Påverkas bebisen?

När man mår dåligt eller har lite ångest under en graviditet, påverkar det bebisen då?
alltså, känner bebisen av när mamman är ledsen, har ångest och inte mår bra?
Och om det är så, hur påverkar det barnet då?
Jag vet att jag borde ta detta med min barnmorska och det ska jag givetvis göra.
Men ni är så himla kloka och många av er har mycket erfarenheter har jag märk så därför vill jag också kolla med er.

Comments 37
 • M.N

  Stressar du upp stressas ditt lilla liv upp, oavsett om fortfarande i mage eller utanför mage. Ta hand om dig och bebis!

  Reply

 • Ronja

  Stress påverkar barnet. Hur det påverkar vet jag inte men det är inte bra.
  Försök att undvika sånt som får dig stressad och vila mer 🙂

  Reply

 • Nina

  Hej, ja bebis blir påverkad ifall mamma mår dåligt under graviditeten. Nu är du rätt tidigt i graviditeten och inte har så stark oro/ångest, om jag förstått det rätt. Då är riskerna mindre än om det är senare i graviditeten och stark oro/ångest. Prata med din barnmorska 🙂
  Ett tips är att äta choklad under graviditeten! 😉 Vet inte om det finns vetenskapligt stöd men det ska tydligen göra så man får glada barn. Mina två senaste barn är superglada, det måste vara chokladen, hehe.
  Men allt med måtta så klart, annars finns det risk för graviditetsdiabetes!

  Och bry dig inte om att andra är dumma för att de är avundsjuka.
  Och lyssna på alla råd, men ta bara till dig de du tycker är bra! 🙂
  Lycka till med lillprinsen <3

  Reply

 • Ninni

  Fina Jonna❣️
  Vet exakt hur du känner. Jag brakade igenom precis innan jag blev gravid. Hade grym ångest med panikångestattacker jätteofta och besökte bm o förlossning såå ofta för jag var livrädd att det skulle påverka bebis. Alla koller både på hjärtljud,CTG och ul såg bra ut. Bebisen verkade inte stressad utan verkade må bra. Man får alltid höra att man inte får stressa lr må dåligt för då mår bebisen negativt och det gjorde att jag mådde ännu sämre över min ångest. Huruvida bebisen påverkas är jag inte 100% säker på men de flesta mig veterligen som mår dåligt föder friska fina bebisar och vår bebis verkade inte påverkad alls av mitt mående.
  Så försök tänka positivt, ja är svårt, jag vet! Hitta saker du mår bra av i den mån det går pga din foglossning. Kan du inte bada, duscha då varmt. Det kan hjälpa lite. Var ute på tomten och lek med hundarna i den mån du kan❤️
  Är du orolig över bebis? Be att få gå extra hos bm. När jag var gravid (-01) fanns det en speciell mottagning med en fantastisk läkare fast då här i Linköping. Auroramottagningen på us tror jag det hette. Dit fick jag gå för extra ul osv.
  Långdraget-jag vet haha! Men nej, tror inte bebis påverkas nämnvärt.
  Kramar till dig❤️❤️❤️

  Reply

 • Frida

  Mår man riktigt dålogt och samtidigt är riktigt stressad så kan barnet också bli stressat och livmodern kan påverkas genom att man får mycket sammandragningar. Men tänk på att när man är gravid ändras hormonerna och man kan lätt känna sig psykiskt låg. Ledsen nedstämd och deppig. Så det är ju liksom tåligt för barnet om man säger. 🙂 har själv 4 st..

  Reply

 • ToT

  Hej! Beror på hur stort stress och ångestpåslag och hur ofta du har det. Det påverkar barnet. Ibland eller ganska ofta äter gravida både antidepressiv medicin, och vissa ångestdämpande medel. Ibland mår barnet bättre av det än att mamman är för stressad. Är det bara lite nere, nån enstaka ångestattack osv så är det inte så farligt. Alla barnmorskor/läkare jag haft har sagt att bättre en frisk och glad mamma för barnet med medicin än en ”sjuk” mamma utan medicin som påverkar barnet. Allt är relativt.
  Prata du med din barnmorska och kolla vad hon säger. Du har kommit över dom värsta veckorna när det känsliga hos fostret utvecklas. Vanligt dåligt mående är inte så farligt. Men för mycket stresshormon är inte bra. Ta det lugnt och gör bara sånt DU tycker är okey för dig. Strunta i annat nu. Ta bort sånt som stressar dig. Gör inte sånt. Är det mer generella saker, vad som helst alltså, så kanske samtal, medicin vore att föredra.

  Reply

 • Sofie

  Ja, bebisen kan påverkas av alltför mycket stress. Det bästa hade varit om du hade varvat ner ordentligt och lagt mycket av era måsten åt sidan. Bebisen kan födas för tidigt, och risken att du åker på förlossningsdepression ökar om du inte mår bra i dig själv redan nu. Sen kommer det inte finnas tid för dig och ditt välmående när bebisen föds, och med den lilla sömnen det medför med en nyfödd ska du nog som sagt tänka dig för en extra gång, men det verkar du redan ha gjort :). Hoppas du snart mår bättre i dig själv! 🙂

  Reply

 • W

  Jag mådde så fruktansvärt dåligt psykiskt under min graviditet. Hade kämpat 7 är på ett pluss och när plusset väl kom trodde jag att det var för bra för att vara sant. Kunde inte ta till mig barnet, inte glädjas – jag vågade inte. Tänk om?? Jag trodde att barnet skulle dö från början till förlossningen, under förlossningen. Det var hemskt och jag mådde såklart fruktansvärt dåligt med en enorm stress inombords. Barnet kom ut hur frisk som helst och jag blev mig själv och släppte den tyngsta oron efter ca 4 månder.

  Vi är inga maskiner, vi väntar barn i över ett halvår, självklart mår vi inte alltid hundra under dessa månader. Det går upp och det går ner. Barnet tar INTE skada. Så länge du äter, dricker och vilar kommer barnet inte att märka av det! Försök att hitta avslappningsövningar på youtube när du känner dig som mest stressad.

  Barnet mår fint, var inte orolig! Kram

  Reply

 • Sandra

  Nej barnet påverkas inte av ångest/depression utan mer av stress.

  Reply

 • Annie

  Jag var deprimerad till och från hela graviditeten, grät ofta och hade ångestattacker. Jag märkte inget konstigt med bebisen i magen och fick en pigg och frisk bebis förra året 🙂

  Reply

 • isa

  Barnet påverkas känslomässigt ( i sin själ) av hur vi mammor mår, tänker och agerar i situationer.
  Försök tänka positivt, vara lugn och djupandas mycket.
  Bra att även tänka på hur vi pratar ( vårt tonläge)

  Du gör ditt bästa Jonna och man kan aldrig vara den ”perfekta bästa mamman” hela tiden.
  Gör man mindre bra saker eller misstag rättar man till det och tänker jag gör så gott jag kan.
  Men att vara medveten kan göra mycket och det är lättare att vända sitt beteende när man har lite verktyg.
  Alla människor påverkas av varandra känslomässigt och det ör den smärtan vi får genom ångest tex. vår själ reagerade i en situation och går vi inte igenom den känslan skapas det sår, som med tiden kan uttrycka sig i olika fysiska former.
  Barn lever endast på känslor och i nuet fram till ca 6-7 års åldern då de därefter kan koppla en tanke och en känsla.

  Reply

 • Elsa

  Hej. Min son är nu 9 månader & jag var orolig hela graviditeten med ångest vilket ledde till depression. Jag oroade mig för allt när det kom till bebisen. Och jag var så sjukt orolig över det du skrev nu om bebisen blir påverkade. Jag frågade folk och alla svarade med okunskap såklarg. ”ja men det är ju inte bra för bebisen om du mår dåligt” och jag googlade dum som jag var osv. Men nu med facit i hand har inte min kille påverkats ett dugg. Han är världens gladaste och tryggaste liten plutt så nej det gör det inte. Den enda jag har hört i efterhand är att barnet kan bli lite stressat men inte skadat på något sätt. Ville skriva detta för att stilla din oro då aldrig någon stillade min. P.s. känner igen mig så mycket i din graviditet. Skulle kunna skriva ännu mer…Lycka till!

  Reply

 • Alex

  Ångest får man ofta när man är gravid. Både hormonellt och för att man är orolig. Man kan få ångest för sjukaste sakerna när man är gravid. Saker man sagt och gjort för flera år sen. så himla knäppt men normalt 😂

  Reply

 • Bamse

  Barnet borde kunna påverkas av nedstämdhet iom att det kan påverkas av stress ( tänker här att olika ämnen frigörs i kroppen) – men i det stora tror jag faktiskt inte att det är jätteskadligt (endast egen spekulation). Jag har i mina båda graviditeter mått piss av att bara vara gravid (dock inte ångest mer än den ångesten jag får av att barn 1 hade magsjuka och jag har emetofobi – som är kräkskräck) men fysiskt ont som såklart blir psykiskt efter att ha vart gravid ett tag.
  Däremot tror jag absolut att din barnmorska (eller jourbarnmorska) kan hjälpa med det och ge mycket bättre svar ang det med.

  Reply

 • Linda

  Japp barnet känner av om du är stressad och så. Hur den påverkas vet jag inte 😞 hoppas du mår bättre snart🌸🌸

  Reply

 • Emma Persson

  jag kommer ihåg när jag var gravid med min dotter 2011, så googlade jag på just om fostret påverkades av depression, stress osv. och jag blev ännu mer stressad för det står så mycket negativt. men min flicka mådde bra, och idag är hon en frisk 6åring.

  nu är jag gravid med tvillingtjejer, och försöker att inte tänka på det för mycket för jag tror de skapar ännu mer ångest.

  det kommer gå jättebra, det är jag säker på 🙂 🌸

  Reply

 • Ida

  Jag spydde upp till 20 gånger dagligen under min graviditet. Jag blev sjukskriven och låg hemma och grät om dagarna. Mådde så himla dåligt Psykiskt. Läkaren skrev ut antidepressiva. Hon sa att bebisin blir stressad av att ha en mamma som mår dåligt.
  Vill inte skrämma upp dig på något sätt. Men så var det för mig. Så fort bebisen var född mådde jag bra igen och fick sluta med medicinerna.

  Reply

 • johanna

  När jag var gravid så tänkte jag så, att alla mina känslor speglas på barnet, att barnet kan bli stressad av att jag mådde dåligt. Jag tänkte, en glad och positiv mamma – en glad bebis. En ledsen och negativ mamma- ledsen bebis. Jag var ganska inställd från första början att jag skulle vara glad och inte ha negativa känslor under gravidteten, vilket jag också enligt mig lyckades bra med, även om jag hade ont så var jag glad och gjorde saker som jag mådde extra bra av. Jag vet inte om det hade någon inverkan på sonen, men jag upplevde sonens babymånader som mycket lugna, han var lugn och glad, sov bokstavligen skitbra om nätterna, mycket framåt, inget överfrivet skrik och gråt. Så det många andra föräldrar pratar om, att de inte fick sova ett skit om nätterna, att flera månader/år var riktigt tuffa, det har vi aldrig upplevt. Han sover än idag, som 2 åring hela nätter utan att vakna. Jag vet inte om känslorna i graviditeten har inverkan, men det känns som att det kan spela en möjligen mindra roll. Jag kommer även att försöka vara lika glad och positiv vid nästa graviditet. Upplevde även att graviditeten och förlossningen gick så himla lätt av att jag var glad hela tiden.

  Reply

 • Sandra

  Ja de kan påverka barnet och orsaka stress hos de ofödda barnet beroende på hur kraftig ångesten är /tvåbarnsmamma

  Reply

 • Sara

  Ja barnet känner av om man är stressad och inte mår bra, barnet tar del av dina stresshormoner och gör så att barnet kan få högre puls och bli orolig vilket kan leda till tidig födsel. Ett tecken på det kan vara mycket sammandragningar, då är det jätte viktigt att vila.

  Reply

 • Lovisa

  Under min graviditet med dottern så fick jag många panikattacker eftersom att vi levde under stor press när min sambo skulle utvisas till Afghanistan när jag var gravid typ i vecka 35. Vi fick leva under jorden helt enkelt och efter mycket om o men så fick vi komma tillbaka hem, två dagar senare gick vattnet och några timmar senare var hon ute. Nu när hon är två så har hon vissa avvikande beteenden som kan kopplas ihop med autism, men på grund av hennes snabba utveckling så kan det även kopplas ihop med posttraumatiskt stressyndrom. Om det sedan beror på min ångest under graviditeten, den traumatiska förlossningen eller det faktum att hon lever med en lillebror som är dödssjuk vet jag faktiskt inte men att hon blivit påverkad av något finns det inget tvivel om. Men det är inte lätt att vara liten och alltid komma i andra hand utan att riktigt förstå varför. Men jag tror att ens mående under graviditeten påverkar barnet, helt klart. Innan sonen blev sjuk så var han lugn och harmonisk, precis som graviditeten med honom var. <3

  Reply

 • Ida nilsson

  Hej. Ja bebisen märker hur mamman mår. Tex är du stressad så blir även bebisen stressad

  Reply

 • Fia

  Jag har förstått att svår och långvarig stress/ångest/oro kan komma att påverka bebisen i magen. Man sänder då ut ett stresshormon som kan gå via livmodern. Tror helt klart att bebisen kan känna av ens mående när den är ett visst antal veckor, den lever ju trots allt inuti en 😊 Men ta upp detta med din barnmorska så du inte behöver gå o oroa dig i onödan! Kram ☺

  Reply

 • Linda

  När jag väntade min dotter Isabella så borde jag svävat på små moln.. Men jag har aldrig tidigare upplevt sån ångest och panikångest i mitt liv.. Jag höll mig hemma och vågade knappt gå utanför dörren pga av panikångest..
  Min bm sa till mig att det inte var nån fara för barnet.. Men ville sätta in mig på mina antidep jag åt innan.. då hon tyckte jag skulle må bra inför förlossningen och orka vara mamma.. Vi fick stanna 3 dar på bb för barnet kan få utsättnings symptom, men hon mådde jätte bra.. Med nästa barn, året efter slutade jag inte ens med mina tabletter och då mådde jag bra hela graviditeten och Gabriel föddes frisk han med 😀

  Reply

 • Frida

  Hej Jonna 🙂
  Jag har en liten tjej som blir 6 månader om ett par dagar. Under min graviditet med henne så var jag extremt stressad och hade väldigt mycket ångest pga. Många olika anledningar. Jag var också väldigt rädd att hon skulle känna av fet och därav blev jag ännu mer stressad, så det var som en ond cirkel kan man säga. Men jag kan säga att det inte har påverkat henne alls, hon är en väldigt glad och nöjd tjej idag. Men försök att koppla av och njuta, tiden går så himla fort och sen har du din bebis hos dig, önskar att jag hade kunnat slappna av mer för det är ju en fantastisk grej 😉 kram och lycka till!

  Reply

 • j

  Ångest skapar stress vilket påverkar barnet, barnet blir stressat. Det är inte farligt att känna stress/ångest en kortare period men det är något du ska ta på allvar om det är dagligen, flera dagar i sträck. Prata med din barnmorska, ibland kan bara det hjälpa men i andra tillfällen kan samtalshjälp och/eller mediciner behövas. Stress/ångest är otroligt vanligt när man är gravid då känslor förstärks av allt hormon i kroppen, så oroa dig inte men prata med din barnmorska så du och din bebis kan må så bra som möjligt 🙂

  Reply

 • Sofia

  Bebisen påverkas inte så länge du tar hand om dig själv, men jag tycker ändå att du ska prata med din barnmorska. Framför allt är det viktigt att de vet att du ibland mår dåligt psykiskt, ni kan göra en handlingsplan för vad ni ska göra om du börjar må dåligt efter att bebisen är född. Det är jättevanligt att bli deprimerad när man får barn, det är så mycket hormoner i kroppen, sömnbrist och stora förändringar i livet.

  Reply

 • Angelica

  Nej, indirekt påverkar det inte bebisen MEN du vet nog att kroppen är känslig när det kommer till stress. Det är dock den långvariga stressen som är farlig. Ups and downs har vi alla och det påverkar inte bebisen men stressar du mycket/under lång tid bär du varva ner!

  Reply

 • Caroline

  Nej men stress däremot ,

  Reply

 • Josephine

  Nej ångest påverkar inte barnet. Men STRESS gör. Sålänge du håller dig lugn så är det ingen fara. <3

  Reply

 • Sofia

  Jag hade ångest och mådde psykiskt dåligt i perioder av graviditeten. Jag kände mycket oro och skuldkänslor pga det men ut kom en frisk och jätteglad tjej som snart blir ett år 🙂

  Reply

 • Sofie

  Barnet känner absolut av hur du mår. Jag själv var väldigt stressad och hade ångest när jag var gravid. Barnet blir mer oroligt i magen. Den blir uppstressad. Men oroa dig INTE. Det brukar inte vara någon fara. Man brukar bli lugnare när barnet börjar sparka och magen växer. På något sätt hittar man ett lugn, om jag utgår ifrån mig själv!

  Reply

 • Emma

  Barn kan absolut känna av känslor. Dem känner som du känner men du behöver nog absolut inte oroa dig. Försök att ta det lugnt och gör sånt som gör dig glad ❤

  Jag mådde inte heller så bra under min graviditet psykiskt och det stressade mig så mycket på grund av bebisens välmående. Prata med din barnmorska, kanske kan du få prata med en psykolog genom dem. Det är viktigt att du mår bra under din graviditet ❤

  Reply

 • Elin

  Det påverkar barnens utveckling. Jag har varit deprimerad och haft ångest båda mina graviditeter och jag har fått två friska barn men dom har kommit tidiga och varit små båda två. Och första påverkade det min förmåga att knyta an till dottern så fick inte moderskänslor fören hon var 3 månader. Om du mår väldigt dåligt så kan man överväga medicinering så prata med din barnmorska. Du är inte ensam! ❤️

  Reply

 • Rebecca

  Stress påverkar barnet, men att man mår dåligt i perioder stressar inte barnet.
  Däremot tror jag det är viktigt att känna eter hur man mår under graviditeten. Jag mådde galet splittnyaste min graviditet och lider i vanligafall av pmds (svårare variant av pms) och så hör i efterhand önskar jag att jag hade vetat mer om att man kan må riktigt dåligt under en graviditet. Mitt släppte så fort jag fick ut mi. Dotter i princip (6 år sedan till hösten) min kropp är urusel på att vara gravid. Har även flera vänner som mått riktigt dåligt psykiskt samt fysiskt under graviditet. Prata med din barnmorska. Känn efter. Gör det du mår bra av. Det jag vill få sagt är att graviditeter är
  Så olika. Vissa mår bra och det är
  Nästan den enda procenten som pratar om det. Iallafall lycka till med bebis och håll ut. Det är värt allt i slutet ❤️

  Reply

 • Anna

  Hej Jonna!

  Jag är lite i samma sits som dig. Oron för hur det ska påverka lillkotten är värre än ångesten i sig. Är nyfiken på vad du fick för svar hos barnmorskan?

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *