Så sugen på att amma!

Ju närmre vi kommer födseln desto mer sugen bli jag på att amma.
Minns ni mitt inlägg om amning jag skev för ett bra tag sedan nu?
Att jag har vart skeptisk till det innan och att det bara har känts lustigt att ens barn ska suga på ens bröst men att jag tycker att det låter mer och mer intressant när alla pratar om närheten osv.
Och framför allt så finns det ju ingen renare och bättre mat för bebisen.

Jag har nu med tiden blivit ännu mer taggad på att amma men jag är samtidigt så himla rädd att jag ska faila eller att jag inte har tillräckligt med tålamod. Går det inte vägen så vet jag att jag kommer att sätta en sådan sjuk skuld på mig själv att jag förmodligen kommer att bli väldigt deprimerad och känna mig misslyckad.
För att underlätta amningen och för att försöka till 100% att vara så förberedd jag bara kan så har jag läst på massor om just amning, tips och råd om hur man ska få det att fungera.
Vad många gör fel och hur många tror att man ska göra med att det bara blir värre och mer fel då.

Det var faktiskt väldigt intressant att läsa och framför allt lärorikt!
Nu håller jag båda tummarna att det ska gå vägen för oss och att jag inte ska ge upp!

Sen är det ju mycket annat som spelar roll också så som om man ens har tillräckligt mycket mjölk, näring osv. Men jag utgår ifrån att jag har det iallafall.
Heja oss!

Comments 38
 • Lina

  Det finns en superbra blogg som heter babybaby, den var min räddning när jag kämpade med amningen. Det kan vara sjukt svårt med amning i början när man dessutom är så osäker på allt.

  Reply

 • Nicole

  Kolla in Fokis blogg, hon skriver en del om just amning då hennes går upp och ner. Kanske går att finna lite kunskap där också? (:
  Om inte annats har hon också en ganska nyfödd bebis hemma och går igenom nu vad ni strax kommer få göra.

  Reply

 • Amina

  Det är bra om du läser på så blir man inte lika chokad om amningen inte funkar, jag har 2 barn den äldsta sonen amma jag lite då jag hamna i depression samt att jag fick mjölk stockning plus sår på vårtan som aldrig läkte.

  Andra barnet kunde jag amma men då blev han allvarligt sjuk som gjorde att jag fick ge honom min mjölk genom sond, samma sak där pgav att jag höll på att förlora min son blev jag ledsen och slutade äta som gjorde att mjölken tog slut.

  Reply

 • Anna

  Prova! Och smörj från början med salva så slipper du sår. Jag ammade några dagar med bägge mina just pga att såren gjorde såå ont så kan verkligen rekommendera att köpa skyddsgrejer att använda. 🙂

  Reply

 • Frida

  Fick ett bra tips av barnmorskorna när jag fick första barnet. ”Hakan i, näsan fri” då suger/ligger dom rätt vid bröstet 🙂

  Reply

 • Langett

  Mitt första barn, en son, gick jag 9 dagar över tiden med. Han hade då lågt blodsocker, var skakig, så sköterskan ville ge honom lite mjölk på flaska för att han skulle må bättre. Det gjorde (förmodligen) honom lite lat, maten bara rann ner i halsen och vi fick aldrig igång amningen.
  Barn nummer två, en dotter, var som en riktig igel. Hon sörplade och sög, nästan bet sig fast i bröstet redan första gången och då kom det igång och funkade ganska länge.
  Håll ut ett tag och fungerar det inte riktigt som du tänkt så är det inte fel på dig. Vi bara är så olika och det är inte bara du som mamma utan också barnet tillsammans med dig som ska fungera. Det kan ju också vara bra att kunna vila från matningen ibland. Att pappa, Gudfar eller någon annan kan hjälpa till och få en liten mysstund med bebisen.

  Reply

 • Marion

  Jag börjar med att säga att du är väldigt vacker i din babykula!
  Amning är inte lätt, i alla fall inte från början, men efter ett par veckor går det bättre. Jag var beredd att ge upp när min lille gosse hade tillväxtperioden när han var tre veckor. Brösten blir såriga och kan göra väldigt ont, men Purelan är en himla bra salva (köp den!).
  Det som gjorde att jag härdade ut var att bröstmjölk är det bästa för barnet, och du behöver inte tänka på att ta med flaskor, ersättning, rätt tempererat vatten osv. Maten bär du ju i kroppen, smidigt.
  Mitt tips är att be barnmorskorna på BB om hjälp när du ska börja amma. Be dem kolla att barnet får ett bra grepp, och be om tips. En amningskudde är avlastande och bra, så det kan jag rekommendera dig att skaffa, om du inte redan gjort det.
  När du föder ditt barn så kommer du få en massa hormoner i kroppen, och dessa tror jag hjälper med tålamodet. Jag har inte heller tålamod, men är envis, och jag ville så himla gärna amma mitt barn.
  Att amma är tufft i början, men när man väl kommer på knepet och trixen, så är det verkligen Helt magiskt mysigt och fantastiskt!
  Jo, det finns amningsnappar som du kan sätta för bröstvårtorna för att ”vila” dem då och då om de blir såriga (finns på apoteket bl.a) men försök att amma utan så mycket som möjligt så härdar du brösten. Men, dem är bra att ha om du får sår som sagt.
  Lycka till Jonna!
  Hoppas du finner något tips användbart.
  Jag gläds med dig och er för graviditeten! Jag fick också kämpa (8 år) innan jag blev gravid, helt oväntat och oplanerat, men ack så välkommet. Nu är min son snart 18 månader och är det absolut bästa och finaste jag har, älskar honom så gränslöst!
  All lycka till er❤ önskar er allt gott

  Reply

 • alexandra mamma till två döttrar

  jag var precis som du väldigt sugen på att amma och ville väldigt gärna amma mitt första barn.
  När hon kom så gav jag bröstet och de på BB sa att hon suger så bra det är inget att oroa sig över.
  Men dagarna gick och hon blev bara mer och mer orolig och otröstlig. Detta var för 9 år sedan och ersättning var väldigt tabu belagt. Jag visste knappt om att det fanns.
  Min dotter började gå ner i vikt och barnavårdscentralen tyckte att jag skulle fortsätta amma iaf. Tills en dag då hon nästan hade gått ner 1 kg från sin födselvikt. Då hade jag en kompis som sa ni måste ge ersättning till henne. Sagt och gjort det gjorde vi och inte nån gång tidigare hade vi haft en sådan lugn bebis. Och jag hade så mycket skuldkänslor i början och tyckte det var så jobbigt.. Men idag är jag bara glad över att vi fick ge henne mat via flaska. det är ju tyvärr så fungerar det inte så fungerar det inte.. försök att tänka så.. kram

  Reply

  • M

   Vad bra att det gick bra till slut.
   Min dotter föddes 20.5 år sen och fick ersättning på avd 69 efter att mitt ammande inte funkade. Jag hade läst på om ersättning och var beredd eftersom hon föddes 5 v för tidigt med akutsnitt.
   De var inte emot ersättning på min bvc och bb och det kändes tryggt.
   Andra barnet kom 15 år sen. Hon ammade dock bra.

   Det är tur ersättning finns. 🙂

   Reply

 • Anna Geijer

  Jättemysigt att amma. Ge det tid så blir det bra. Tänk att du ska ha jättemycket tålamod. Låt inte bebisen suga för länge första gångerna vad än barnmorskan säger. 10 15 min kanske men ofta. Var rädd om dina bröstvårtor lättare när mjölken kommer igång efter några dagar. Var rädd om bröstvårtorna annars kan det bli sår. Lycka till

  Reply

 • Ronja

  vill bara säga ha tålamod!
  Jag ammade i ca 1 vecka och fick så fruktansvärt ont i bröstvårtorna att jag skakade varje gång han skulle börja amma. Men att smörja med salva som barnmorskan rekommenderar efter varje amning och att lufta brösten hjälpte och nu har jag ammat i snart 3 månader och det gör inte ont alls och de är så mysigt!! Så ge inte upp fast de gör jätte ont.. de går över tillslut fast de känns som att det inte kommer det.

  Reply

 • johanna

  När jag låg på BB va sköterskorna så bra, de va inne flera gånger och hjälpte till och kollade så sonen hade rätt grepp om bröstet, de kollade om mjölken hade kommit igång osv. Dom gav även nått litet kit med ett par bhinlägg och skavsårs salva och grejer. Jag hade inte läst på ett skit, inte ens om förlossningen. Jag bara körde och gjorde så som kändes bäst! Och jag lovar dig, du känner om bebisen har fel omtag när den äter 😅 det känns!!

  Min son va så stor och ganska tung så han fick jag alltid ha på amningskudde till. Den hade jag med mig överallt. Jag kunde inte amma sådär smidigt som alla andra, i bärsele eller bara på en bänk ute. Nejnej, jag orkade inte hålla upp honom i samma grepp under den stunden han åt, han va så tung 😅 haha! Stackarn! Alla andra såg ut att ha det så smidigt och enkelt, en an fick palla upp med kuddar, amningekudden och grejer 😂 jisses vilket styr! Och i bärselen vågade jag knappt amma han, då jag upplevde att jag kvävde honom med bröstet, hahah! Jisses.

  Reply

 • Felicia

  Det är jättebra att du läser på om amning det gjorde inte jag. Det finns många faktorer varför det inte går att amma men mina tips är att det kan ta tid innan mjölken kommer igång så håll ut! Vi köpte en handpump och det var bra i sig men svårt att hinna med emellan amningen så köp en elektriskt om det är svårt att få mjölken att rinna till. Sen var vi borta väldigt mycket i början, åkte till släktingar och familj vilket gjorde att jag aldrig vart bekväm att amma så stanna hemma tills du känner dig bekväm med amningen. Sen idag är ersättningen väldigt bra så går det inte eller att du inte vill amma så kommer du få ett lika fint och fantastiskt barn med ersättning! Stort lycka till med förlossningen och till ert barn!

  Reply

  • mrslundell Post author

   tack för tipsen! Jag har både elektriskpump, handpump, salva till bröstvårtorna, amningsnappar och amningskuddar här hemma som jag gjort mig förberedd med så jag hoppas att något av det ska underlätta iallafall 😀
   Tack snälla!

   Reply

   • E

    Du kan även trycka ut någon droppe bröstmjölk innan och efter och smörja bröstvårtorna med, ska också funka mot ömma bröstvårtor.
    Jobbar på BB med just amningshjälp, du är välkommen att maila om du undrar något 🙂

    Reply

 • Ann

  Hej Jonna. Jag hoppas att allt är bra med er? Har ni slutat med youtube eller har ni bara tagit en paus? Ni saknas verkligen. Kram

  Reply

 • Sara G

  Några tips från mig. Säg till varje gång du ska amma på BB så att du gör rätt från början. Gör man rätt gör det inte ont alls. Drick ordentligt med vatten. Ge bebisen bröstet när den vill och var generös med det. Det tar ca 3 dagar innan mjölken rinner till. Det kommer gå jättebra för dig! Kramar

  Reply

 • MaryCaroline

  Det kan faktiskt vara riktigt svårt med amningen i början. När jag fick min dotter för snart 6 år sedan tog det ungefär 2 veckor till allt med amningen blev bra. Det gjorde svinont och jag blev sprit och dottern fick inte riktigt tag i början hur vi än gjorde. Det medförde att vi tyvärr fick prova amningsnappar för att lindra mina bröstvårtor, men för barnets skull fick vi ändå sluta med dem eftersom dottern blev helt slut av att suga på dem. Det gällde bara att hålla rent med ljummet vatten efter varje amning och att smörja varenda gång också och lufttorka. Orkar man härda ut är det sååå värt det, det är så mysigt med amning, att se ens bebis ligga där och snutta och så den där närheten. Den här gången är jag såklart orolig över att det ska bli likadant med smärtan och orolig över att barnet inte ska få i sig tillräckligt i början, men jag vet att jag kommer härda ut eftersom jag vet att det är så värt all smärta och alla tårar 🙂

  Reply

 • Josefine

  Min flicka blir fyra veckor nu och amning är svårt! Jag fick så ont och såriga vårtor pga att hon tar för litet tag, speciellt på vänster. Jag vill verkligen amma för att det som finns i bröstmjölken inte finns i ersättningen och den närheten har bara hon och jag ❤ Det som räddat mig är Purelan och amningsnappar. Jag hade så ont att jag blev rädd, jag grinade så fort hon kom i närheten av brösten men allt vände så fort jag testade napparna. Nu känner jag att jag kan fortsätta amma, som är det bästa för oss.

  http://nouw.com/sjosefine

  Reply

 • Sara

  Måste bara rekommendera amningshjälpen. Jag hade enorm nytta av deras slutna grupp på Facebook. De har även tfn-nr och man kan få hembesök.
  Det är verkligen en hel del att veta om amning. T ex har du överproduktion så finns blockamning, eller amma liggandes på rygg. Har du underproduktion istället så amma på ena bröstet si och så många minuter eller tills bebis slutat suga och byt till andra, och sedan byt om igen och kanske igen så stimuleras brösten att producera mera. Är lite som saliven i munnen, fylls på hela tiden även fast man inte tror det bara brösten stimuleras. Får bebis dåligt tag, kanske det är tungbandet. Går rätt smidigt att få åtgärdat. Som sagt, hur mycket som helst att veta.
  Å andra sidan kan du ju ha tur och allt bara funkar direkt, knappt smärtsamt ens en enda dag. Men om du stöter på problem, vänd dig till amningshjälpen.
  Och sist men inte minst. Skiter det sig totalt, bröstmjölk i all ära men mjölkersättning fungerar också fint. Många av oss, mig själv inkluderad, är flaskuppfödda och absolut ingenting fel med det. Nummer ett för bebis är ju trots allt närhet och kärlek. ❤

  Reply

 • Zandra

  Jag fick tipset när jag ammade just för att min kille var så glupsk att dricka ett glas med svagdricka blandat med mjölk (50/50) morgon och kväll för att få mer och kraftfullare mjölk. Det funkade för mig och ett par kompisar som provat.

  Reply

 • Emma

  Mitt BÄSTA tips, gå med i fb-gruppen ”Amningshjälpens slutna grupp”. Jag trodde det var normalt att amma i 3-6månader när jag blev gravid, att allt skulle vara pest och pina. Slutade med att jag ammade i 3 år 😍

  Reply

 • Julia

  Gå med i amningshjälpen på Facebook! Fått massor av hjälp där, hur bra som helst 😊

  Reply

 • Elin

  Bra att läsa på om de blir problem, ser typ alla skriver om de. Måste haft tur jag, läste inte på om amning alls eller gick någon kurs och de gick hur smidigt som helst, ammade i 10 månader sen valde ja avsluta de själv 🙂

  Kommer gå så bra 👌🏻 Över tänk inte heller för mkt innan.

  Reply

 • Jeanette

  Hej!

  Jag har två underbara pojkar som är 15 respektive 9 år. När jag fick min äldsta så fick jag aldrig igång amningen. Han gick ner i vikt och han grät i mängder och likaså jag. Jag kämpade som en idiot första veckan och ingen av oss mådde bra. Vi va uppe US för kontroll när han va en vecka och en barnmorska skulle tvinga mig att amma. Hon tryckte min skrikande barns ansikte in i mitt bröst så han knappt fick luft. Då skrek jag rätt ut och bad henne gå därifrån. Strax efter kom en manlig läkare in. Lugn som en filbunke och förklarade för mig att det finns ersättning att köpa. Jag åkte direkt till apoteket och köpte ersättning och både jag och min son blev lugna efter det. Jag fortsatte dock pumpa ut bröstmjölk i två månader men det blev aldrig tillräckligt för en hel måltid så jag blandade bröstmjölk och ersättning. När min andra son föddes hade jag med mig ersättning upp till förlossningen. Men då funkade amningen så mycket bättre så jag ammade honom helt i en vecka innan mjölken tog slut.

  Det jag vill säga med min story är att mycket hänger på hur du mår. Lyssna till din kropp och känsla! Om amningen går som den ska så är det bara bra. Men märker du att det inte riktigt fungerar så ta hjälp av dem som kan detta med amning men fungerar det inte ändå så finns det ersättning! Det viktigaste är inte att du ska amma utan att ditt barn ska bli mätt, gå upp i vikt och må bra!

  Lycka till med allt!

  Reply

 • Wanessa

  Prata med barnmorskan om hur du ska göra med ditt Levaxin. Jag antar att det inte är så bra om bebisen får i sig det.

  Reply

 • Angelica

  90 % av alla nyförlösta mammor har problem med amningen. Så om det krånglar, vilket det säkert gör i början, kanske det kan va en tröst. Och att du kan ta hjälp av ersättning i början tills amningen är väl etablerad. Se till att be om hjälp på BB ang amning och sedan efter på en amningscdntral eller vad det heter.

  Reply

 • H

  Tipsar varmt om amningshjälpen. Kom ihåg att alla släpper inte till pump, det är helt normalt om bebisen vill amma en gång i timmen, är det dåligt grepp kan det vara tex kort tungband och det viktigaste, varje mål man ger med flaska kan sina mjölken för bebisen är bäst på o få igång mjölken. I början kan det vara svårt att få det rinna men amma fritt, med tiden vänjer sig brösten till bebisens behov.

  Reply

 • Nadde

  När min dotter föddes fick vi inte någon bra start med amningen det tog 6-7 v. Innan min bröstmjölksproduktion drog igång. Detta på grund av födsel med kejsarsnitt och direkt på BB fick jag amningsnapp att börja använda. Vid födsel med kejsarsnitt kan samspelet mellan hormonen prolaktin och oxytocin bli påverkat vilket gör att mjölken inte bildas tillräckligt och driver inte ute från bröstet som det ska när barnet ska äta. Amnings nappen stoppade upp min dotters förmåga till att orka suga på bröstet, vid användande av amningsnapp gör det att barnet måste suga genom två membran dels ut från bröstet och sedan ut genom ”nappen” vilket kan göra att barnet inte orkar äta för att det blir jobbigare än att suga direkt från bröstet. Efter dessa veckor med en amning som inte fungerade optimalt gav vi ersättning några dagar samtidigt som jag pumpade och erbjöd bröstet. Där efter fick min dotter mer energi och orkade ta tag i bröstet för att äta (utan amningsnappen) vilket gjorde att min mjölkproduktion drog igång och jag kunde sedan dess hel amma. Var inte orolig för alla kan amma även kvinnor som adopterar kan få igång mjölkproduktionen, ett tips är att inte använda amningsnapp i början av amningen undantag om du har inåtgående bröstvårtor och måste ha det eller får såriga bröstvårtor. Amningshjälpen fick jag mycket hjälp av det går både att ringa och sms för tips och råd. Lycka till och gör det som känns bäst för dig och erat barn. 🙂

  Reply

 • Malin

  För det första så tycker jag att du ska besöka bloggen babybaby.se och bli medlem på fb-sidan Amningshjälpen.se samt besöka hemsidan Amningshjälpen.se, det är SERIÖSA sidor med korrekt information. Alla kan amma men det är olika kämpigt för alla, om än kämpigt för just alla. När amningen sviktar så beror det på andra faktorer än myter som att man skulle ha dåligt med mjölk eller att mjölken skulle vara näringsfattig. Kort tungband på bebisar är otroligt vanligt samt tron om att man skulle ha för lite mjölk för att bebisen inte blir ”nöjd” och sover längre stunder vilket är helt vanligt vid amning: att de vill ligga vid bröstet 24/7 och man hinner ej duscha ens ibland utan att bebis skriker efter bröstet. Är viktuppgången på bebisen bra så finns det ingen som helst anledning att ge ersättning OM inte mamman själv vill, för det är också otroligt viktigt att själv må bra och då kan det bästa alternativet vara ersättning som bebisar blir mer ”nöjda” av eftersom det är mer svårsmält och de hamnar ofta i en matkoma och sover betydligt längre. Ersättning=kebab och bröstmjölk=sallad, ungefär så kan man jämföra när det kommer till mättnadskänsla mellan de båda. Lycka till

  Reply

 • Malin Andersson

  För det första så tycker jag att du ska besöka bloggen babybaby.se och bli medlem på fb-sidan Amningshjälpen.se samt besöka hemsidan Amningshjälpen.se, det är SERIÖSA sidor med korrekt information. Alla kan amma men det är olika kämpigt för alla, om än kämpigt för just alla. När amningen sviktar så beror det på andra faktorer än myter som att man skulle ha dåligt med mjölk eller att mjölken skulle vara näringsfattig. Kort tungband på bebisar är otroligt vanligt samt tron om att man skulle ha för lite mjölk för att bebisen inte blir ”nöjd” och sover längre stunder vilket är helt vanligt vid amning: att de vill ligga vid bröstet 24/7 och man hinner ej duscha ens ibland utan att bebis skriker efter bröstet. Är viktuppgången på bebisen bra så finns det ingen som helst anledning att ge ersättning OM inte mamman själv vill, för det är också otroligt viktigt att själv må bra och då kan det bästa alternativet vara ersättning som bebisar blir mer ”nöjda” av eftersom det är mer svårsmält och de hamnar ofta i en matkoma och sover betydligt längre. Ersättning=kebab och bröstmjölk=sallad, ungefär så kan man jämföra när det kommer till mättnadskänsla mellan de båda. Lycka till

  Reply

 • Nicole

  Även om amning inte skulle gå för dig så finns ju alltid mjölkersättning!
  För mig funkade amning inte alls och försökte i 2 veckor innan jag gav upp. Hade små bröstvårtor att det var svårt och sen fick jag en väldigt olustig känsla. Var inte alls bekväm med amningen!
  Vilket ger sig på psyket att det blir ännu svårare att få ut mjölk.

  Trots att min son fick mjölkersättning så var han aldrig sjuk när han va mindre. På 12år så har han varit sjuk 2ggr totalt! Trots att han fick mjölkersättning istället för bröstmjölk. Så det funkar lika bra!
  Man ska inte skämmas för det liksom! Ibland går saker bara inte.

  Reply

 • Nicole

  Även om amning inte skulle funka för dig så är det inget att skämmas för heller.

  Jag själv försökte amma min son 2veckor och gick sedan över till mjölkersättning i flaska..
  Och min son har bara varit sjuk 2ggr nu i sitt 12 åriga liv. Han var aldrig sjuk när han var liten, utan fått vinterkräksjukan när när han var 10år och sen nu i somras förkylning. Då blivit smittad ifrån oss, han är dock den i familjen som har starkast immunförsvar.

  Att det inte funkade för mig var att jag dels hade små bröstvårtor plus att jag tyckte det kändes för olustigt. Var inte alls bekväm. Detta gav ju resultat på det blev svårare att amma eftersom det sätter sig på psyket.

  Så man ska inte skämmas för att det inte går heller. Så länge bebisen får sin mat så spelar det egentligen roll hur man gör.
  Jag själv la alltid flaskan vid brösten så det blev ju den normala närheten.
  Man får tänka att det finns alltid en plan B. Som är lika bra som plan A 🙂

  När jag fick barn var jag 19 (är idag 31) så var det en förfärlig hets att man måste amma sitt barn, Och tyvärr sitter det kvar idag. Jobbiga moraltanter som tycker si och så.
  Men det funkar inte för alla liksom och det får man acceptera.
  För vi alla är olika individer.

  Förresten dom på BB kommer visa hur du ammar också. Dom brukar ge bra tips 🙂

  Btw tips: Håll brösten ifrån kalla drag. Jag gick i urring i solen men med kall blåst. Fick sån smärtsam mjölkstockning.

  Reply

 • helen

  Min enda rekomendation är att njut själv med er egen lilla familj. Låt inte folk komma förränns ni orkar. Man är nog trött av förlossning hormoner å sömnlösa nätter så tänk på er själva. De andra har all tid i världen å komma å tiita på baby, å er hälsa är viktigast <3

  Reply

 • Malou

  Både jag och min lilla blev ju sjuk så han fick sond och matad via kopp och ja träffade inte honom förrän sent på kvällen då jag låg med jätte hög feber så ja va helt borta, men ja började pumpa dagen efter o helst var tredje timme och sen när vi skulle testa o ge han bröstet så fick han inte tag o var otålig när han va så sjuk så ja fick amningsnapp som funkade jätte bra. Mjölken rann till väldigt fort på mig. Med tanke på att han va sjuk så fick han på flaska sen var 3 timme och amma så jag gav flaska sen amma jag sen pumpa jag 🙈 Och nu kan han ta utan amningsnapp men helst med då. Han är van vid de. Kanske kan va ett tips att köpa hem i testa om hon inte får tag i bröstet. Sen gör de inte ont så har aldrig haft några problem, kommer säkert när han får tänder 😂🙈
  Ska bli så kul att få se er lilla.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *