Är detta verkligen farligt??

Som ni vet så har jag lidit av sjukt illamående med denna graviditet och det har gjort att jag fått använda åksjukeband dygnet runt samt även ta tabletter vid behov. Dock så kräks jag upp tabletterna så dom gör oftast ingen nytta men det är inte det jag ska skriva om idag utan jag har nämligen hört och läst om att dessa åksjukeband nu kan vara farliga för folk som är gravida.
Dom är ju till för åksjuka och även för att motverka illamående för gravida och dom fungerar så att man sätter dom runt handlederna och så är det en liten kula som ska trycka på en punkt som alltså slå göra att illamåendet försvinner.

Och nu har jag fått höra och läsa på ”Familjeliv” att det var någon som vart hos en punktterapeut (vet inte om det heter så men hoppas ni fattar vad jag menar). Och den terapeuten sa alltså till en kvinna att hon absolut inte fick använda åksjukebanden då dom trycker på ”punkt 6” och den punkten kan göra att man får missfall.
Jag har verkligen ingen aning om detta stämmer eller inte. Det känns helt sjukt att dessa armband skulle säljas till folk som är gravida om det nu kan vara så att dom utlöser missfall.
Och det känns som att man borde hört mer om det om det nu skulle stämma.

Är det någon av er som hört eller vet nått om detta?
Jag är ju verkligen beroende av mina då jag oftast kräks upp åksjuke tabletterna innan dom gör värkan så måste jag ju ha något annat alternativ men skulle det vara så att det finns chans till missfall pga dom så är armbanden verkligen inte ett alternativ!!

Comments 28
 • Marie

  Hej Jonna, finns verkligen ingen logik i att dessa skulle vara farliga, inte heller att de hjälper mot illamående. Du mår illa p.g.a. av att bebisen sänder ut hormoner som krockar med dina hormoner, detta är bra. Jag använde sådana där armband då jag var gravid utan någon skillnad. Jag tror att det är psykologiskt, tror du på att de hjälper, så hjälper de dig. De kommer inte att orsaka missfall. Lycka till.

  Reply

 • Mikaela

  aldrig hört att dom ska vara farliga och ska orsaka missfall, tvivlar på att dom skulle säljas till gravida om de fanns risk för det och kollar man kinesisk medecin med akupunktur och missfall finns inte den punkten med på deras bilder alls dock finns en punkt 6 men den sitter vid foten och den ska enligt kinesisk tro ha med missfall att göra men att lyckas trycka så hårt själv är en omöjlihet nästan står det med så inget du behöver oroa dej för, . några andra småtips kan vara att göra ingefärskakor och gå och tugga på de brukar hjälpa mot illamående, tycker iaf min kompis att de hjälper väldigt mkt 🙂
  lite andra tips här https://www.babybjorn.se/gravid/medel-mot-illamaende-6-tips-till-gravid/

  jag tror inte du behöver vara orolig alls 🙂 kram

  Reply

 • Sophia

  Sitt inte inne läs på familjeliv, folk vet ingenting där. Dom skrämmer upp folk med massor av okunskap och skrönor. Fråga din barnmorska om du har funderingar, dom vet alltid bäst.

  Tack för en bra blogg! 🙂

  Reply

 • Josefine

  Stämmer inte! 😊
  Boka tid hos fysioterapeut och be om att få akupunktur mot illamåendet. Jag går en gång i veckan och får akupunktur mot foglossningsbesvär, illamående och huvudvärk och tar lergigan och använder åksjukearmband dygnet runt.

  Reply

 • Beatrice

  Tror absolut inte du behöver vara orolig. Själv har jag använt det vid alla mina grav. (3) på inrådan av barnmorskan och har tre fullt friska barn.

  Reply

 • Rebecka

  Jag har också läst det där på familjeliv men alltså jag känner att man måste vara lite källkritisk, långt ifrån allt på familjeliv är ju sanning. 🙈 Dessutom är det ju som du skriver, helt sjukt, om de skulle säljas och just rekommenderas till gravida med illamående! 😝

  Reply

 • Annie

  Jag har själv aldrig hört att de ska vara farligt att använda dom armbanden.

  Min barnmorska rekommendera mig att använda dom när jag va gravid då jag hade sånt grymt illamående då inget annat funka för mig, och nu har jag en frisk dotter på 6 månader här hemma.

  Så jag litar mer på vad en barnmorska säger än de folk skriver på familjeliv😉

  Reply

 • Melissa

  Jag hade dessa med min tredje graviditet och har aldrig hört talas om att de skulle vara farligt..man ska inte tro på allt som står på familjeliv men de vet du såklart redan <3
  ett tips – om illamåendet inte blir bättre så be om att få lergigan av din barnmorska/läkare jag kämpade på till V.16 med min tredje grabb när han låg i magen för med dom andra två gick lixom illamåendet över efter dom där veckorna som är "normala" att må skit .. men med tredje spydde ja och mådde skit från dag 1 tills han var utanför magen så hade jag inte fått lergigan comp hade ja fan inte överlevt vardagen .. hoppas du mår bättre snart och känner du att du behöver hör gärna av dig känns som jag vet det mesta med icke "sväva på rosa moln" graviditeter och förlossningar då jag haft 3 graviditeter och dom varit så himla olika
  Massa kramar till dig <3

  Reply

 • SARAH

  Hej Jonna.
  Med mitt första barn så mådde jag precis som du beskriver, fick gå runt med kräkpåsar i väskan kunde inte öppna dörren till städskåpet o oftast inte äta heller. Det absolut bästa jag kan tipsa dig om är att ta en åksjuktablett INNAN du stiger upp varje dag det fick jag rådet av en läkare för de är farligt om du inte får behålla nåt. Ang din huvudvärk har dom kollat så du inte ha havandeskapsförgiftning? Har dom kollat ditt blodtryck så det inte är högt? Och till sist kolla ditt blodsocker så du inte fått diabeters. Du får gärna kontakta mig om du vill ha råd eller tips mvh Sarah

  Reply

 • Josefine

  När jag var gravid tipsade min BM om de där armbanden så det borde inte vara någon fara tycker jag. Fick också tips om att undvika snabba kolhydrater, mjölkprodukter och gluten för det gör tydligen illamåendet värre.

  Fick tips om vad man kunde äta mot illamåendet och det var mycket frukter, ”gravidsushi”, kardemumma och ris. Tips på bra frukter är jordgubbar, mango, vattenmelon och grapefrukt. Under graviditeten bytte jag mjölkprodukter mot havreprodukter och åt mycket kyckling och fisk eftersom det är ”lättare” mat än nöt/griskött. Åt ALLTID en eller två kardemumma skorpor 30-40 min innan jag gick upp ur sängen! Hoppas du hittar ett knep som funkar för dig!

  Fick också tips om att lägga en bit ingefära i rumstemperaturerat mineralvatten men det testade jag aldrig!

  Reply

 • Kristine

  Säger bara: Lergigan Comp. Dom fick mig att överleva graviditeterna. Har spytt 30 ggr/dygn till vecka 30 med båda barnen men dessa tog jag och dom var det enda som hjälpte och gjorde mig till människa så jag orkade va bland folk. Du får dom utskrivna bara av att gå till vårdcentralen. Gör ingen skada på fostret och man blir inte heller trött av dom som man blir av vanliga åksjuketabletter. Lider så med dig men man vet ju att det är såååå värt det i slutändan. Lycka till kram Kristine

  Reply

  • Julia

   Håller helt med Kristine, lergigan comp var räddningen här när jag var gravid.
   Fick också så akut illamående som jonna beskriver.
   Föreslår också att du tar upp detta med BM (om ditt illamående) då BM kan hjälpa mer än vad vi kan & framför allt sidor som familjeliv! Lycka till!

   Reply

 • Emma

  Min barnmorska tipsade mig om åksjukeband förra graviditeten och jag använde dessa i veckor utan problem. Vår flicka fyller ett år i dagarna. Men inte vet jag, kanske det kan vara skadligt om man har otur!

  Det är lätt att oroa sig för saker och dra iväg en googling och hamna på Familjeliv. Min förra barnmorska varnade mig lite för det eftersom att det sprids så mycket osanning där. På en förberedande föräldraträff på MVC förra graviditeten tog barnmorskan upp en helt ”ny” fråga hon fått under sina 30 år som barnmorska. Under loppet av några veckor hade flera blivande mammor oroligt frågat henne om det är möjligt att barnet i magen stryps av navelsträngen ifall man sträcker upp armarna typ när man duschar. Det kan den ju såklart inte, men från ingenstans började mammor oroa sig för det, kanske för att någon börjat spekulera på Familjeliv.

  Jag försöker hålla mig därifrån, men det är så svåååårt. Man blir ju så nyfiken/orolig ibland och vill bara ha svar snabbt. Men men, man är ju bara människa 🙂

  Reply

 • Lizette

  Jag har inte hört något dåligt om dem och använde dem flitigt i 3 månader. Födde en frisk flicka.

  Reply

 • Emma

  Jag använde mina mycket också i början, fick det rekommenderat av barnmorskan… min dotter föddes hel och frisk haha.

  Reply

  • Madeleine

   Jag fick också tips av barnmorskan att använda det för fick inte behålla något och mådde konstant illa men efter jag började använda dessa hjälpte det något i alla fall, och min son fyller 6år på tisdag så inte är det skadligt 😊

   Reply

 • Camilla

  Det finns en illamående-tablett som heter Zofran. De e en munsönderfallande tablett dvs den löser upp sig på några få sekunder o du behöver inte svälja den. Jag har fått dessa efter vissa operationer och även vid kraftigt illamående pga andra tabletter el smärtor. De funkar faktiskt väldigt bea o speciellt eftersom de verkar så snabbt s o att man inte behöver svälja o sedan börja verka..

  Dock vet ja inte säkert om man får ta dem när man är gravid, men de kanske vore värt att fråga barnmorskan iaf.

  Får du ta dem så prova, just eftersom man inte behöver svälja o de verkar supersnabbt!

  O ang armbandet så tror ja inte alls att se ska påverka barnet i magen. De e ju rekommenderat av många barnmorskor att använda när man mår illa under graviditet. De skulle knappast rekommendera dem om de va farliga.

  Ja använde mina så gott som konstant i många månader o min dotter fyllde ganska nyss tio år.

  Reply

  • Emma

   Jag fick zofran när jag låg inlagd på sjukhus med näringsdropp pga av att jag kräktes så himla mycket. Jag gick ner 15 väldigt snabbt då jag inte fick behålla något. Så lergigan comp funkade inte på mig då jag alltid kräktes upp allt jag stoppa i mig. Zofran hjälpte vid enstaka tillfällen men man får äta dom ! Jag är i vecka 21 och kräkts fortfarande !

   Reply

 • Isabelle

  Jag mådde verkligen dåligt också dåligt hela första och andra delen av gravideteten, jag använda åksjuketabletter och åksjuke band men jag skulle ha kollat med Mvc istället för familjeliv. Barnmorskan vet oftast bäst. Men be och få Largigan comp mot illamåendet av barnmorskan så ska du se på grejer, man blir som människa på nytt.

  Reply

 • Emma

  Be barnmorskan skriva ut lergigan comp, de är underbara. Jag blev som en helt ny person med dem 😂

  Reply

 • Jeanette

  Familjeliv är det värsta stället att läsa på förbjöd mig själv att läsa där under mina två graviditeter.
  Är man orolig ska man alltid gå in på 1177.se eller ringa 😊❤️
  Jag använde också åksjuke armband med min förstfödda 😊

  Reply

 • Caroline

  Jag har använt dom där till 3 av 4 graviditeter och mina barn är friska och mår bra.. Fick rekommendation att testa av min barnmorska när jag väntade 2:an så jag kan inte tänka mig att det skulle vara någon fara :/

  Reply

 • Pernilla

  Tror du behöver något mot illamåendet att ta regelbundet dvs varje dag under en period. Prata med din bm lr läkare om Detta. Finns stolpiller (att stoppa upp i rumpan) så du inte är farligt om du kräks. Alt ta tidigt på morgonen medan du Fortfarande ligger i sängen ihop med fil, Yoggi lr likn. Så gjorde jag när jag mådde extremt illa under graviditeten.
  Lycka till.

  Reply

 • Tess

  Känns som enligt familjeliv kan allt orsaka missfall. Använde mina dygnet runt första tiden och har idag en frisk flicka 🙂

  Reply

 • Malin

  Hej Jonna. Jag mådde extremt illa under min graviditet från v12 till förlossningen. Det som hjälpte mig va att ta lergigan comp (utskrivet av barnmorska) samt Novalucol. Så kolla med din barnmorska hon/ han kan säkert hjälpa dig. Kram // Malin

  Reply

 • Josephine

  Lergigan comp är allt jag kan råda dig till, du får de hos din läkare. Superbra!

  Sen tror jag att sköldkörteln kan säga till lite också, har du ökat din dos? Har dom kollat upp dina värden?`Man brukar höja lite när man är gravid.

  Stor kram till dig från en 1barnsmamma med skk problem <3

  Reply

 • ToT

  Jag vet inte hur det är med trycket på handleden men jag fick ärtor fasttejpade inne i örat av min barnmorska som jag skulle gå och trycka på vid mitt illamående. Nu hjälper inte det mig men prata med barnmorskan nästa gång du är där. Det finns receptlagd medicin som heter Lergigan/Lergigancomp och det kan vara ett alternativ för dig. Det är tyvärr ibland bara att stå ut. Det är inte farligt utan bara besvärligt. Huvudvärk och värk i magen är också normala tillstånd. Snart borde du gå in i lugnare veckor om du inte har oturen att må så här hela tiden. Finns dom som har det. Sista barnet mådde jag så illa att jag trodde jag skulle dö tills typ v. 23 sen blev det bättre men då dök foglossningen från helvetet upp. Om nån säger att du är ju bara gravid och gravid är ingen sjukdom, skit i dom. Det kan vara ett rent helvete att vara gravid men det kommer nått så underbart gott av helvetet så att säga. Tänk bara på dig själv och hur du mår och gör vad du känner.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *