sent utvecklade barn pga TV?

Jag har hört att barn får börja titta/lyssna på tv när dom är 2 år för annars kan barnen få talsvårigheter och bli sena i utvecklingen.
Jag tycker att detta låter jätte skumt. Visst tv och skärmar i sig är väl inte så bra men att det ska försämra tal osv tycker jag låter helskumt. Och jag tror snarare att det är tvärt om??
Att barnen lär sig snabbare och även kan lära sig andra späk i tidig ålder.
Jag vet många barn som lärt sig väldigt mycket engelska och att räkna på andra språk genom att titta eller lyssna på tv.

Vad tror ni om detta, får barnen talsvårigheter och blir sent utvecklade  eller lär dom sig saker snabbare?

Hur har ni gjort med era barn, när har dom fått börja titta på tecknat osv?

Comments 25
 • Anna

  Vår äldsta dotter började kolla ordentligt på tv när hon va runt 2 år och inte har det försvårat hennes tal eller så. Nu är hon strax 4 år och pratar svenska och engelska lika bra dock så kan hon lägga in några engelska ord i en svensk mening. (Vi är svensktalande föräldrar båda två men pratar mycket engelska hemma pga min svägerska). Så jag tror inte att det är så farligt med tv om man inte gör det överdrivet mycket. 😊 Mvh Anna

  Reply

 • Anonym

  Hej Jonna! Jag går Barn och fritids programmet och tycker att de är väldigt intressant när de gäller tv osv. Och jag håller med och kan tänka mig att tv:n/iPad väldigt bra för barn. De lär sig nya ord genom tex barnprogram och kan kankse börjar säga orden själv, börja prata mycket om tex en figur med er föräldrar. Sen så lär man sig extremt mycket tex färger att barnen får se färger. Genom ögat kan man lära sig mycket.
  Språket är väldigt viktigt, ni föräldrar kan tex prata om något som barnet kollat på ni kan fråga barnet om ett barnprogram så den kan förklara och då får den igång språket.
  Tex på förskolor när jag har gjort praktik/jobbat så har barnet ofta pratat om barnprogram och andra barn börjar prata för de har kollat på samma barnprogram. Så de är något väldigt bra socialt. Är de något mer du undrar så är de bara att fråga är inte expert på sånt. Men tycker allt med barn är så spännande. Mvh😊

  Reply

 • Malin

  Barn måste lära språk tillsammans med andra människor, se munnen röra sig, hur tungan ligger i munnen, vad det är ni pratar om. Det är superviktigt under barnets första år att ha mycket ögonkontakt och uppmärksamma de sakerna barnet reagerar på och benämna dem som, ja titta lampan, där är lampan, den lyser. Eller där är hunden, titta hunden är mjuk. Skärmar ger barnen intryck men ingen dialog och barnen utvecklar då inte talet som de gör om man läser en bok eller leker med dem. Barn lär i samspel inte av tv eller plattor/telefoner. Spelar man med barnen och pratar om vad som händer eller tittar på film/tv och pratar, benämner det barnet ser kan det hjälpa något men att interagera med sitt barn utvecklar dem bäst. Men barn under ett år ska inte sitta med plattor eller framför tv då det blir för mycket intryck som de inte kan bearbeta. Läs böcker med barnen istället! De har hela livet på sig att titta på tv.

  Reply

 • Veronica Ekman

  Jag har haft tv igång nästan hela tiden till mina barn. Dom får in mycket ljud runt sig men sen när dom är små så kollar dom ju inte så ofta. De har inte hindrat deras utveckling i talet. Har alltid haft ljud o rörelse runt om när dom ska sova..
  Jag har 3 barn o haft olika graviditeter o förlossningar.

  Reply

 • Ann-Sofie

  Vi har låtit vår dotter, som nu är 2 år och 3 månader, titta på mobil/surfplatta och TV från att hon själv visade intresse runt ettårsåldern. Hon har varit väldigt tidig med språket och som du skriver, även lärt sig en del engelska som färger och djur. Hon älskar att sjunga och sjunger ofta engelska barnsånger hon hört och sett på YouTube. Det blir även att hon blandar språken ibland, exempelvis så säger hon ofta ”gul colour” eller ”pink rosa”. 🙂 Vi ser alltså inga som helst problem vad gäller språket efter användande av filmer och sånger.

  Reply

 • Jeanette

  Nej nej nej…
  Stämmer verkligen inte.
  Mina barn har fått se tv program och sånt tidigare än det och när dom var bebisar så älskade dom babblarna och mina vänners barn har med älskat dom tex.
  Mina barn är nu 4 1/2 år och snart 3.
  Dom pratar på som
  Barn i den åldern och dom har inte blivit sent utvecklade 🙂
  Kram på dig

  Reply

 • MaryCaroline

  Sånt där tror jag bara är bullshit, ursäkter från vuxna som hellre vill att barnen ska leka och lära sig från lekens värld. Visst är det att föredra, men tror inte alls att tv försämrar. Tror snarare det kan vara både underhållande och lärorikt för barnen, både genom att de lär sig fakta och språk. Tittar små barn även på engelska program, antingen på tv eller YouTube har de nog chans att lära sig engelska rätt tidigt. Min dotter blir snart 6 år och hon överraskar dagligen med att prata engelska, vilket hon lärt sig från YouTube och även genom att därefter prata engelska med oss. Vi har låtit henne titta på tv redan före 1 års ålder, men bara på Barnkanalen och sedan har vi utökat med andra barnkanaler. Märker inget på henne att hon skulle varit sen i utvecklingen eller nåt. Tror snarare sånt beror på gener och på hur man uppfostrar sitt barn, än att det skulle bero på tv. Såklart har det ju inte varit tv hela dagarna, utan varvat med lek och bus och spel 🙂 Har man även sitt barn på dagis lär de ju sig väldigt mycket där och det kan ju vara avkopplande för barnet att sitta och titta på tv efter all lek och allt lärande efter dagis 😊

  Reply

 • Anna

  Tror inte alls på det där. Mina barn lär sig jättemycket från tv

  Reply

 • Janette

  Snark 😉 min 2,5 åring älskade att kolla på babblarna när hon va mindre. Dock korta stunder för sen va hon inte intresserad. Nu är der surfplattan & klipp på youtube på engelska som hon älskar. 2,5 år och kan redan många ord på engelska bla färgerna. Och Astrid Lindgrens filmer. JAG ser det bara posetivt, och nej hon får inte sitta mee plattan eller vid tvn hela dagarna, lovar att hon leker också 😂😜

  Reply

 • Ida

  Det där är bara myt, våra barn är jätte ”snabba”i utvecklingen trots tv-tittande. 2,5 åringen kan både flytande engelska och svenska tack vare barnprogrammen på Youtube. Han pratar mer en andra barn i hans ålder gör.

  Reply

 • Elin

  https://www.norran.se/nyheter/vard-omsorg/barn-forskare-vill-minska-skarmpaniken-radd-att-hjarnan-skulle-koka/

  Här är en bra och väldigt läsvärd länk. Tror själv att skrärmpaniken är kraftigt överdriven.

  Reply

 • Helene

  En son som har ett otroligt språk ( är 1år 9 mån) ställer frågor, säger långa meningar kan räkna till 20 minst, kan alla färger, känslor, sjunger sånger på svenska och engelska. Ja han är grym i språk å han har tittat på paddan och tv!

  Reply

 • johanna

  Har en 2.5 årig son som har bättre tal än vad en 4 åring generellt har och han har alltid fått sätt på tv och vi har även introducerat ipad för honom. Tackvare ipaden kan han många engelska ord på olika arbetsfordon som är hans intresse han kan även räkna till 5 på engelska och till 20 på svenska. Här är det heller ingen räknesaga, utan han vet vad varje siffra heter. Han kan inte värdet av siffran, men han vet att 1 o 0 heter 10, han vet att 1 o 7 heter 17 etc. Men det handlar vääldigt mycket om också hur mycket man låter barnet få prata och att man pratar med barnet, låter barnet få talerum och att man svarar och försöker föra ett samtal om det barnet återberättar. Man ska också tänka på att inte prata över huvudet på barnet med den andre föräldern utan att man involverar barnet i samtalet när det handlar om barnet. Det man också kan tänka på är att inte prata bebisspråk, utan att man uttalar orden korrekt, samt att man kan rätta barnet om de uttalar orden fel. För i deras huvud låter det som att de säger ordet precis som du gör. Jag jobbar som förskollärare och har bara vid en enstaka gång mött ett yngre barn med så pass bra verbalt språk som min son har. Många ser säkert min sons utveckling genom mitt yrke, men nejnej jag är inte alls lika pedagogisk hemma som i yrket, men fördelen jag har är att jag har en annan syn på barnens utveckling och hur mycket det gynnar barnen att tex få hoppa och klättra i soffan, dom tränar så himla mycke motorik genom att få klättra och röra sig upp och ner i soffan. Sonen hemma står på armstödet, tar sats och gör en kullerbytta. Det hade han förmodligen inte kunnat om jag som förälder hade sagt ‘nej, man hoppar inte i soffan!’ Eller när barnen kladdar med maten eller när de ritar. Låt barnen få kladda och känna hur saker och ting känns, curla inte barnen utan låt dem få testa och var där som en stöttande hand ist😄

  Reply

 • Emma

  Min dotter som snart är 2 år har alltid sett på tv utan begränsningar.
  Hon är väldigt duktig på att prata. Kan säga många ord, sätta ihop ord och vet vad karaktärerna i filmerna hon ser på heter. Vi pratar mycket om vad hon händer på tvn när vi ser på film och hon säger själv många gånger ”katten springer” tex. Förstår inte hur det skulle kunna vara något dåligt.
  Denna hysterin med skärmtid har helt gått över styr tycker jag. Vågar knappt berätta att TVn är på hela dagarna här hemma.

  Tycker man kan göra som man själv vill och man märker ju själv vad barnet utvecklas av.
  Att inte se på TV innan 2 år låter ju väldigt skumt.

  Reply

 • Mia

  Våran son fick börja titta efter ca 6 mån ålder. De studier och faktabaserade artiklar jag kunde hitta förklarade kort sagt att ett barn inte kan ta in alla intryck för tidigt. Att om ett barn ser en bild som går för snabbt och blir rädd kan hen inte koppla bort rädslan och sitter därav som förstelnat med skyhög puls och är livrädd. Därmed kommer självfallet mer vakna nätter och ledsen bebis. Men det är självklart individuellt och man kan aldrig säga att det är si eller så. Man lär sig läsa av sitt barn och det kommer ni också göra. Tips är ju dock att hålla sig inom ålsersbegränsningar, de finns av en anledning och är anpassade efter inte bara läskiga scener utan också hur pass snabbt bilder rör sig etc.

  Reply

 • Smurfina73

  Jag var rätt sjuk under min sons första år så det bliv mycket stilla lek och tv,
  Dock läste jag oxå VÄLDIGT mycket för honom så redan vid 5 års ålder fick jag läsa boken först sen han den för mej. När han skulle börja på 6 års så både skrev och läste han helt flytande och testades till en 10årings nivå.
  Kantilläggas att han läste kvällspressen från att han var 5 så han fick mycket från det.
  Dock fick han länge gå hos talpedagog men idag älskar han att föreläsa framför folk.
  Har även asperger o Add.

  Reply

 • Josefine

  Oj det kan verkligen inte stämma! Min dotter fyller två år nu i augusti och hon klarade de flesta delar av 4års kontrollen på BVC när hon var 19 månader (alltså typ 1,5år). Vi har låtit henne se på plattan/tv när vi lagar mat eller andra sysslor i huset där hon inte vill vara med. Mycket är hon med på som ex damma och skura (med liten mopp). Hon är väldigt tidig för sin ålder och pratar fulla meningar med 5-7 ord minst! Så helt klart en myt 👏🏻

  Reply

 • Linda

  Alltså det stämmer inte . Min son är snart 2 år (fyller i september) han har haft sin egna lilla surfplatta sen han var 8 månader där han har lära de appar och han pratar jättebra . Till och med läkarna är förvånande över att han kan prata så bra redan och det finns program på tv som är bra för barn i den åldern så jag tycker inte du skall begränsa din dotter när det gäller det .
  Ps det är också det bästa sättet att få egen tid ibland när dem tittar för då kan man göra något annat eller vila medans dem tittar på
  ett program . Ds

  Reply

 • Nina

  Läs forskningen och fundera hur du vill ha det! Granska alltid källan!
  Länk längst ner

  Min tre-åring har fått se på skärm! Han är helt vild ibland, speciellt när han är trött. Hade han inte varit så galet söt hade vi bett honom att skaffa eget! Hahaha
  Han är supertidig med talet och är jätteglad och även duktig på att leka, både med kompisar och ensam. Funderar dock på om han har fått se lite för mycket på skärm ibland…

  Kram från Förskollelärare och psykologistudent 😊

  https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/utrikes/studie-vill-forbjuda-tv-for-barn-under-tre

  Reply

 • Jonna

  Jag tror nog att det är nappen som skadar språket och talet. Det är nog bra om man försöker lära barnen att ta ut nappen när de talar. Mina tre är inte sena i talet, fast lillebror vill helst ha napp hela tiden. Men jag försöker minska på iPad-tittandet och låta barnen titta på tv’n istället. Jag hörde för något år sedan att om barn sitter för nära skärmar och med dåligt ljus så kan ögonen växa lite bakåt (typ några mm) och då kan barnen behöva glasögon för att de blir närsynta. Det är inte säkert att det beror på skärmar, men forskare säger att det skulle kunna vara en orsak. Så vill mina barn titta på film eller serie så är det tv`n som gäller (de är 2,5, 5 och 7 år)

  Reply

 • Joly

  Mitt barn har sett på tv i korta perioder från start, han var extremt tidig med talet. Kunde prata flertalsmeningar vid 1.5år

  Reply

 • Carro Almqvist

  Hej! Jag har 3 barn och de alla har sett på tv från nyfödd typ (jag gör ju det lixom) och mina barn har pratat rent vid 2 årsålder (inte 100 % men man förstår allt de menar) Så det tror jag inte.. ingen av dom har varit sena i utvecklingen heller 🙂
  Lycka till med allt <3
  Kram Carro

  Reply

 • Zandra

  Stämmer inte. Tvärtom, det uppmuntras att barn ska kolla TV & surfplatta för att lära sig språk, tal & utveckling. självklart i lagom mängd.
  Min 2-åring har sedan 1år tillbaka fått använda padda & tv står alltid på hemma, Idag sjunger/nynnar han med på engelska sånger & uttalar en del färger på engelska.
  padda/mobil används när jag vill att han ska varva ner, då han inte sover middag hemma. Men T får inte använda mer än 20 min max 2gng/dag

  Reply

 • Sanna

  Det kan inte stämma! Min son började intressera sig för tv vid 18 mån ungefär då kunde han sitta en timme max,han är 3 år men pratar som en 4 åring.Han får se på tv/iPad 2h under en dag(inte sträck utan 1 h morgon och 1 h kväll) min dotter 18 månader är inte så intresserad av tv,kan se enstaka minuter bara

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *