Provtagning

Idag har vi vart och tagit massor av prover för att se om vi kan hitta vad det är för lurt med min kropp eller om det bara är så att jag mår fruktansvärt dåligt.
Troligen så är det en blandning av allt möjligt och jag har säkert brist på något som inte finns i mina vitaminer jag äter dagligen.

Många av er skrev på mitt förra inlägg att ni inte tror att det kan vara havandeskapsförgiftning för att man får det mycket senare i graviditeten men jag reagerade då idag på att dom testade mig för det ändå?
Trots att jag inte hade nämnt nått om det allt till dom.
Varför tittar dom det så här ”tidigt” om det inte går att ha så här tidigt?
Aja vi får se vad alla provsvar säger på tisdag när vi ska dit igen.
Och då får vi äntligen äntligen ÄNTLIGEN se lille bebis igen.
Även om det inte alls var längesen vi såg den så längtar jag så sjukt mycket.
Hade vi köpt ett ultraljud hem till huset så hade jag ju legat och tittat på den lille dag ut och dag in!
Man kan ju inte få nog!!

En del av mig känner sig bara så extremt lyckligt lottad att jag och Jocke skapat ett liten knyta i min mage som håller på att utvecklas för fullt.
Men en annan del av mig är bara så extremt orolig och vågar inte hoppas på någonting alls.

Mina hormoner i kroppen är verkligen helt sjuka nu, jag kan inget annat än att skratta åt hur jag beter mig och hur mina känslor bara flödar haha…

Jag måste bara säga en sak från mitt hjärta till er mammor där ute, FYFAN vad ni är starka och grymma!
Ni är förebilder för mig hela högen! Heja er!!

Comments 43
 • Josefine

  Hoppas du bara har brist på något och behöver tillskott och vila dig!
  Köp ingen ultraljudsmaskin eller hjärtljudsmonitor, fostret kan bli uppvärmt av det, så man bör inte trixa med sånt själv och för ofta! 😊

  Reply

 • Cecilia

  Tack Jonna <3 Det är underbart att vara mamma, mina tjejer är 12 och 14 år nu så de är stora och snart är du mamma själv och kommer få uppleva allt det härliga med att vara mamma <3

  Reply

 • Erica

  Man kan få havandeskapsförgiftning tidigt i graviditeten men man kan också se om du har ökad risk att få det senare 🙂

  Reply

 • Annelie

  Dom tog antagligen provet för att verkligen utesluta havandeskapsförgiftning o ändå va på säkra sidan. Så bra att dom kollar allt som går. Men tror inte du behöver vara orolig.. ❤❤ men Det är oxå mkt hormoner som spökar runt i kroppen o man blir extra känslig..

  Reply

 • Tess

  Man kan få havandeskapsförgiftning tidigt men det är ovanligt. mer vanligt vid v 20 och i slutet av graviditeten.
  Det är ju så mycket som händer i kroppen när man är gravid och minsta lilla grej så blir man orolig. Det är ju inte alls roligt att må som en påse skit. Och det blir ju inte lättare med tiden med hormoner osv.

  Nej fy jag lider med dig och önskar att jag kunde säga vad det är som spökar. Och ta över lite av ditt mående ❣️
  Och jag måste ju säga att jocke är ju helt fantastisk mot dig

  Reply

 • Anna

  Hej Jonna min dotter tittar på er dagligen.
  Har sett en del av era avsnitt/inlägg. Vilken vecka är du i nu. Dom brukar säga att det fram till vecka 12- 13 kan det hända mycke. Efter dom veckorna brukar risken för missfall vara mycke mindre men förekommer. Lider med dig om du ska må så dåligt under hela graviditeten men det hoppas jag att du inte gör. Önska er all lycka med eran bebis som växer i dig nu. Du får gärna svara om du känner för det.

  Reply

 • Jessica

  Hej Jonna! Jag förstår din oro då det tog oss 5 år innan vi blev gravida. Man reagerar på varje liten grej och vågar inte riktigt glädjas åt att vara gravid. Varenda dag kändes skitjobbig med den ständiga oron.
  Under tiden som vi försökt bli gravida gick vi igenom 3 missfall och en ivf behandling. Psyket var i botten och när vi äntligen blev gravida vågade varken jag eller mannen glädjas. Men sen så en person i våran närhet något som jag tog till mig av: ”Passa på att njuta av varje dag ni får med magen oavsett om det skulle ta slut imorgon, Ni kommer varken må bättre eller sämre av att ha varit glada och förväntansfulla de dagar ni fått med er lilla skatt.” Så även om det var svårt( jag trodde inte att det var ett barn därinne helt förrän han kom ut) så kunde jag ändå vara glad. Jag håller alla tummar och tår för er! Kramar från en mamma som förstår din oro

  Reply

 • Hanna

  Jag har alltid legat till grensen till
  Gravid diabetes 😒🙄
  Men antar att dom har tittat de med.

  (Mamma till 5 små ligister 😉)

  Reply

 • Jenny Andersson

  Var inte orolig, vet att man är alltid orolig för det minsta lilla för man vill verkligen att allt ska bli bra. Men oroar man sig för mycket så blir det bara kaos o bebis kanske blir stressad med. Var starka, vila och ät mycket mat som är bra för både dig och bebis.
  Jag har suttit i samma sits 2 gånger med mina två bus ungar. Jag har till och med fått blödning under min senaste graviditet och åkte in akut till gyn. Men bebis var livlig och här ligger hon bredvid mig nu som är 2 år gammal. Den äldsta är hos mamma/mormor över natten. Lycka till med allt och håller tummar och tår på allt kommer lösa sig och att alla prover visar bra. 😘😍❤

  Reply

 • Pernilla

  Hej Jonna!
  Vad bra att du bloggar idag, har tänkt så sjukt mycket på er idag! Jättebra Att de kollade upp dig ordentligt! Hoppas att du får börja må bättre snart. Jag kräktes dagligen från typ V5 och hade sjuk huvudvärk och migrän. Det lättade typ i v20.
  Visst är det underbart att få se sitt lilla pyre. Vänta tills ni får höra ❤️Ljuden. Då blir man också tårögd! Dessa stunder är magiska! Jag mådde sjukt dåligt under graviditeten och var livrädd att något skulle hända bebis. Precis som du säger fäster man sig vid detta pyre från första stund. Så förstår precis dina tankar och känslor. Blöder du fortfarande? Jag hade ont neråt i magen, molvärk runt v 12-15. De sa att det var legamenten som tänjdes ut. Så man kan må svindåligt utan att något är ”fel. Men är som sagt jättebra att se kollar upp allt på dig. Bra Att de kollar upp havandeskapsförgiftning iaf. Det kommer ju i regel i slutet av graviditeten och de bör ha sett tecken idag om de tog blodtryck och urinprov. Bltr ska vara högt då och det ska finnas äggvita i urinen.
  Hoppas det vänder så du kan börja få må bra❤️
  Kramar

  Reply

 • Jen

  De går att få havandeskapsförgiftning tidigt i graviditeten men det är väldigt ovanligt. Antagligen testar dem dig för att om inte annat utesluta de mesta som de finns möjlighet till att de skulle kunna vara. Hoppas det inte är några konstigheter. Och hoppas även de tog prover på dina sköldkörtel värden så du vet att du äter tillräckligt. Kommer inte ihåg vad men tror att de brukar vara vanligt att höja dosen levaxin när man är gravid. (Osäker dock, kan vara tvärtom. Även detta kan ju göra kroppen konstig)
  Håller tummarna för er!

  Reply

 • Emma

  Man kan ha havandeskapsförgiftning så tidigt men det är väldigt väldigt ovanligt. Hoppas verkligen du slipper det. Håller tummarna att du snart får må bättre. Innan du vet ordet av det så har du din lilla bebis i famnen och wow vilken känsla det är. Kram på dig 💕

  Reply

 • Jasmine

  Man brukar ta ett blodprov tidigt i graviditeten för att se om risken är stor eller liten att man kan få havandeskapsförgiftning senare i graviditeten. Det gjorde dom på mig och jag gick med på mvc på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Det provet tog dom i samband med att jag lämnade blodprover inför Kub-testet som man kan göra på första ultraljudet 😊För mig visade det ingen risk för havandeskapsförgiftning och det fick jag heller aldrig även om jag var rädd för det mot slutet då jag var svullen överallt 😨 Hoppas du mår bättre snart! Kram på dig fina Jonna!💓

  Reply

 • Daniella

  Hej jonna!
  Du och Jocke är fantastiska Perssoner båda två, du komma bli en Amazing mamma, jag är själv mamma till en snart tonåring med diabetes och jag är bara 28år och jag älskar att vara mamma det är en helt underbar känsla. Vill bara önskar er all lycka ❤

  Reply

 • Sara

  Fyfan vad DU ær grym!! Heja dig!

  Reply

 • Elin

  Men förstod det som du bara gav blod? Kollar man havandeskapsförgiftning har man högtblodtryck också måste man lämna kiss prov för att se om det finns protein i urinet 🤔 Men eftersom det är ovanligt så tidigt kanske man kollar det i blodet.
  Hoppas allting är bra iaf så ni kan få njuta lite ❤️
  Men upplevde min graviditet inte heller som dans på rosor 😅 That was nor for me haha

  Reply

 • Ebba

  Kämpa på❤️

  Reply

 • Tot

  Hej igen! Bra att ni kollat upp er. Jag säger er för man är ju 2 om det här även om det är din kropp.
  Jag tror inte på havandeskapsf…Preeklamsi… Visst tog dom blodtrycket på dig när du var där?? Då hade man sett om du hade högt blt. Man får det ganska sent i graviditeten. Jag tror att det ev. kan vara en inställningsfråga på levaxinet ev. Nu vet jag inte helt dina symtom mer än ont i magen och blödningar. Det är inte symtomen på hförgiftning. Jag tror du ska ta det lugnt och vila. Som någon skrev på youtube, hade det varit allvarligt hade dom ringt fler ggr. Annars vet jag inte vart vården är på väg. Får jag ge råd och tips? Vila, ät det du kan, försök inte oroa dig och mår du sämre eller blir sämre, åk in till akuten och låt dom titta till dig. Alltid bättre en gång för mycket än en gång för lite. Dom har ju dina prover nu. Gå inte in och läs själv om du inte förstår vad du läser. Kan bli fel för du vet inte vad referensvärden är och om man ligger fel på ett betyder inte det att det är farligt osv. Gör inte det och oroa dig ännu mer. Åk istället in så du får ett litet mer lugn. Bättre för både dig, Jocke men framförallt ert lilla blivande barn.
  Ha det gott små barn.

  Reply

 • Baggis

  Hej Jonna! Jag var också extremt orolig under mina graviditeter, speciellt eftersom det var fyra sena missfall i min mammagrupp under mina graviditeter. Idag är mina tjejer 11 och 13 år (och ÄLSKAR er så det är därför jag följer er, för att veta vad de tittar på på internet). I alla fall; jag höll på att gå sönder av oro verkligen. Tillslut så sa en av mina vänner, vars barn dog i magen i vecka 38: ”förstör inte din graviditet med oro. OM det värsta inträffar så överlever du. Men ta den sorgen den dagen i så fall. Sörj inte ett barn som lever”. Det hjälpte mig jättemycket. Det är klart att det KAN gå illa men så länge det inte gör det så har det inte gjort det. Det suger att må dåligt men försök att bara göra det din kropp säger åt sig att göra: vila, ät, spy, gå ut och gå, vad som helst. Det är värt det i slutändan 🙂

  Reply

 • Carola ljunggren

  Du är en stark kvinna och kommer klara dig igenom denna gravidet. Du kommer bli en bra mamma.

  Reply

 • Mimmi

  Dem tar det prover för att ha ett utgångsläget till senare. Jag gjorde själv det igår. För ökar proteinet i urinen så är de en stor varningsklocka. Då måste dem veta hur man ligger till normalt.

  Reply

 • Kuungkiim

  Såg ett nya video och vill bara säga att om det hade varit något fel hade de Ringt fler gånger än 1. Så gjorde de med mig så de skulle nog bara säga att de inte är något att vara orolig för
  Styrka till er 💖

  Reply

 • Julia

  Jag tror faktiskt inte att de är något farligt som händer, jag själv har haft jätte ont etc men allt ser bra ut så jag antar att vi alla bara får olika grader av hur enkel eller svår graviditeten blir 🙈 dom testar för havandeskapsförgiftning för att kunna utesluta de till 100% vilket var samma här.

  Reply

 • Malin

  Mycket som händer i en gravidkropp. Krya på dig!

  Skulle jämt vilja fråga, vet ni hur det gick med getterna som Jocke var väldigt engagerad om i Grekland. Vi hamna på ett gammalt klipp tror ja. Djurplågeri är det värsta som finns!

  Reply

 • Nathalie

  Hej! Min graviditet med min son va verkligen som att gå på rosa moln, det va en dröm graviditet. Men med min dotter så va det en mardröms graviditet. Jag hade graviditets depression redan ifrån vecka 3. Jag bara satt i soffan jag vågade verken leka eller bära min son för jag trodde att min dotter skulle dö i magen då. jag vågade inte se fram emot bebis för då skulle något hända. Jag åkte in å ut från sjukhuset hela tiden pga att jag inte känner bebis. Och så hade jag det ända fram tills hon tittade ut. Så jag förstår va du går igenom ❤️ Men du ska se att det kommer gå jätte bra för er, sänder massa styrkekramar till dig !

  Reply

 • Angelica

  Right back at you! Här ligger ett annat preggo tokförkyld och det är dessutom min 30 års dag idag. Kunde ju varit bättre om man säger så. Såna här dagar längtar man lite extra mkt till bebban är ute. Men bara 4-5 veckor kvar nu! 🙂

  Lycka till med alla prover!

  Reply

 • Linda

  Hoppas att det inte är något. Så onödigt att gå och vara orolig, men man är ju ändå det mellan varven. Låter lite som att du trott att det skulle vara enkelt att vara gravid, men det dyker upp nya krämpor med jämna mellanrum. Är nu själv i vecka 35 och har just fått hepatos som jag fått medicin mot.. oroar mig att tösen i magen inte mår bra, samt att jag eventuellt blir igångsatt. Från vecka 8-13 spydde jag VARJE morgon och hade ingen bra matlust men mådde aldrig illa på kvällen. Illamåendet kom tillbaka vecka 17 och slutade vecka 20 ungefär och då spydde jag också varje morgon flera gånger. Sedan dess har jag inte mått illa alls, bara om jag åker bil tidigt på morgonen blir jag åksjuk. Har foglossning som alltid är värst på natten, mellan benen, ljumskar och nere i ryggen. Ja, och så var jag strax vid gränsen för graviditetsdiabetes så mäter sockret nu som då. Många olika krämpor MEN de tar nog bra hand om en på rådgivningen, mäter och håller koll så babyn mår bra i magen 🙂

  Reply

 • Hana Almelije

  Det går absolut att ha havandeskapsförgiftning tidigt i graviditeten, det är däremot inte alls särskilt vanligt. 🙂 så det är bra att dom kollar alla möjligheter ändå.
  Hoppas att du mår bättre snart Jonna! ❤

  Reply

 • Nina

  Hej!! Du vet väl att det är viktig att äta folysra vitaminer för foster !! Hela graviditeten!

  Reply

  • mrslundell Post author

   Hej! Japp, har ätit det i flera år nu då vi försökt att bli gravida i flera år. Man ska äta det innan graviditeten med 🙂

   Reply

 • Sandra

  Hoppas allt ser bra ut på provsvaren.

  Som tidigt i min graviditet så börja hela min kropp klia då fick jag åka iväg och ta massa prover för att det kunde vara graviditetsklåda som inte heller ska komma så tidigt som jag då vari. Men jag hade det inte så ingen vet varför min kropp var så konstig.

  Reply

 • Sussi B

  Hoppas det inte är något allvarligt! Fan vad du är stark och grym! Men måste bara säga en sak, den där oron du har kommer du få lära dig att leva med för den blir inte så mkt bättre när bebis kommit 😜 kram från en mamma till en annan 🤗

  Reply

 • Ylva

  Det är väldigt ovanligt med havandeskapsförgiftning så tidigt men det är ju jättebra att de kollade det ändå! Nu kan du slappna av och sluta oroa dig för det <3

  Ta Jocke i örat och låt inte hans oro smitta av sig på dig! Skulle det värsta hända så rycks mattan under fötterna med en sådan smäll så det kan man inte förbereda sig för, jag har gått igenom det och jag förstår verkligen oron ni har nu men försök verkligen vända de negativa tankarna. Ni väntar en ljuvlig liten bebis! Det är absolut ingen idé att oroa sig för framtiden och missa glädjen för det ni faktiskt har idag. En underbar liten Olaf 😉

  Reply

 • Lizzie

  Hej
  Jag tror inte du har havandeskapsförgiftning då du ej har symptom på det, man får ofta inte ont i nedre delen av magen utan i övre, man blöder heller inte. Det handlar mycket om blodtrycket, att man har för högt och du ligger inte i någon utav riskgrupperna heller.

  Du kan ha haft oturen att må riktigt dåligt när du är gravid helt enkelt, endel mår jätte dåligt, spyr igenom hela graviditeten, mår illa, endel blöder, endel inte. Men bra ändå om ni är oroliga att kolla så det inte har med sköldkörteln att göra. Man slutar dock aldrig oroa sig helt, inte ens när ungen kommer ut och växer upp, man oroar sig alltid, det gör alla föräldrar mer eller mindre. 🙂

  Reply

 • Josefin Saafin

  Hej underbara Jonna.
  Dom brukar ta en massa prover just för att kunna utesluta vissa saker 🙂
  Fram till vecka 19 nu med mitt andra barn hade jag varit in på akut ultraljud 13 ggr just för att vara på säkra sidan. Jag blödde (som vanlig mens) i 17 veckor. Jag hade ofta ont i magen. Hade oftast så ont i magen att mina arbetskollegor skickade hem mig från jobbet för att fara in och vissa körde mig i mina arbetskläder med rullstol in på akuten då Jag blödde så mycket. Men inget var fel på våran diamant. Men man ska alltid lyssna på sin magkänsla och på va kroppen säger. Bättre att man åker in en gång för mycket än för lite.

  Ni kommer att bli världens bästa föräldrar ♡☆

  Reply

 • Mimmi med 2 barn

  Jag fick havandeskapsförgiftning tidigt.
  Det började med att morgonillamåendet aldrig gav med sig. Jag kräktes 5-6 ggr per dag från vecka 5. Mådde illa. Gick runt på jobbet o kräktes i hink. I vecka 20 när de tog bltr på mig var det för högt. Och de tog urinprov som direkt kan visa om man har havandeskapsförgiftning. Högt bltr tillsammans med protein i urin är havandeskapsförgiftning.
  Jag blev kollad ofta efter det.
  I vecka 35 föddes min dotter med akutsnitt då mitt bltr steg skyhögt och dropp inte hjälpte. Hon var 43 cm och 1920 gram.
  Idag är hon en tuff brud på 20 år.
  Det kommer säkert gå bra för dig. Bra att de kollar allt. Kram en som varit mamma i 20 år nu.

  Reply

 • Sophie

  Hej Jonna. .
  Jag är verkligen SUPER glad för eran skull att ni äntligen får uppleva detta.

  Jag har 2 barn, dom blir 4&2 nu i sommar. Och det finns INGENTING bättre än att få vakna med dom varje dag. Dom kan gå en på nerverna när dom testar en dagligen, och tjatar. Men när man tittar på dom så tänker man ‘Herregud vad jag älskar Er’

  Ni kommer få en sjukt fin tid framför er nu. Och vi alla kvinnor är olika. Vem har sagt att man inte kan få foglossning tidigt t ex? Med sonen gick jag det vecka 17. Och med dottern senare. Vi ALLA är OLIKA!!! Punkt på den. Så jag hoppas att du kommer må bra snart, och att allt är bra med den lille.

  Kramar

  Reply

 • Sandra

  Hej Jonna!
  Jag jobbar på BB och tänkte bara säga att man som rutin numera gör en s.k ”screening” för att tidigt kunna se om man har en ökad risk för att utveckla preeklampsi, dvs havandeskapsförgiftning.
  Att du fick ta det blodprovet innebär med andra ord inte att de misstänker att du har det, utan det är en rutin på alla gravida kvinnor i Östergötland numera.
  Hoppas det gjorde dig lite lugnare iaf😃

  Här kan du läsa mer:

  https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2015/oktober/ostergotland-infor-screening-for-havandeskapsforgiftning/

  Kram

  Reply

  • mrslundell Post author

   Hej! Jo det förstår jag, men många har skrivit till mig att man inte kan ha det så här tidigt i graviditeten och då undrar jag ju varför dom tog det provet på mig nu om man ändå inte kan ha det än? :O

   Reply

   • Sandra

    Förstår att du blir fundersam, men det finns ju anledningar till att de har det här provet som rutin såhär tidigt❤️
    Jag jobbar i helgen så jag kan prata med barnmorskorna mer om varför det görs då jag inte är hundra på vilket sätt de kan se om det finns ökad risk eller inte😃
    Kram!

    Reply

 • Vanessa

  Kan dina magsmärtor och illamående bero på helt ofarlig men smärtsam magkatarr (som kan leda till magsår)? Jag har haft det och det kan göra fruktansvärt ont och man kan må så illa. Jag har spytt på alla möjliga ställen av det. Jag fick det av stress och det kan man ju verkligen säga att du har haft senaste tiden med allt som flytt, renovering, problem med huset osv Jag fick medicin samt äta speciell diet av läkare och blev frisk. Jag hade även detta under mina graviditeter. Värt att kolla. Krya på dig!

  Reply

 • Malin

  Det går att få havandeskapsförgiftning tidigt i grav, men då hade du haft mer symtom på det. Antagligen kollade de för att utesluta det.

  Reply

 • Sandra

  Hej igen!
  Här står det lite mer om hur man kollar risker för att få preeklampsi❤️

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ultraljudsbarnmorskor-ska-forhindra-havandeskapsforgiftning

  Kram till dig!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *