Skäms-maträtter

Har ni några ”skäms-maträtter”? Sånna maträtter som ni bara älskar men som dom flesta avskyr eller inte ens vågar att smaka? Jag har flera stycken och vissa av dom är mina favirotmaträtter till och med!


Stuvad potatis och isterband kanske inte är en typisk ”skäms-rätt” men många tycker att vi är konstiga som äter den här hemma då det enligt dom bara är gamlingar som älskar det.
Men vi äter den rätten två-tre gånger i månaden faktiskt och det är helt klart en av mina favoriträtter!!


Burkskinka är verkligen en typisk sån rätt som man knappt vågar säga till folk att man gillar då dom bara spyr ur sig att det är kattmat. Men jag har älskat burkskinka sen jag var liten och Jocke som är extremt kräsen med mat gillar det till och med så då smälte mitt hjärta och jag visste direkt att det var honom jag skulle ha. 😉


Fiskbullar i alla dess smaker, OMG VAD GOTT!!! Men det där emot är något som Jocke verkligen inte gillar ( jag tror inte ens att han har vågat att smaka det ). Så det är en sån maträtt jag alltid äter när han inte är hemma eller om han ska äta nått jag inte är så sugen på. Hummersåsen har vart min favorit men nu under graviditeten så har jag faktiskt gillar dillen mest. Den känns väldigt somrig och fräsch! 😀

Stuvad spenat skulle jag kunna äta ihjäl mig på. Det är något jag älskat hela mitt liv.
Jag minns hur jag skämdes i skolan när alla i stort sätt vägrade att äta den dagen det serverades. Medan jag hoppade av glädje och fyllde hela tallriken. Hoppas att bebisen är lika glad i spenat som jag så vi kan äta det tillsammans då pappa Jocke knappt ens kan titta på spenat. Haha!

 

Den är några av mina skäms-rätter och jag vill verkligen veta vilka era är så jag kan testa dom med ifall jag inte redan gjort det. Något jag faktiskt aldrig testat men gärna skulle vilja är kroppkakor (?).
Dom ser lite läskiga ut tycker jag men jag vill verkligen prova, dock så har jag ingen aning om hur man tillagar dom eller hur man äter dom och till vad, så vi får gärna tipsa om lite recept så ska jag absolut se till att testa snarast! 😀

 

Comments 34
 • Jenni

  Åh jag har också massa skämsrätter 🙈
  Bland annat gillar jag sill och potatis, bästa måltiden nu under sommaren 😋
  En annan rätt jag gillar men som jag aldrig berättar för någon är brunabönor med potatis och bacon 😂

  Reply

 • Sandra

  Älskar kroppkakor 😃
  Äter dom med lingonsylt och smör, vet att det finns dom som äter dom med sirap oxå.

  Det finns färdigförpackade och är enkla att tillaga, du bara sjuder dom i saltat vatten i c 10 min 👍

  Reply

 • Emma

  Min skämsrätt är också burkskinka! Det är seriöst det absolut godaste jag vet! Kramis

  Reply

 • Viktor Högnäs

  Jag skulle väl säga, hmm.. blodpudding och ”pölsa” haha! 😀 Det är väldigt gott, och ätit mycket.
  Men inte många som gillar det vad jag märkt 😮

  Reply

 • Angelica

  Gillar också isterband och fiskbullar muuuums. Gillar oxå färdig köttfärssås på burk. Det är ju typ barnmat, haha. Men såå gott. När jag var yngre åt jag pasta med Bea eller brunsås ofta men de är inget jag lagar idag, alltså de är ju gott men mår illa bsra jag tänker på det haha

  Reply

 • Emma

  Älskar fiskbullar jag med!
  När jag gick i skolan så fick man inte gilla fisk. Jag som i själva verket älskade (älskar) panerad fisk. Minns fortfarande hur ledsen jag var varje gång det serverades pga vågade inte äta det när ingen annan gjorde det.
  Min skämsrätt nu för tiden är Findus köttfärssås på burk!

  Reply

 • Madde

  Enda fiskrätten jag äter är just fiskbullar 😋 såå gott.
  Och isterband med dillstuvad potatis, det är åxå en höjdare här hemma.

  Det finns massa recept på kroppkakor på nätet, tycker att det är värt att göra egna, då de köpta inte är lika goda (enligt mitt tycke)

  Reply

 • Emma

  Min skämsrätt är makaronvälling. Jag kokar riktiga idealmakaroner som vanligt. sedan värmer jag endast mjölk tillsammans med makaronerna, en skvätt grädde för extra smak och socker! sååå gott hehe..
  Som norrlänning tycker jag absolut att du borde testa kroppkakor, Tycker dock palt istället! Mycket godare 🙂 det finns färdiga mjölförpackningar på Ica. Blanda bara i vatten och riven potatis + fläsk! Du MÅSTE ha ljus sirap, lingonsylt, smör och mjölk till! sååå gott!

  Reply

 • Andrea

  Tunnpaltbröd med fläsk och vitsås är det godaste jag vet, mina kompisar vet knappt vad det är och än mindre vågar de smaka. Men åh vad gott det är! Sen kroppkakor, fast inte kokta. Utan köp såna färdiga och dela de på fyra och stek i smör. Helt galet gott när de blir sådär krispiga. Sen fiskbullar med hemgjord dillsås. Yum! Nu blev detta preggo hungrig igen. Haha!

  Reply

 • Josefine

  Stuvade makaroner och falukorv eller köttbullar, blodpudding, burkskinka, ris och sås, ravioli, ja, finns en del 😅

  http://nouw.com/sjosefine

  Reply

 • Sandra

  Älskade burkskinka innan jag slutade äta kött. Måste ätas med färskpotatis som är kokad i massa färsk dill, sen låta gelén som är runt skinkan smälta över potatisen. Och till allt serveras legymsallad(en liten burk som finns vid potatissalladen). Det är sommarmat deluxe!

  Reply

 • Sabina

  Jag gillar också isterband! 😀
  Tonfiskpizza verkar också vara nåt som jag älskar och andra äcklas av, haha!

  Reply

 • Emma

  Älskar också burkskinka. Ätit det sen jag var liten. Med potatis och salladsdressing till. Även min sambo älskade det när jag bjöd honom på det första gången

  Reply

 • Rohlin Ulf

  Bra och kul skrivet, alla dina rätter är även mina. Nu är ju jag åandra sidan en pensionär, så maten passar sig kanske bättre för mig. Men jag har samma problem med fru och kompisar som tycker att husmanskost är blaha blaha.
  Jocke har väl rätt avseende fiskbullar, det kan jag inte med. Kroppkakor med skirat smör och lingon är topp, även där är jag ensam i kompisgänget😊

  Reply

 • My

  Ha ha! Så kul. Minns i skolan, alla hatade maträtten ”Kalles mumsiga låda” en tonfiskgratäng med potatis, tonfisk och hollandaisås men jag ÄLSKADE den och gör det än idag 😂

  Reply

 • Ilhan

  Åå vet du vad du ska prova att äta är revbensspjäll

  Reply

 • Alexandra

  Jag typ älskar fiskbullar i hummersås men min sambo avskyr det så mycket att han har förbjudit mig att ens öppna en burk i lägenheten 😂 för han bokstavligt talat spyr av doften 😅

  Reply

 • Petra

  Åååååh! Fiskbullar i hummersås, så jäkla gott!
  Burkskinka också är min skämsrätt. Jag älskar att ha burkskinka på en hårdbrödmacka, men de är lika gott att äta till annat med goda tillbehör =)
  Sen älskar jag makrill i tomatsås också, heheh.. Min sambo kallar både skinkan o makrillen kattmat, isåfall så är de väldigt god kattmat 😉

  Reply

 • Johanna

  Hej! Såg er senaste video och tänkte lite på det här med namn. Om ni väljer Luna Belle Lundell så kan barnet ha vilket av namnen som helst som tilltalsnamn. Det behöver som du antagligen vet inte vara det första namnet. Jag tycker själv att det vore fint som ett dubbelnamn, alltså
  Luna-Belle Sky Lundell, eller bara Luna-Belle Lundell.
  Ha en bra dag! Kram

  Reply

 • Mila

  Sylta med mos!
  Blodpudding
  Och sen har vi nuggets med couscous och blåbands bea. 😅 Så himla gott!

  Reply

 • Karin

  Hmm, kanske Bruna Bönor. Och ärtsoppa. Inte många i skolan som tyckte om det.

  Reply

 • Liselotte knudsen

  Kroppkakor skulle jag kunna äta ihjäl mig på. Så himla gott, dock väldigt mättande. Min familj brukar samlas 1 gång per år och äta kroppkakor, då brukar vi tävla om vilka som får i sig mest😉 vi äter dom med lingonsylt och grädde (ej vispad). Många gillar dom med skirat smör 😁

  Reply

 • Sandra

  älskar kroppkakor äter dom med ovispad grädde och lite smält smör 😀 Min farfar är från blekingen å där äter dom det väldigt ofta

  Reply

 • MaryCaroline

  Har nog bara en sån där skämsrätt, och det är korngrynsgröt 😋 Kommer ihåg när jag var liten, man vågade ju knappt berätta i skolan att man älskar den rätten. Ingen visste vad det var och när man berättade att det var korngryn som man kokar likadant som risgrynsgröt och helst också ska blanda i lite vitpeppar och stekflott från stekt fläsk tittade alla konstig på en och tyckte det var äcklig mat 😂 Älskar fortfarande korngryn, men utan stekflott 😋🙂

  Reply

 • Simone

  Hej Jonna jag älskar med burkskinka sen jag var liten och än i dag ÄLSKAR JAG DET! Men som du skriver det är mångar som inte fatta hur man kan gillar det. <3 kram

  Reply

 • Mikaela

  kroppkakor är de bästa *mums* köp färdiga så ska dom bara sjuda en stund på spisen i vatten 🙂
  jag e kräsen så äter bara med ovispad grädde, men min familj måste ha lingon till med ^^ dock ingen av oss här som äter med smör dock.
  btw gillar ja med burkskinka å har de till midsommar ist för sill

  Reply

 • johanna

  Jag älskar kroppkakor med massor smält smör, nomnom! Om du ska smaka riktigt goda kroppkakor så be typ din mormor göra dom! Ens mor- och farföräldrars mat är ju oslagbar!

  Mina skäms-rätter är ärtsoppa, pannkakor med keso, pyttipanna med bea och tzatziki, kåldolmar och kålpudding, blodpudding med keso, fiskgratäng och faktiskt burk-köttfärssås, haha! Men jäsu va gott det är med skäms-mat 😍

  Reply

 • Rebecca

  När jag var liten åt jag mkt fiskbullar i dillsås ! Jag och syrran fick äta det när mamma inte var hemma . Hon klyker sig när hon kände doften . Sen älskar jag fiskpinnar (färdiga) nu är jag bor själv blir det inte det !

  På tal om något annat Jocke har sagt att han inte kan cykla! Jag kan heller inte cykla men för 1 år sen köpte jag en 3 hjuling med elbatteri den heter evobike ! Det är bara och söka.

  Älskar er ! Betyder jätte mkt för mig !

  Reply

 • Lisa

  Kroppkakor, även kallat för palt, äts med smör och hallonsylt för min del då jag inte gillar lingon 😊 koka upp vattnet, sänk plattan lite och he i palten, låt sjuda i ca 7 minuter

  Reply

 • Norrläningen

  Köp färdiga kroppkakor av märket Top Chark och koka dem. Det går även att skiva och steka dem, blir gott på olika vis. Givetvis ska du ha lingonsylt och smör till (precis som med blodpudding) samt ett glas iskall mjölk. Mmmm 😛

  Reply

 • Rebbi

  Kroppkakor ska ätas med skirat smör, ovispad grädde och lingonsylt. Självklara valet av dryck till är mjölk 😋

  Reply

 • Izabelle

  Om du inte har testat kroppkakor och vill testa riktiga som är sååååååå goda måste du åka till Öland och äta Arontorps kroppkakor. Dom är de godaste kroppkakorna jag vet!!!

  Reply

 • caroline

  Kroppkakor är SÅ gott! Det finns färdiga att köpa i butik då det är lite krångligt att göra dom själv. Vi köper färdiga som finns i butik och delar dom på bitten och steker dom i smör så att dom får en ”knaprig” yta. Äter dom med lingon och grädde, SÅ GOTT!!!

  Reply

 • Therese björnholm

  Jag skulle gärna bjuda dig på min pappas kroppkakor, dem är såååå goda, det tar ungefär 1h för mig att åka till Norrköping, är du intresserad av att testa min pappas kroppkakor så kan jag fixa det 🙂 PS. Lider också av hypotyreos

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *