Byta förlossning!!!

Jag är blir faktiskt lite smått irriterad. Jag ringde nämligen till förlossningen och skulle kolla hur det är med filmning osv inför förlossningen. Då vi fått lite skäll att vi inte får filma våra ultraljudsbesök. Vilket för mig låter helt sjukt då det är VÅRT ultraljud och VÅR bebis. Men jag har väl missförstått deras poäng i det hela.

Jag fick iallafall som svar av förlossningen att det är TOTALT FÖRBJUDET att filma på förlossningen och detta gör ärligt talat att jag blir förbannad och jag fattar verkligen inte varför man inte skulle få filma sin egen förlossning? Det är ju som sagt VÅR förlossning och VÅRT barn som kommer. För mig är det givet att man ska få filma en så stor grej i sitt liv. Jag förstår att det kanske är för att vissa barnmorskor inte vill vara med på video. Ja men då behöver ju inte just dom vara med under vår förlossning eller så blurrar man deras ansikten så är problemet löst om nu det skulle vara problemet.

Jag kanske tar lite extra hårt på detta då jag filmar 80% av mitt liv och då känns det helt orimligt att jag inte skulle filma vår förlossning. Det finns inte på världskartan att jag inte kommer att filma en sådan stor grej som händer i vårt liv. Det finaste och bästa ögonblicket som någonsin kommer att hända i vårt liv ska jag alltså inte få på film? INTE EN CHANS!
För mig är det en stor grej då vi försökt att bli gravida i så många år och jag vill kunna se tillbaka på förlossningen om och om igen. Självklart så kommer jag ju att ha minnena i huvudet ifrån det jag kommer att komma ihåg men jag vill se helheten, hur var Jocke under tiden, vad hände egentligen osv. För jag kan tänka mig att man i stunder inte tänker så klart när man har ont och ifall man får lustgas.
Jag vill kunna se förlossningen om och om igen och dessutom kunna dela detta ögonblick med andra.
Jag tror att det är väldigt lärorikt.

Jag har även hört från vänner att både mödravården och förlossningen i Norrköping är skit och att personalen inte alls är bra, så jag ser ju inte direkt någon förlust i att byta mer än att min familj och gudföräldrarna inte kommer att kunna hälsa på på BB om det blir för långt bort.
Men det kan dom ju så fort vi kommer hem om det skulle vara så.
Så just nu känner jag bara att jag struntar i om jag så behöver föda i Norrland, jag SKA föda där jag får filma punkt slut!

Comments 36
 • Helen

  Kan ju handla om att ni har ”kamerateam” med er och det bara tillåts en person förutom moderna i förlossningssalen. Om pappan filmar med sim mobil tror jag de inte säger nej till.

  Däremot får du sätta dej in i deras yrkesroll. Det kan vara stressande om någon filmar och är i vägen. Deras uppgift är att stötta, vägleda och hjälpa dej födda på ett riskfritt sätt. Att bli dokumenterad i sitt arbete kan vara distraherande.

  Reply

 • Lottie Lundell

  Så sjukt! Hur gör de då när de filmar till TV? Det finns ju program som handlar just om förlossningar. Smygfilmar de då?

  Här är en som filmade sin förlossning, och den har nog setts av åtskilliga:
  https://www.expressen.se/noje/profilen-ar-klar-for-lets-dance-filmade-sin-egen-forlossning/

  De vet ju att ni filmar ”allt” och har tid att planera inför er födsel. Fy f*n, nu är morsan arg! 🙁

  Kan de inte lösa det här i Norrköping, får ni väl åka till en annan stad och bo på hotell tills värkarna börjar. Ni kanske får stanna några veckor, om du går över tiden, men ändå. 😉

  Reply

 • Melissa

  Va tråkigt att som är så mot er 🙁
  Våran barnmorska låter oss filma proverna osv, ultraljudet har vi frågat och fått ett okej, jag har fått super bra hjälp från barnmorskor, läkare osv under alla mina 3 graviditeter som lyssnat och verkligen gör allt för att hjälpa och underlätta :/

  Reply

 • Lovisa

  Vi ville filma vårt ultraljud men fick inte, varken i Örebro eller Västerås. Vet dock inte om filmning under förlossningen då jag inte frågat, men det var jättebra personal i Örebro, där jag fött 2 ggr.

  Reply

 • Emma

  Byt tycker jag! Du ska ju vara helt nöjd och trygg och klart du ska filma din förlossning! Det gör ju många även för privat bruk. Sjukt att man inte får ha det som minne.
  Jag var rätt borta när jag födde pga tog lite mkt lustgas, hehe. Hade gärna haft det filmat och sett hur allt gick till. Nu har jag bara suddiga små glimtar i minnet av hur det var.
  De flesta BB har dessutom besöksförbud så de kommer nog ändå inte kunna koma dit, tyvärr.
  Går allting bra behöver ni inte stanna på BB så länge heller, om ni inte själv vill.

  Reply

 • Anki

  Det var ju riktigt löjligt måste jag säga.Ni suddar ju deras ansikten så skulle det ju inte göra något tycker jag.Hoppas det löser sej ändå på något vis,kram på dej 🙂

  Reply

 • Leyla

  Vad konsitgt, det känns ju som att alla filmar sina förlossningar mer eller mindre nu för tiden!? :O Det är som du säger, att om personalen inte vill komma med på tex youtube så är det ju bara att blurra? Har hört att man inte får filma och fota ultraljud men aldrig hört att man inte skulle få filma på förlossningen??

  Min första förlossning gick så fort att vi inte hann med att filma typ någonting alls men denna (är gravid med lillebror o har BF i september) gång vet vi vad som väntar och kommer absolut att försöka filma mer. Det är en häftig upplevelse att få se tillbaka till så hoppas det löser sig för er 🙂 Prata med barnmorskan om andra förlossningar osv så ni kan förbereda er väl 🙂 Kramis!

  Reply

 • Ida

  Antagligen vill de inte att du skall ha allt på film om de gör fel…. Svenska vården har blivit katastrof de senaste åren, så skulle inte förvåna mig.

  De jag känner som fött här i Norrköping senaste åren har ändå inte fått ta emot besökare. Den som födde sist skulle inte ens mannen få stanna kvar över natten med barnet första natten efter hennes kejsarsnitt, bara en fick stanna med barnet… Men när hon sa att då åker jag hem, så får han stanna kvar med bebisen, så gav de sig och lät honom stanna.

  Reply

 • Alexandra F

  Det är ju SJÄLVKLART att ni ska få filma eran förlossning! Håller helt med dig Jonna! Herregud, det är ju ERAT beslut- inte deras. Jag förlöstes med planerat snitt för 7 månader sedan med vårt första barn på Akademiska i Uppsala, och där var dom suuuupergulliga! Var även med på en kompis förlossning som förlöstes vaginalt där. På båda förlossningarna så var alla otroligt snälla och trevliga och där frågade dom till och med om vi ville att de skulle ta bilder och filma åt oss. När jag låg på britsen och skulle snittas så stod en varnmorska och fotade och berättade för mig vad som hände, hihih. Allt var så varmt och tryggt. Så Akademiska i Uppsala kan jag varmt rekommendera! Världens bästa och snällaste läkare och ett fantastiskt bra BB med mycket hjälp och stöd. Så byt dit vettja! Hoppas allt ordnar sig och vi tittare vill ju också få den stora äran att få följa ert stora ögonblick! Kram, Alex <3

  Reply

 • Sara Goldberg

  Låter väldigt konstigt !!! Är det en eller flera personer som sagt detta? För några år sedan gick ju ”en unge i minuten” på tv till exempel. Förstår om man inte kan filma andra patienter i korridoren osv men förstår att det inte är det du vill. Man måste väl få filma i förlossningsrummet där bara ni är. Kram!

  Reply

 • Sofi

  Hemförlossning?

  Reply

  • mrslundell Post author

   Jag hade faktiskt ingen aning om att det var ett alternativ förrän min mamma smsade mig det nu idag, jag ska absolut kolla närmre på det! 😀

   Reply

   • Mimmi

    Gå med i gruppen ”Sen avnavling – barnets födslorätt” på Facebook, där hittar du ALLT du behöver inför en hemförlossning. <3

    Reply

 • Emmi

  Kan du tipsa om nån bra podd

  Reply

 • Nilla

  Ser också som en självklarhet att få filma sin förlossning.
  Har ett av fyra barn filmat och det är ett kärt minne, framförallt för barnet nu i vuxen ålder.
  Hoppas ni hittar sjukhus nära som tillåter detta

  Reply

  • mrslundell Post author

   Ja jag blev verkligen helt chockad att man inte får göra sånt längre? Det om något är ju verkligen något man vill ha med på film för att se tillbaka till i all oändlighet.. :/

   Reply

 • Rebecka

  Men Gud va lustigt att de reagerade så! Har ju sett andra som filmat sina förlossningar? 🤔😝

  Reply

 • Stina

  Jag tror dessvärre inte att ni kommer att få ta emot besök på bb. Just den årstiden brukar det bara vara partnern och friska syskon till barnet. Så var det iallafall för mig när jag födde i december men när jag födde i april så fick jag ta emot besök.

  Reply

 • Ng

  Du låter som en omogen snorunge helt ärligt. Vissa punkter av det du skriver är bara korkat.
  Nr 1 – ”då behöver dom barnmorskorna inte vara med på vår förlossning.” Du är medveten om att det är ENORM brist på barnmorskor och sjukvårdspersonal i allmänhet?
  Nr 2 – vad gör du om det är fullt på dom närmsta förlossningarna då? Vet att du säger att det inte spelar någon roll om du får föda i Norrland men du kommer inte bry dig när det är dags. PLUS att det knappt finns förlossningar i Norrland. Det är en stor kris i Norrland där kvinnor föder sina barn i bilar pga brist på vårdplatser.
  Förstår att det känns trist att du inte får filma, men det är omoget att fokusera mer på det än att få den vård och omsorg du kommer behöva.

  Reply

  • mrslundell Post author

   Som jag skrev så har inte norrköping fått så bra kritik på varken förlossningen eller mödravården så jo jag tänker på att få bra vård och omsorg då det är en av anledningarna vi inte vill föda där som sagt.
   Nu står det inte i inlägget att jag SKA föda i norrland utan jag tror nog att du förstår vad jag menar med att jag kan till och med tänka mig att föda i norrland. Med det menar jag alltså att det spelar ingen roll hur långt hemifrån jag föder. Där av valde jag att skriva just norrland för att det är långt dit från oss helt enkelt. Ang att det är brist på barnmorskor och att jag kanske inte får plats vart som helst, nej självklart och jag kan ju inte ens välja ett bb där jag inte får plats, sånt kollar man ju innan. Jag kommer ju inte att resa landet runt samma dag som jag ska föda.
   Jag tror bara att du försöker att hitta fel i inlägget bara för att ha nått att störa dig på eller nått att klaga tyvärr

   Reply

 • Camilla

  Födde barn för nästan 2 veckor sedan. Filmade inte förlossningen men hade med min syster som fotograferade hela upplevelsen. Hade fantastiska barnmorskor som mer än gärna var med på bilder så länge vi inge publicerade dessa på sociala medier. Detta var vår andra förlossning och jag ångrar att vi inte hade med syrran på första så hon hade kunnat fota den också. Vilka minnen det är som finns sparade och vad speciellt det är ath kunna se på hela situationen utifrån. Hoppas att det löser sig på något sätt för er så ni kan få filma förlossningen!

  Reply

 • Cristina

  Men va ? Margux influencren filmade ju allt och hon fick ju nu 2017 sin son så varför skulle du inte få de ? Konstigt kolla upp det jonna. Har du kikat på hennes förlossnings video ? Även Ida Warg får ju dagligen den frågan av oss tittare. Så ja tror att det blir allt för vanligare idag . Lycka till

  Reply

 • Anna

  På ett sätt kan jag förstå barnmorskorna.
  Dem har sagt ja till att hjälpa mammor att få världens finaste present. Men dem har inte sagt ja till att läggas ut på internet:
  Det kan finnas dem med skyddad identitet etc.
  Jag jobbar inom vården och jag hade inte uppskattat om jag blev filmad i allt jag gjorde. Jag tycker att jag blir mer fumlig i mig själv när jag filmas eller någon tar kort.
  Du kan kännas bekväm i att vara framför kameran. Men man måste förstå att alla inte är bekväma i den situationen. För då hade alla jobbat framför kameran och inte inom vården, barnomsorgen.

  Reply

  • mrslundell Post author

   När vi ringde så sa vi inte vårt namn, personnummer eller vilka vi var eller hur vi skulle filma så det är omöjligt att dom visste att det var vi så därför kan dom inte sagt nej för att det skulle läggas ut någonstans då vi inte pratat om det alls

   Reply

 • Lovisa

  Du är en sån omogen snorunge, väx upp o bete dig som folk! Vem i helvete har ett kamera team med sig på förlossningen?!?!
  Fixa din överläpp du ser hemsk ut och låt din nyfödda unge sova mellan er och inga hundar! Fattar inte hur du tänker alltså

  Reply

  • mrslundell Post author

   Hej! Vem har sagt något om ett kamerateam eller vart har du fått det ifrån haha? 🙂
   Okej nu måste vi reda ut detta känner jag, du gör alltså personangrepp mot mig för att du inte gillar min läpp och säger att jag ska fixa den och i samma mening så skriver du i stort sätt att jag är elak som inte vill att det ska råka hända nått med mitt barn ifall den sover i samma säng som oss. Att fixa min läpp kan jag tyvärr inte göra då man helt enkelt inte får göra det när man är gravid så hur tänkte du där? Och som vi skrivit ett flertal gånger så har vi två stycken babynests som bebisen kan sova i mellan oss i sängen men det betyder inte att hon inte kan ha en egen säng också 🙂
   Du kallar mig omogen men du går till attack med personangrepp för att du tycker att min läpp ser hemsk ut?
   Hur tänkte du där undrar jag bara, du behöver inte tycka att jag är snygg jag har en man som tycker det och det spelar lite större roll för mig.
   Men ska du försöka breaka mig får du nog komma med nått lite bättre och inte nått sådant löjligt 🙂

   Reply

 • Julia Johansson

  Men herregud, såklart ska du få filma den viktigaste punkten i ditt liv! Hur tänkte de där?
  Det enda är väl att de vill att pappan inte sk stå med en kamera, utan stötta mamman så att hon får lite stöd och uppmuntring, men sen fattar de väl att ni inte ska ta med hela kamerateamet in pp förlossningen? Liksom, Riley ska väl inte stå dör med 20 kameror som fångar varenda vinkel? Nä, löjligaste jag hört, du ska föda på den plas du är bekvämast med, om nu inte lillan vill ut med väldans fart såklart, haha!😜❤️

  Reply

 • Helena

  Du är så vacker med din fina bebismage <3

  Reply

 • Amelie

  Kul sak ,minnes rik sak som ni ska göra .Göra av tryck på din mage….Gips…

  Reply

 • Hanna

  Men herregud. Det är väl självklart att personer inte vill ha ett helt kamerateam inne på sal som ska springa runt och störa. Tänk om nåt går fel och det blir akut operation eller liknande också är det fullt med folk inne på sal? Respektera barnmorskorna och deras vidrigt stressiga arbetssituation och be Jocke filma med mobilen om det nu är så viktigt.

  Reply

  • mrslundell Post author

   Som sagt så sa vi inte vilka vi var, hur vi skulle filma eller vad vi skulle filma med alltså fick vi inte filma med mobilen heller

   Reply

 • Josefine

  Det är väl klart att ni ska filma er förlossning!! Jag jobbar som barnmorska och tycker det är superkul när föräldrar vill fota och filma under förlossningen. Däremot är jag inte så sugen på att vara med på film, men det brukar aldrig vara något problem – det är ju inte personalen man vill ha med på film 😉 lycka till inför förlossningen!!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *