Bilbarnstolar

Jag har funderat ett tag på det här med bilbarnstolar osv.
Jag har läst och hört att barn upp till fyra år SKA sitta bakåtvända så det kommer vi så klart med att köra på. Men vart ska man ha bilbarnstolen i bilen?
Jag gillar inte tanken på att ha den i framsätet. Jag vet inte riktigt varför jag känner så med det är bara nått med det som inte känns rätt. Kanske litar jag inte på airbagen fast den är urkopplad?
Smidigast för just oss är om stolen sitter i mitten där bak.
Kan man ens ha den där? Finns det någon av er som har erfarenhet av vart som är bäst att ha den?
Nu kommer så klart folk skriva att det är smidigast att ha den vid en dörr så man lätt kan få ut babyskyddet eller bebisen. Men för oss så tror jag ändå att det blir smidigast att ha den i mitten.
Vi får testa oss fram helt enkelt.

Både vårt babyskydd och bilbarnstol kommer från Besafe som vi fick i vårt samarbete med kopbarnvagn.se (Rabattkoden jonna10 funkar fortfarande och ger 10% rabatt)
Jag har hört så mycket bra om just bilstolarna vi valt och så är dom ju så himla snygga med!!

Babyskyddet heter ”Besafe iZi Go Modular” och passar för barn 0-12 månader så det är den vi kommer att använda först. Det är ju så smidigt med att den går att koppla på vagnen så man slipper att väcka bebisen om man tex ska in och handla eller göra snabba ärenden.

Bilbarnstolen vi kommer att ha från 6 mån till minst 4 år är denna och den heter
”Besafe iZi Modular” denna stol har justerbart nackstöd, internbälte och extra sittinlägg som barnet kan ha till en början och när den blivit längre så tar man bort det. En stol man kan växa i helt enkelt!
Man kan också justera lutningen på stolen och det går även att göra under färden. Dock så gör ju självklart inte föraren detta!!
Den verkar verkligen så bra, säker och smidig!
Vi är supernöjda och vi längtar tills vi testar dom i vår bil! 😀

Comments 29
 • MaryCaroline

  Läste faktiskt att säkraste platsen i bilen är just i mitten i baksätet, på grund av att om man blir krockad från sidan. Men jag har nog aldrig sett någon som har barnet i mitten. Antagligen just på grund av att det är opraktiskt när man ska bälta stolen och/eller barnet. Åker man mycket ensam med sitt barn kan det nog däremot vara en lugnande fördel att ha barnet i framsätet eftersom man då se barnet under hela färden och kan lugna barnet om det behövs. Åker man däremot två kan ju den ena föräldern sitta i baksätet tillsammans med barnet, vilket jag själv tycker är det bästa. Då kan föraren koncentrera sig på körningen och den andra föräldern kan göra barnet sällskap i baksätet istället 🙂

  Reply

 • Johanna

  Har du en bas till babyskyddet? Har den isofixfästen? I såfall måste du placera den där bilen har sina isofixfästen (i våran Passat finns det endast där bak, dock inte i mittensätet).

  Reply

 • Ab

  Hej Jonna!
  Säkraste platsen är mitten bak 🙂 har haft båda mina där, visst är det smidigare kanske vid någon av dörrarna , men tyckte inte det va nåt krångligt i mitten 😊

  Reply

 • Victoria

  Vi har satt isofixbasen i höger baksäte och tänkt bälta stolen i fram om man åker själv med bebisen, annars får en av oss sitta i baksätet med bebisen medan den andra kör. Vår bil hade bara isofixfästen i baksätet antingen till höger eller vänster och inte i mitten så det blev bäst för oss. Jag ser inga problem med att ha stolen i mitten istället förutom att basen kanske inte kan sitta där, men då är det ju bara att bälta fast den istället så gör det som passar er bäst bara 🙂

  Reply

 • Frida

  Mitten? Nja. Enligt NTF så är det lika säkert bak som fram men inte i mitten. Vid en frontalkrock så är bebisen helt oskyddad. Sen är det så att om du är själv med bebisen och den kräks i baksätet så är det ibte säkert att du hör den. Bebisar kan inte alltid reda ut det själva plus att de vill vara i närheten av dig och kunna se dig. Varför läser du inte information som är regelrätt ist för att fråga här inne undrar jag? Fråga dom som verkligen vet.

  Reply

 • Mikaela

  Fast att den är säkrast i mitten är olika från bil till bil. I min bruksanvisning till bilen står det att den INTE får sitta i mitten. Så kika där och se vad du hittar där. Vi har iallafall sonen bakom passageraren för sätet ska vara hela vägen emot stolen.
  Sen är det väl inget osmidigt att ha den i mitten. Det är ju bara hoppa in och sätta sig på ett säte när man knäpper fast 🙂

  Reply

 • Anonym

  Säkraste platsen för en barnet är att sitta i mitten. Krockar man så når det inte in till barnet. Dock så är det inte många bilar som har isofix i mitten utan då kanske man ist för satsa på bälte. (Det babyskydd ni valt går att fästa med bälte och sitter fast lika bra med det som med isofixen) med isofixen hade jag nog satt bakom passargerarsättet, sen ha en spegel där bak så jag kan se i bakspeglen hur barnet har det😊 om man vill ha barnet fram. Åk till en bilverkstad så dom kopplar ut airbagen för säkerhets skull

  Reply

  • Mikaela

   Även om det sägs att det inte når mitten, så tycker du alltså att man ska bortse från vad bilens manual säger för att ”man hört” att mitten är säkrast? Jag skulle nog inte rekommendera hejvilt att mitten är säkrast vid kollektion med tanke på att det finns inget säte som bromsar heller. Som i mitt fall står det att barnstolen inte får sitta i mitten:)

   Reply

 • ToT

  Precis, som dom skriver. Mitten är säkrast men själv har jag aldrig haft den där så länge det varit den första stolen. Vet ärligt inte hur man sätter fast den då. Allra enklast är att be nån som säljer stolarna visa för dom vet. Sen tycker jag du ska avgöra själv och prova dig fram till det du tycker bäst själv. Smaken är som baken du vet. Tänk när jag fick första barnet, då fick dom ligga i barnvagnen utan att vara fastspända. Gud vad glad jag blev vartefter utvecklingen kom och man fick dom ”nyaste” ett klick och ut med stolen och dom sitter tryggt. Superfin stol dessutom.

  Reply

 • Jenny

  Vi hade stol nr 2 i mitten bak men du måste kolla så att det är ok i er bil med den stolen. Att ha den i mitten….. Det är inte alla stolar och bilar som man kan ha mitt bak
  Kram

  Reply

 • Nicole

  Hej! Jag har inga egna barn men arbetat som aupair där alla mina barn fått sitta i baksätet och utöver säkerhetsskäll så fann jag det mycket lättare att kunna sitta bredvid dom när det behövs. Typ natta, mata, underhålla, vad det nu behövs göras. Så röstar absolut på baksätet, kanske drygt dock om man är ensam med barnet. Lycka till med hur ni än bestämmer! (:

  Reply

 • Linda.

  Finns även spegel på biltema som man sätter på sätet bak så ser man bebis i bakspegeln 🙂 smidigt eftersom dom sitter bakåtvänd o man vill se vad som händer.🙂

  Reply

 • S

  Varför beställde du inte via jollyroom? 🙈 vet att du har gjort det innan, då jag har packat din order.

  Reply

 • Johanna

  Va på en träff via BVC om trafiksäkerhet och fick då veta att inget säte är säkrare än det andra. Vi har stolen bakom passagerar sätet och haft de från början 🙂 funkar toppen, har en stor spegel så man kan se ungen i backspegeln (:

  Reply

 • Viktoria

  Just Modular är ju ett speciellt koncept. Jag har den stolen i min ena bil. Skitbra att man har samma bas till båda stolarna! Stor nackdel är ju dock att även stol nr 2 är beroende av basen och alltså inte kan användas utan den (hur det är med babyskyddet vet jag dock inte). Största nackdelen med det är just att man blir beroende av isofix!
  Isofix är bara godkänt upp till 18 kilo. Min dotter som precis fyllt 3 är snart där, och hon är inte ens särskilt stor. Hon kommer alltså inte kunna ha den stolen tills det är dags att vända framåt!
  Plus, jag har aldrig sett en bil ha isofix i mittensätet. Dock aldrig suttit i en äldre än 2014.

  Sen vill jag tillägga, det är minst 5 år de rekommenderas sitta baklänges. Gärna längre ändå! Så länge de kan sitta bakvänt, använd bakvänt!! Men, minst 5 år.

  Lycka till 🙂

  Reply

 • Jensan

  Vi har haft våra i fram när dom varit bebisar.
  Speciellt om man åker själv, sitter man bredvid bebisen kan man oftast lugna genom att bara lägga en hand på bebisen, eller peta in nappen igen. Plus att jag var/är sjukt nojjig för psd kollade har å varannan minut om bebisen fortfarande andades, och det tyckte jag var svårt att göra i en spegel.
  Blev en stirrig osäker förare när vi provade ha bebisen i baksätet.

  Men mitten i bak ska vara säkrast om man krockar, så fixar man allt runt det så kör på det.

  Sen ska barnet sitta bakåt tills barnet fyller fem, många tror att när barnet fyller fyra så har man nått till 4 års gränsen men man är ju fyra fram tills den dagen man fyller 5 år 🙂 men helst ska barnet sitta bakåt ännu längre. Lycka till med allt och det är så spännande å följa er,

  Reply

 • Ella

  Senaste budet är bakåtvänt åkande helst till 6 år pga avsevärt minskad skaderisk. Även en 4 åring har vek nacke

  Reply

 • Maria

  Ha bebis i baksätet men skaffa en spegel så du kan se henne när du kör. Det hade vi, kändes mycket tryggare då

  Reply

 • Helena

  Kör man själv och ska köra längre sträcka så föredrar jag ha barnet i framsätet så man lättare kan stoppa in nappen, ge en leksak osv. I baksätet får ni testa er fram vad som är bäst och storleken på baksätet. Kan ibland kännas trångt att ha den i mitten om en vuxen ska åka, då föredrar man ha vid en dörr. Kolla om stödbenen går att ha i mitten bak så det inte är en förhöjning där som det är i en del bilar.

  Reply

 • Melissa

  Basen går bara att ha med isofix, säg till när jag ska komma och hjälpa dig 😘
  Har fixat och kollat så jag vet hur dessa funkar nu 😁

  Reply

 • Mikaela

  Hej, som alla skriver att mitten är säkrast stämmer inte. Exempel i våran bil står det att absolut inte barnet ska placeras i mitten med bilbarnstol, kika i manualen så hoppas jag du hittar info där! Sen om mitten var det säkraste, varför finns det inga fästen för isofix där? Iallafall hoppas du hittar lösningen som passar bäst för er!

  Reply

 • Sofia

  Varför tror du att det blir smidigast just i mitten för er?

  Reply

 • Jensan

  Att man inte ska placera i mitten beror nog på hur bilen är byggd, har man en upphöjning i mitten dvs där kardanaxeln sitter så ska inte bilbarnstolar sättas fast där.

  Inte alla bilar som har izofix i mitten heller, vi har det på båda våra bilar man då har vi familjebussar båda två och ingen kardanaxel som är upphöjd i mitten.

  Reply

 • Jenny

  Hej!
  Jag har hört (och kör själv med) bilbarnstolen på höger sida i baksätet p.g.a högerregeln… eftersom om du krockar i en sådan korsning med barnet i bilen utan att du gjort något fel så kommer den andra bilen som gör fel köra in i bilens vänstra sida. Det blir som ett skydd och bara vetskapen att om barnet skadas i en sådan korsning blir ens eget fel gör att man kör försiktigare! (:

  Reply

 • Mikaela

  höger sida bak sitter alla säkrast enligt forskning av överlevande i en krock. och säkerheten är bättre där när du tar ut barnet med 🙂 sen mitten har jag ingen koll på faktist så vågar inte uttala mej om de ^^ kram <3

  Reply

 • Hanna

  Jag har inte läst alla kommentarer men läste några där dom bla så att mitten är säkrast. Detta stämmer inte! Alla säten i bilen är lika säka/osäkra, allt beror på hur man skulle krocka. Kör man som jag mycket landsväg med vilt så har jag barnen hellre bak för att inte riskera om jag får ett djur i framrutan, sidosätena bak beror på vilken sida man får krockstöten och mitten bak blir väldigt osäker om man skulle volta med bilen.

  Det finns lika många svar och tankar om detta som det finns människor i världen 😂😉 jag rekommenderar dig att läsa på ntf om just bilstolar och dess placering om du undrar något!
  Angående att placera barnen fram el bak så hade jag alltid min yngsta fram som spädbarn om jag skulle åka långt själv för att ha lite extra koll utan att behöva stanna, annars hade jag henne bak med en spegel så att jag såg henne 😊 När vi bytte till stol nr 2 på henne och när lillasyster kom så sitter båda bak och jag ser dom med hjälp av spegel. Det är en smaksak vart man vill placera dom, vissa blir enklare distraherande om man har dom från och då är det säkrare att ha dom bak och vissa är det tvärt om för! Du får prova dig fram själv sen när hon kommer och se vad som passar er bäst 😀

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *