stickningar och prickar

När man trodde att man inte kunde svullna upp mer så har jag nu gjort det och dessutom blivit flammig eller prickig under fötterna och på handflatorna och det sticker som tusan och kliar.
Det är som att händerna och fötterna konstant sover och det gör att jag väldigt ofta tappar det jag håller i. Jag har mejlat min barnmorska då jag inte kommer fram på telefonen.
Men jag har inte fått något svar. Så jag får vänta tills jag har min bokade tid om lite mer än en vecka om hon inte hunnit svara innan dess.

Har ni haft liknande under graviditeten? Har det med värmen att göra tro?

 

Comments 38
 • Josefine

  Jag svullnade också upp i händer och fötter och blev så där prickig, vätska man samlar på sig 😕

  http://nouw.com/sjosefine

  Reply

 • Emma

  De där kan jag trotts att jag inte är gravid!,
  Det är typ värmeslag från allt svett

  Reply

 • Emelie

  Under min graviditet fick jag så under de sista 8 veckorna. Blev bara värre och slutade med klåda över hela kroppen. Visade sig vara hepatos.
  Behöver inte vara det du har men kanske kan vara något att ha i åtanke ☺. Går att kolla med blodprov hos barnmorskan.

  Reply

 • Maria

  Hej.
  Mina händer sover konstant och då kan de va att du har problem med nått som kallas karpaltunnel symptom. Kontakta din VC så kan du få en skena för detta. Sen är de viktigt att tänka på att detta bör gå över efter förlossningen, annars måste du kontakta VC igen. Drick mycket, rör fingrarna eller händerna, ha fötterna i högläge och be jocke om både händer och fotmassage 🙂 se till att utnyttja honom nu när du faktiskt bär på ert barn 🙂 Hoppas denna info hjälpte lite 🙂

  Reply

 • Elin

  Kan kanske bra karpaltunnelsyndrom? Fick det när jag väntade dottern under sommaren och fått det nu med när jag väntar lillebror. Tror det kan yttra sig på lite olika sätt. För mig sticker det rejält och händerna somnar.

  Reply

 • Chiefen

  Vet inte varför, men jag hade så på händer o fötter fram till 1-2 dagar efter förlossning.

  Reply

 • Anonym

  Jag hade precis lika dant för några veckor sen! Jätte obehagligt! Jag smörjde in fötter och händer. Hjälpte lite. Men vet inte vad det kunde vara. Tänkte att de var för att det började svullna upp. Så drack ännu mer vätska och rörde på fötterna. (Ligg ner på rygg, tryck bort med tårna, sen emot dig. Ska hjälpa har jag läst)

  Reply

 • Julia

  Jag är inte gravid men jag brukar kunna bli sådär flammig/prickig på handflatorna. Jag har listat ut att det blir så när jag har brist på någonting, typ vätska eller salt, så en vätskeersättning brukar hjälpa för mig 🙂

  Reply

 • Sandra

  Ja prickarna har med att du samlar vätska och extra blod att göra 🙂 Det ser ut som om man fått mässlingen 🙂

  Reply

 • Isabelle

  Jag tänker såhär, det finns en grupp på facebook som heter body cleanse sweden- natures for life
  Skulle rekommendera att gå med i den gruppen och beskriva dina problem, det kan vada väldigt sk ”normala” symptom som är jobbiga gravid som icke gravid, som många läkare/doktorer/barnmorskor avfärdar som normalt och övergående.
  I den gruppen kan man få mycket bra råd som man kan göra på naturlig väg för att må bättre. Har fått så mycket hjälp därifrån och bland annat blivit frisk från hypotyreos svår pms, acne med mycket mera.

  Bara ett hett tips, kostar ingenting, och man kan ställa frågor
  Och få rimliga svar
  Har tänkt skriva detta i flera år nu, sen du berättade om din
  Hypotyeros och cellförändringar grad 3.
  Men inte blivit av.
  Så fint att se dig så lycklig!!!

  Reply

 • Nina green

  Jag fick såna stickningar i handen när jag har gravid med andra barnet men inte så illa. Det försvann efter förlossningen. När tredje graviditeten kom igång så var det mycket mer och tappade saker. Barnmorskan förklarade att man kunde få såna saker men det försvinner efter förlossningen. Hon. Kallade det för karpaltunneln. När jag var gravid med fjärde barnet så var det riktigt hemskt. Kunde knappt hålla i något utan att händerna domnade bort och tyvärr så försvann det inte heller efter förlossningen. Nu är det 3.5 år sen och har fortfarande problem med det. Kram

  Reply

 • Ronja

  Jag svullnade upp massor och fick såna vita fläckar elr vad man ska säga över hela fingrarna. Kunde inte knyta ihop handen för händerna va så svullna. Kunde heller inte ha några skor. Både i händer och fötter stack de och klia, värst va det på morgonen.
  Det jobbiga är att det inte finns nått att göra utan det är bara att stå ut tyvärr

  Reply

 • Therese

  Hej! De kan vara karpaltunnelsyndrom som ofta drabbar gravida. Boka tid hos en arbetsterapeut 🙂 kram och lycka till!

  Reply

 • Jenny

  Du kanske redan fått svar men låter dom karpaltunnelsyndyom. Be att få en skena till händerna. Kram

  Reply

 • Jeanette

  Hej Jonna 😊 Jag hade likadant, kan fortfarande få sådant i händerna ibland (sonen är 3år nu). Jag skulle tro att det beror på all vätska man samlar på sig under graviditeten, nerverna kommer i kläm.
  Ha fötterna högt så mkt du kan och gärna händerna med, öppna och stäng händerna och se om det hjälper något.
  Jag svullnade mkt under min graviditet, gick upp 28kg på mina 163,5cm 😂 Men oj vad det är värt det tusen ggr om 😍🙏
  Kämpa på nu du och Jocke, ta hand om varandra 💖

  Reply

 • Olivia

  Min syster fick något som hette graviditetskiåda och därav fick de sätta igång henne tidigare än förlossningsdatumet. Kolla upp det!:)

  Reply

 • Matilda

  Jag fick karpaltunnelsyndrom under min graviditet men det kom mest på nätterna. Så min barnmorska sa att jag skulle kontakta sjukgymnast och då fick jag handledsskydd att ha under nätterna som gjorde att det blev bättre 🙂 Kan bli så när man är gravid, helt ofarligt och försvinner i regel alltid när man inte är gravid längre, det gjorde det på mig. Så hör med dom. Ha de bäst!

  Reply

 • Kim

  Jag har likadana prickar under fötterna och är gravid i vecka 38. Jag tror inte att det är något farligt utan tror att det helt enkelt beror på svullnaden o vätskan vi samlar på oss. Kram!

  Reply

 • Caroline

  Hej!! Ang Dina svullna ben.ha dom i HÖGläge hela nätter och vid tillfälle på dagarna, stödstrumpor dagtid ALLTID. Tänk på att inte stoppa i dig för mkt salt, för det binder vätska i vävnaden. Så, drick mycket förstås speciellt nu, men inte ”för mycket” om du förstår. Kroppen har inte riktigt sin fulla kapacitet att hålla vätskan i blodbanan. Drick max typ 2 l dagtid. Det är ungefär som vi behandlar patienter med hjärtsvikt, det brukar hjälpa!

  Du kan också kompressionslinda med elastiska lindor😄🤗Är sjuksköterska och gravid med tredje barnet. Så jag har haft sådär jag med, inte så grovt som du har, men det hjälper mkt att göra dom där åtgärderna. Sen så tycker jag du ska akta dig för att äta för mkt lakrits (vet att du älskar hockeypulver, haha 😍🤪) undvik helt OM du kan. Det förvärrar både svullnad och kan höja blodtrycket i onödan, det har en pilbåge-effekt på dina blodkärl och ökar spänningen i dom. Har BF 29/9, så vi e ganska nära varandra😁
  Sen för svar på din fråga ang prickarna/flammiga händer så är det för att din cirkulation är nedsatt.

  Jag tror säkert du har en bra barnmorska, men du har trots allt en bit kvar ändå i din graviditet så jag skulle råda dig, utan stt försöka skrämma dig, att var tionde kvinna drabbas av havandeskapsförgiftning. Läs gärna om det om du inte gjort det, förser är så att om svullnaden inte går ner efter en natts sömn är det ett varningstecken. Håll koll på ditt mående och läs om symtom. Stress påverkar väldigt negativt. Läs om det på https://www.netdoktor.se/graviditet/under-graviditeten/sjukdomar/havandeskapsforgiftning/ där de förklarar allting på ett bra sätt. Men din barnmorska har säkert koll, men det skadar inte tänkte jag att skriva till dig, brukar vanligen inte kommentera men reagerade på hur otroligt svullen du faktiskt är. Det är ”mer vanligt” och kanske mer accepterat om det är 2-3 veckor innan BF, men du har ju varit svullen ett tag vad jag förstår och du har som sagt en bit kvar att gå innan förlossningen. I all välmening bara! Det händer att barnmorskor missar/ignorerar varningstecken tyvärr. Har varit med om det många gånger.

  hoppas ni mår någorlunda bra bortsett från/trots all jäkla skit, ni har inte förtjänat detta. Det finns fan folk till allt! Usch. Kämpa på❤️

  Reply

 • Caroline

  Och just det, ang dina händer glömde jag även ge dig tipset att läsa om karpaltunnelsyndrom, mkt vanligt. Kan bli smärtsamt! Kram

  Reply

 • Från en mamma till en annan

  Du kanske har hunnit få svar från barnmorskan vid det här laget, men om inte så såg jag precis likadan ut när jag var gravid och min barnmorska sa att det såg ut så när kroppen samlar på sig mycket vatten.
  Önskar er all lycka!

  Reply

 • Ida nilsson

  Tycker du ska ringa 1177 ifall du inte får tag på bm. I alla fall för att få råd och tips på vad du kan göra för att minska klådan

  Reply

 • Alexandra

  Har ej haft sådär under graviditet men när jag är ute i värmen svullnar mina händer upp och kan inte stänga dom allas och de blir prickar typ och kliar så gud in i norden. Sköljer dom i kallt vatten då så går de övef

  Reply

 • Rebecca

  Hade lika under min graviditet. Såg inte klok ut 😂 enligt min bm då va det pga värmen och stickningarna va för att nerver kommer i kläm för svullnaden. För mig blev det så illa att jag inte ens kunde gräpa bestik för att äta. Jätte jobbigt med den blir bättre.

  Reply

 • Mina

  Hej!
  Jag läste om dina prickar och kliandet.. jag är sjäkv gravvid och har haft en kliande handflata i början av graviditeten.
  Min barnmorska fick mig att ta blodprover för levern.

  Ofast i samband med graviditet så kan levern jobba långsammare och det kan orsaka just detta, be att de tar blodprover så ni kan utesluta det!

  keep up the good work!
  Fortsätt vara så amazing som du är!
  Kram!

  Reply

 • Mina

  Hej!
  Jag läste om dina prickar och kliandet.. jag är själv gravvid och har haft en kliande handflata i början av graviditeten.
  Min barnmorska fick mig att ta blodprover för levern.

  Ofast i samband med graviditet så kan levern jobba långsammare och det kan orsaka just detta, be att de tar blodprover så ni kan utesluta det!

  keep up the good work!
  Fortsätt vara så amazing som du är!
  Kram!

  Reply

 • Sarah

  Haft problem med det i ett par år. Läkaren trodde att det var värmeutslag.
  På mina fötterna spricker till slut huden och blir torr..
  På händerna hjälper det bäst när jag kyler med en kylklamp. Brukar hålla tills det blev för kallt och sedan byta hand. Försvann efter ett par dagar då jag gjorde så på morgonen när jag körde till jobb.
  Skriv gärna ett svar om barnmorskan säger något annat 🙂

  Reply

 • Anna

  Om de kliar mycket i handen och under fötterna be dom kolla dig för hepatos. Jag och en kompis fick de båda två under graviditeten och om man har det kan det va väldigt viktigt att veta det. Annars kan det vara vanlig graviditetsklåda. Lycka till!
  Mvh Anna

  Reply

 • Julia

  Hej!
  Jag hade liknande händer som du visar på bilden. När man blir gravid kan man svullna i kroppen som du vet. När armarna svullnar något påverkas de ”tunnlar” som för runt blodet och blir trängre vilket leder till dålig blodtillförsel i händerna! Svullnar handlederna mkt så kan det leda till ngt som heter karpaltunnelsyndrom vilket jag fick senare i graviditeten. Det märks genom nedsatt känsel, stickningar och domningar i händerna bland annat så var lite uppmärksam på det bara☺️ Gick bra för mig trots det! Lycka till framöver och mejla om du har fler frågor du stöter på😘

  Reply

 • Celina

  Hej!
  Det har absolut med värmen att göra, det är ett slags värmeutslag 🙂 så inget att oroa sig för. Graviditet kommer med många olika symtom så man ska åka in om man blir orolig men ändå inte vara förvånad över sina symtom. Är du orolig så finns vården där för dig 🙂 //barnmorskestuderande i Finland

  Reply

 • Julia

  Kan vara vätskebrist 😊

  Reply

 • Ida

  Det låter absolut som karpaltunnelsyndrom. Hör av dig till vårdcentralen för få en tid till arbetsterapeut

  Reply

 • Tussi

  Det är vätska du har samlat på dig. Ät mycket vattenmelon 🙂

  Reply

 • Zanna Knutsson

  Hej fina du.
  Kliar de för mycket under fötter och händer är de viktigt att du kollar upp det.
  Jag fick något som heter hepatos i min tredje graviditet.
  Har haft de med barn nr 4 o kommer få de med barn nr 5 nu med.

  Reply

 • MaryCaroline

  Tänker mig att det har med vätska och blod att göra, kanske karpaltunnelsyndrom? Själv upplever jag denna graviditet att olika kroppsdelar domnar/somnar, både armar, ben, händer och fötter och precis som du upplever jag att jag tappar saker. Är ett under att man ännu inte tappat nåt som gått sönder, typ glas eller nåt. Så länge inget går sönder eller någon annan far illa eller så länge man inte har ont eller påverkas negativt på något annat sätt är det än så länge inga problem, även om det såklart är obehagligt och man undrar lite över det.

  Reply

 • Linda

  Jag brukar få så när jag har haft ångest attack. Man kan nog få det av olika anledningar. Hade oxå när jag var gravid men jag tror barnmorskan sa då det beror på svullnad i kroppen och illamående. Men är alltid bra och kolla upp det. Saknar er på youtube. Ta väl hand om er kram ❤️❤️❤️

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *