ska alla behöva lyssna på ditt tjat om graviditeten i 8 månader till? Stackarna.
  ”Jag är ju gravid så jag är hungrig” ”jag är trött för att jag är gravid” ”jag kan inte vara med på något roligt för jag är gravid” ”jag kan inte bära för jag är gravid”.
  Hahaha kom igen. Vad håller du på med? Du skyller ALLT på graviditeten heeela tiden. Lugn och fin, fuling!

  Reply

  • mrslundell Post author

   ja om du fortsätter att läsa min blogg eller tittar på våra vloggar så kommer du att få höra tjatet om barn och graviditet i 7 månader till då det är en stor del av vårt liv och våra medier handlar just om våra liv 🙂

   Reply

  • Ella

   Vilken onödig kommentar. Antar att du själv aldrig varit gravid 😆 Alla graviditeter är olika! En del har det jobbigt redan från start och påverkas väldigt mycket av hormonomställningen. Och eftersom du förmodligen redan vet hur länge de kämpat med att bli gravida så är det klart det kommer uppdateras mycket kring det. Om det inte passar är det ju bara att sluta läsa bloggen??

   Reply

  • Lelle

   Snack om bitter …Men passar de inte sluta titta eller läs då lilla vän att bli förälder är de största som finns ,Klart dom ska dela medsäg utav sitt liv om dom vill …
   Så fruktansvärt trött på BitterF.

   Lycka till Jocke o Jonna

   Reply

  • Frida

   Är faktiskt så man kan må, och lyfta tungt ska man vara försiktig med! sen orkar man inte alltid göra massa saker i början av en graviditet för man kan va sjukligt trött. Tro mig jag vet! även om man ”bara” är gravid i vecka 8 så ändras hormonerna i kroppen som gör att man blir sugen på vissa saker att äta, äcklad av vissa saker osv. detta kan till och med ske INNAN man ens vet att man är gravid. så kanske DU ska lugna dig lite.

   Reply

 • Mai-lee

  Hej Jonna!
  Jag kräktes i vecka 7-12 men fick utskrivet tabletter mot illamåendet av läkaren. Kommer dock inte ihåg va dom heter.
  Sen åt ja smörgåsrån å de tyckte jag hjälpte.
  En liten fråga tar du några kosttillskott typ som folsyra eller något? 🙂

  Reply

 • Alma

  Kanske inte är något jättegott men dextrosol brukar personer med diabetes äta för att få upp blodsockret, funkar snabbt. Tror det finns lite olika smaker. Lycka till!:)

  Reply

 • Ebba

  Om du är rädd för att Spy eller om när du när illa skulle jag starkt rekommendera salta kex och frukt. Hjälpte mej väldigt mycket då ja spydde under en sån lång tid. Ät ”lätta” saker och när du känner att du börjar må illa stoppa i dej nätt litet på en gång så brukar de oftast gå över. Drickyoghurt är också toppen! Om du vill få i dej nätt snabbt när du får blodsockerfall!

  Reply

 • Caroline

  Salta kex, nutrilett bars, päron, naturgodis & pingvinstängerna (godis).. Även vanlig coca cola! Det fungerade för mig! Jag kör lastbil och var tvungen att ha väskan fylld med saker att äta. Annars kom illamåendet och sedan var det kört!
  Hoppas du hittar något för dig!
  ❤️

  Reply

 • Petra

  Jag förstår dig helt o hållet med blodsockret! Ett tips är att alltid ha med sig en bars i väskan. Jag har så svårt att få i mig nåt på springande fot, sen har jag så också himla svårt med dom från Nutrilett osv, men jag hittade Müsli bars på Lidl, 6st för en tjuga! Dom är supergoda! Sen ett tips är också att äta mkt fibrer, sånt som du står dig på längre. Fast är man gravid så blir man hungrig oavsett 😉

  Reply

 • ramona

  Kex är ju alltid smidigt men ger ju verkligen ingen näring alls. Färdiga smoothies, kan det vara något? Finns ju i smidiga förpackningar med och där är massor av nyttigt. Mättar även lite. Pastiller från rene voltare har jag ofta i väskan, finns i massor av smaker och är så goda att suga på om man mår illa. Brukar finnas på apotek bland annat. Jobbigt för dig. Är själv rädd för att kräkas men tack och lov har jag inte gjort det på flera år. Peppar peppar, bäst att säga 🙂 Ta hand om dig och hoppas du får massor av bra tips. Kram fina <3

  Reply

 • Frida

  tips är att du har tex en liten festis, sen tycker jag att den där baren som heter smash! som finns i godishyllan är kanon för den ger både socker och salt, du kan ha nån klubba, lakrits är bra också och äpple och banan. nu blev det väldigt mycket socker men är ju det som behövs när man får ett ”akut”blodsockerfall. annars är det bra om du äter lite och ofta. alltså ät lite kex mot illamåendet, sen är det bra att äta kanske en frukt, nåt kex, kanske dricka ett glas nyponsoppa osv varje timme / varje 1,5 timme 🙂 alltså ät lite men ofta 🙂

  Reply

 • Linda

  Kanske någon energibar av något slag? Fast det är ju ganska mycket att tugga ifs 🤔 finns ju fruktstänger till barn som är väldigt lättätna också och de innehåller 100% frukt och förvaras inte i kylskåp 😊👍

  Reply

 • Melindha

  Är inte gravid men lider med dig o din fobi för o spy. Har exakt samma, så jävla hemskt, så fort jag mår lite illa så får jag panik 😫

  Reply

 • Fiffi

  Hej Jonna,
  Spegelglasmöbler- kolla in myfurniture, jag har beställt jätte fina spegelmöbler därifrån.
  Vilken möbelaffär var ni i i dagens vlogg? Älskade soffan.. kram o ha en bra dag, stort grattis till graviditeten!

  Reply

 • Eva

  Ha gärna en chokladbit i väskan. Jag hade det när jag väntade min pojk och det hjälpte mig iallafall.. Lycka till med allt.

  Reply

 • Lindis

  Jag hade frukt med mig och små mellan måls påsar med nötter och russin. Så hade jag såna nutrilett drickor som man kan dricka för att få i sig lite energi. Det finns även armband att köpa på apoteket som är mot sjösjuka dem hjälper även vid gravid illamåendet. ☺️

  Reply

 • Veronica

  drickyoghurt är ju smidigt + att det inte tuggas något 😉
  proteinbars, dem tuggas ju men det kanske funkar iallafall. sen kan du ju ha frukt i väskan också 🙂

  Reply

 • Sofie

  Jag hade en tuff graviditet & kräktes från v 10 tills jag var i 8nde månaden 🤢 nu spelade ingen roll för mig vad jag åt för ja kräktes endå & fick gå med hink VART jag än gick.
  Men jag åt ofta salta kex & banan & vatten på det, med isbitar och citron 🤤 sen köpte jag färdiga ”hårdmackor”.
  Sen efter tiden lärde jag mig att gå efter vad jag verkligen vill äta, åt allt jag var sugen på.
  men i ditt fall när du ska packa i väska några dagar så skulle jag nog säga goda mackor, naturgodis om du gillar det? Nötter, nå bars kanske. 😄 lycka till & hoppas att du slipper kräkas💞

  Reply

 • BF juni 2018

  Jag sitter faktiskt just nu i skrivande stund på vårdcentralen och gör min andra glukosbelastning under denna graviditet. Är i vecka 27 nu. Gjorde min första belastning i november och hamnade då på gränsen. Har inga känningar alls förutom en extrem törst. Men de kan lika bara bero på att man är gravid, får se vad min barnmorska säger 🙂

  Men angående gravidillamående. Gick ner 5 kg i början just pga illamående och äckelkänsla för mat. Drickyoghurt, vindruvor och clementiner var typ de enda jag fick i mig. Levde på de i nästan 6 veckor. Finns fortfarande dagar då det är de enda jag kan äta och man kan alltid ha med sig de. Så i min väska just nu finns en liten burk med vindruvor, en förpackning dextrosol, clementiner och loka citron vart jag än ska och det är en väldig trygghet 🙂

  Reply

 • Madde

  Det du kan äta är ju olika kex är alltid bra finns ju även
  Såna knäckebröd i förpackning i fruktig måsten
  Jag nog säga bananer det förhindrar halsbrännan med 🙂

  Reply

 • Linnea

  Du kan ta med marshmallow❤️

  Reply

 • Jennifer

  RISKAKOR!! 🙂

  Reply

 • T.

  Bra mot illamående är skorpor eller kex (typ mariekex). Ett paket druvsocker i väskan mot akuta blodsockerfall.
  Går ju alltid ha med sig en klubba eller något om man känner att risken för att kräkas finns. Då får du i dig sockret men slipper tuggandet. Annars går det bara rekommendera att äta lite och väldigt ofta.

  Reply

 • Jasmin

  Smoothie (inte juice eftersom du förlorar fiber och i princip bara får i dig socker) med banan, spenat och kanske fryst mango som är sött. Frukt är egentligen det bästa eftersom det innehåller fiber och näringsämnen. Banan är lättuggat. Du kan inte vända dig till barnmorskan eller vårdguiden?

  Reply

 • Lina Claesson

  Hej. Jag är gravid i v 16 (15+2) och mitt illamående har äntligen börjat ge med sig. Men jag hade tuggummi som jag gärna tuggade på, det funkade faktiskt ganska så bra för mig. Sen ang gravid diabetes så var jag inne för två veckor sen och gjorde glukosbehandling pga jag har för högt BMI. Men alla värden såg bra ut, låg på 4,0 innan. Drack vätskan och väntade två timmar, sen låg det på 6,6. Ligger det över 10 efter dom timmarna så får man remiss till diabetesläkare. Hoppas det hjälpte dig någonting😊 Kram ❤️

  Reply

 • Jenny

  Gravid-diabetes dyker upp som först runt vecka 20..Oftast.
  Saker man kan ha med i väskan är banan, äppel, sånna där wasa knäckebröd som finns i affärerna 🙂

  Reply

 • Jessie

  Du skrev att du inte har tillgång till ett helt skafferi med frukt bland annat så tänker jag att frukt verkar funka för dig? Så varför inte packa ner någon frukt du tycker om i väskan? Någon söt dryck kanske för att lindra det akuta när du känner dig svimfärdig? Hoppas du hittar något som fungerar för dig! Och du får gärna dela med dig av vad i sånna fall 🙂 lider av att bli svimfärdig titt som tätt också (dock är jag inte gravid så det är av andra orsaker) 🙂

  Reply

 • E

  Druvsocker & salta kex 🤗 va det enda som fungerade för mig förra graviditeten. Lätt att ta med, tar ingen plats och behöver inte va i kylen. Även fast de e såpass kallt ute nu att man knappt behöver kyl 🤔😂. Annars kan man ju ta med ananas eller annan konserverad frukt, men också ha en liten plastbytta i handväskan med vindruvor tex, dom hålls ju fräscha i rumstemperatur och dom kan du ta en i gången beroende på hur du mår. 🙂

  Reply

 • Jessica

  Hej Jonna! Så kul att ni äntligen blivit gravida , stort grattis !
  Väntar också mitt första barn, är i v 13 nu ovh känner att jag äntligen kan andas ut lite, har haft exakt samma problem som dig , jag hade alltid antingen en banan,en donut eller små fruxo ( smågodis ) i väskan första veckorna när de blev jobbigt , bäst var nog egentligen bananen men klart godas var donuten 😉

  Reply

 • Sara

  Gör bananpannkakor/ plättar ! Gott, enkelt och smidigt.
  Ät de som de är eller med något du tycker är gott till ex keso, bär eller nutella om du vill ha den mindre nyttiga varianten 👍😍

  Reply

 • Elin

  Banan är superbra!❤️

  Reply

 • Ingrid

  Du må drikke masse vann, vannflaske i veska 😊 hjelper masse mot blodtrykksfall!

  Reply

 • Linda

  Jag hade små festis med mig alltid och små riskakor(vet inte om dem finns kvar dock?)

  Reply

 • Ramona

  Min kommentar jag skrev imorse kom tydligen inte fram ❤️ Kex är alltid bra och skorpor. Smoothies är perfekt, du behöver inte tugga och det är nyttigt. René Voltaire har goda sugpastiller i olika smaker. Finns på apoteket bland annat. Hjälpte mig. Har också fobi för att kräkas så förstår dig. Kräktes aldrig under mina graviditeter men mådde illa 🙂 hoppas du får många bra tips ❤️

  Reply

 • Rebecka

  När jag var gravid så hade jag det hemskt med massa illamående. Från v7-21, första två till tre veckorna så var det svårt att hitta något som ”lugnade” ner det. Men istället så blev det värre och sista 7 veckorna så spydde jag nog 3-4ggr om dagen. Alltså så fort jag egentligen fått i mig något ordentligt. Så jag hittade aldrig något som ”funkade”. Utan istället så lärde jag mig vad som inte gjorde det. För om det nu är så att man måste spy (det går liksom inte att stoppa) och jag visste att har jag väl ätit och sedan spytt, ja men då är iaf hungern borta och illamåendet försvinner direkt man spytt.
  Så här gjorde jag. Att se till att dricka vatten (ej bubbligt, det gör typ ont om man spyr upp och får upp igenom näsan), så man inte blir uttorkad är viktigt. Men annars undvek jag allt annat i vätska, usch och fy att spy upp någon form av mjölk, yoghurt, fil eller blåbärssoppa, andedräkt och lukt försvinner inte hur mycket man än borstar tänderna. Inget som kunde ”dega” till sig i magen innan det skulle upp, så inge bröd, kakor eller kex. I matväg så hoppade jag över allt som innehöll typ tomatsås och så, det var så himla jobbigt att spy upp och gjorde mig mer illamående på samma gång.
  Du får ju testa dig fram vad som funkar, funkar frukt så kör på det. Maten behöver inte vara allsidig så länge du tar dina vitaminer. Så länge du äter något så tar bebisen vad den behöver, jag gick typ ner 7-8 kg fram tills v22 innan jag började gå upp. Men alla graviditeter är inte likadana och hoppas du hittar något som funkar.

  Reply

 • Linda

  Kexchoklad och nötter kanske kan funka… 😊

  Reply

 • Carola

  Åk och köp åk sjuke band och sätt på armarna. De hjälper till att ta bort illamående och kräksreaktionerna. Det hade jag när jag väntade mina barn.

  Gå att köpa på apoteket.

  Reply

 • Rebecca

  Grattis till graviditeten! Finns något som heter Chia go. En slags smoothie i en squeeze-förpackning. Dessa är supergoda och kan verkligen rekommendera dig att testa dem. Den gula är min favorit

  Reply

 • Sandra

  dextrosol, min kille som har diabetes brukar ha det hemma.

  Reply

 • Viktorhognas

  Måste bara få säga till om att era vloggar är i toppklass nu verkligen ! 🙂

  Reply

 • Soso

  Salta kex tuc tucs var bäst, salta chips små påsar , mandariner och lätt keso hade jag tillgängligt när jag var gravid!

  Reply

 • Jess

  Loka är bra mot illamående

  Reply

  • mrslundell Post author

   Jag hatar egentligen bubbelvatten och dricker helst inte vanligt vatten heller om jag inte måste. Men just nu är bubbelvatten och vanligt kranvatten det ENDA jag faktiskt kan dricka haha, så skum man blir under en graviditet alltså! Men vad bra att det ska hjälpa iallafall! 😀

   Reply

 • R

  Druvsocker är snabb verkande vid blodsockerfall. Och lätt att äta. Alla tycker dock inte att det är gott. Min sambo har diabetes och han tar dextro när han behöver få upp blodsockret och inte har tillgång till något annat. Så dextro kan vara bra att ha med sig 🙂

  Reply

 • Victoria

  Hade inte ni kunnat lägga ut på instagramkonto ”det här gör vi dag” och liksom skriva vad som häner med huset just den dagen. Hade varit så bra och kul!!

  Reply

 • Em

  Jag mådde illa 24/7 i tre månader MEN kräktes bara en enda gång.Däremot mildras ju illamåendet när man äter något,nog det man går upp i vikt av:).Jag hade några kex med mig jämt typ digestive men en lite nyttigare variant.Minns ej vad de hette men finns typ överallt.Funkade helt ok och åt dem heeela tiden för att slippa må så himla illa!

  Reply

 • Hej

  Heej! Jag har inget tips om gravid illamåendet och så för jag är bara 12 år hahah. Men om jag mår illa ( som jag gör sååå ofta och ibland kräks jag 9 gånger på en dag och så vidare) så brukar jag ta något salt. Salta kex eller något, har för mig att ni hatar salta pinnar men om du inte gör det ta det! 🙂 Ps! Måste bara säga mestadels av många som skriver näthat och så vidare är kring min ålder men, de jag är med iallafall och de jag känner + jag haha kan tycka mer eller mindre om vissa delar i vissa vloggar men, skulle aldrig skriva något om det, jag är bara inte riktigt van, även om jag följt med länge 😂 Kram och lycka till!

  Reply

 • Hej

  Kanske torkad frukt?? Aprikos, mango, katrinplommon och sånt där

  Reply

 • Sandra Nilsson

  Som många skriver så kan frukt vara bra att ha med. Finns juicer med skruvkork o lagom stora att hava väskan. Bars fungerar med. Det du gillar packar du ner 😄.
  Har en fråga till dig. Såg er video idag ”Daniel ska flytta” och såg din sminkning. Hur gör du för att få den så fin. Vilka produkter använder du. Ser så jämnt och snyggt ut och inte alls så blankt som många andra kanske ut som sminkar sig.
  Sköt om dig och babyn ja klart jocke med. Ta hand om varann 💝

  Reply

 • Wilma

  Druvsocker är bra. Det tar ju ingen plats i väskan heller❤

  Reply

 • Sandra - nybliven tvåbarnsmorsa

  Frukt, energibars. Eller som diabetiker brukar ha i sina gömmor ibland – dextrosol.

  Jag har inte haft graviddiabetes, men har under båda mina graviditeter fått för glukosbelastning i v.10 och v.28 för att kolla graviddiabetes och även ett tillväxtultraljud i v.32
  Dock har det inte berott på blodsockerfall eller dylikt, utan övervikt. Prata med din barnmorska om du är orolig 🙂

  Reply

 • Sanna

  När jag väntade sonen så hade jag nästan inget illamående alls, men när jag var gravid med dottern så mådde jag skit illa! Jag hade alltid salta kex (typ olika ostkex som saltiner eller tuc i olika smaker). En påse salt och blandat (det väger ju inte så mycket och går ju att bunkra upp hemma för att bara lägga i väskan när de börjar ta slut 😉 ) Annars så finns det receptfria åksjuketabletter på apoteket som man kan köpa, det blev jag rekommenderad när ja va gravid ( 2011-2012) men kolla med apotekspersonalen att de fortfarande är okej! Nackdelen med de tabletterna är att man blev djävulskt trött och blev yr, men helt klart bättre än att va spyfärdig hela tiden 🙂
  Det är jätte svårt att säga vad som kan va bra för dig att ha i väskan eftersom alla graviditeter är olika, men ha sånt som just du tycker om och är sugen på. 🙂

  Reply

 • Mathilda

  Jag tog en halv dextro tablett direkt när jag vaknade på morgonen. Mådde illa direkt jag skog upp ögonen och ville absolut inte tugga på ett kex direkt då. Funkade alldeles utmärkt. 🙂
  Kram

  Reply

 • Emma Storm

  Hej Jonnis! 🌸
  Mot illamåendet rekommenderar jag Postafen (åksjuktabletter) kombinerat med omeprazol mot halsbränna. Det räddade mig under mina två graviditeter. 🙏🏼
  Vad gäller saker du kan plocka med dig i väskan som du lätt bara kan stoppa i dig så rekommenderar jag verkligen att du lägger lite tid på att göra fruktsallad som kan räcka i några dagar som du lägger i en liten burk (eller stor för all del 😉) när ni ska iväg. Drickyoghurt, chokladbit, russin, ris/majskakor, bars, naturella nötter, morot/gurkstavar. Finns massor. 😀
  Btw, ni väntar garanterat en flicka. Jag har konstigt nog ALLTID haft rätt när mina vänner och släkt ska ha barn. Det märks på dina cravings också ☺️
  Lycka till med allt, jag hoppas ni får en bra graviditet och att allt går som planerat. NI förtjänar detta SÅ mycket!
  Bamsekram till er, ni är världsbäst ♥️

  Reply

 • Maria

  Drick mycket vätska, de brukar hjälpa och ha såna här druvsockers förpackningar i väskan som du kan suga på imellan åt, och frukter! Tuggummi har även funkat för mig vid illamående, har också väldig fobi för att spy.

  Reply

 • Amanda Bladh

  Ha med dig dextrosol, banan, och kanske en chokladbit. Dextrosol med colasmak kan jag rekommendera, är supergod! 💕

  Reply

 • Felicia

  Hej Jonna
  Jag är ett jätte stort fan av dig men du kan ta
  Små mackor! Du gör så här, du tar ett bröd och pålägg du vipålläg du vill ha sen tar du ett sugrör och petar i varje grej.Då blir det jätte små mackor som är lätta att ta med sig

  Puss på dig och hoppas det går bra med gravideten!!

  Reply

 • Cecilia

  Fina Jonna!
  Grattis till graviditeten. Mot illamående och blodsocker kan salta kex eller Mariekex, vindruvor, choklad, olika bars hjälpa. Drick mycket vatten också. Jag själv hade en jobbig graviditet under v 8-13 med illamående och kräkningar sen vände det och jag mådde kanonbra resten av tiden. Jag hade alltid med mig något av ovanstående för att lindra illamåendet. Du har fått så många bra tips här så du hittar säkert det som funkar för dig bland dem alla. Lycka till och va rädd om dig!

  Reply

 • Cicci

  Hej fina Jonna!
  Grattis till graviditeten ❤ När jag väntade min son hade jag illamående och kräkningar v 8-12 sen vände det och jag mådde kanonbra resten av tiden. För att minska illamående och risk för blodsockerfall kan du alltid ha kex (salta eller mariekex) skorpor, vindruvor, bars av olika slag, choklad med dig i väskan. Drick mycket vatten också. Jag hade själv alltid något av ovanstående i min väska under graviditeten och det funkade för mig. Du har ju fått en hel massa bra tips här så du hittar säkert det som funkar för dig. Lycka till och va rädd om dig! 🤗

  Reply

 • Nini

  Grattis till graviditeten!
  Frukt, kakor och russin är enkelt att ha med sig och bra mot blodsockerfall 🙂

  Reply

 • Mirre

  Hej Jonna
  Olika bars, typ proteinbarer eller liknande. Något som är godkänt för gravida såklart. 🙂

  Läste raderna om din rädsla för att kräkas, jag lever med emetofobi dvs rädsla för att kräkas eller se andra göra det. Jag och min sambo kör oskyddat nu och hoppas på graviditet men jag är så himla rädd för att må så pass illa att jag måste kräkas. Så jag förstår dig. Hur gör du för att underlätta ditt illamående?

  Reply

 • Sara

  När jag var gravid och mådde illa hade jag alltid salta kex med mig i väskan, de hjälpte gott mot mitt illamående 🙂 Hoppas du snart mår bättre! 🙂

  Reply

 • Rebecca Barkström

  Ät något torrt när du känner dig illamående.. mariekex eller söta skorpor funkar jättebra för mig.

  Graviddiabetes får man inte förrän efter vecka 20, och det märker man på blodproverna på MVC,
  Symptomer på graviddiabetes är samma som vanliga gravidsymtom, så det är väldigt diffust. (Jag ligger i riskzonen, men behöver vänta till v 20-25 för ytterligare prover)

  Reply

 • Emilia

  Du kan ha med dig bars för att det är enkelt och tar i te sp mycket plats och den är inte jätte känslig för temperaturer. Och jag har diabtes typ 1 och det är smart att ha med sig en bar i väskan om det händer något<3

  Reply

 • Amanda felldin

  Nu när jag var gravid med mitt andra barn så upptäckte dem under Rutinultraljudet att jag hade placenta Previa och även en biplacenta som satt ihop med min andra placenta. Allt det här innebär att jag hade en lågt liggande moderkaka och att jag hade även två moderkakor som satt ihop som är väldigt ovanligt. Men eftersom min son fick näring från två moderkakor och gick upp snabbare i vikt än vad dem vanligt viss gör så så misstänkte dem att jag hade gradivitetsdiabetes. Jag som är undersköterska visste själv att jag inte hade det då jag haft perfekta blodsockervärden även precis när jag har ätit. Symtom vid diabetes är väldigt lika med graviditetssymtom därför så brukar man inte märka något själv utan det brukar vara att barnmorskan ser en avvikelse när dem tar blodsockervärdet. Men om man misstänker att man har det eller barnmorskan gör ert så kan dem/du begära att göra en glukosbelastning. Den visar om du har en tendens att få diabetes eller inte under graviditeten. Du kan även boka en tid till sjuksköterskan på din vårdcentral för att ta blodsockret! Hoppas allt går bra! Och grattis till er! Kram!

  Reply

 • Johanna P.

  Hej. Jag ör själv mamma till en snart 1åring. Håller mycket med dem andra att frukt, kex och annat smått hjälper mot illamåendet. Dock om du får sura uppstötningar som jag fick mkt så var det enda som hjälpte mig kolsyrat vatten. Läsk gjorde saken bara värre men kolsyrat vatten hjälpte trots att jag inte ens tycker om det. Lycka till med din graviditet och med huset!

  Reply

 • Linda B

  Lider med dig, har haft samma problem alla tre graviditeter.. säger dextrosol som många andra, läsk. Sånt som innehåller mkt socker som tar udden av illamåendet och yrseln så att man sedan kan äta nått ”vettigt” som stabiliserar. Något som har hjälpt mig mkt är gainomax och naturdiet just för att det inte måste tuggas, perfekt när man mår riktigt illa och vill få kontroll på illamåendet för att sedan kunna äta nått riktigt.
  Mot själva illamåendet så kan du få Lergigan comp utskrivet, funkar riktigt bra. Sen har novalucol varit min livräddare under mina graviditeter. Åksjukeband är också superbra!
  Hoppas du hittar något som hjälper dig!

  Reply

 • Linding

  Sötmandel mot halsbrännan, neutraliserar suget från magen, ha en påse i handväskan, ta en mandel då o då. Är du hemma så skiva kalla, mogna päron tunt o ät sakta. Försök hålla dig ifrån citrus-frukter både i dryck o frukt, då de inte alltid är snälla mot magen. O du, ät det som du gillar o kan, vet tjejer som levt på piggelin o rollokolor näst intill hela graviditeten. Ta det nätt o hoppas du snart mår bättre:)

  Reply

 • Michan

  Skulle vara kul att kunna skriva lite Jonna. Jag har också problem med illamående och behöver tips.
  Är bara ca 1 vecka efter dig i graviditeten och mår verkligen konstant illa dagar som nätter ;( har inte hittat någon som riktigt fungerar :/
  Ska dock pröva med dextrosol nu när jag ser att det verkar fungera för ganska många. ❤️ Lycka till med din graviditet.

  Reply

 • Madelene

  Om du gillar lakrits så kan jag verkligen rekommendera godisen kick! Ta den när du börjar känna dig skakis och de försvinner direkt.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *