Muskelkramp från helvetet

Det började första natten vi sov hemma efter turnén och då vaknar jag av att jag känner att min högra vad bara drar ihop och spänner sig och att det gjorde skit ont. Det fick ju över efter typ 30 sek och sen tänkte jag inte mer på det.
Det händer mig var 7e år eller någonting så det var inte direkt någon biggie.
Men när det hände morgonen efter att jag vaknar på exakt samma sätt så började jag fundera om det var något jag gjort med vaden eller just det benet efter som att det var samma vad det handlade om.
Men det är inte så lätt att ens tänka med en grötig gravidhjärna så jag gav upp ganska snabbt.

Tredje dagen så var vaknade jag upp på ett hotell och hade mycket ondare än dom andra gångerna och det satt i ännu längre än vad det gjort tidigare. Jag försökte skrika och väcka Jocke men det gick ju för fan knappt att andas så ut kom ju inget ljud.
Jag kunde liksom inte böja benet för att försöka massera bort krampen så därför ville jag ju få kontakt med Jocke. Dock så vet jag inte hur jag skulle få honom att förstå vad som hänt eller vad jag ville att han skulle göra om jag nu lyckats att väcka honom.
Denna gång satt det i i ca 1,5 minuter och det var sjukt plågsamt.
När det sedan försvann så bestämde jag mig för att googla det då jag visste att det var nått som var lurt och självklart berodde det på graviditeten. Det var inget som hade kopplat tidigare då jag verkligen inte kunde tro att en muskel i benet kan påverkas av en graviditet. Men så var det ju.

Och varför man kunde få det var för att man överansträngt sig, suttit konstigt och ja en jävla massa mer och listan på vad man inte skulle undvika för att få tillbaka det var  ju helt omöjlig att undvika.
Smärtan efter denna gång satt i två dagar och jag haltade för att det kändes som att muskeln var för kort om ni fattar.
Jag stretchade benet och vaden konstant hela dom dagarna för att jag var livrädd att vakna upp till krampen igen.
Jag har inte fått tillbaka det sen dess men jag är rädd varje gång jag ska lägga mig att vakna upp till det där så jag försöker att stretcha så mycket jag kan.
Jag tror att jag fick det från första början för att vi haft så mycket nu senaste tiden och för att jag ena stunden sitter i en bil i 10 timmar och andra stunden så går vi hur mycket som helst.
Kroppen måste nog fått en chock av det.

Så japp det blir en läxa att ta vara på kroppen och att lyssna när den säger ifrån!

Comments 24
 • Mimmi

  När jag fick de va de magnesiumbrist. Tog tablett varje dag sen va de borta.

  Reply

 • Malin

  Det låter som att du fick sendrag? Det hade jag i alla fall under min första graviditet, speciellt i vaden. Gör ont så inåt helvete rent ut sagt, men ett tips när du får det i just vaden, så tryck ner hälen så mycket du kan, så att du liksom sträcker ut vaden, direkt när du känner att det är på G. Det hjälper, om det nu var sendrag du hade, haha!

  Reply

 • Marina

  Hej Jonna.
  Tänkte bara tipsa dig då detta hände mig några gånger när jag var gravid med min dotter. När du får en sånt krampsmärta på benet kom ihåg att slappna av fast det är svårt och rör inte på benet så mycket då det gör mer ont. Försök att andas lugnt och slappna av och låt det gå över sig själv annars gör det mer ont och det brukar göra ont mer då nästa dag… Älskar din blogg hoppas du har en fin dag.

  Reply

 • Julia

  Hej Jonna!
  Kramp i vadmuskeln är väldigt vanligt och ofarligt även om det gör fruktansvärt ont. Vanliga osaker kan vara vätskebrist eller onormal saltnivå i kroppen. Det kan också bero på magnesiumbrist. Men som sagt det är väldigt vanligt, speciellt under graviditet. Varför du har ont efter är för att muskeln troligtvis fortfarande var spänd efter krampen när du började använda benet. testa nästa gång att massera ut det ordentligt så det är helt mjukt innan du ställer dig upp. Var inte orolig 🙂

  Mvh
  Sjuksköterska

  Reply

 • Jenni

  Åh fick också kramp i vader och ben när jag var gravid. 😑Det bästa sättet att få borta krampen var för mg att ställa mig upp direkt när jag vaknade av krampen. Alltså att stå på det ben som krampar, då gick det över direkt. Väldigt obehagligt men testa om du får kramp fler gånger ❤️

  Reply

 • Josefine

  Jag hade oxå problem med muslelkramp i vaden när jag var gravid.
  Gissar och hoppas du äter gravidvitaminer, men testa att äta extra tillskott med magnesium oxå och dricka mkt vatten. De hjälpte mig en del. Känner igen din känsla helt och fullt kunde ha ont i vaden en vecka efter ibland.
  Hoppas att mitt tips kan hjälpa lite. 🙂

  Reply

 • Amanda

  Hej Jonna! Ett tips för att undvika kramp i vaderna är att köpa stödstrumpor som du har på dig under dagarna, det kan göra underverk! 😍

  Reply

 • Carola

  När du få sådana kramper drar tårna öppåt. Eller ställ dig mot en vägg med tårta på väggens nedre del. Och stressa den bit som det onda gör. Det släpper och känns skönt samtidigt. Man kan få sådana kramper i vaden under graviditet. Jag hade sådana kramper.

  Reply

 • Emma

  Det kan vara så att du har vätskebrist också! Jag har haft jättemycket problem med det i mitt liv att jag får såna fruktansvärda kramper i just vaderna på nätterna p.g.a vätskebrist. Hoppas det är bättre nu och att det inte kommer tillbaka för det gör ju verkligen sjukt ont!

  Reply

 • Anki

  Är väldigt vanligt att få det i den tiden av din graviditet. Är sendragning. Vanligt på natten och att man vaknar av det. Men inget du behöver oroa dig för. Du gör rätt i som stretchar.

  Reply

 • jannika

  Har du bra skor med rätt dämpning o stöd ? sen så kan du alltid testa magnesium det hjälpt mig när jag hade som värst med muskel ryckningar i ryggen , kram

  Reply

 • Fru R

  Upp med knäna och tryck fötterna mot väggen med allt du har. Hjälpte när jag hade så, kanske kan de hjälpa dig 😊

  Reply

 • Nina Green

  Jag fick såna kramper i vaden när jag har vätskebrist. Fick dessa kramper ofta närnjsg var gravid för jag drack för dåligt på dagarna. Fort kroppen fixk in sig dr vatten den behövde så minskade kramperna också. Kram

  Reply

 • Angelica

  Jag tror inte på de där med att överanstränga att det är därför man får ont i vaden när man är gravid. Jag har haft denna smärta bara två gånger (flera gånger dessa gånger) under mitt liv och det har varit när jag varit gravid. Japp det gör sjukt ont och japp det kan sitta i länge. Jag trodde oxå de va nåt fel först.. denna gången hade jag ont i flera dagar o haltade. Värre än vid förra graviditeten. Men de som är bra är att det försvinner iaf. Till slut. Lycka till!

  Reply

 • Johanna Nyman Brendheden

  Magnesium tabletter rekommenderade min barnmorska när jag fick kramp och sendrag i benen på nätterna under graviditeten! Det måste du prova! 🙂

  Reply

 • Linda

  Åh fy de där saknar jag inte, hade också så under min graviditet🙈🙈 gör ju SÅ ont..

  Reply

 • Malin

  Jag hade samma problem när jag var gravid 🙁 men varje kväll innan jag skulle sova ställde jag mig mot en vägg (stå på hälen med tårna upp mot väggen) och stretchade vaderna – om jag vaknade på natten stretchade jag en gång till för sälerhetsskull 😅 hoppas du slipper mer kramp!!

  Reply

 • F

  Ett tips är att spreta med tårna när det händer då det ofast brukar släppa då😁

  Reply

 • Fanny

  Jag hade kramper i benen och i bäckenet varje natt när jag var gravid. Sen så testade jag att dricka samarin innan jag gick och på mig och de funkade 🙂
  /Fanny

  Reply

 • Josefine

  Låter som något liknande jag har. Jag fick rådet av fysioterapeut att ha stödstrumpor från att jag kliver upp på morgonen till jag lägger mig på kvällen. Testa det om det har med blodcirkulationen att göra och om du redan börjar samla på dig vätska i händer, fötter, ansikte.

  http://Nouw.com/sjosefine

  Reply

 • Anette

  Magnesiumtabletter tar jag alltid det hjälper prova de

  Reply

 • Sofie

  Låter som magnesiumbrist.
  Kunde vakna på nätterna o skrika rakt ut. Sambon hitta ett sätt så han tryckte foten o böjde tårna uppåt o höll en stund.

  Reply

 • Thilde

  Hej! Jag brukade också få så och det som hjälpte direkt var att ställa sig upp på det benet som krampade i eller trycka det med rak fot mot väggen när jag låg ner. Hoppas det hjälper dig!😊

  Reply

 • Jessica

  Det fick jag när jag var gravid med båda barnen. Gaaah the pain!!
  Jag provade lägga en vanlig matkniv under madrassen, och det funkade, haha! Någon gammal skröna som säkert egentligen inte funkar, men hur som fick jag inga mera vadkramper!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *