Hemförlossning

Jag hade aldrig hört talas om hemförlossning innan någon av er kommenterade att det kanske kunde vara ett alternativ för mig.
Jag vet fortfarande inget om det men det låter läskigt men samtidigt häftigt.
Är det någon av er som gjort det eller har någon bekant som gjort det?
Vad är fördelarna och vad är nackdelarna?
Jag antar att en av nackdelarna är att ifall nått skulle gå fel så är det lite längre till sjukhuset än vad det hade vart om man redan var på plats.

Vi har fortfarande inte bestämt oss för hur vi gör med förlossningen då det är semester tider nu så både min barnmorska och högsta hönset som tar alla besluten ang filmning är på semester så vi har ju en liten stund till att tänka.
Ett alternativ är ju att åka upp till vårt andra hem (Sundsvall) där vi båda känner oss trygga och kan staden och där kan Jocke också jobba in i det sista med musiken osv isåfall.
Dock så vet jag inte reglerna på förlossningen där eller om det ens finns plats osv.
Utan det är bra en tanke som vi tänkt kolla upp som backup om det skiter sig häromkring.

Jag har hört dock att förlossningen i Linköping ska vara bra och det är ju väldigt nära oss, dock så brukar den vara väldigt full speciellt runt hösten, vad jag har hört av vänner.
Och med tanke på att det känns som att var 10e kvinna är gravid detta år så lär det ju vara fullt nästan överallt i Sverige!

Comments 19
 • MaryCaroline

  Ja, visst känns det som att det är massor som är gravida i år?! Och det känns som att de flesta ska föda någon gång mellan augusti och november också…

  Reply

 • Maria

  Kolla med Danderyd i sthlm. Det var ju där margaux födde och filmade.
  Sen kan ja nog lugna dig, lyssna på er själva vad ni tror och inte andra.
  För jag har hört precis tvärt om, att linkoping och sämre än Norrköping.
  Och jag har själv varit inne på förlossningen 2 ggr i Norrköping och har vid varje tillfälle fått ett enormt välkomnande.
  Och pratade med dem senast idag, och det var en underbar barnmorska.

  Så känn efter igen. Prata me din BM och ring in och fråga igen. De kan ju va så att BM inte vill bli filmade utan att du får förklara att ni kommer att klippa bort dem så BM inte hamnar på offentliga sidor.

  Sen förstår ja din rädsla att de ska va fullt, jag har den tanken hela tiden.
  Men min BM sa att det är lättare att få plats här än va de är i större städer, så som sthlm osv.

  🙂

  Reply

 • Ronja

  Förra sommaren när jag födde mitt första barn så fick jag lite komplikationer efter att han kom ut. Moderkakan ska ju ”födas” ut efter att bebisen kommit ut, men min satt fast i livmoderväggen och kom därför inte ut. Min barnmorska sa att hon fick försöka i 30 min på olika sätt att få loss den, annars behövdes det bokas in operationssal där de skulle gå in vaginalt och ”operera” loss den. Det är för det annars blir en stor inre blödning som är väldigt farligt. Moderkakan lossnade inte under de 30 minuterna och jag fick rullas i på operation, men på vägen dit svimmade jag av och blödningen hade satt igång. Nu slutade allt bra, men just den här sortens komplikation visste jag inte om tidigare och idag när jag vet hur ”illa” det KAN gå och vilka korta tidsmarginaler man har att röra sig med så hade jag inte vågat föda på annat ställe än där det finns kunnig personal snabbt tillgänglig 🙂
  Annars låter ju hemmafödsel väldigt nice i teorin hehe.

  Reply

 • Niobarnsmamman

  Jag tror inte att en hemförlossning är något för dig. Jag vet inte reglerna men normalt brukar det vara omföderskor som inte har haft några komplikationer under tidigare förlossningar som väljer hemförlossning. Visst kan det verka skönt att vara i sitt eget hem men med tanke på din bakgrund med cellförändringar så skulle det nog vara säkrare på BB. Hoppas ni hittar ett sjukhus som känns tryggt och där ni får filma det ni vill. Lycka till!

  Reply

 • Nicole

  Jag är intr eller någonsin varit gravid men skulle känna spontant att när du fött och får lämna sjukhuset för att åka hem så är väll alla väldigt trötta, sega och vill bara hem. Är det inte lättare att vara nära hemma då än 80+ mil som det är från Sundsvall? Framför allt med en väldigt nyfödd? But what do I know, har som sagt ingen erfarenhet att gå på.

  Reply

 • Bella

  Fördelen med hemma förlossning är att vissa känner sig tryggare i hemmamiljön än på ett sjukhus. Dem jag känner som fött hemma har valt det utav ”avslappnings skäl” och även att de velat föda i vatten! (Uppblåst barn pool)

  Nackdelen är precis som du beskriver att OM något skulle gå snett så finns inte lika mycket resurser hemma som på sjukhuset både för dig som mamma och för ditt lilla barn. Även om förlossningarna för de mesta går bra finns de tyvärr gånger de inte går som planerat och DÅ kan de vara skönt att redan vara på plats på sjukhuset.

  Oavsett hur och vart du väljer att föda så ska du som blivande mamma känna dig trygg! Allt kommer gå hur bra som helst och om de är något tips jag skulle ge dig om du ännu inte gjort de är profylax kurs! Det kanske inte verkar vara så mycket för världen men rätt andning under värkarbetet är GULD värt. Tro mig! 🙌

  Reply

 • Nettan

  Du har rätt att föda barn vart som helst i Sverige så vitt jag vet. Hemförlossning skulle jag personligen aldrig våga när det är första förlossningen, jag skulle tycka att riskerna är för stora.

  Men det är ju väldigt individuellt förstås 😊

  Reply

 • Jessica

  Jag födde i Sundsvall och har verkligen bara positiva grejer att säga om det! Jag vet att det under sommaren brukar vara ont om platser och lite personal, men jag tycker absolut ni kan höra av er dit om ni är öppen för att föda här! Som sagt helt fantastisk personal, bemötande och förlossning! Kram och lycka till ❤️

  Reply

 • H

  Du får säkert filma ”snuttar” av din förlossning på vrinnevisjukhuset. Däremot är det foto och filmförbud i hela region Östergötland vilket innebär att du måste ta hänsyn till personalen och miljön du vistas i. Jag förstår att du vill filma din förlossning, men är det verkligen kul att ha på film om ungen måste födas med sugklocka eller du måste bli klippt i underlivet?

  Reply

 • Felicia

  Kan rekommendera Karlskoga! Mysigt fint och fräscht & underbar personal!
  Rummen är fina & hemtrevliga!
  Födde där i maj och hört så bra om det innan! 😍

  Reply

 • Tina

  Hemförlossningar är sällan tillåtet, eller skulle vilja säga aldrig med första barnet, iaf om man vill ha en barnmorska som betalas av landstinget. Vill du själv betala för en utanför och privat går det säkert bra.

  Reply

 • Sofie B

  Jag bor i Sundsvall och har fött båda mina barn där, senast för 8 månader sedan, Jag har bara positivt att säga om förlossningen där, stora fina rum, fantastiska barnmorskor och läkare! Tycker absolut att ni ska ha det som en plan B, då blir bebisen född i ”Sveriges vackraste stad” dessutom… 😉

  Reply

 • Maria

  Jag har fött en av mina barn på BB och en av dem hemma i mitt eget sovrum. Det var inte alls planerat men eftersom jag tyckte att värkarna innan vattnet gick inte var så farliga. Tyckte det kändes som lite lätt magknip bara så trodde det bara var sammandragningar , Hade ju ändå gått över 5 dagar. Men vid ca 02.30 gick vattnet hemma i min hall och min dåvarande sambo fick va barnmorska med en barnmorska i luren, han fick bära mig till sängen kolla om huvudet var påväg ut m.m tills barnmorskan och 2 st ambulanser kom hem till oss.. 15 min efter vattnet gått så födde jag vår dotter

  Reply

 • Ronja

  Hej! Måste bara tala om min erfarenhet om Sundsvall och det är ett stort NEJ! Barnmorskan var underbar, men det var allt. Sonen föddes i v. 35 och jag fick havandeskapsförgiftning. Sattes igång v. 35 för det var fara för mig och kunde bli för sonen. Men narkosläkaren var sen och dom klippte mig. Fick inge smärtstillande efter det. Sen så hamnade vi på prematur och där fick sonen MRSA. Från vem vet vi inte. Men det var flera andra barn som fick det också. Tog min son 3 år att bli fri från det och då hade han tur. Samtidigt på en annan avdelning så gick det vägglöss.
  Var mer som hände som gör att jag aldrig mer sätter min fot på det där sjukhuset. Plus att överväg att föda i närheten till hem! Barnet och du är viktigare än jockes jobb…
  Mvh!

  Reply

 • Isabell

  Jag såg att liv grenell som va med i unga föräldrar, fick sitt andra barn för inte så längesedan hon filmade sin förlossning och då blurrade hon bara barnmorskornas ansikten.
  Även fast det är förbjudet så tror jag att om man frågar barnmorskorna som är med att de är okej för dom, å säger att man blurra dom så borde de vara okej att filma tycker jag 🙂
  Här är livs blogg som du kan se hennes förlossnings vlogg:
  https://nouw.com/livgrenell

  Reply

 • G-sson

  Det lan vara svårt att planera vart man ska födda. Vi skulle ha vår förlossning i Norrköping men då det var fullt både där och i Linköping blev vi skickade till Västervik för de hade plats.

  Reply

 • Anna

  Jag har fött och filmat mina 2 förlossningar på Sundsvalls BB. Sista förlossningen var på nya BB, renoverat osv. Trovdes såå bra med ”miljön” OCH barnmorskorna!

  Lycka till!!

  Reply

 • Linda

  Apropå Sundsvall (har inget med förlossning att göra), men har du/ni varit i Birsta när ni varit i Sundsvall? Tänkte tipsa om det området ifall ni inte har varit där. ☺ Om man ska shoppa så är det bättre där än inne i stan.

  Reply

 • Camilla

  Att tänka på om du vill föda här uppe är att det också kan vara väldigt fullt där pga alla olika små städer och byar som är runt om i hela Västernorrland föder på BB i Sundsvall och Örnsköldsvik ( många har fått farit till Umeå pga att det har varit smock fullt ) Dem har haft ett dåligt rykte innan Sollefteås BB lades ner men nu har jag bara hört gott om det stället men kan nog bero på att personalen fick flytta ner dit så kan bero på det 😉 du får föda på vilket bb du vill här i Sverige och det har du rätt till ^^ så tveka inte och höra av dig till dem här uppe och se vad dem säger angående filmning osv 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *