Amning

Jag har aldrig trott att jag ska amma mina barn då jag tidigare vart lite rädd för det här med att någon ska tutta på mina bröstvårtor och jag har hört att det gör så extremt ont och att det kan vara väldigt svårt att få till det innan det kommer igång.

Men sen jag blev gravid så har jag bara tyckt att det skulle kännas helt rätt att försöka sig på amningen och så har jag förstått att just den stunden är speciell och helt magisk, att man kommer barnet väldigt nära och att det är en känslomässig stund.
Vilket jag så klart inte vill missa! Men så har jag ju som sagt fattat att det är väldigt svårt och att alla faktiskt inte kan amma.
Men som tur är så finns ju då ersättning att ge dom så det finns ju iallafall alternativ.
Men jag hoppas att jag får igång amningen och jag ska göra allt för att ge det en chans.

Dock så är jag säker på att mina bröstvårtor kommer bli helt såriga och att det kommer att göra SKIT ONT!
Jag har inte under hela graviditeten ens kunnat röra vid mina bröstvårtor utan att det gör jätte ont så tanken på smärtan när någon ska ligga och tutta på dom får mig att rysa.
Men jag får väl ha någon bedövningssalva eller nått haha!

Jag höll på att börja gråta när jag häromdagen skulle klämma lite på bröstvårtorna för att titta om jag fått ”råmjölk”
Det hade jag så nu vet jag det och behöver inte röra dom någon mer gång haha!

Hur har ni gjort med era barn? Har ni kunnat amma? Hur långtid tog det för er att komma igång?
Berätta gärna era historier kring det, jag tycker att det är jätte intressant!
Och ge gärna tips om ni har några! 😀

Comments 106
 • ToT

  Jag har ammat både länge och väldigt kort. Det har bara gjort så ont att jag blivit galen en gång men det beror på att barnet tar tag fel, och bara suger på bröstvårtan, den ska liksom ta tag lite större. Man märker det på att bröstvårtan blir platt så att säga.

  Jag köpte silikontuttar man kunde lägga på bröstet som barnet tuttade på och slutade när brösten blivit mindre såriga och då funkade det perfekt.

  När det funkar och inte gör ont för det är främst därför, att barnet suger fel eller om man inte har bröstmjölk som jag skulle rekommendera annat för så enkelt det är.
  Man har alltid maten med sig, man behöver inte förbereda nått och såklart är barnet nära. Det är det med flaskmatning med om man håller och beter sig som om man ammade, många lägger barnet och stöttar upp flaskan med kuddar och det tycker jag personligen är hemskt. En fördel med flaskmatning är att båda föräldrarna kan ge mat men man kan både amma och flaskmata. Dom rekommenderar inte det men när det flyter på med allt så brukar det funka det också.

  Man gör vad man själv känner för. Det är det viktiga. Däremot vänder jag mig ifrån att man låter bli att amma av kosmetiska skäl att man tror brösten blir fula. Det blir dom inte av amning. Det är väl det vackraste bröst som finns.

  Om du vill amma, ge det några veckor innan du ger upp. Dom första dagarna när bröstmjölken ska rinna till är det nog för djävligt för dom flesta men det brukar ge sig. Testa då att, om du har ont pumpa ut och ge för att sen amma så inte brösten är så sprängfyllda. Finns så många knep att ta till OM man har bröstmjölk och vill amma.

  Reply

 • Ida

  Det finns ju skydd som man sätter på bröstvårtan så man inte skall få så ont 🙂

  Reply

 • Tant Någorlunda

  Jag har 4 barn (ynsta är nu 12 och äldsta 26) och vid varje barn har det varit olika. De två första ammade jag knappt alls pga mjölkstocknig, sår som blödde som fan och barn som aldrig blev nöjd. De två sista funkade det bättre, men den sista blev det istället jobbigt att sluta amma 🤣 Så det är så himla individuellt och det finns fördelar och nackdelar med båda. Men jag kan säga att det var då sååå mkt smidigare med amningen än med ersättning då man har maten med sig. Det kan vara jättemysigt men oxo frustrerande att vara mjölkmaskin 😅 Men funkar det inte och man verkligen har försökt med allt (eller kanske inte heller VILL amma) så ska man inte känna sig mindre värd för det. Du kommer att hitta vad som känns bäst för dig och barnet jag lovar 😊😍 Puss och Kram

  Reply

 • Malin

  Amma är underbart så det får du verkligen inte missa. 🙂

  Min amning kom igång rikligt efter bara ett dygn. Men jag hade jätte ont i början och satt och slog i en kudde dom första dagarna samtidigt som dottern ammades. Sedan hittade jag en gudarnas gåva. En kräm för bröstvårtor när man ammar. Som man kan börja med redan någon vecka innan BF för att bygga upp ett ”skydd” önskar sååå att jag hade hittat denna tidigare.
  Krämen heter Multi-mam balm. https://www.meds.se/multi-mam-balm-30ml?gclid=EAIaIQobChMIqe332vn_2gIVy8qyCh3Fug9_EAQYAiABEgLf5_D_BwE

  Hoppas det funkar för dig och ge inte upp, fråga även barnmorskorna på BB om råd dom är jätteduktiga.
  Lycka till Kram// Malin

  Reply

 • Evelina

  Jag ammade dottern i 2,5 månader. Sedan slutade jag för att hon inte gick upp i vikt och jag mådde dåligt av det. Det gör ont i början, men den samhörigheten och närheten man har med sitt barn under amningen är oslagbar!
  Vi ska snart försöka skaffa syskon till vår dotter och jag kommer prova att amma igen. Men mår inte jag eller barnet bra av det sä slutar vi. Alla gör vi vårt sta för våra barn! ☺️

  Reply

 • Annie

  Fick min första för 2 veckor sedan och både förlossningen och amningen har gått över förväntan!
  Visst är bröstvårtorna lite ömma men efter första suget försvinner ”smärtan” och än så länge är bröstvårtorna hela! Det finns så sjukt mycket skräckhistorier om både förlossning och amning men mitt tips är att inte lyssna på någon av dom och ta allt som det kommer och skapa en egen uppfattning 😁

  Reply

 • Sarah

  Angående ditt inlägg om förlossningen. Jag tror att det kommer gå jätte bra! Det är många som varit lite rädda inför förlossningen men så fort den startar så tror jag man e så trött på att vara gravid så man tänker nog inte på rädslan längre utan är bara fokuserad på att få ut barnet😊❤️Så gå inte runt o tänk för mycket. Annars så finns det böcker om förlossning. En heter ”föda utan rädsla” så den kanske du vill läsa ifall du är väldigt nervös/rädd inför förlossningen❤️Kram

  Reply

 • Tc

  Jag ammade till en början. Dom fem första dagarna hemma gjorde det jätte ont. Men dom hade sagt att bebisen ska ha mat var 3:e timme, så där satt jag i fem dagar och höll på att tjuta varje gång bebisen skulle ha mat (Tänkte att det blir nog bättre och man får väl stå ut med detta). När jag åkte på återbesök på bb så tog jag upp att det gjorde sjukt ont fortfarande och barnmorskan var en ängel och hjälpte mig att prova ut ammningsnappar. Så jag körde med dom i ett par månader. Men när jag sen fick sitta 40 minuter/varannan timme och amma (vilket man inte ska behöva) bara för att bebisen skulle vara någorlunda nöjd så fick det vara nog. Började både att amma och ge ersättning och helt plötsligt så hade man en mycket nöjdare kille. När han var ca 4 månader så ville ha inte ta bröstet mer så efter det ger vi bara ersättning. Mina erfarenheter av ammning har varit jobbiga men som sagt det är ju så olika för alla och finns ju lite hjälpmedel som kan underlätta som tex ammningsnappar, pumpar osv. Men hade velat att det skulle funka för det var super mysigt faktiskt ❤

  Reply

 • Testa och ge inte upp för snabbt. Ammade mina första två barn och det var lite kämpigt i början men när det väl funkar så är det det mysigaste som finns. Med sista barnet åkte jag på massor med mjölkstockning och gick hör feber flera gånger så efter ett par veckor gav jag upp och han fick bli ett flaskbarn. Funkar lika bra det med.
  Se till att få hjälp på bb så ammningen kommer igång ordentligt innan ni åker hem. Dom är superduktiga!
  Du har så mycket att se fram emot och det är helt magiskt att älska en annan människa så mycket som man gör för sina barn.
  Lycka till!

  Reply

 • Louise

  För mig tog det kanske två veckor sen gick amningen galant. Mina bröstvårtor blev som du skrev lite såriga men det härdade jag ut och det gjorde inte lika ont varje gång. Smorde med salvan som man kan ta medan man ammar, Purelan, det hjälpte väldigt mkt. Är så glad över att det gick bra för mig och min son med amningen. Det funkar ju som sagt inte för alla. Dock är min son 7 månader nu och tänderna börjar komma och DET gör ont, hehe, han bits gärna ibland. Så tyvärr börjar jag fundera på att sluta med amningen..

  Reply

 • Emelie

  Jag ville verkligen amma min son men hade knappt ingen mjölk trots att jag försökte pumpa och stimulera fram den.Så slutade helt efter 5 veckor cirka,dvs då blev det endast ersättning.Och min son som är 12 idag,vi har ett helt amazing band ändå och han är dessutom nästan aldrig sjuk.Kan räkna på en hand VAB tillfällen alla dessa år!Så tror inte på att man får sämre immunförsvar av flaska:).Det finns en ”plastbröstvårta” att vid amning sätta över sin egen,som barnet då suger på istället för direkt på huden.Kan va värt att testa.Gör som ni känner fungerar för just er,är mitt tips!

  Reply

 • Ida

  Purelan är en bra kräm mot ömma såriga bröstvårtor 👍 även i förebyggande syfte. Mitt tips är att läs på! Läs på så mycket du orkar om amning och föräldrars erfarenheter. Jag tyckte att det var jobbigt och krångligt i början, men jag var heller inte så påläst. Vårdpersonalen har inte alltid de bästa tipsen har jag fått lära, så ju mer kött på benen du har innan det är dags, desto bättre skulle jag säga! Är mycket mer förberedd nu inför andra barnet känner jag. Jag kände mig värdelös för att amningen aldrig ”kom igång”. Personalen på bb höll mig kvar 3 dygn på grund av det. Men i efterhand fattade jag ju, att det är så det är! Det tar några dagar innan de kommer igång och ännu längre tid innan det kommer kännas bekvämt och strulfritt. Jag har lärt mig mest från ”amningshjälpen” och andra mammors berättelser och frågor. Det kommer mycket troligt va lite små jobbigt i början, men det är så det är att lära sig något nytt. Både för dig och bebis. Lycka till! 😍

  Reply

 • Matilda

  Amningen var en kamp som var guldvärd det hela. Hade en del strul med kass viktuppgång pga av tungband som vart för kort. Men annars så har amningen vart fanatiskt. Nu är dotter 9.5 mån och vi ammar kanske 3-4 ggr om dagen oftas bara 5 min sen 1 längre gång på natten. Amningen har underlättat speciellt under förkylningar, influensa. Mitt tips är att gå med i amningenshjälpen på facebook där finna de hjälpmammor med mera. Samt att ha tålamod. Och preppa med amningsnapp o purelan om sår uppstår i början

  Reply

 • Sofia

  Hej!

  Amning kan vada knepigt men kan också fungera helt felfritt från start. Ett tips är att gå med i amningshjälpens två grupper på fb. Där finns massor av råd och tips och möjlighet att ställa frågor. Googla även ”amningsteknik 11 min babybaby” för en strålande film om rätt tag när man ammar. Lycka till!

  Reply

 • Therése

  Jag har ammat båda mina pojkar. Med första sonen så tog det ett litet tag med och få till amningen, han fick inte tag i bröstvårtan så fick skaffa såna där amningsskydd på apoteket och vips så gick det hur bra som helst 🙂 ammande han tills han var 6-7 månader.
  Med andra sonen var det likadant att han inte fick tag men skaffade skydd igen och då gick det bättre, dock så hade jag bara mjölk till han var ca 3 månader sen var han jätte ledsen och arg och sov oroligt, tänkte det att han är inte nog mätt. så började med ersättning och då var han hur nöjd som helst så det är jätte olika där 🙂

  Reply

 • 2barnsmamma

  Amma båda mina barn. Otroligt mysigt och nära. Min sista pojke räckte inte mjölken och han fick inte näringen som behövdes så fick börja med flaska. Och det var lika mysigt som amma för han vart ändå hos mig och fick mat och närhet. Skulle aldrig säga till någon vad dom vill göra. det är för mig lika bra vad som man väljer själv att göra.

  Ja det kan göra ont de första dagarna att amma innan bröstet vant sig men det är värt det. Där finns salvor och silikon skydd om det gör för ont 😊

  Reply

 • Sahra

  Jag försökte med mina två första, har 5 barn.
  Mes första så fanns de ju inget annat, jag va 18 och klart man skulle amma? De gör ju alla mammor har jag fått höra..
  Sonen låg vid bröstet, åt och somnade, men skrek efter en stund igen, dygnet runt! Han va aldrig nöjd.. napp, bra för stunden..Va var de för fel? Efter en vecka ca så va jag ett vrak.. Va gör jag för fel?
  Köp en bröstpump sa min svärmor, se hur mycket du får ut.. pumpade..typ ingenting alls! Jag hade nästan ingen mjölk! Han hade fått i sig massa luft på köpet.. dagarna efter kom svärmor upp med ersättning och så, här, ge honom detta! Och jäklar vilken skillnad! Ungen sov i timmar i sträck vilket aldrig hänt innan och han blev en helt annan person.

  Barn nr 2, jag testar igen. Köpte hem ersättning direkt men kände att jag ville ge de en chans. Men samma igen, pumpade efter nån vecka, nästan ingen mjölk..

  Barn 3-4-5, flaska direkt från bb!

  Alla kan inte amma och jag kände mig som en värdelös mamma som inte kunde ge mitt barn mat som man skulle..
  Men huvudsaken dom får mat!😊

  Reply

 • Petra

  Hejsan Jonna, jag har en son på 3,5 månad han får ersättning(nan sensitive) då han inte förstod på sig de där med amning , men pumpade ut de två första veckorna då råmjölken är så pass viktig (och ersättning där mellan då jag inte hade orken att sitta åh pumpa jämta.)
  Om du är rädd för såriga bröstvårtor osv så kan du pröva något som ett amningsnapp som du sätter på bröstvårtan. Anledningen till att många skriver att de gör ont med amning osv är att de drar ihop livmodern , men efter ett tag så släpper det.

  Kram Petra

  Reply

 • Helene

  Jag ville amma min dotter men jag hade ingen mjölk, jag pumpade var 3e timme dygnet runt i 9 dagar och totalt kom det ut lika mycket mjölk som 2 krm. Det var hemskt! Min dotter var heller aldrig intresserad av bröstet så hon blev flaskmatad ifrån första början, hon kom i v36+3 och räknades som prematur och då stödmatar de automatiskt fick jag veta.
  Faktiskt så är det inte särskilt bökigt med flaskmatning som många får det att framstås. Det är bara att ha med en burk pulver och en termos med ljummet vatten med sig i väskan när man är ute och så slipper man folk som tar illa upp att folk sitter och ammar ”flaschar tuttarna”.

  Gör det som känns bäst för dig och känn inte att du skulle vara en dålig mamma om det inte funkar att amma. 😊

  Reply

 • Jeanette

  Första barnet ammade jag helt i 4 månader och slutade helt när hon var ett halvår.
  Andra barnet höll jag ut i 4 veckor. Hon sög fel och jag fick blödande sår, inga salvor eller hjälpmeddel jag provade hjälpte. Satt och grät varje gång hon åt. Droppen var när hon ätit och sen kräktes upp lite (som dom ofta gör) och det var blod i. Hade även 2 svängar av mjölkatockning med henne. Jag ville hellre bara en frisk och glad mamma än sjuk och gråtfärdig.
  Tredje tjejen ammade jag i 6 dagar. Började få mjölkstockning och bestämde att nej nu räcker det.
  Det här med mys med amning har jag aldrig känt. Jag har myst så mycket med dom ändå. 😍 Men självklart väldigt bekvämt att ha maten färdig och klar vart man än är. Väldigt skönt om man får en nattätare. 😊
  Du ska göra vad DU känner för. Ersättningen som finns idag innehåller det barnen behöver så känn inte att Du måste amma om Du inte vill.

  Reply

 • Frida

  Håller helt med ToT!
  Jag har ammat 2 barn och det är fantastiskt smidigt då det väl fungerar (vilket tog 5-7 dagar).
  Mina tips till dig blir: slappna av, ge det en chans och beslutet att ge flaska/bröst blir bra vilket du än väljer!
  All styrka till dig och lycka till!

  Reply

 • Emma

  Gav amningen en chans men för mig och min son funkade det inte alls. Han hittade helt enkelt inte rätt grepp så han blev bara frustrerad och för mig gjorde det bara för ont. Man kan hitta så mysiga stunder med att ge mat på flaska också så för oss var ersättning det bästa beslutet 😊
  Kul att du vill testa att amma och jag hoppas det kommer gå bra för er annars är ju mat på flaska lika bra med. ! Kram

  Reply

 • Isabelle

  Jag skulle också rekommendera ammningsnapp (som ett litet silikonskydd / napp man lägger över bröstvårtan, innna barnet hittar rätt teknik kan det göra väldigt ont… tipsar även om purelan bröstvårtekräm som man kan köpa på Apoteket, en riktigt fet kräm som är magisk för såriga bröstvårtor. Du kan smörja och barnet kan ändå amma utan att få i sig en massa konstiga ämnen… efter ett par dagar så rinner mjölken till ordentligt och även det kan göra riktigt ont, men ge inte upp, det går över… och viktigast av allt…. OM amningen inte fungerar så är det inte världens undergång, stressa inte upp över det… bebis kommer att vara nöjd ändå… lycka till 🌸

  Reply

 • Sara

  Hej!
  För det första vill jag säga grattis till bebisen i magen, så himla kul!
  Jag såg att du undrade lite om amning. Jag tycker självklart att du ska göra precis hur du vill men jag vill bara säga att det är helt fantastiskt att amma. Jag har ammat båda mina barn och jag är verkligen glad att jag gjort det.

  För många är det jobbigt i början, det tar oftast några dagar innan det rinner till, men sålänge man har mycket kroppskontakt med barnet så kommer mjölken igång!
  Tyvärr så får man någon gång också såriga bröstvårtor, och det gör ju otroligt ont men det finns jätte bra krämer på apoteket. Det hjälper även att ta bröstmjölk på sådana sår för att de ska läka snabbare. Man får tänka att såren går över bara man tänker positivt 🙂

  Tycker absolut att du ska amm ditt barn. Det kommer vara så värt det 🙂

  Reply

 • Madelene

  Jag har ammat båda mina barn, men amningen har inte kommit igång förens jag åkt hem från bb. Till hemmets lugna bo å inte stressad av allt runt i kring å alla sköterskor på BB. Så ge inte upp på BB. Angående ont så är man inte lika öm efteråt som när man är gravid, iaf inte jag nån av mina gånger. Dottern ammade jag 8 mån och sonen 4 mån, han blev för hungrig så blev inte bara mätt på amningen så fick tyvärr gå över till ersättning, hade gärna ammat honom längre. Amning är de mysigaste som finns när man väl får till snitsen på det dessutom sååå skönt att alltid ha maten med dig! Inte värma vatten, vänta för de e för varmt, blanda med pulver å ersättning var bara bök tyckte jag.

  Reply

 • T

  Jag tänkte precis så som du, tyckte det kändes obehagligt att någon skulle ligga och tutta på mina bröst, men så fort min lilla kille var ute så kändes det så naturligt och har funkat super bra sen dess. Nu är han 5 veckor och har inte fått några sår och gör inte ont längre! Dock tycker jag själv att det är väldigt krävande och känner mig otroligt låst och får ångest över amningen då jag tycker det ör sjukt jobbigt och tar tid, känner inte alltid det här mysiga med det. Jag önskar att någon berättat för mig att det kan gå bra för bebisen att amma och att det funkar men att man själv inte mår bra eller trivs med det..

  Reply

 • Rebecka

  Det är nästan en helvetenskap det där med amning. Ammade min dotter i drygt 8 månader utan att behöva använda ersättning. Det är så lättvindigt, maten är ju alltid redo, på sekunden liksom utan att man behöver göra något, perfekt temperatur och anpassad efter just din bebis behov. Med de sagt så är ju ersättning ett fullgott alternativ, men min egna åsikt är att försöka då det att funka, iaf att man delammar. Det ger så mycket för både dig och barnet, det hormoner som utsöndras gör ju t.ex. att livmodern drar ihop sig lättare efter förlossning och flera andra positiva saker. Så fastna inte i att det kan göra ont, be om ordentligt med hjälp av de BM som finns på BB om du är orolig.
  Annars så är gruppen Amningshjälpen-slutna gruppen på facebook absolut värd sin vikt i guld. Det finns många där som kan hjälpa till och har stor erfarenhet så man kan fråga om hjälp med precis allt om amning.

  Reply

 • Tina

  Jag tyckte det var jätte jobbigt i början, fick inte riktigt till det och vågade inte riktigt be om hjälp. Sen kom det igång men gjorde så fruktansvärt ont, fick ångest bara jag tänkte på att jag snart måste amma igen. Men det gick över efter några dagar och då gick det hur bra som helst. Så be om hjälp på BB och var inte rädd att köra både ersättning och amning. Skönt att få en liten paus ibland 🙂 Jag väntar nu mitt andra barn och kommer absolut amma igen om det går, men kommer ta ersättning också 🙂 Lycka till

  Reply

 • Paulina

  Hej,
  Fick precis mitt första barn,
  Jag är 22 år och hon är 3 mån nu.
  Det är ett smärtkapitel för sig att amma, men d går över .. man får sår .. men d finns amningsnappar att köpa! Såå bra! Man ska aldrig tvinga sig till nått man inte vill.
  Men d bästa för barnet är amning.. men d bästa för dem är också att bara vara mätt o nöjd och d kan man bli av ersättning också! 👍🏻

  Reply

 • Anonym

  Hej världens bästa Jonna<3 Tycker det är helt rätt att ni inte vloggar varje dag då det säkert tröttar ut er och tar enormt mycket tid<3 Men jag bara undrar om ni har börjat med varannan dag istället för varje? Det är så klart inte ett måste att vlogga varje dag, så gör så klart som ni vill men jag bara undrar<3

  Reply

 • L

  Köp amningsvårtskydd från medela – riktig life saver!:))

  Reply

 • Alexandra

  Ammar min minsting nu, min stora tjej fick jag aldrig till det med. Det är knepigt!

  Många påstår att det inte kan bli sårigt om man har rätt tag, men att gå ifrån att ha ett par bröstvårtor som aldrig blir berörda på det sättet, till att ha någon som sitter fast på dom i princip hela dagarna, ja då får man räkna med att det kommer göra ont oavsett hur bra tag barnet har. Jag hade det jobbigt de 2 första veckorna framförallt, smörjde med Purelan och ville köpa amningsnapp när det var som värst, men blev rådd att försöka hålla ut ett tag till då amningsnapp kan bli svårt att vänja av, och kan skapa problem med att bebis inte får i sig det den behöver. Inom någon vecka blev det mycket bättre, så jag är glad att jag höll ut trots allt 🙂

  Med stora dottern så försökte vi få till det, men vi hade en tuff förlossning där jag fick åka in på op. Jag fick påbörja amningen dagen efter att dottern kom, när jag själv fått lite energi tillbaka. Men då var dottern i stället trött och väldigt hungrig. Fick lågt blodsocker och var bara allmänt missnöjd. Vi fick börja med ersättning tack vare det redan på BB och fick aldrig till amningen .

  Så mina tips, försök etablera amningen direkt när bebis kommit ut. Personalen på BB menar på att dom har reserver för ett dygn utan mat, men det stämde inte in på min äldsta. Sen låt det ta tid, tålamod och se till att ha bra stöd runt omkring dig. Jag spenderade de första 2 veckorna gråtandes i soffan dygnets alla tider (noll sömn) med onda bröst, och en gnällig bebis som ville äta nonstop under den tiden då hon reglera mängden mat hon ville ha och behövde för att gå upp. Men när man väl får i ordning på amningen så är det oslagbart. Så enkelt, och bandet man knyter an till barnet är också helt otroligt.

  Reply

 • Sofie Andersso

  Hej, vad härligt med graviditeten! Vilken lycka. Min son som nu är tretton;-) (känns som igår jag ammade) ammade jag till han var 1 år cirka. Det var en stor chock efter förlossningen då det är värsta tekniken det där med amningen. Jag trodde det bara var att lägga ungen vi bröstetmen icke sa Nicke. Jag vet att jag ringde på ”klockan” på BB och barnmorskorna fick hjälpa mig att lägga till. Sen satt jag stel och hoppades att han inte skulle tappa greppet. När vi skulle åka hem vet jag att jag tänkte att ”jag kan ju inte amma hur ska det gå”. När det hem folk och hälsade på så hade jag nästan panik för det kändes som om jag inte kunde amma. Sen gick det såklart bra. OJ VAD MYSIGT, oj vad han åt och OJ VAD SÅR JAG FICK!!! Dessutom fick jag hela tiden mjölkstockning med, det var hemskt. Jag fick äta någon blandningen från Apoteket som skulle hjälpa mot stockningen. Än idag kan jag tänka på att skydda brösten om jag sitter i drag fast det är 13 år sedan Hahaha. Dessa sår på bröstvårtorna, så ont jag har också normalt sett askänsliga, det räcker att jag fryser så gör de ont.

  Men jag gav aldrig upp!! Det smidiga var att man alltid hade med sig maten, tryggt att han fick i sig det han skulle.

  Idag vet jag inte om jag skulle ha varit så envis, i get dör ju av ersättning. Men det mysiga tog liksom överhanden.

  Kul att inreda barnrummet. Tips på fina leksaker är: https://www.kokobello.se/leksaker-ekologisk-hallbart-fria-fran-skadliga-amnen/mobiler-i-tak-vagn-och-annat/

  Eller googla på ”waldorf leksaker”

  Lycka till!

  Reply

 • Sofia

  Mitt tips är att inte ge upp!
  I början kan det vara jobbigt innan bebisen hittar rätt tag om bröstet. Och när den suger fel kan det bli sår (om den suger fel gör det väldigt ont och låt bebisen ta ett nytt tag flera gånger om det behövs för att hitta rätt). Bebis mun ska vara som en anknäbb runt bröstet när den suger rätt 🙂

  Jag fick sår i början och när min dotter sög så trodde jag att jag skulle svimma av smärtan, jag grät under tiden och jag fasade inför nästa tillfälle som hon skulle ammas.

  Men mellan tillfällena försökte jag lufta bröstvårtorna så mkt som möjligt samt hade på en vårdande kräm (finns många bra).

  Men jag stod ut och bröstvårtorna läkte efter ett par veckor. Det var absolut värt den oerhörda smärtan för att få dom underbara amningsstunderna med min dotter som vi hade sen!

  Reply

 • Sofia

  Man behöver inte alls få jätteont och jobbigt! Ofta blir det problem i början pga att den nyfödda bebisen är så liten och rätt beroende av dig för att ligga på rätt sätt och få rätt tag på bröstvårtan. På youtube finns massor med filmer på amningsteknik, och i Sverige finns Amningshjälpen där man får massor med bra information. Där finns även stödmammor som man kan ringa och få tips. Jag var jättenoga med att bebisen sög rätt (det handlar mycket om att hålla bebisen rätt så kraften från sugen hamnar jämnt över hela bröstvårtan. Håller man lite snett eller fel så blir det lätt en del av bröstvårtan får för mycket ”sug” och det blir då som skavsår. Jag tror också många som får problem med amningen inte varit förberedda på att amningen är ett heltidsjobb i början! ALLA nyblivna, ammande mammornjag träffat är i fullkomligt chock över hur mycket tid det tar. MEN det ÄR verkligen som underbart och mysigt som alla säger att det är, sen när allt funkar. Och när bebisen hunnit bli några månader så går det av sig själv och det är det så enkelt och okomplicerat. Den där kämpiga första tiden är värd det om man bara står ut! Och som alltid så är det i slutändan bara du som kan avgöra vad som passar dig bäst! För mig var det självklart och jätteviktigt att amma för jag hade aldrig orkat diska och trixa med en massa flaskor (ja, jag är lat…Och vi reste mycket första året med bebisen), så för mig var amning frihet. För någon annan så är flaska frihet. Du bestämmer!

  Reply

 • Karin

  Jag har fått barn 13,14 och 16. Alla mina tre har fått rätt tag direkt och jag har varken fått ont i brösten eller sår. Med andra barnet fick jag dock mer eftervärkar när hon skulle suga igång första dygnen. Så med trean va jag snabb med att berätta det och fick smärtstillande direkt redan innan första provningen och de gick galant! Kom ihåg att alla är olika och försök att inte bara lyssna på skräckhistorierna!

  Reply

 • Anna

  Hur du än väljer att göra så kommer det att bli bra 🙂 jag håller med ToT att det viktiga är att skapa samma kontakt och närhet med bebisen om man väljer att flaskmata istället för att amma.

  För min del så var det lite tufft de första kanske två veckorna innan jag fick till tekniken med amningen. Men som sagt när man har vant sig så är det himla praktiskt och mysigt. Att ligga ner på sidan och amma är super för då får även du som mamma möjlighet att vila lite samtidigt.

  Men som sagt alla gör så gott dom kan och att amma är inte en självklarhet av olika anledningar. Tacka till med allt! Roligt att följa din/er graviditet 🙂

  Reply

 • Kimberly

  Jag har ammat ett barn, i 19 månader. Alltså. Jag älskade det. Såå mycket. Förutom mjölkstockning ett par gånger hade jag inga problem. Fick fin hjälp redan på förlossningen med hur jag skulle hålla honom för att han skulle få ett bra tag.
  Mina tips är nog att ge det tid. Vill du amma så ta INTE till ersättning det första du gör. En del behöver vara lite envisa för att kropp och bebis ska synka.
  Ta hjälp av amningshjälpen (har en fenomenal fb-sida som heter amningshjälpens slutna grupp) om du behöver tips hjälp eller stöd, de är experter! Även antenatalmottagningen kan du vända dig till.

  Vill du amma så gör det. Vill du inte så ge ersättning. Låt ingen skamma dog för ditt val. Gör det som passar dig och bebisen bäst.

  Reply

 • Evelina

  Jag var väldigt öppen med att ge amningen ett försök, och var helt okej med att fungerar det inte så gör det inte det.
  Fick massor med tips och hjälp på förlossningen och bb, så mjölken rann till ordentligt dag 2. Och ja jag hade väldigt ont i brösten de första dagarna och jag fick sår. Men det gjorde bara ont de första sekunderna när hon tog bröstet sen gick det över. Jag använde en salva runt bröstvårtorna som inte är farlig för barnen att få in i munnen, den hjälpte verkligen. Men tänkte köpa amningsnapp som verkar fungera jättebra för många, men efter ett tag försvann såren och allt funkade bra så köpte det aldrig. Jag hade ställt in mig på att amma till hon var 6 månader, men ammade tills hon var 5.5 månader för mjölken började sina och hon blev inte mätt så länge. Så då bytte vi till ersättning, och vi fick en väldigt glad liten bebis och mamma. Så glad att ersättning finns om amningen inte fungerar!

  Reply

 • Nettan

  Jag har ammat alla mina 4 barn. Jag har haft turen att det funkat väldigt bra.

  Första barnet var definitivt svårast, de två första veckorna var värst, såriga bröstvårtor som gjorde ont, men sen vände det. Första dagarna när mjölken rinner tilm är riktigt jobbiga också, alltså jag lovar att mina tuttar såg ut som värsta bomberna. Dubbelt så stora och hårda, mjölken bara sprutade 🙈.

  Har ammat mina mellan 8-18 månader, efter hur de själva velat.
  Kan rekommendera bröstvårtskräm (finns faktiskt en salva som heter det på apoteket 😊). Om man tar på rikligt med salva och lägger på amningsskydd så mjukar det upp ev sprickor och sår, man torkar förstås bort det innan bebisen äter ☺.
  Sen finns det såna där silikonskydd att lägga över bröstvårtan, de skyddar bra om man fått lite sår. Det viktigaste är att bebisen får rätt tag om bröstvårtan, blir det rätt bli det inga sår, det ser de på BB.

  Som sagt så funkade det för mig, jag tror att det är viktigt att man inte känner stress runt att amma eller att det bara känns jobbigt. Då är det nog bättre att ge ersättning, fördelen med ersättning är att man som mamma blir lite friare och inte blir så bunden eftersom man bär med sig maten liksom.

  Det blir nog bra vilket som 😊 man kan ju ge samma närhet oavsett.

  Reply

 • Matilda

  Ammade sonen som blir 3år i år i 14 månader och dottern som blir 1 år nu den 27e ammar fortfarande. Tycker det är viktigt med immunförsvaret man ger dom naturligt. Bekvämt är det också för maten finns där hela tiden och det är svårt att glömma ta med 😁, alltid i rätt temperatur och färdig att servera. Sen kommer olika utvecklingsperioder där barnet kommer vilja äta mer och oftare och vara otroligt beroende av dig och perioder med dålig sömn etc etc då det är otroligt svårt att ha perspektiv på att det är en övergående period. Mjölkens produktion styrs av efterfrågan så så länge bebis får suga så finns det mjölk. Sen påverkas produktionen av psykiskt och fysiskt mående, stress och om du äter och dricker tillräckligt och sover ordentligt. I början är det bästa att alltid ha med en vattenflaska så man minst får i sig 2L på en dag. Och sov när bebis sover. Släpp alla andra saker! Kram och Lycka till!

  Reply

 • Emelie

  Med första barnet,som snart är 7 år, fick jag sår som gjorde fruktansvärt ont! Hon hade fel tag och jag som förstagångsförälder hade ingen aning om hur jag skulle göra för att rätta till det. Jag gav mig tusan på att jag skulle amma,så jag stog ut,svinjobbigt och smärtsamt,men när hon växt till sig lite och såren läkt så älskade jag det!!

  Nu med andra barnet (hon är snart 11 månader) var jag i en helt annan situation. Erfarenheten sen första barnet,plus att jag numera jobbar på BB/förlossningen och har en helt annan kunskap gjorde att det var så mycket lättare denna gången. Visst var man lite öm de första 2 veckorna kanske,inte så konstigt att man blir,bebisen vill ju amma hela hela tiden för att få igång mjölken,men annars har det varit helt fantastiskt från start denna gången!

  Att kunna amma hänger mycket på vilken inställning man har själv. Hur viktigt är det för en? Hur mycket är jag villig att försöka? Alla bebisar är olika,vissa suger direkt och regelbundet,andra är mer trötta,man får väcka,kanske svåra att få att ta bröstet,man får pumpa för att få igång mjölken osv. Det tar mycket tid i början att amma,vare sig man har en ”lätt” bebis eller inte. Man kan bli fast i flera timmar med en bebis som bara vill suga för att få igång mjölken,ju mer bebisen suger,ju mer mjölk bildas.

  Det finns ju klart för och nackdelar med både amning och flaskmatning.
  Ammar man kan man bli ganska låst periodvis,partnern kan inte mata,man har svårt att ge sig iväg själv längre stunder, framför allt i början. Men å andra sidan har du alltid maten med dig när du är iväg,inga flaskor/termosar/pulver som ska med/blandas,och ja,det är sjukt mysigt! Det ger ett visst skydd mot infektioner och sjukdomar den första tiden.

  En öppen inställning till amning kommer man långt med. Vill du amma,läs på så mycket du kan,om rätt/fel tag, om ökningsperioder och utvecklingfaser,om vårt du kan vända dig om du behöver hjälp,om hjälpmedel ifall det strular. Om det finns möjlighet att gå någon amningsutbildning,gå den!

  Men det viktigaste av allt, man är lika bra förälder till sitt barn oavsett om man ammar eller flaskmatar ❤

  Jag tror att press utifrån många gånger förstör,att man får skuldkänslor för att man kanske inte fick till amningen,eller att man från början valt att flaskmata. Oavsett hur NI väljer att göra kommer folk ha synpunkter, men ni gör det bästa för erat barn och er familj!
  Glöm inte det 😘

  Reply

 • Linnea

  Jag hade inte tänkt att amma alls. Men sen på förlossningen tog han bröstet direkt. Sen satt han som en blodigel på mina bröst i flera timmar i sträck de första dagarna. Jag vart väldigt öm, men försökte se till att han tog rätt tag och gapade stort. Sen rann mjölken till ca dag 3-4. Han är nu 8,5 månad och ammar fortfarande. Amningen har fungerat såå bra för oss!
  Mina tips är:
  Kolla upp innan lite tekniker för rätt tag på bröstet. Typ hamburgargreppet
  Ge inte upp. Ju mer man ammar ju mer mjölk får man!
  Låt ungen amma fritt. Det är ju mer än bara mat. Mycket närhet och trygghet.
  Blanda inte in napp eller flaska innan amningen fungerar 100%.
  Lär er liggamma tidigt! Underlättar sååå mycket på natten då bebisar gärna tuttar medan dom sover.
  Mycket hud mot hud då det ger massa fördelar för amningen med produktionen och sånt.
  Lycka till med amningen! Härligt att du gärna vill amma!

  Reply

 • Signe

  Jag var fast besluten att amma. Jag köpte hem purelan salva tror jag det heter, det är en naturlig mjukgörande salva och köpte även hem amningsnappar som en sätter på bröstvårtan om barnet suger fel. Dock började jag inte med napparna direkt utan Vi började amningen utan, snabbt märkte jag hur jäkla ont det gjorde, dels i bröstvårtorna menävennär ”mjölken rinner till”. Satt och grät för att det gjorde så ont men jag var så jäkla fast besluten i att amma och sålänge mitt barn blev mätt så var det det som räknades. Vid ett BVC besök ville hon se hur Tuva sög och jag fick då visa och då såg hon även hur mina bröst såg ut, de var variga och blödde trots att jag smörjde. Men då sa hon att det finns ju andra sätt att ge ens barn mat. Men jag ville amma, så då sa hon åt oss att testa amningsnapp och halleluja! Helt underbart vad härligt det blev! Sen fick jag mjölkstockning en veva men det är en annan historia 😅 men ja, jag ångrar inte att vi kämpade med amningen det lärde mig mycket om mig själv också. Jag helammade Tuva i 6 månader 😊
  Jag är gravid igen nu med bebis nr 2, vi är beräknade 3 oktober så det är roligt att följa eran resa när vi är så tätt!
  Lycka till!

  Reply

 • Anna

  Man ska inte stressa över amningen och jag har gjort så med alla 3 jag har. Det finns så många hjälpmedel nuförtiden men lyssna till ditt hjärta och låt inte sköterskor etc på sjukhuset säga till dig hur och vad som är rätt. Du kan alltid pumpa och få fram mjölken. Smärtan i brösten ger med sig till slut och smärtan med över fyllda bröstet är nästan värre än nu när du är gravid så pumpa. Jag har prövat både pumpa för hand och med elektrisk och jag måste säga elektrisk gör mindre ont och mer skonsam. Bli inte ledsen eller besviken för det inte rinner till det finns alltid mjölkersättning och försök att inte tänka på det men pumpa på och amma om det går

  Reply

 • My

  Jag var inställd på när jag var gravid att jag skulle ge det en chans med amningen.
  Men var inte jättepepp, tänkte att ‘ska någon sutta på mina tuttar” plus hört att det var klabbigt osv, så hade inte hört så mycket positivt så var nog negativ från början.. Men jag testade och det gjorde ont, blödde, spände och bebis blev inte mätt. Så jag gav upp snabbt och bytade till ersättning. Klabbet med det är att dem ofta får ont i magen. Vilket min fick, alla får inte det. Finns plus och minus med båda delar. För mig var det positivt med flaska då min sambo också kunde vara delaktig med maten. Upplevde också att vi fick en mysig stund med matningen även om jag inte ammade. Får jag fler barn ska jag flaska den med. Jag vill inte låta dömande alls nu, inte alls min mening. Berättar bara min känsla och upplevelse och det är inte så för alla ♡ Alla gör precis det som känns bäst för en själv.
  Önskar dig all lycka med vad du väljer att göra. Kram My

  Reply

 • Milla

  Jag tänkte ammat min dotter, men hon förstod aldrig hur hon skulle suga fast.
  (Vilket var jättekonstigt i min värld. Jag trodde i min enfald att alla bebisar på nåt vänster hade en ”inbyggd tuttradar” och skulle veta precis hur man skulle göra, haha!)
  Vi försökte i 2 veckor med mycket stöd från Amningshjälpen och bvc, men det gick inte. Till slut blev det bara ångestladdat då hon inte gick upp i vikt som hon skulle. Då bestämde jag mig för att flaskmata istället. Tyckte inte att det va värt alla tårar och känslan av att inte få till det gjorde att jag kände mig urusel som mamma.
  Hon blev då mätt och nöjd och jag kände mig tusen gånger lättare. Så här i efterhand är jag glad över att vi iaf gav amningen en chans även om det i slutändan inte funka för oss.
  Min Wilma är nu 1 år o 1 månad. Både hon och jag tycker att det är superkul att följa eran gravidresa på youtube 🙂

  Reply

 • Angelica

  För mig tog det 2,5 månad innan amningen funkade bra.. Detta pga läkning efter förlossning samt stress över att dottern inte gick upp som hon skulle i vikt så vi fick även ge ersättning. Men jag är glad att jag inte gav upp när det var som kämpigast för vi ammar fortfarande och hon blev nyligen 8månader 🙂

  Reply

 • A

  Jag har ammat alla 5 barn. Tyvärr har alla tagit väldigt dåliga tag om bröstvårtan så första 2-3 veckorna har det varit blod svett och tårar. Då jag älskar det mysiga med amningen har jag härdat ut då jag vet att det ger med sig till slut. Men om jag skulle säga att jag inte kämpat skulle jag ljuga. Första barnet helammade jag från ett bröst då hon sög sönder ena bröstvårtan fullständigt och jag fick ett djupt jack som vägrade läka och mjölken sinade.

  Mitt tips förutom amningsnapparna som finns att köpa är mam kompresser som säljs på apoteket, de innehåller både medel som är läkande och bedövning, det var min räddning med sista barnet då jag precis höll på att ge upp amningen. Jag hade dom dygnet runt och körde samtidigt med amningsnapp till såren läkt helt.

  Reply

 • Linda

  Jag hade planerat att jag skulle minsann amma länge 🤔 de sket sig typ direkt. Min pojke fatta inte hur han skulle greppa mitt bröst o släppte hela tiden och snutta aldrig riktigt. Testade med amningsnapp men gick inget vidare då heller men jag gav inte upp utan trälade på, men när min lilla kille bara gick ner o ner i vikt prata jag med bvc om vad jag skulle göra och hon frågade mig då om jag kunde tänka mig att ge flaska imellan så man såg att han fick i sig något. Slutade med att han rata mitt bröst helt så blev att flaskmata istället. Huvudsaken var att han blev mätt o var nöjd och gick upp i vikt ❤ mysigt för fadern med som fick hjälpa till och mata. Något du måste köpa hem är purelan!🙏🙏🙏( mot såriga bröstvårtor)

  Reply

 • Angelica

  Fick mitt andra barn för två veckor sedan. Har inte kunnat amma någon av dem av olika anledningar. På bb nu sa bm att för 90% av nyblivna mammor så funkar inte amningen. Det kan vara bra att veta dvs om det krånglar så är du verkligen inte ensam. Se till att få hjälp redan på bb och åk inte hem fören amningen kommit igång om du verkligen vill amma. Det är såå viktigt att få rätt hjälp från början! Lägg heller ingen prestige i att amma, tänk alltid att det viktigaste är att barnet får mat – inte hur – om det av någon anledning inte skulle funka. Det är mitt absolut bästa tips. Amning ska inte ge en ångest , få en att känna sig låst eller ge andra besvär som liksom tynger ner hela tillvaron – tycker jag! Funkar det bra och man vill så är det ju toppen! Men som du själv skriver, det finns bra alternativ och det ÄR också toppen. Lycka till!

  Reply

 • Josse

  Det gör jäkligt ont i början, innan mjölken rinner till. Var beredd! Jag ammade mitt första barn i tre månader och det andra en vecka pga andra orsaker. Men just första smärtan.. Livmodern drar också ihop sig när du ammar vilket är bra men också kan göra ont, jag kände inget med första men med andra var eftervärkarna jobbiga i samband med amningen.

  Men om amningen fungerar är ju det toppen, jag tyckte inte om det så är väldigt tacksam för ersättning. Men som skrivet, var beredd på ont i början, några dagar, sen ska det gå över annars har bebben fel grepp.

  All lycka! Roligt att få följa dig.

  / 28-årig nygift tvåbarnsmamma

  Reply

 • Sissi

  Jag ammade båda mina. Gjorde ont dom första 3 dagarna typ, innan mjölken kommit igång. Finns salva att smörja in bröstvårtorna med.
  Hade ersättning till minsta för min mjölk räckte inte.
  Hon blev väldigt dålig i magen av den, massa magknip. Köp hem miniform för det kan hjälpa.
  Ha det gött!

  Reply

 • Elin

  Jag säger bara en sak AMMNINGSNAPP! Hade aldrig kunnat amma min första utan då hon var ”för liten” och andra kunde jag utan men då använde jag det för att skydde när jag fock sår på bröstvårtorna. Sen så ge inte upp för fort så länge du har mjölk. Min dotter kunde inte amma själv fören hon var 3 månader. Så de första månaderna kämpade jag med pumpa och napp tills hon en dag bara tog bröstet. Sen så är det inge fel att ge ersättning för det har jag stödmatat båda mina med. Sonen kan amma men har slutat i stort sett helt ( han är 8 månader men slutade vid 4) då kan aldrig hade matro och åt sig därför aldrig mätt så jag fick amma en gång i timmen. Nu ger jag ersättning, vanlig mat och amning på nätterna eller när han är ledsen.

  Reply

 • Maria

  Det kommer göra ont hade samma problem , och dem kommer bli såriga. MEN första gången du ammar kommer göra sjukt ont , sedan kommer bara första ”sugtagen” göra ont sen kommer de inte göra ont, dessvärre kommer dina bröst göra ont om du inte ammar och du riskerar Mjölkstockning. Men det finns ”Amningsnapp” du kan köpa på apoteket för minska sår och få mindre ont. Lycka till 😀

  Reply

 • Pauline

  jag äälskar att amma min son, och han älskar att amma, det har alltid funkat jättebra för oss, i början använde vi dessa https://www.babyland.se/medela_brostvartsskydd_m_2pack?gclid=EAIaIQobChMIyPKXntyE2wIVF18ZCh3_NgDvEAQYBCABEgL9QvD_BwE för att de skulle göra mindre ont, stort tips! Vi ammar fortfarande som mys faktiskt, han blir 2 år i juni

  Reply

 • Linnea

  Hej Jonna! Jag lämnade en kommentar på ditt inlägg om hundarna, men såg nu att ni lade upp en video ang Affe. Jag hoppas att du läser detta, jag tror att ni behöver aktivera honom mycket mera. Speciellt psykiskt. Fysisk aktivering är inte alls lika stimulerande för en hund. Försök hålla hans hjärna i arbete minst några timmar om dagen. Det handlar inte om att ni är dåliga på att stimulera era hundar, utan att olika raser kräver olika mycket. Han är dessutom i en väldigt känslig tonårsålder där det krävs ännu mer stimulans än tidigare/senare. Det som händer när hundar inte stimuleras är att de aktiverar sig själva med, ibland, oönskade beteenden. Det är precis som med oss människor – energin måste gå någonstans. Försök att i en period aktivt träna med honom några timmar om dagen och se om det blir någon skillnad. Träna mycket på olika övningar där han verkligen får tänka och öka på svårigheterna så fort han lärt sig något, så att det aldrig blir för enkelt. Använd något riktigt gott godis som motivation. Du kan läsa mer om hundträning i gruppen ”träna hund” på Facebook, där finns många bra tips 🙂

  Reply

 • Pernilla

  Hej!
  Jag tänkte precis som du tänkte att det känns läskigt att en bebis skulle suga på mina bröstvårtor. Är också extremt känslig även utan att vara gravid.
  Men under graviditetens gång ändrade jag mig och amma kändes som världens självklaraste grej.
  Nästan Direkt efter förlossningen ammade jag för första ggn. Visst, det gjorde lite ont men var samtidigt såå magiskt! Det gjorde rätt ont när mjölken natten efter började rinna till och brösten blev som cementklumpar och rann. Borde nu i efterhand som ovan skriver pumpat ur lite. Men det tog bara ett tag så stabiliserade det sig. Jag älskade att amma och ammade sonen tills han var 17 månader, hade gärna fortsatt tills han var 2 år men var tvungen att sluta pga medicinering. För mig som fick det att funka så bra (förutom lite såriga bröstvårtor innan vi fått in tekniken ordentligt) så var det helt underbart att amma! Vilket band man får. Skapa en lugn stund omkring dig och bebisen så kommer det säkert bli fantastiskt😍 vår son samsov med oss oxå så jag vaknade så fort han började gny, han var knappt vaken, vilket gjorde att han och jag snabbt somnade igen efteråt.
  Lycka till!

  Reply

 • Amanda

  Min son (Liam) är 5 månader nu och just nu funkar amningen perfekt! Jag skulle såga att för mig tog det nästan 3 månader innan smärtan i bröstvårtorna försvann helt och det kunde kännas som knivar när han låg och suttade. Och en dag plötsligt (efter ca 3mån) så bara slutade det göra ont, från ingenstans! Helt sjukt, men är så glad över det, planerar att amma några månader till sen kör vi nog mer på flaska då han tar flaska lika bra. Det finns salvor att smörja på bröstvårtorna i början, det lindrar litegrann iaf.

  suttade. + att det tog ett tag innan mjölken anpassat sig helt efter hur mycket/hur ofta han suttade: i början sprutade det bara mjölk hej vilt när han skulle äta och det blev för mycket för honom att svälja. Det tar ett tag som sagt innan den anpassar sig efter barnet.

  Men amning känns guldvärt ifall man pallar stå ut! Det är bra och nysigt för barnet (immunförsvar, vitaminer osv) och mamman. MEN ersättningen idag är så pass bra att man inte ska behöva tvinga sig själv att fortsätta amma om de ej funkar 🙂 lycka till! <3

  Reply

 • Amanda

  + (glömde en sak): köp amningsnappar som är som en skyddande kapsel för dina bröstvårtor (om det gör så fruktansvärt ont och du vill låta dina bröstvårtor vila mellan amningarna,) så kan du ta till dem 🙂 det räddade mig då det dämpar smärtan!

  Reply

 • Josefine

  Gå amningskurs =) Under föräldrakursen fick vi väldigt mycket info om amning, också ett tips. Finns salva, Purelan, som smörjer, återfuktar och lindrar smärta. Det viktigaste är väl att barnet får i sig antikroppar, inte att man själv tycker någonting? 🙂

  http://nouw.com/sjosefine

  Reply

 • J

  Hejsan! Jag födde min lilla i januari på vrinnevi och har ammat sedan dess.

  Var innan jag skulle börja amma osäker på om det skulle vara rätt för mig, hade tyvärr en rätt ”sexualiserad” syn på mina bröst. Innan förlossningen på föräldrautbildningen fick vi dessutom se en amningsfilm och den skrämde mig rätt rejält. Tanken på att ett litet barn ska suga och härja i mina ömma bröstvårtor, nej tack! Jag bestämde mig dock för att ändå ge det ett försök.

  När jag fick den lilla på bröstet och hon började suga så kändes det så naturligt och så rätt. All min oro över att det skulle kännas konstigt försvann. Visst fick vi traggla i början innan det kom igång. Där fick vi underbar hjälp av framförallt nattpersonalen på BB. Jag hängde på ringklockan nästan kan man säga inför varje amningstillfälle då jag verkligen ville få hjälp med att få det att fungera. Det bästa var att jag kände mig aldrig besvärlig utan de var måna om att få amningen att fungera.

  I början använde jag amningsnapp för att underlätta taget och ibland för att lindra smärtan. Sedan kunde jag glesa ut nappen.

  Några tips jag har till dig/er är att båda sätter sig in i amningen. Efter en förlossning är man lagom pepp (åtminstone jag) på att traggla och då underlättar det om man har en partner som kan assistera utöver personalen. Finns dessutom en toppenbra grupp på facebook som heter ”Amningshjälpens slutna grupp” där det finns mycket råd och pepp att få.

  Det viktigaste rådet jag kan ge dock är att en glad mamma ger en glad familj oavsett om det innebär amning eller ersättning 🙂

  Reply

 • Emma

  Det gör ont första veckan, om jag minns rätt så är de för att dom suger fel. Andra natten på bb så hade jag sån ångest över smärtan när jag amma att jag tillslut sa till barnmorskorna, fick amningspump för att avlasta 🙂 men ja dom blir såriga men jag gav inte upp, efter två veckor så va det okej att amma. Hyrde även hem amnibgspumpen för att kunna avlasta nån gång om dan och för att pumpa ut då jag producerade så mycke mjölk. Ge inte upp! 🙂 att amma hjälper dig även otroligt mycke att tappa alla graviditetskilon och hjälper även att dra ihop livmodern, kommer kännas som svaga mensvärkar när du ammar och de är livmodern som drar ihop sig. Jag kände precis som du om amningen, va inte alls bekväm med att amma och tänkte att jag iallafall skulle amma 3 månader för min sons skull men sluta med att jag amma honom i 1 år och 2 månader 😀

  Reply

 • Malin

  Jag ville verkligen amma denna gången då det inte fungera alls första gången för mig. Ett bra råd är att stanna kvar på BB tills du får det att fungera dom är så sjukt duktiga på o hjälpa dig med allt som handlar om amning. Jag själv använder mig av en Amnings Napp då mina bröstvårtor är lite för små men det fungerar jättebra verkligen och de kan man ju använda om man har sår eller ömma bröstvårtor oxå😊. Att amma är verkligen mysigt och man har alltid maten med sig ❤️

  Reply

 • E

  Har försökt amma 2 barn men inte fått det att funka pga brutal smärta. Har provat allt! Tillslut kom de fram till att jag har något syndrom (minns inte namnet). Sista barnet fick jag återkommande mjölkstockning och sedan bröstböld som fick opperaras. Visst inte att sådant ens fanns. Inget mer ammande efter det vill säga.
  Det är nog väldigt olika det där hur det fungerar. Viktigt är att få god hjälp från start och ha lugnt omkring sig.

  Reply

 • mimmi

  Mitt första barn kom fem v för tidigt med akutsnitt. Jag kämpade med att få igång mjölken medan hon sondmatades. Varvade sen med amning och flaska då amning inte funkade 100%. Det var för mig jättejobbigt. Efter tre mån gav jag upp.
  När dotter nr 2 kom i vecka 40+0 så var det som jag inte gjort annat än ammat. Mjölken rann och hon tog bra tag och gluffsade i sig.
  Jag trivdes faktiskt.
  Prova 1-2 månader. det finns som sagt plastnapp att lägga över bröstvårtan.
  Kram

  Reply

 • Matilda

  Jag har ammat båda mina barn i ca 8mån. Första hade lite svårt att få bra tag och jag fick fantastisk hjälp på BB och även sen av min mamma som är utbildad.. mitt största tips är att be om hjälp .. både BB och amningsmottagning mm, varför kämpa själv. Första barnet gjorde det svinont första tre sugtagen första två månaderna men försvann sen. Har aldrig haft sår eller så.. bara röda ”märken”, ullfett hjälpte väldigt bra dem dagarna.
  Andra barnet har gått så enkelt och smärtfritt från dag ett! Inget ont alls.

  Gå gärna amningsutbildbing om det finns, den är superbra!!
  Såååååå mysigt att amma när det väl fungerar, liggamma på natten är min favorit.

  Reply

 • Lisa

  Jag har ammat min lilla tjej. Vi åkte tyvärr hem från BB innan amningen hade kommit igång, vilket var en bidragande orsak till att hon fick gulsot.,, så stanna på BB tills ni känner er helt trygga med att bebisen äter! Jag använde också amningsplastskydd(vet ej vad de heter). Räddningen!! Efter några veckor kunde jag sluta med dem, mest för att det krävdes rengöring. Amningen är toppen och räddaren i nöden flera gånger. Så skönt att nattetid kunna liggamma och halvsova samtidigt.
  Oavsett hur ni kommer göra är jag säker på att ni gör det som är väst för er familj 🙂

  Reply

 • Ida

  Jag hade inte tillräckligt med mjölk ( födde en pojke på 4500g så han behövde lite mat 😂) så jag delammade och lyckades göra det i ett halvår. Varför min produktion inte ökade insåg jag nu i efterhand berodde på min stress ( har adhd och lider av inre stress pga det) men jag hade ett schema när jag skulle amma och när jag gav flaska. BB rekommenderade mig att ge ersättning iallafall tills mjölken riktigt kom igång då han gick ner i vikt för mycket dom 3 första dagarna.
  Hoppas allt funkar för dig men ifall det inte gör det så glöm inte bort att det viktigaste är inte att amma utan att barnet får i sig näring och att både du och barnet mår bra!
  Jag envisades med att amma trots att jag grät varje gång för alla sa ju att de va det bästa för barnet ( fick amningsdepression då ämnet som sänds ut i kroppen när mjölken rinner till krockade med mina serotoni nivå och dopami nivåer i hjärnan och gjorde mig deprimerad) men insåg tillslut att det viktigaste är att både jag och min son mår bra. Lycka till ❤️

  Reply

 • Jensan

  Jag har ammat mina 2 magbarn, det gör ont i början, speciellt om barnet får fel tag, var inte rädd för att fråga om råd av bm dom är oftast superduktiga på att se vad som behöver ändras.

  Och ge det lite tid, det kan göra ont första veckan men sen så blir det bara underbart.

  Man kan verkligen inte göra annat än att se sitt barn i ögonen och njuta av att vara varandra så nära medan man ammar.

  Man har alltid maten med sig å i rätt temperatur.

  Och bara för att brösten är ömma nu behöver inte betyda att dom är ömma sen när det är dax å börja amma.

  Jag önskar dig all Lyckatill och hoppas att du får amningen at fungera för det är verkligen en magisk tid.

  Men får du inte till det så kan du pumpar och ger barnet bröstmjölken i flaska, pumpa är lätt om du har en bra pump och gör inte alls ont. Annars finns ju ersättning också.

  Reply

 • Felicia

  Tips! Gå på amningskurs tillsammans på sjukhuset, där får man all information som man kan behöva som ammande mamma och även för partnern som kan stötta vid amning 🙂

  Reply

 • Amina

  Jag har tyvärr haft dåliga minnen av amningen, mitt första barn fick jag mjölkstockning 2ggr, sår på bröst vårtan så och sist infektion i kroppen så att jag hamnade i depression. Mådde så dåligt av att amma men kände mig tvungen då alla sa att jag skulle amma. Tills en dag en fin läkare sa att om jag inte mår bra så är det bara att sluta vilket jag gjorde. Jag började ge ersättning vilket blev så bra både för min son och för mig. Han är idag 4 år och de får ingen nöd på honom.

  Mitt andra barn ville jag inte amma, men jag tänkte amma lite ändå då jag tyckte att behövde de första mjölken ifrån mina bröst. Sen blev han allvarligt sjuk så han fick sond där jag fick sitta och pumpa ut mjölk för att sedan mata honom med en spruta men mitt mjölk började sina så jag sluta amma. Då va han 1 månad och idag är han 17 månader som är helt frisk.

  Vill du inte amma så behöver du inte göra det, finns inget som heter måste heller önskar att jag fick den infon.

  Reply

 • Lizette

  Jag hade extremt känsliga vårt innan graviditeten och bara tanken på amning gjorde mig rädd. Men för barnets bästa försökte jag iaf och det tog väl ungefär 2 veckor innan det kom igång ordentligt. Jag hade amningsnapp då hon inte fick nå bra tag om vårtan och det var skönt då det inte gjorde lika ont, men var jobbig att alltid tänka på att ha med den och krångla dit den. Men amning var aldrig riktigt min grej så jag stod ut i 2 månader sen gick vi över till ersättning.

  Reply

 • S

  Jag var också jätteorolig innan men hör å häpna, det gjorde inte alls ont fick inga sår eller nånting. Mjölken rann till efter 48 timmar och då föddes min dotter med planerat snitt. Så det behöver inte alls bli så. Kände att jag lyssnade för mycket på andra runt omkring som gjorde att jag målade upp en negativ bild av hela amningen. Men det funkade jättebra! Ta det som det kommer och oroa dig inte för mycket❤

  Reply

 • F*y

  Ammade 2 och gav flaska till 1. Alla 3 mår precis lika bra idag. Mitt mellanbarn var en hungrig liten grabb så där var aldrig några problem. Med min minsta fick vi kämpa lite mer för att hon skulle få rätt grepp när hon amma och med äldsta gick det inte alls. Finns för och nackdelar med båda. Mitt tips är att iaf ha ersättning hemma ifall att. Med våra gjorde vi så att jag amma men vi vande vid flaska så att pappa kunde vara hemma lite då å då och slippa oroa sig för maten.
  Lycka till och gör det som känns rätt för dig,, bebis kommer må bra oavsett.

  Reply

 • Sanja

  Med min mitt första barn gick amningen jätte bra, det kom igång fort och hon ammade fram tills hon var 8 månader. Men jag tyckte inte alls det var bekvämt, kände inte alls det här mysiga. Jag stannade mest hemma när hon ammade som mest . Kan inte sätta ord på vad det var som kändes fel men som sagt så ammade hon till 8 månader.
  Med sonen så gick amningen inte alls, han gick inte upp i vikt. Kan nog vara för att jag kände den där innre stressen som det inte alls funkade, så han fick börja med ersättning och oj vilken skillnad. Både han och jag mådde bra av det. Så om jag får ett till barn någon gång kommer jag köra mer ersättning med en gång 😊

  Reply

 • Sara Andersson

  Jag fick min son för 2,5 månad sedan o min mjölk kom igång två dagar efter förlossningen, blir de vaginalt så kommer oftast mjölken igång snabbare, jag fick göra akut snitt så de tog. Lite extra tid.

  Jag fick ge ersättning redan från början då Jag fick en infektion vid förlossningen som smittades av på honom. Så kag har kört amning o erässning fram tills nu då han ej vill ta bröstet längre. Så känner su att du vill amma ge det en chans , men blir de jobbigt eller du börjar må dåligt, sluta då med amningen , de är inte värt att må dåligt för en sådan sak.

  Önskar er all lycka ❤️

  Reply

 • Susanne

  Jag kunde bara amma min tjej i lite mer än 2 månader och sedan fick jag gå över till ersättning. Hon gick inte upp i vikt som hon skulle och vi fick aldrig till amningen riktigt. Hon somnade alltid vid bröstet efter typ 5 min och var omöjlig att väcka och få att äta mer ….

  och jag hade amningsnapp hela tiden. Det rekommenderar jag inte för jag kunde inte sluta med den för min tjej vägrade ta bröstet utan den. Och jag oroade mig mycket för att amma offentligt med den där j*vla nappen så även om det var en sorg för mig att inte kunna amma längre så var det också lite av en befrielse… jag fortsatte delamma på morgon och kväll ett tag men efter någon vecka ville hon inte ta bröstet och fick övergå helt till ersättning…

  Hade jag verkligen velat amma längre hade jag kanske kunnat men jag kände ändå att hon fått i sig det viktigaste och ersättningen funkade bättre 🙂

  Med nästa barn så vill jag dock försöka mer utan napp och vara lite mer envis men får se hur det går annars får det bli ersättning igen 😜

  Lycka till när det är dags!!

  Reply

 • Elin

  Jag ammade min son i 4 månader innan mjölken började minska och han blev vansinnig och då är det inte så mysigt att amma längre, men då gick vi över till ersättning och det blev han mycket nöjdare på.

  Jag tyckte det var mysigt att amma och som du skriver så blir det verkligen en mysig stund med ditt barn. Jag smörjde som en tok med purelan första 2 månaderna och bröstvårtorna blev inte det minsta såriga. Så det är mitt tips! Och var beredd på att det kan göra ont när du börjar amma då du får eftervärkar när bebisen suger, men det går över efter någon vecka, iallafall för mig. Men det är smidigare med amning upplevde jag, åtminstone när bebis är väldigt liten och vill äta heeela tiden! Då slipper du fundera över var närmaste mikro finns, elle4 slipper stå och kladda med vatten/Ersättning när du är iväg.

  Reply

 • E

  Ammar fortfarande min 11 månader. Har planerar att amma till ett årsdagen. Jag tänker att den bebis ja har ammar jag bara EN gång i hela dennes liv, därför vill jag göra det ordentligt och verkligen vara redo själv att sluta för har man väl slutat så är det slut. Amning ger så mycket näring till barnet. Antikroppar från mamman, röda blodkroppar. Forskning visar att de barn som ammas minst 6 månader löper MINDRE risk för plötslig spädbarnsdöd. Napp minskar också risken för psd. Mamman har lägre risk för att få bröstcancer om hon ammar barnet osv osv. Ersättning är just det, ERSÄTTNING! Ett alternativ som fungerar utmärkt om mamman inte kan amma. Men kan mamman amma tycker jag att det ska finnas goda själ att välja ersättning före bröstet. Det ska alltid gå via BVC, ingenting man ska mixtra med hemma. Barnets mage är så extremt könslig i början så låt magen vänja sig vid din mjölk. När jag hör mammor som ger ersättning för att barnet verkar hungrig igen efter 1.2 timmar blir jag mörkrädd. Har vi så dålig amningsinformation i Sverige?? Barnet vill sitta klistrad vid bröstet första tiden. Att amma 1 gång i timmen är inte ovanligt. Visst, ersättning håller barnet mätt längre, det är allmänt känt. Men i min värld så fruktansvärt egoistiskt av föräldern att ge ersättning för att få sova etc etc. idag känns det som att folk ger upp amningen vid minsta motgång. Idag känns det som att mamman tar sig rätten att få tillbaka sin kropp så fort barnet är ute. Att skaffa ett barn innebär att dela med sig av sin kropp till det liv man skapat. Snälla du, ta inte den enkla vägen utan kämpa på med amningen så gott det går. Du kommer aldrig, ALDRIG ångra att du ammat ditt barn dessutom föds er bebis i tiden för RS då är amningen om möjligt ännu mer viktig eftersom att det ger ett extra skydd mot förkylningar osv!!

  Reply

 • Lina

  Min dotter är född på onsdag morgon, försökte amma henne 22 timmar om dygnet, allt blev vara sårigt, blodigt och hemskt, på fredag sa läkaren på BB att vi måste ge henne ersättning nu och ja på måndagen rann mjölken till, men då hade jag redan blivit helt psykiskt misshandlad kändes det som, att misslyckas, Ursch de va hemskt. Om 23 dagar kommer mitt andra barn och kommer inte ens försöka Amma då jag är rädd för att behöva misslyckas ännu en gång. 😔

  Reply

 • Sara

  Amningen blev ett helvete før min del, men båda barnen. Min anatomi på brøsten och små brøstvårtor gjorde det omøjligt… och ja, det kan va pissont innan brøstvårtorna vant sig. Nær vi førsøkte på mig fick vi anvænda ett «brøstvårtsskydd» i hopp om att brøstvårtorna skulle komma ut, men det gick inte. Jag hade massvis av mjølk men mina førlossningar var lite tuffa så båda barnen var slappa efter førlossningen, plus att båda hade gulsot som inte gjorde saken lættare 😓 Så før min del blev det ersættning. Men det ær många førdelar med det också! Pappan får lika fin kontakt med barnet och du ær inte bunden till barnet, utan pappan kan faktiskt också gå upp om nætterna och mata 😉😉

  Reply

 • Mimmi

  Med min första var jag helt inställd på att amma. Efter kanske 3 veckor tvingade svärmor mig att sova hos dem (då pappan till barnet jobbade borta) för jag va lik blek av sömnbrist. Hon sa åt mig att ta med ersättning för hon skulle ta barnet. Efter den natten insåg jag att barnet blev inte mätt på att bara amma. Barnet hade tagit flaskan direkt utan att bråka och då va hen hungrig. Så jag ammade och gav flaska i ca 4 veckor fram tills barner började associera amning med försök till att få hen att somna. Efter de blev de bara flaska.

  Med barn två var jag inställd på att de kanske inte blir amning denna gången heller om hen inte skulle bli mätt. Men denna gången tog barnet bröstet och blev mätt. Ammade i 7 månader innan vi behöve försöka introducera mer mat pga att hen inte gick upp ordentligt.

  Både amning och flaskmatning har sin charm. Med flaska kan pappa och andra anhöriga vara lika delaktiga och få känna den mysiga stunden. Man blir inte lika ”låst” då man är den enda som kan mata. Men jag älskade verklige att amma. Problemet var bara att jag va låst och kunde inte vara borta för länge innan det var dags för mat igen.

  Reply

 • Therése

  Hej Jonna.
  Har inte läst alla tidigare kommentarer så jag vet inte om du redan fått tipset.
  Min fd svägerska köpte en salva som gjorde mirakel. Du kan kladda på den runt bröstvårtorna innan bebis börjar tutta för den är helt fri från ämnen som kan vara dåligt för bebisen. Den påminner om vaselin i utseende och textur. Du kan oxå använda den till bebisens röda rumpa. Du kommer älska den! Den heter Landolin och märket heter Lansinoh. Länk nedan: https://www.apotea.se/lansinoh-hpa-lanolin-bröstvårtskräm-10-ml?gclid=EAIaIQobChMI9YTX15yI2wIVGYmyCh24Fg1SEAAYASAAEgLINPD_BwE

  Tack för en bra blogg!
  Mvh Therése W

  Reply

 • Ida

  Min erfarenhet är verkligen en solskenshistoria. Även om det är långt ifrån verklighet för många är det viktigt att veta att det finns såna som mig där ute. (Inte meningen att låta högfärdig). Men det behöver inte vara så illa som man oftast läser om även om det är bra att veta att det kan bli svårt och smärtsamt. Men för mig var det smärtfritt, sårfritt och hon sög med rätt grepp redan första gången! Nästa barn kan bli tvärtom men det var skönt att veta att det kan gå bra också. Samma med förlossningen. Den gick precis enligt “skolboken”

  Reply

 • Sofie

  Jag har en 4,5 månads bebis en liten Thilia. Det tog 6-7 veckor innan de onda lag sig med alla sår å så. Jag höll på att ge upp hoppet men sa till mig själv att jag ska inte ge upp och de gjorde inte jag. Jag ammar än idag samt ger ersättning då Thilia är så hungrig utav sig.
  Så kämpa på Jonna när det väl är dax. Det är så värt det! Skönt att alltid ha maten med sig.
  Kramar sofie

  Reply

 • Matilda

  Läs läs läs läs! Det är faktiskt extremt ovanligt att inte kunna amma pga fysiska problem. 99% av de som inte ”kan” amma har helt enkelt inte fått nog med hjälp och kunskap. Bra sidor att läsa på är babybaby.se, sagogrynets blogg och amningshjälpens hemsida. Så läs på allt du kan så kommer det att gå finfint ska du se 🙂

  Reply

 • Erica

  För mig gick det skit att amma i början, min lilla son fick komplikationer efter förlossningen med vatten i lungorna sp han fick inte börja tutta direkt som dom ska göra så han lärde sig inte direkt .. vi försökte och försökte men det ville inte gå och han gick ner 400 g i vikt. Tillslut så kom min mamma hem till mig och vi satt i timmar i soffan och försökte och tillslut gick det!!
  Nu går han upp 500 g i veckan min lilla heffaklump!

  Reply

 • malin

  Min yngsta son ammade jag i ca 20 månader och absolut i början gjorde det ont fram tills att riktiga mjölken kom!! Kommer aldrig glömma den smärtan i brösten 5 dagar efter förlossningen!! Brösten kändes som basket bollar!! Min mamma gav mig rådet att nu ammar du honom!! Det var en befrielse helt klart!! Sen den dagen hade jag aldrig ont!! Samt att amning hjälper livmodern att dra ihop sig efter en förlossningen så återhämtningen blir kortare!! Visst amning tar tid!! Visa dagar var det upp mot 10-12 timmar / dygn men så himla värt det!! Min son har sedan dess fått diagnoserna adhd samt AUTISM så jag kan inte vara mer tacksam för det bandet jag fick med honom via amningen!! Svårt att sätta ord på det helt klart!! Mina 2 äldsta barn har jag valt ersättning till!!

  Reply

 • Sara

  Hej! Vill tipsa om Amningshjälpen på FB.

  Reply

 • Nina

  Jag har fyra barn varav yngsta just nu ligger i min famn tre månader gammal. Jag försökte amma första men mådde oerhört dåligt av det, ingenting fungerade och vi testade med allt. Grinig bebis som bara skrek. Fick börja med ersättning och sedan ratade hon mig totalt. Mina andra tre har jag tagit beslutet att inte amma alls, då det viktiga är att bebis blir mätt. Mina barn är nu 9, snart 7,3 och tre månader och antalet gånger de varit sjuka är lätträknade. Förutom öroninflammation då jag har två öronbarn. Frågade om amning kunde påverkat detta men det var uteslutet sa dom.

  Reply

 • Jessica

  Kolla breastfeeding latch / How to breastfeed på youtube, massa videos hur du gör för att amma RÄTT! Många säger att det gör ont, men det ska absolut inte göra ont utan det ska kännas helt ok ändå.

  Gör det ont är det för bebisen inte har fäst rätt vid bröstvårtan.. barnet ska typ ha halva bröstet inne och intr bara självaste vårtan. Då blir de fel, det gör ont och bebis får inte i sig allt.

  Självklart kommer det nog kännas att amma, men man ska inte sitta och pina sig igenom 🙂

  Reply

 • Johanna

  Men tack!! Äntligen skriver någon om exakt det jag känner 😍 Mina är bara känsliga vid beröring så tanken på att ett barn ska snutta där känns sjukt obehaglig, samtidigt som man vet att det ger mycket till barnet så man vill ju göra det❤️ Sa till min kille att jag ska ha bedövningssalva på nipplesen, men då påminde han att barnet får på munnen 😂 haha så det går ju inte heller.. skit också, får hoppas mamma hormonerna gör att det inte känns så mycket 😉

  Reply

 • A

  Jag har ammat min son i 13 månader och jag har älskat det sedan start! Det är helt fantastiskt mysigt så jag hoppas verkligen att det funkar för dig. Jag läste på väldigt mycket om amning innan, och på nästan alla ställen stod det att det skulle göra SÅ ONT i början, och det skrämde mig lite faktiskt. Men för mig så gick det HELT PROBLEMFRITT sedan start, jag hade inte sår eller ont en endaste gång. Amningen för oss har bara varit BRA och SMÄRTFRI hela tiden. Jag ville bara berätta det, att det kan funka finfint från start också och måste faktiskt inte göra ont. Jag ser att du redan fått det tipset innan men jag skriver igen att det är BARNETS TAG som är det viktigaste, tar barnet ett stort och ordentligt tag redan från start så behöver man inte få ont en enda gång. Be om tips på BB, dom är experter så utnyttja det! Stora kramar och lycka till <3

  Reply

 • Issa

  Amningen är så mysig! Så vill du å får till det så missa inte detta underbara sättet att få extra mys med bebisen!
  Här kan jag bjuda på en solskenshistoria – för mig gick amningen plättlätt!! Från första början till sista amningen 8 månader senare!
  Jag hade aldrig någon tvivel på
  Amningen utan hade enbart en positiv inställning till det och det kanske också påverkade amningen för min del. För att från att min som las upp på bröstet så var amning det mest naturliga och jag fick aldrig såriga blodiga ömmande bröstvårtor trots mycket amning där i början utan enbart kärlek kärlek kärlek! Det är något jag kan sakna från den tiden med en liten bebis! Längtar så tills nästa bebis och amningen😍❤️

  Reply

 • Ella

  Amningshjälpen är en fantastisk organisation. Ofta mkt bättre än bvc om man vill lyckas m amningen. De kan man ringa, kontakta på Facebook etc. Amning kan vara klurigt, så det är toppen att de finns. Tveka inte att be dem om råd. Amning är som sagt var inget som nödvändigtvis kommer igång hur lätt som helst men det är så värt det, att kämpa för den. Och stöd finns att få 🙂 viktigt är att bröstmjölk smälts väldigt fort i en dessutom mkt liten bebismage, så du kommer säkert tänka ”inte kan hen vara hungrig igen efter 30 minuter” men jo så kan det vara. Amma direkt hen är hungrig så regleras mängden perfekt o det kommer räcka utan ersättning. Först mat sen napp 🙂

  Reply

 • J

  Ammade i 3veckor sen gav jag upp. Får jag en till så vägrar jag amma! De var psykiskt påfrestande och jag mådde sjukt dåligt av det. Såg ingenting mysigt med det och de var bara krångel eftersom jag skulle ha amningsnapp på bröstet och ungen vägrade gå upp i vikt så de var in och ut till bb i flera veckor..

  Reply

 • Anonym

  Min amning gick inte alls de 2 första veckorna med första barnet. Det kändes som att någon stod med ett rivjärn när hon skulle äta. Så jag började pumpa o helt plötsligt efter 2 veckor så började jag lägga henne vid bröstet o allt kändes helt okej. Så avlasta med pumpen o försök så ofta o så mycke du kan. Produktionen av mjölk kan man alltid få upp så fort allt känns okej. O stimulans med bröstpumpen är ju jättebra även om man kanske inte släpper till pump. Och om du råkar få en kraftig produktion av bröstmjölk så måste jag tipsa om att man kan donera/sälja sin bröstmjölk till neo(för tidigt födda). Kan man så ska man. Tänk de små stackars liven som föds för tidigt. <3 och att bli medlem i Facebooks amningshjälpen i tid så du kan läsa om problem man kan få vid amning 🙂 lycka till! Det går om man vill och det är inte heller amning till varje pris.

  Reply

 • MaryCaroline

  Kom först ihåg att hur du än gör så är det ditt och ingen annans val. Om du väljer att amma så är det ditt val och likaså om du väljer att inte amma. Likaså det här med att amma offentligt eller inte.
  När jag ammade mitt barn gjorde det fruktansvärt ont de två första veckorna 🙁 Blev sårig och det gjorde ont under hela amningen. Barnmorskorna sa att det är viktigt att bebisen får ett riktigt grepp i sin sugning, munnen får inte hamna fel, för då orsakar det bara mer smärta och sår. Jag grät och var jätteledsen. Men jag härdade ut, och det är jag glad för eftersom det blev bättre och bättre, efter två veckor var såren och smärtan helt borta och jag kunde njuta av amningen 🙂 Under tiden jag var sårig och hade ont såg jag till att tvätta av bröstvårtorna med ljummet vatten efter amning och låta dem lufttorka, samt använda en bröstvårta salva som är okej att använda när man ammar. Det höll nog bakterier borta samt lindrade besvären. Man gör såklart som man vill, men det är värt att härda ut ett par veckor för att se om det blir bättre 🙂

  Reply

 • MaryCaroline

  Jag ska tillägga att även jag är gravid 🙂 Jag är i v19 nu och har bf 19e oktober 🙂 Amningen är något jag absolut vill göra den här gången också, även om jag vet att det kan göra ont med det här barnet också, men om så är fallet härdar jag ut och kör på samma metod som förra gången så är jag ganska säker på att det kommer att fungera 😊

  Reply

 • Jen

  Jag var helt säker på att jag inte skulle amma. Det kändes så konstigt att en bebis skulle suga på mina bröst. Men när sonen föddes var det som att mina instinkter tog över och jag ville så gärna amma honom! De första 5-6 veckorna gjorde ganska ont, jag fick tips om att INTE använda silikonnappar till bröstvårtorna då det blir svårare för barnet att suga.

  Men jag googlade mycket på klipp om ”hamburgergreppet” och det var min vändning från att göra ont till att bara vara mysigt. Vi slutade amma när han var nästan 14 månader för att andra tyckte att han var för stor men jag ångrade mig länge efter det.

  Det gör ont i början, men att lufta bröstvårtorna gjorde susen 🙂 och hamburgergreppet. Stå ut, så kommer du få uppleva magiska stunder med din bebis 🙂

  Reply

 • Lisa

  Jag ammar vår dotter som är två månader. Vi kom igång med amning jättebra och mjölken rann till ordentligt redan efter 1-2 dagar. Jag smörjde med Purelan Bröstvårtekräm redan från början och smörjde bröstmjölk på efter varje amning. Tror att jag på så vis slapp det värsta onda. Eller så hade jag bara tur. Vi hade dessutom jättebra sköterskor på BB hotellet som ”övervakade” amning och såg till att hon hade rätt tag. Det hjälpte nog också till så att jag inte fick särskilt såriga bröstvårtor.

  Så fort hon tog ett dåligt tag så tog jag bort henne och hjälpte henne ta ett nytt.

  Reply

 • Jeanette

  Hej Jonna! Kolla på apoteket om det ännu finns någon salva för ömma och såriga bröst. Jag och min storasyster fick barn med 6 månaders mellanrum för 16 år sen och den hjälpte oss båda jättemycket.
  Den är helt ofarlig för barnet så den kan man smörja in bröstvårtorna med hur ofta som helst.
  Grattis till ert lilla underverk 🌹

  Reply

 • Thea

  Min son är två månader och jag helammar(jag är lite anti ersättning) Det kom igång först när jag kom Hem från bb, det tog några dagar men ett tips är att inte he upp för snabbt. Jag vägrade börja med ersättning då det finns så många fördelar med att amma, tex mindre ridk för plötslig spädbarns död, bebis Kan ej bli förstoppad och bröstmjölk är narurligt och bättre än ersättning. Jag önskar att jag vågar fråga mer och ta mer hjälp av personalen på bb. Ingen hade berättat att bröstvårtorna skulle bli såriga. Mina började blöda o de ville jag ju inte bebis skulle få I dig så jag köpte amningsnapp! Guld värt! Min son äter bra med dem och jag slipper såriga bröstvårtor 👍🏼

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *