Hjälp mig bli mentalt redo!

Ni som fött barn under dom senaste åren, har pappan fått sova med er på bb eller har han fått åka hem under natten?
Har ni känns att ni har velat vara själva efter förlossningen eller känns det mer som att man vill ha någon nära som stöd?
Hit me med era känslor och tankar ni hade efter förlossningen och hur länge behövde ni stanna?
Jag vill veta ALLT för nu gör jag mig verkligen mentalt redo här hemma.
Eller ja, jag försöker att bli så redo jag bara kan bli!

Comments 82
 • K

  Har fött 2 barn i Linköping och pappan får inte stanna. Det är hemskt tycker jag, för ALLA inblandade. Du har ju dessutom bebis hos dig heeeel tiden så efter förlossningen då du är slut lämnas du själv med allt ansvar ensam i ett rum och förväntas amma, amma, amma. Nä! Svensk sjukvård är inte alltid så genomtänkt.

  Reply

  • Emma.

   Norrköping,Jag fick göra akut kejsarsnitt därför fick jag ett eget rum lite avsidigt mot de andra. Vi låg kvar 3 nätter och 4dagaf. Min partner låg kvar alla nätter. Hade det varit fullt på bb måste partner dock sova hemma eftersom dom behöver sängen. Såg vad du packa i din bb väska å blev lite full i skratt då du inte behöver hälften, det är små rum å det kan ju bli att man får dela med någon så man vill packa lätt. Det enda du behöver till bebis år ett ombyte kläder och en pyjamas. Handdukar behöver du inte då inte bebis kräkts förrän typ 1månad. Pumpen behöver du defenetivt inte, bebis behöver inte mat på 1 dygn då dom klarar sig på råmjölken som dom får i sig direkt efter födsel. Efter 1dygn hjälper bm dig att komma igång med amningen skulle det strula har dom alla hjälpmedel. Om du nu måste ha toalett papper med dig är jag övertygad om att du bara behöver 1rulle du ska ju inte stanna 1vecka. Sen va det någon som sa att du skulle ha partner + 2 till med dig det låter väldigt konstigt. Iaf i Norrköping får man bara ha med sig 1person in på förlossningen för att personalen ska få plats att göra sitt jobb. Dessutom verkar din partner sjukt hispig med för.mycket folk kanske det bara blir värr. Sen är det ju ganska respektlöst mor dom som jobbar det är ju trots allt deras arbetsplats. Sen är det otroligt viktigt att du å din partner är lugna och fokuserade på att döda barn. Om ni nu måste filma skulle ja rekommendera att din partner gör det. Jag å min partner hade bestämt att han skulle filma när jag vad vi honom men ja orka aldrig det. Jag va så fokuserad och ville ha min partner hos mig hela tiden å absolut. Ett tips till Jocke även att lugna ner sig och sluta ta fokus ifrån dig detta kommer nog även personalen säga åt honom. Ingen förlossning är den andra lik men ut ska barnet vilket som och det gör det. När bm tala om att det blir akut kejsarsnitt blev min partner likblek, tyst och konstig då tog personalen tag i honom lugna honom och sa åt honom att skärpa sig det kommer gå bra och han måste finnas där för mig.

   Reply

 • johanna

  Jag födde sonen på västerviks sjukhus å där fick jag och sambon ett eget rum. Vi båda var bestämda på att båda skulle sova där, det kostade ca 300 :- per natt + att maten kostade för honom. Men vi var tillsammans där under hela bb tiden. Under tiden på bb så genomgår barnet en hel del tester och sprutor så det var rätt skönt att vara två. Jag upplevde som förstföderska att det var skönt att ha varandra som stöd och även ha personalen på bb som stöd. Vi fick åka hem tredje dagen, men vi ville åka hem andra, då det blev lite långdraget i det där lilla rummet vi hade, då även bebisarnas gråt och skrik från rummen brevid hördes och vår son vaknade hela nätterna pga av grannrummen. Men vi fick inte åka hem, då sonen hade ett blåsljud hjärtat, vilket sen tredje dagen var borta. De va både skönt och jobbigt att vara på bb. De va skönt att ha personal runt om sig när det var något man undra, men dagarna blev ganska långa och man ville gärna hem till sitt egna, att bara få va hemma.

  Reply

 • Tc

  Papporna får sova över (men får betala per natt) och dom får fixa egen mat! Min sambo stannade med mig hela vistelsen på bb. Jag tyckte det var skönt att ha honom där och att vi var två från start som kunde hjälpas åt med tanke på att vi kommer att vara ett team hädanefter. 2 dagar fick jag stanna på bb (Tror det är standart om man haft en okomplicerad förlossning). Men man är inne i bebis bubblan från start och tänker inte på så mycket annat än att få komma hem och bara få vara och lära känna sin bebis.

  Reply

 • Ronja

  Födde på vrinnevi i maj i år. Det var väldigt fullt på BB men vi fick va kvar på förlossningen i ca 3h efter att min son födes, för att invänta plats på BB. Min sambo fick sova kvar men fick inte äta nån mat/frukost från sjukhuset (sjukt dåligt, dom borde kunna beställa samma mat men betala för sig. Kan man tycka..)
  Vi sov kvar två nätter på BB.. tidigt den andra dan bad jag om att få åka hem. Vi båda kände bara att nu vill vi hem.
  Dom ville helst att vi skulle stanna men vi insisterade.
  Jag kände mig helt ärligt lite tom. Svårt att sätta ord på vad man kände. De va så overkligt, att va mamma? Att den lilla bebisen är din. De va svårt att tänka sig.
  Jag gillade att träffa folk, att folk hälsa på elr åla o hälsa på folk. Redan första dan hemma. MEN.. att alla ville hålla osv va jobbigt. Kunde gråta efteråt för att de va jobbigt för mig att se folk hålla honom länge o att han hoppa runt mellan alla.. sånt va så sjukt jobbigt. Kunde sakna honom för att ja inte hade honom i min famn.
  på vrinnevi blir man erbjuden en informations möte om allt man kan tänkas undra och behöva veta för hemgång och första tiden hemma. Samt att man får ställa frågor man har. Super bra verkligen!!

  Reply

 • Johanna

  De prioriterar att de med större vårdbehov (till exempel de som gjort kejsarsnitt) och är förstföderskor får ha kvar partnern på BB. Jag hade tur att få ha kvar min sambo på BB båda nätterna vi låg där trots att jag var superpigg efter förlossningen och det var kaos på BB. Födde i somras. Jag var så sjukt rastlös på BB så jag ville bara hem. Oskön säng, inget att göra och en bebis som sov mest hela tiden. Fick stanna 2 dygn. Så utan min sambo där som jag kunde prata med hade jag gått under. Vart inlagda igen på BB ett par dagar senare på grund av gulsot och då fick inte min sambo sova kvar och då hade jag såååå tråkigt men var vi bara där mellan kl 17 och kl 10 dagen därpå 🙂

  Reply

 • Therese

  Vet inte om det är olika i olika landsting men i Västerås får alltid pappan sova över första natten och efter det i mån av plats. 🙂

  Reply

 • Nathalie

  Pappan får vara kvar så länge mamman är kvar och de är guld värt för en nybliven mamma som behöver all hjälp hon kan få

  Reply

 • Cecilia

  Dom brukar få stanna om det fonns plats 😅 iaf där jag bor (lite utanför gbg). Har vart med om att dom kan få betala typ 100-200kr per natt men inte på alla bb.
  Jag tyckte det var skönt att ha min sambo med mig som stöttade och servade mig 😇
  Första gången vi var på bb så sprang barnmorskorna i dörren HELA tiden. Dom öppnade dörren minst var 20minut och berättade bara typ vem som slutar sitt skift o vem som börjar. Sen var det ju lite kontroller imellan men det var jättejobbigt för allt jag vill var att vila efter en 40h förlossning. Vanliga sjukhus sängar o inte ens en egen dusch! Gemensamt tvrum 😝 andra gången valde vi ett ”bb-hotell” och det var underbart! Där kom dom inte in om det knte var för nån kontroll av mig eller barnet utan ville ja nått så fixk jag ringa på dom. 😍 sjuk bra sängar som man kunde höja o sänka med kontroll, egen dusch och egen tv! Precis som ett vanligt hotellrum! Finns detta så tekomenderar jag det berkligen!!!!
  Första barnet stannade jag två nätter, andra gången en natt. Ville hem till min son då! 😛

  Reply

 • Evelin

  Vi födde på BB i Norrköping för snart 1,5år sedan 🙂 jag fick sova över, då hade vi även turen att vi fick enkelrum. Hennes familj kom dagen efter till BB, men de fick inte komma in på avdelningen, utan vi fick ses utanför. Tror det är olika hur det är när man väl kommer hem. Vi var nog mest bara vi, så man kan få njuta i sin bebisbubbla ♡

  Reply

 • Elin

  Födde i augusti 2016. Både jag och pappan stannade i 2 dygn, dock pga att bebis bajsat i fostervattnet och tidig vattenavgång (infektionsrisk). Denna gång (är beräknad 19 oktober) kommer pappan bara sova kvar max en dag om han får, oavsett hur länge jag och bebis måste stanna. Han kommer åka hem till dottern.

  Reply

 • Caroline

  Min sambo och jag stannade med vår son på BB i 2 dygn och han var där med mig 24/7. Jag kände att det var otroligt skönt att ha honom nära då jag efter 19 timmars förlossning blev trött och utmattad. Så det var en trygg känsla att ha honom nära och hjälpa till med vår nyfödda son. Jag bor i Stockholm och på BB Danderyd som först föderska så fick man stanna i 2 dygn.

  Önskar er all lycka.

  Reply

 • Sandra

  Min man fick stanna, bor i Jönköping födde för ett år sedan. När det gäller förstagpngsflderskor prioriterar man att pappan får stanna. Men det måste såklart finnas plats. Det var stor ångest för mig, ifall min man inte skulle få stanna. Men i efterhand vet jag att jag hade klarat vara själv. Personalen på BB är kanon!! Vi pnte in till förlossningen på torsdagen, hon föddes på natten mot fredag, vi åkte hem på lördagen. Ville bara åka hem så fort som! Och vi hade inga komplikationer och länarkontrollen av bebis var godkänd så bara åka hem. Man kan ringa BB dygnet runt 🙂

  Reply

 • Christin

  Jag har fått två barn inom 6 år. Mitt första blev lite långdragen, MEN allt gick bra med både mig o bebisen. Min man fick stanna kvar en natt med oss för att han och bebisen skulle kunna knytas ann med varandra. Så lillen sov nästan hela tiden på sin pappas bröst för att lära känna de hjärtljuden osv. Jätte mysigt. Sen var vi en dag o natt till själva och då hann jag lära känna bebisen o alla nya mamma känslor o kunskaper. Min andra bebis lämnade jag bb 12 timmar efter födslen så kom hem på kvällen samma dag som bebisen föddes. För att jag ville de o få komma hem till hemmiljön och få in alla nya rutiner där ihop med dom gamla.
  Båda två allternativem var hur bra som helst för vår lilla familj, inget som jag hade viljat ändra på.
  Mvh

  Reply

 • Josefin

  Fick barn för två månader sedan och här i vårat landsting fick pappan stanna kvar på BB vilket var en självklarhet för mig. Jag hade en tuff förlossning och fick en svår förlossningsskada som gjorde att jag inte kunde röra mig ordentligt på 4 veckor. (Förlåt om jag gör dig rädd) vi fick stanna i 3 dygn som är standard, efter godkänd läkarkontroll. Var en sån enormt konstig känsla av att få ta med sitt lilla barn som var utanför magen hem. Man var ju så van att ha honom i magen. ❤ och var beredd på lite babyblues, väldigt märkliga känslor man kan få efter en förlossning. Ser fram emot att få följa er resa med en liten, ni kommer bli så himla bra föräldrar även om man ibland känner sig som världens sämsta. Kram på er ❤

  Reply

 • Janni

  Pappan har inte fått sova kvar, pga fullt bb.. men han har stannat till sent på kvällen, mitt första barn har ingen kontakt med pappan, men andra barnet kom 13.30 och pappan åkte hem vid halv 11 på kvällen.

  Reply

 • Malin

  När jag födde min dotter (2015) fick jag dela rum med en annan mamma. Var två sängar med ett skynke mellan och så delade man på ett skötbord inne på rummet. Pappan fick stanna från morgon till kväll (ca 8-22 har jag för mig), men var tvungen att åka hem och sova. Jag tyckte att det var lite jobbigt att han åkte hem, speciellt första natten då allt var så nytt och dottern kändes så ömtålig. Men redan på morgonen efter första natten kände jag mig mycket säkrare i min mammaroll då jag varit ”tvungen” att lösa allt själv. Allt gick jättebra och jag fick ökat självförtroende av att vara själv den där första natten. Den andra natten vi stannade var det inte jobbigt att pappan åkte hem. Är gravid med nummer två nu, och där jag ska föda har de nu ändrat så det bara finns familjerum på BB, man delar alltså inte med en annan mamma längre, så pappan kan sova över. Så denna gången kommer pappan att sova över om det löser sig med barnvakt för dottern.

  Reply

 • Josefine

  Det var fullt på BB när vi kom dit, så från början var det bara jag som skulle få stanna men under dagen var det ett par som åkte hem, så då fick sambon stanna. Jag hade inte velat vara kvar ensam! Jag födde en torsdag och på söndagen fick vi åka hem men egentligen ville dom behålla oss då hon gick ner rätt mycket och mitt blodtryck var högt men vi vägde på bvc och kontrollerade mitt blodtryck på mvc dagen efter och då började allt rätta till sig.

  http://nouw.com/sjosefine

  Reply

 • Erika

  Pappan få stanna beroende på om de finns plats eller inte 🙂
  Jag stannade i två dygn då vi låg första dygnet på NEO-avdelningen. Annars hade vi nog åkt efter första, man tröttnar lätt på sjukhusmiljön 🙂

  Reply

 • MaryCaroline

  Kul att du vill höra andras upplevelser 🙂 Jag födde för 6 år sen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där var det nära att jag inte ens skulle få en plats på BB eftersom det var fullt. Fick stanna kvar i förlossningsrummet en stund och avvakta. Och där inne var det kallt! Som tur var så fick jag en plats på BB. Men tyvärr fick jag dela rum med en annan nybliven mamma och ingen av oss fick ha pappan där på övernattning. Så jag hade ju ingen att umgås med. Jag blev ensam med vår nyfödda bebis. På ett sätt är det tråkigt och ensamt, men samtidigt skönt då man kan vila och tänka och känna efter ifred. Men jag kan tycka att det är skitdåligt att BB är så fullt att ens anhöriga inte kan vara där och att det finns för få rum och att man inte får eget rum med egen dusch och toa, för det har de inte där. Känns liksom inte skoj att dela rum med nån man inte känner, man vågar ju knappt röra sig liksom. Och inte kul heller att man måste vandra ut i korridoren för att gå på toa och antingen ta med bebis dit eller lämna bebis i rummet. Som tur var kunde jag åka hem redan dagen efter, då bebis mådde bra och blev godkänd i testerna och jag inte hade några som helst komplikationer 🙂 Jag hade nog blivit rätt less och förbannad om jag hade varit tvungen att stanna längre.

  Reply

 • My

  Det är nog rätt olika vad jag förstått på själva BB. Min sambo valde att åka hem för där jag födde blir man direkt hemskickad om där kommer in någon annan som också fött och det inte finns fler rum. Och mycket riktigt var det ”tur” för jag fick dela rum med någon annan och det är inte optimalt kan jag känna. Tycker det är prio att hela familjen ska få vara samlad (om man såklart VILL).
  Men ja, inget man faktiskt kan göra åt. Men vissa sjukhus prioriterar i alla fall det mer.

  Sen är det ju upp till var och en. Men jag kände stöd i personalen när min sambo inte var där och pratade med familj i telefon etc. Ringde på klockan så fort jag skulle amma eller någon annan fråga etc.

  Sen stannade jag två dagar. Dels för att man ändå ska göra pku-testet etc på bebisen dag 2 (Har jag för mig)och då kände att vi lika bra kan stanna kvar för annars måste man åka tillbaka igen och kände som förstagångsförälder att det var lite mer meckigt. Men det är också så himla olika. Vissa känner sig säkra direkt och vill hem direkt.

  Följ din magkänsla och Jockes såklart så lovar jag att det kommer bli SKITBRA. <3
  Lycka till när det är dags. Har följt din blogg slaviskt sen du sa att du var gravid så det ska bli spännande att följa med på nästa resa!
  Kram My

  Reply

 • Emely

  När jag födde min son den 25e maj så blev jag för det första igångsatt för jag hade gått och mått dåligt i 2 veckor, kunde inte äta någon typ av mat och tillslut fick jag inte ens i mig lite vatten.
  Jag födde i ystad och där har dem så killen får stanna och sova, vi blev kvar en vecka för lillen fick lågt blodsocker för han inte fick tillräckligt med typ näring från brösten. Sen förlorade jag 2.2 liter blod under förlossningen så jag var rätt dålig efteråt.
  Nån dag efter vi kommit hem så blev hans gulsot även värre så vi fick åka in igen så han fick sola bort gulsoten.
  Så såna små saker kan man räkna med 🙂
  Men skulle säga att man behöver sin partner, man behöver varandras stöd, man behöver tryggheten eftersom det är en så stor förändring i livet att man vill ha sin trygga punkt där. Skulle faktiskt rekommendera er/dig till att byta blöjor och sköta om lillen tillsamman för det är mer ”mysigt”, men får mer samhörighet typ och gemenskap, för det kan bli väldigt mycket mamma i början om du valt att amma! Lycka till! Tycker det är så kul att följa er graviditet❤️

  Reply

 • ANITA ÖZEL

  Här kommer lite svar på dina frågor de får man välja själv om man vill att din kille ska sova på BB med än eller om man vill att den ska åka hem . Man stannar ”normalt i 3-4 dagar på bb beroende hur förlossningen har gått. Hoppas du fick ditt svar 🙂 hör av dig om du har fler frågor . Har den dotter på 9 månader

  Reply

 • Anna

  I Lund hamnad man efter fl på antingen penitalavdelningen om de är någon kompilation efter fl med mamma eller på patienthotellet. Jag kan inte säga något om hur de är på hotellet men efter mina förlossningar har jag hamnat på penital igen då jag legat inne båda gångerna innan fl pga mitt bltr. Första gången låg jag på en enkelsal för mannen sov med mig där pga att vi väntade en igångsättnigsplats. Tur nog gick vattnet så de va bara att köras ner. Efter fick vi också en enkelsal så han sov där med mig och bebis. Andra gången va de samma problem, mitt bltr va högt och skulle sötas igång 2 v innna fl. jag sov själv på penital och så på morgonen da de att vi kör. Mannen kom till fl direkt. Efter fl va han med mig på penital men han ville åka hem och va med vårat stora barn och berätta om bebis och de förstod jag till 110% men blev dubbelsal på penital denna gången så va tur att han skulle hem.
  Tror att man kan boka familjerum på hotellet så båda föräldrarna kan var där

  Reply

 • Lm

  Jag födde för en månad sen imorgon, mitt första. Vi var kvar på BB två nätter och pappan sov kvar han också. Så tacksam över det, vårt barn hade väldigt ont i magen första natten, vilket är vanligt när första bajset ska ut, så det var verkligen skönt att inte vara ensam då.

  Reply

 • Michelle

  Jag blev väldigt sjuk under förlossningen så det blev akutsnitt. Sambon fick vara med hela tiden! På BB får sambon stanna om man vill, de kostar en liten slant men de är helt klart värt de. Med tanke på att jag inte kunde gå eller resa mig själv så var min sambo guldvärd. Det är så mycket känslor efteråt även då är de skönt att kunna prata med sin sambo.

  Reply

 • Eddie

  Hade en kaos förlossning som slutade i akut kejsarsnitt och vi hade blivit lovade ett familjerum på sjukhuset, men det blev inte av. Nyfödda sonen och sambon fick jag inte träffa efter operationen, det blev först nästa dag (så över 12 timmar senare visste inte ens om sonen levde). Låg en vecka på sjukhuset i ett rum med tre andra personer, sköterskorna var vidriga på den avdelningen och jag grät hela tiden för mig själv, kunde inte sova då sonen inte fick ro p.g.a alla andra barn som skrek och vuxna som hade ljud. Önskar ingen en liknande upplevelse. Tog ett bra tag innan jag återhämtade mig psykiskt och fysiskt, hela förlossningen gjorde även att jag fick förlossningsdepression. Skriver inte detta för att skrämmas, men tycker det är viktigt att en blivande förälder är medveten om olika scenarion och kan förbereda sig i tid och även viktigt att våga prata om detta mer öppet. Hade jag vetat att det ens var en möjlighet att få förlossningsdepression eller att förlossningen kan gå åt helvete så hade jag varit mentalt mycket mer förberedd och kanske kunnat tackla det bättre Erbjöds inte stöd och samtal på sjukhuset, nu 11 år senare kanske jag själv hade vågat be om mer hjälp.
  Mina tips är att våga säga till, våga fråga, våga be om hjälp våga tänka tanken att det kanske inte blir som ni har hört att andra har gjort. Önskar er all lycka till! 🙂

  Reply

 • E

  Jag födde i Norrköping och pappan erbjuds att stanna kvar om plats finns, dock kostar det typ 200:- eller nåt sånt för pappan. För mamma+bebis är det gratis. Hur länge beror på hur förlossningen gått, om man fött för första gången osv.
  Jag var iaf väldigt nöjd med BB i Norrköping 🙂

  Reply

 • Marina

  Jag fick mitt första barn nu den 14/8 och min sambo stannade kvar med oss på BB tills vi åkte hem dagen efter på kvällen. Dottern kom vid 11.10 på tisdagen och tror vi åkte vid 18-19 på onsdagen för allt kändes som att de funkade med amning och jag kände mig redo att åka hem. Var skönt att komma hem men en extra natt skadar nog inte, de är lite jobbigare med blödningarna och sånt hemma tyckte jag. Allt med bebisen kändes bra men jag själv var nog för trött egentligen för att åka hem. Mitt tips är väl känn efter ordentligt bara hur de känns innan ni bestämmer er för att åka hem. Du kommer snart få vara med om de häftigaste i livet. 😍 tog mig två dagar innan jag kände att jag kunde tänka mig att föda barn igen. Så jävla häftigt!!!

  Reply

 • Lisa

  Jag fick en flicka för fem månader sedan. Vi var på bb hotellet i tre dagar för att hon var lite liten och fick lite gulsot. Min man var med mig hela tiden på bb och sov även där med oss. Jag hade inte velat ha det på något annat sätt! Han har ett barn sedan innan så det gjorde nog att jag lutade mig extra mot honom. Hade aldrig kunnat genomgå förlossningen utan honom, känns det som! Han hjälpte mig hålla koll på värkarna så jag visste när jag skulle börja och sluta andas i lustgasen. Han lät mig så och hänga på honom och köra ner ansiktet i hans nacke när värkarna kom.

  Vi ville bara åka hem efter ett par dar. Kändes drygt att vara där i tre dar, men såhär i efterhand var det nog bra. Hann dessutom verkligen komma igång med amningen 🙂 Mina råd är: var öppen för all smärtlindring som ges som förslag, rata inte lustgasen direkt(kanske tycker du inte om den först, det är vanligt) utan fortsätt använd den(du kommer älska den tillslut), använd dig av din man under förlossning och även efter, ha inte bråttom hem, fråga om allt och framför allt.. ta det lugnt när ni kommer hem. Kanske känns det bra att bjuda hem massa människor i början, men risken finns att orken helt plötsligt tar slut och då bröt iaf jag ihop, haha.

  Just det, smörj bröstvårtorna med Purelan och bröstmjölk direkt. Det tillsammans med ett bra suggrepp gör att man kan undslippa få såriga bröstvårtor.

  Reply

 • Emma

  Jag födde min tjej för 3 månader sedan, vi födde på Bb danderyd och där fick min sambo sova kvar med mig i 2 nätter 🙂 då tösen var fullt frisk & jag med så fick vi åka hem efter 2 nätter.

  Det var supermysigt att få visa upp henne för familjen men förbered er på att ni kommer agera hotell närmsta 2 veckorna och DET är jobbigt. Våga säga nej! Bebis är lika ny för er som för alla andra – glöm inte det.

  Jag tyckte det var jättekul att alla ville träffa henne men vi bröt tillslut ihop båda två för vi knappt fick hålla henne eller umgås med henne (eftersom alla andra ville hålla och gosa).

  Reply

 • Maria

  Jag tror det är så att pappan får sova där första natten, låt Jocke vara kvar så länge som möjligt för du kommer behöva stöd med blöjbyte och sådär 🙂

  Reply

 • Anki

  Visst får papporna sova över i allafall här i Blekinge.När jag fick barn på -80 och -90 talet så låg man flera mammor i en sal.Men nu är det en salar.Men skulle det vara många födslar så får pappan åka hem för då måste dom ha så 2 mammor delar rum.Men det kanske är annorlunda hos er,men så tror jag det är.Kram på dej 🙂

  Reply

 • Therése

  Med första barnet så fick vi ett eget rum med en sliten tältsäng 😂 och då stannade vi i 3 dagar just för att jag vill ha hjälp och komma igång med amningen, visa hur man badar osv.. andra barnet kom vi in vid 22.00, födde vid 01.30 och sen var vi till ronden dagen efter som var vid 10 tiden och då åkte vi hem efter det för att vi ville det och sova i sin egen säng 🙂
  Så stanna så länge ni får och behöver, är guld värt och få hjälp med det man är osäker på 🙂

  Reply

 • Erica

  Min sambo och jag fick ett stort eget rum på BB. Han behövde aldrig åka hem, utan han fick stanna där lika länge som mig å lillan. 3 dagar var vi där. Jag ville visa upp henne för hela världen. Men jag ville samtidigt ha vår lilla bebisbubbla för bara oss själva. Men jag pratade med min mamma i telefon oså efter lillan var ute. Efter första natten på BB, ville jag bara åka hem och mysa med min familj hemma istället för att bli störd varje 3dje timma som dom kom in och pratade med oss. Det kändes så konstigt att hon var ute, men samtidigt så spännande! Den lilla tjejen som låg i famnen, var den finaste jag någonsin sett. Så stolt och hög på kärlek var jag. Jag tror alla känner den kärleken! Hoppas du får en drömförlossning! Det hade jag! 😍 Lycka till! Och kram på er allihop! Ni kommer fixa detta galant! 😃

  Reply

 • Anna

  där jag har fött våra 2 barn så har pappan fått stanna kvar i mån av plats. Men första barnet då åkte han till en släkting och sov över ca 10 minuter från sjukhuset. ( Vi har ca 5.5mil från oss till sjukhuset.)
  Med andra barnet valde vi att han skulle åka hem för att ta hand storasystern som då var ca 2.5 år.

  Reply

 • Emma L

  Födde för 1 månad sen. Och just då fick inte min sambo sova över då det var fullt på bb, så han fick åka hem på kvällen..

  Jag kände att jag både ville vara ensam men ändå ha hjälp, men mest ensam då jag ville skapa ett band mellan mig och vår lilla tös!

  Var livrädd fär själva förlossningen då man hört såna skräckhistorier, men när man väl låg där, så var jag inte så rädd😊
  Födde på en söndag ( 12/8) och fick åka hem på tisdagen (14/8) då dom vill göra tester på tösen och även se så allt gick bra med ammningen och så😊

  Reply

 • Emilia

  Vi fick ett familjerum på BB och det var super, och vi stannade 3 dagar på bb. Men jag bor i Finland så jag vet inte hur det funkar i sverige. Jag skulle inte ha klarat mig utan min man vid min sida första nätterna (även förstföderska) Man behöver hjälp i början med ganska mycket man är helt slut/sjuk i kroppen efter förlossningen. Man har mycket hormoner under graviditeten men ojoj vad dom blir värre efter du fått barnet…haha skrattretande hur man beter sig ibland😂 Lycka till nu med förlossningen, det kommer gå bra! Ni kommer bli superbra föräldrar till lilltjejen❤

  Reply

 • Elin

  Jag födde vår dotter i januari i år på Södersjukhuset i Stockholm.
  Vi hamnade efter förlossningen på BB-hotellet där det är precis som ett vanligt hotell men med sjukvårdspersonal precis i anslutning.
  Min man var kvar lika länge som jag, och det kändes helt självklart för mig att han skulle vara det. Det är ju hans barn precis lika mycket som mitt, så jag tycker han självklart ska få ta del av de första magiska dygnen precis som jag.
  Kände inget behov av att vara själv, utan tvärtom kändes det som man ville ha sin lilla familj nära nära.
  Kommer gå toppen för dig och er!
  Kram

  Reply

 • Alexandra

  Inte fött barn än men väntar första i början på okt 😍. Men på vårt sjukhus får pappan stanna kvar i mån av plats är.

  Reply

 • Tina

  Hej!

  För oss var det så att väl på BB fick jag dela rum med en annan nyförlöst kvinna, och fast vi (jag och min man) fick barn under natten och for upp på BB sent den natten fick inte varken min eller den andra kvinnans man stanna kvar på rummet med oss…
  Det kändes väldigt jobbigt faktiskt, där låg jag ensam, trött och helt ny på hur man är förälder, vad ljuden bebisen gör betyder osv…

  Tack och lov blev klockan ”besökstid” fort och min man kom Så fort han var välkommen. Nu får man ju ofta också åka hem efter 6 timmar bara amningen kommit igång, vilket också kan vara ett alternativ.

  Angående besök när vi kom hem. Vi for direkt och ”visade” upp bebis för två av våra närmaste, övriga fick boka in tid med oss dagen efter vi kommit hem. Å ena sidan vill man visa alla sin stolthet, å andra sidan vill man bara ”bona in sig och bli bekväm i den nya situationen som förälder”.
  Kraven vi hade till besökare var.. 1 FULLT friska fick träffa bebis. 2. Tvätta händer innan dem höll sonen. 3.. kom en kort stund. Åk sen.

  Reply

 • Tove

  Vår dotter föddes förra sommaren en kväll 22.40, det var då fullt på BB så det var inget alternativ att båda skulle
  Få stanna på BB. Antingen fick jag rullas över dit själv med bebis och pappan åka hem. Tur i oturen var det då lugnare på förlossningen så vi blev erbjuda att stanna kvar båda två i förlossningsrummet istället med förutsättning att de bara fanns en säng.
  Jag sa direkt vi stannar, jag hade säkert klarar mig själv men känslan av att dela dessa första timmar tillsammans var betydelsefullt för mig. Natten efter rullades jag över till BB och fick då dela rum med en annan. Sambon kunde då inte bo över heller. Men då var dottern ett dygn och allt fungerade bra så jag kände mig trygg med att vara själv även om det var tråkigt. Det var däremot jobbigt att dela med någon annan. Dela rum med en okänd person. Hon var supertrevlig men ändå, känslan av att vara i en av de mest ”intima”/känslofullaste situationerna blev jobbigt. Tänk om min bebis väcker hennes bebis osv. Det var vårt första barn, kanske hade känts mer naturligt att få bo själv om de ver barn nr 2 osv.

  Nen trots detta så har jag ändå en positiv upplevelse. Jag hade fullt stöd och hjälp av personalen och sambon fick stanna till 21.00 p kvällen och komma tillbaka direkt på morgonen. Man får tänka att man behöver vila så kan du sova sov. Allt kommer gå super, de kan jag lova er. Och som alla säger, njut och ta tillvara på tiden. Tiden på förlossningen och BB lommer inte tillbaka. Det är en sån underbar känsla att få tillbringa sina första nätter med bebis, rulla ut sin älskling i den klassiska BB sängen och äta frukost, lunch middag osv. Och framförallt tänk känslan när ni får ta med er bebis hem inbabyskyddet genom dörrarna och köra hem.. ni har något enormt framför er, något fantastiskt 😍 stort lycka till igen! 🌸

  Reply

 • Victoria

  Hej Jonna!
  Jag har tre barn, alla förlossningar var olika 😊
  Med mitt första barn så stannade jag på bb i 6 dagar tror jag.
  Jag fick sys efter förlossningen och förlorade en del blod, sen var jag bara 16 år och visste inte vad jag skulle göra 😅 Pappan fick sova där alla nätter om han ville.
  Med mitt andra barn så stannade jag 4 dagar, hon föddes i v.35, så vi fick stanna extra för övervakning.
  Med tredje barnen ville jag hem så fort som möjligt, så efter 1 dygn åkte vi hem. Men då var det inga konstigheter under förlossningen heller, pappan sov över.

  Jag tyckte om att vara själv med mina barn i början, för att riktigt knyta band till bebis, gosa och vila. Jag sov varje gång bebis sov 😏
  Du kommer känna att instinkten slås på direkt bebis är född, och då kommer du veta vad som känns bäst för dig och bebben.

  Stort lycka till med förlossningen och allt ❤
  Kram Victoria.

  Reply

 • Marie

  Med första barnet så stannade sambon på BB, när andra barnet kom så fick han inte stanna kvar, så då åkte även jag & bebis hem några timmar efter förlossningen. Jag ville inte vara där utan sambon ☺️

  Reply

 • Gill

  Hej Jonna!
  Har tre barn i bagaget.
  Första förlossningen var det bara jag och min man, men jag ville vid de andra två ha med en extra person.

  Jag märkte vid första förslossningen att min man knappt ens kunde gå på toa eller gå och äta. För jag ville verkligen inte vara ensam.
  Vid de andra två förlossningarna var en extra person med, så de kunde äta, gå på toa och sträcka på benen.
  Jag kände mig mycket lugnare med en extra person där.

  Min man har sovit kvar på BB alla tre gånger för att jag velat det och han med för den delen. Så mysigt att vara vi och bebisen och i lugn och ro kunnat lära känna bebisen.
  Prata igenom förlossningen och känslor. Bara mysa.

  Sen har vi den första veckan bara varit hemma, utan besök, för att komma in i rutiner och bara varit vi i här hemma.
  Så vi alla har fått landa.
  Det har varit det bästa för oss och känts helt rätt.

  Reply

 • Elisabeth

  Hej!
  Jag födde barn 2015, mitt första. Jag hade havandeskapsförgiftning som jag fick veta i v38, var inte alls beredd på att bli igångsatt men det var det bästa för både mig och sonen. Hade både mamma och min man på plats. Dock fick bara min man stanna kvar över natten. (Fick välja en av dom). Sen kom mamma tillbaka på morgonen och var med hela förlossningen.

  På BB fick pappan stanna kvar. Min mamma fick komma in till oss medan resten av familjen mötte vi på allmänplats på sjukhuset.

  Jag blev inlagd en måndag – sonen föddes natten till tisdag – jag skrevs ut på lördagen. Fick stanna så länge för att de skulle kolla alla mina värden.

  Allt kommer gå bra!! Lycka till, snart börjar ert liv på riktigt!!

  Reply

 • Ida

  I min stad finns inte BB på det sättet. Utan vi valde att sova på patienthotell. Första natten sov vi där alla tre. Andra natten behövde vi ligga inskrivna på avdelning. Då delade jag rum med en annan mamma och partnerna fick inte sova kvar. Vi båda grät oss genom natten för att vi kände oss så ensamma. Det var tufft, men det gick.

  Reply

 • Josefine

  Första barnet så brukar papporna i princip alltid få stanna kvar (De prioriterar förstföderskor). Så med min dotter fick pappan sova kvar, med sonen så delade jag rum med 3 andra mammor och inga pappor fick sova kvar. Kände mig så ensam och ledsen för att han missade första dagarna med sin son. Visst de kom och hälsade på dagtid men inte samma sak. Blev dessutom kvar ett tag på BB pga att sonen hade lågt blodsocker. Aldrig känt mig så ensam och utlämnad.

  Reply

 • Jennifer

  Födde i juni -17, min sambo fick stanna kvar hela tiden vi var på fl och bb (Gävle) han var ett enormt stöd, jag förlorade mycket blod så kunde knappt lämna sängen, hade inte klarat någonting utan honom. Vi åkte hem efter två dagar, inte för att vi var tvungna utan för att vi ville 🙂

  Alla känslor var väldigt blandade, var sä glad och lycklig samtidigt som jag var rädd och hade ont, sä då var det också jätteskönt att sambon var kvar med mig.

  Lycka till när det är dags! 🙂

  Reply

 • H

  Hej! Som förstagångsföräldrar försöker bb ordna ett familjerum istället för att ha ett delat rum, men ibland finns inte plats och har man otur finns inte en fåtölj/tältsäng pappan kan sova i, utan bara kvinnor+bebisar. Jag kände med första barnet att det var mysigt att ha pappan hos mig, det var lite pirrigt när man inte visste så mycket. Med andra barnet var jag i behov av stöd för att födseln inträffade några veckor för tidigt, det var läskigt och hemskt att längta hem till syskonet. Värst var tredje barnet som föddes ännu tidigare, med akut kejsarsnitt och man visste inte om han hade en hjärnskada eller andra ”fel” i kroppen, förutom det man kunde se, mindre antal tån och fingrar. (Han är fullt frisk!) Kram!

  Reply

 • Angelica

  Med barn nr 1, 2013:
  * Pappan fick stanna, vi fick eget rum. Sonen föddes onsdag morgon och vi åkte hem fredag förmiddag (på egen begäran).

  Med barn nr 2, 2018:
  * Pappan fick stanna, vi fick dela rum första timmarna och sedan fick vi eget rum. Dottern föddes fredag förmiddag och vi åkte hem lördag eftermiddag (på egen begäran).

  Ska tillägga att båda barnen föddes med planerat snitt vilket gjorde att jag ville och behövde sambon där för stöd och avlastning. Vi ville åka hem så fort som möjligt båda gångerna vilket vi fick, det var dock VI som bad om det, hade vi velat hade vi fick stanna. Sonen ammade jag till en början och därför ville jag ha stöd och hjälp med det, dottern funkade aldrig amningen med. Sen ville vi hem och bara vara. Kände att vi klarade oss bra själva och vi var från början väldigt säkra i den här nya rollen. Jag hade inget större behov av vårdpersonalen efter kanske 1 dygn (typ med såret, medicin, hjälp med amning etc såna saker).

  Om du vill vara mentalt förbered, tänk ut några olika scenarion – och prata mycket med Joakim allt eftersom tiden går. Var ödmjuk inför förlossningen! Du kan t ex säga nu att du ej vill ha bedövning t ex men ångra dig när du väl är där. Det där med målbild ger jag själv inte mycket för, det går ej att planera en förlossning eller vara totalt förberedd, du vet ju aldrig hur den blir , det bästa stödet har du i Joakim och han känner dig bäst och vet förhoppningsvis vad du behöver när du kanske är för trött för att själv säga det.

  Lycka till, ni kommer klara det galant! Tänk vilket superteam ni är! ♡

  Och föresten, vågar säga att dem inte kommer skicka hem Joakim eftersom de är ett första barn. Då prioriteras ni till eget rum etc MEN såklart.. vid stor belastning kanske de blir annorlunda men jag skulle säga att ni kan vara trygga med det.

  Reply

 • Linda

  Jag blev snittad så fick stanna 3 nätter. (Snittades en torsdag på fm och fick åka hem söndag på eftermiddagen)
  Sonen gick inte upp i vikt som han skulle heller så var väl mycket därför också vi fick vara kvar. Sambon fick stanna alla nätter och de var skönt, speciellt den dagen ja snittades för då var jag sängliggandes till eftermiddagen då jag äntligen fick kliva upp🙂 hade inte velat ligga kvar där själv. Familjen och så kom med och hälsa på under dagarna så de var skönt så tiden rulla på. Ville bara hem till mitt😂😂 hade såna hormoner som spökade så ena sekunden skratta jag och i andra grät men viste inte varför🙈🙈 hade många tankar kring om jag var lika mycket mamma som alla mammor som fött vaginalt då jag blev snittad. 🤔 dom tankarna var lite jobbiga men släppte sen vart efter🙏🙂

  Reply

 • .

  Jag födde min dotter den 2/8 efter 3 dygn med värkar. Min sambo fick stanna kvar med mig på BB och där var vi i två nätter. Skulle absolut inte vilja vara ensam efter förlossningen eftersom det var min första.
  Super skönt att ha någon som kan hjälpa till med den lilla när man behöver vila, äta, duscha osv. Samt ha någon att prata och umgås med som man känner väl.
  Förlossningen är en stor påfrestning och man behöver få kunna återhämta sig både fysiskt och psykiskt.
  Jag tyckte även det var jobbigt med att amningen inte fungerade riktigt för oss… lilla tjejen hade inte rätt tag och mjölken hade inte runnit till ordentligt men nu fungerar det toppen, det tog ett tag innan det fungerade bara!
  För mig kändes det såklart helt fantastiskt att äntligen få ha min lilla älskling på utsidan och hon är det finaste i världen, MEN samtidigt är det helt nytt och det är svårt i början med alla hormoner man har plus att man måste lära sig hur allt fungerar och veta vad sitt barn vill osv, vilket var påfrestade för mig psykiskt..
  Jag hade gärna velat att någon hade berättat för mig att det kan vara otroligt tufft dom första veckorna innan man lär känna varandra ordentligt❤️
  Önskar er all lycka!

  Reply

 • E.

  Mitt ABSOLUT bästa tips till dig (finns även kapitel till den man har med som stöd vid förlossningen att läsa) är att läsa boken Föda utan rädsla av Susanna Heli.
  Den finns även som E-bok.

  Den handlar inte så mycket om rädsla i sig utan mer om att hantera smärtan som en förlossning innebär (smärtan i sig kan ju ge upphov till panik och rädsla så klart). FANTASTISK bok, den här hjälpt mig vid båda mina förlossningar.
  Både jag och min man har läst boken och det var väldigt skönt att tänka lite lika och gav boken honom bra verktyg att hjälpa mig i mina värkar.

  Sen när det väl är dags, försök att stå eller sitta på pilatesboll så mycket du orkar.

  Lycka till, det kommer vara en fantastisk upplevelse (smärta upplever alla mer eller mindre men direkt barnet kommit ut så försvinner all den smärtan tyckte jag.)!

  Reply

 • Bella

  Jag födde på Varbergs sjukhus och där fick pappan sova över lika länge som jag och bebisen var kvar vilket var en av anledningarna till att jag valde just de BB. I varje BB rum så fanns det en säng för pappan. Jag hade inte klarat av att vara utan honom då jag de två första dygnen inte kunde komma upp själv från sängen så han tog hand om vår lilla skatt. Vi fick stanna så länge vi behövde men efter 3,5 dygn kändes vi både redo att åka hem och blev utskriven.

  Reply

 • Madelene

  Hej, när jag födde våran lilla son för snart 2 år sedan på Södertälje sjukhus så fick pappan sova med oss båda nätterna vi va där. Är verkligen glad över det speciellt när det är första för oss båda. Skönt att ha någon att prata med och lära sig allt nytt. Sedan fanns det inte så mkt att göra inne i rummen så då är det extra skönt att ha sällskap och hjälp om det behövs även om det bara är att ringa på barnmorskan om man behöver. Sen tänkte jag även försöka lugna dig om själva förlossningen då man oftast kanske bara hör om att det gör as ont att föda men för mig så tyckte jag att det inte gjorde så ont som jag trodde. Hade inge smärtstillande över huvudtaget, sen har ju alla helt olika förlossningar men hoppas du kan slappna av och njuta fram till din förlossning och sen skapa en helt egen upplevelse över din förlossning😃

  Reply

 • Patricia

  Hej Jonna 🙂 jag födde min dotter (första barnet) nu i år, 29 mars. Min man fick vara med på bb Linköping hela tiden och hade turen att vi fick eget rum med var sin säng. Vi tyckte det var mysigt att vara själva, ta in att man fått barn, mysa och lära känna. Allt är så nytt, hud mot hud är ju så viktigt. Min man har utländskt ursprung och då är det vanligt att all släkt kommer till bb vilket såklart var så roligt men när man fött barn och är helt slut, så vill man helst bara ligga i en säng med sitt barn och man och bara andas och njuta. Hon föddes 05:48 på torsdagen och vi åkte hem på fredagen vid cirka 18:00 då vi kände att vi inte fick så bra hjälp på bb och ville hem i våran egna miljö och få duscha och bli fräsh igen. Så tacksamma var vi när vi åkte hem, det var mycket lättare att slappna av hemma och att då släkt/familj kommer och gratulerar. Lycka till Jonna, ni är underbara. Kram

  Reply

 • Nenne

  Min sons pappa var med från start vi låg inne i 6 dagar pga gulsot. Ni får välja själva om han skall vara med eller inte iallafall på sös (södersjukhuset)

  Reply

 • Frida

  Båda gångerna jag var på bb så stanna pappan kvar, och de va skönt o kunna ha någon hos sig när man själv känner man behöver sova osv. Ett tips, packa ner Lambi toapapper i bb väskan 🙂 sjukhustoapapper är ingen höjdare efter förlossningen..

  Reply

 • Sara

  Hej! Med första barnet (född 18e okt 2015) stannade jag och min man 2 nätter. Då hann man lära känna bebisen lite och vara lite trygg med den innan vi åkte hem Skönt om amningen funkar med. Be personalen kolla om du gör rätt när du ammar och be de visa hur man liggammar (inte svårt men bra att veta att man kan ligga ner med) Vi fick ett ”familjerum” där vi kunde sova alla tre. Inte alla BB som har det, vissa får dela rum med en annan mamma och papporna får sova hemma. Kanske bra för er att kolla upp det innan hur det är på ert BB. Dagarna efter förlossningen hade jag svårt att koncentrera mig på nåt annat än bebisen. Min hjärna funkade inte. Var bara bebisen i fokus hihi.
  Behöver du ”tips” inför själva födandet, så fråga gärna efter det 🙂
  Önskar er all lycka. Kramar

  Reply

 • Pillan

  Funderar om man någonsin blir förberedd på de som komma skall…hur många barn man än får 😉😆
  Under mina två vistelser på BB har pappan sovit kvar hela tiden. Har nog blivit ca 2 dagar. (Nr 1 född runt lunch och 2a vid 02.15) Jag har efter båda inte haft flitigt med besök efter vi kommit hem de första 1-2 veckorna. Man känner där o då vad som känns bäst.
  Lycka till!

  Reply

 • Linda

  Hej!
  När vi fick vår son för snart två år sen så fick hans pappa sova kvar med oss, vilket var skönt! På vårat BB är det endast syskon och föräldrar till bebisen som får hälsa på på avdelningen. Ville man träffa andra familjemedlemmar fick man gå utanför avdelningen. Först kändes det jobbigt att inte kunna ta emot besök från nära och kära. Men jag måste säga att när vi väl var där så var det så himla skönt att bara få vara vi tre, och bara få lära känna varandra själva tills vi kom hem från BB. Men alla är ju olika 🙂 Nu väntar vi en lillasyster som kommer i december💜

  Stor kram till dig och lycka till på förlossningen!

  Reply

 • Johanna

  För oss blev det lite rörigt kvällen vi åkte in! Den mottagningen vi skulle åka till var full så vi blev skickade till ett annat sjukhus i en stad vi aldrig varit i. Så att vi provat att köra till förlossningen innan för att ta tid osv var helt förgäves! Men väl där var de jättebra. Otroligt snälla och förstående personer som bjöd min sambo på mat som blivit över(vilket är ovanligt tror jag då sambon aldrig får något gratis)och jag fick yoghurt/nyponsoppa/saft om jag ville. Vi hade en extrasäng i förlossningsrummet han fick sova i när jag låg hög på lustgas. Jag hade ett badkar jag fick bada i om jag ville och en boll att studsa på. väl på BB fick vi eget rum med egen toalett där han fick en säng som han fick betala 200kr/natt och ville han ha mat kostade de 79kr/måltid. Frukost däremot bjöd dom på! Vi fick massa hjälp med allt och dom kom in varje gång de bytte personal för att säga hej vilket jag tyckte va jobbigt egentligen men uppskattade de då jag är en person som gärna inte går och ber om hjälp utan istället tog tag i dom när de kikade in! Vi fick även massa saker som vi kunde ha till vår dotter! Blöjor, gosedjur, mössa, kuponger och information! Jag vet inte om du planerar att amma men Amningen var otroligt trög för mig då min dotter var väldigt trött när hon föddes. De tog 1,5 veckor innan den fungerade bekvämt för mig och jag mådde otroligt dåligt under den tiden. Var påväg att ge upp flera gånger men är ju så praktiskt att amma om de fungerar! Sen kan jag tala om att trots att alla sa stt de är jobbigt i början och du kommer va ledsen utan anledningen så fattar man inte hur jobbigt och hur ledsen man faktiskt blir utan sömnen + allt runt omkring. Jag hade en klump i magen varje kväll i en månad i alla fall och så fort jag ens yppade att jag var ledsen så bröt jag ihop totalt hos sambon och familj. Händer fortfarande ibland att jag börjar gråta hysteriskt hemma när jag börjar tänka att inget får hända vår dotter. Så håll inte inne på om du känner dig ledsen eller otillräcklig utan säg det direkt högt till Joakim så han kan få finnas där! Ser fram emot att få följa er som föräldrar och skit i alla rediga mammor som tror dom vet bäst och ska ge råd hela tiden fast du inte ber om det! 🙂

  Reply

 • Nathalie

  Hej med mitt första barn fick pappan vara med och jag ville de för allt var så nytt och man var jätte osäker. Andra barnet tyckte jag han kunde vara hemma med store bror så då låg jag och lille bror själva på BB men då visste man hur man skulle ta hand om en bäbis.

  Reply

 • Jessica

  Min kille har fått sova över vid båda mina förlossningar. Efter man är klar på bb så att säga så hamnar man ju på ett bb hotell (iaf är det så i danderyd) Supermysigt är det, där har man också tillgång till barnmorskor som kan hjälpa en med amning osv. Jag ville absolut inte vara själv, utan hade min kille med mig hela tiden 😁

  Reply

 • Jessica

  Glömde.. Med första barnet stannade vi 2 nätter då det blev kejsarsnitt, med andra barnet 1 natt

  Reply

 • Louise

  Första barnet kom för fyra år sedan med planerat kejsarsnitt och vi båda bodde på bb i ca 4 dagar med andra barnet skulle vi ha delat rum men klarade oss (han hade oavsett sovit kvar. Dom får det även om det inte finns säng 😅). När lillpojken kom nu för två månader sedan så kom han vaginalt. Det folk inte pratar om (och som är SÅ vanligt) och man inte får någon information om är förlossningsskador. Jag hade hemska värkar i 17 timmar för att sedan bara krysta två gånger. Jag öppnade mig 5 cm hemma och 5 cm på bb tog bara två timmar. Jag räknades också som först föderska med tanke på att första kom med kejsarsnitt. Det hela slutade med att jag fick enorma skador där nere. Kunde inte gå på 2 1/2 vecka pch bara grät av smärta. Ingen i formation om vad som gjorts eller vad som hänt fick jag heller. Jag fick helt enkelt googla och använda mig av grupper på fb. Det blev min räddning. Hade jag vetat idag hade jag valt KS.
  Jag vill inte skrämma dig- absolut inte. Jag vill förbereda dig på att du kan komma att få en skada (vissa får inget alls och jag hoppas du är en av dom) utan jag vill förbereda dig. Allt blir så mycket lättare om man är förberedd. Inget slår dock skatten du får i dina händer ❤️Värt ALLT i slutändan.

  Reply

 • Kristine

  Jag har tre barn, födda 2011, 2012 och 2015.
  Min förstfödde han kom i vecka 35 + 2, så för tidigt. Därav fick jag stanna på BB och neonatal i en vecka minst, pappan fick sova med mig för vi hade tur att det inte kom in så många att vi kunde ha familjerum.

  Däremot med andra och tredje, födda vecka 38 + 2 och 40 + 0 så gick jag faktiskt hem med dem bara 6 timmar efter förlossningen. Dels för att det var lugnare i hemma miljö, pappan kunde närvara första tiden. Vi fick då nämligen inget eget rum på BB och de kunde vara lite små jobbigt om man får en rumskamrat som har en lite mer skrikig bebis eller om ens egen bebis skriker så man stör den andre.

  Så cirka 6 – 8 timmar efter förlossning åkte jag hem, men då gick ju förlossningarna bra och barnen var friska/fina, amningen hade kommit igång utan problem. Fick ju sån återkontrol där de tar något PUK eller va det hette någon dag senare bara. Men var så mycket bättre kände jag, som sagt lugnare miljö och man har varandra!

  Sen klart, om man är osäker i början kan det klart vara gott att stanna kvar också, dels för du får stöd av förlossningen/BB etc. Om det är saker du är orolig för eller amningen inte går speciellt suveränt eller om man bara allmänt vill känna sig trygg med deras hjälp nära till hands isåfall direkt.

  Tror lite du får känna efter själv, kollar också hur ”reglerna” är där du ska föda om hemgång?
  Detta är i Halmstad som jag födde, kanske finns tillgång till patient hotell där ni planerat? Vet iaf att i Lund finns det och då får man ju eget rum som man som familj kan bo i!

  Sitter här nu och väntar med spänning på att ni ska få bebis, mina barn börjar kännas så stora och det är ju så otroligt fint att få följa deras uppväxt och utveckling! Sen har jag ju följt er sen gud vet när, är verkligen jätte glad för er skull!
  Lunabelle kan ju inte få bättre föräldrar, hon kommer verkligen må som en princessa!

  Reply

 • Angelika

  Hej!
  Grattis till graviditeten!

  När vi fick vårat första barn, då födde Vi på Borås sjukhus, då fick min sambo stanna.. Han var jätte välkommen. Vi fick ett mysigt rum, typ som ett litet hotell rum.
  Vi stannade 2 nätter. Men vi fick stanna kvar om vi ville, men vi kände att vi ville hem.

  När vi fick vårat andra barn, då födde vi också på Borås sjukhus. Och min sambo var välkommen då också, vi fick ett rum med två sängar. Helt perfekt. Den gången stannade vi bara 1 natt, för vi ville så gärna hem till storebror.

  Jag hade aldrig velat vara själv efter förlossningen! Det är så mycket känslor och så mycket nytt, liksom ett helt nytt liv man ska ta hand om!!
  Så jätte skönt om man kan ha nära och kära till hands men att dom också inte är för på utan känner av läget, vad man orkar och allt sånt.

  Stort lycka till!!

  Reply

 • IY

  Fött barn 2016 och för några veckor sen. Som förstföderska får pappan i princip alltid stanna. Det är jättebra! Du är förmodligen trött och sliten efter förlossningen, det är en stor händelse för kroppen. Tyckte det var jätteskönt med pappans stöd och hjälp 🙂

  Med andra barnet fick pappan tyvärr inte sova över, vilket inte är så ovanligt. Förlossningen gick bra och jag mådde bra fysiskt men det var väldigt jobbigt att vara helt ensam.

  Så njut av Jockes närvaro och hjälp. Man blir ofta även känslosam efter en förlossning och det kan vara skönt att ha en axel att gråta mot 😉

  Lycka till!

  Reply

 • Malin

  Hej!
  Jag har två barn med förlossningar som va totalt motsatten till varandra!

  Sonen kom 13 dagar över tiden. Det va långdraget, jobbigt, hemskt och jag trodde helt seriöst att jag skulle slitas i tur. Ingen bedövning hjälpte och jag fick dropp för att sätta igång förlossningen på riktigt (som vid igångsättning) den va på max vilket gjorde att jag hade inget vanligt värkaebete utan det va sjukt smärta HELA TIDEN! (detta görs inte idag) när krystarbetet va igång så kunde inte min kropp krysta själv. Bm å läkare försökte säga åt mig varenda gång jag skulle krysta vilket va sjukt svårt när jag inte kände att det tryckte på. Jag fick krysta i 1 Tim å 50 minuter. Dom försökte med 3 sugklockor innan dom fick ta en tång och klippa upp mig. Tror dom va 10 ifrån personalstyrkan inne hos mig i slutet, alla slet å drog i mig för att han satt fast å va tvungen att komma ut. Tillslut kom han ut, trött och medtagen han också. Jag fick sy en massa och jag trodde att jag va totalt förstörd där nere. Hade förlorat över en litet blod så jag va trött och svag. Fick inte duscha förens 3 dagar senare (kunde inte ens sitta upp) det fanns igentligen ingen plats för min man på sjukhuset men eftersom det va första barnet å jag fick såna komplikationer fick han stanna kvar. Vi va tvungna att vara kvar en vecka på sjukhuset innan vi fick åka hem.

  Med barn nr 2 va jag så klart förlossningsrädd efter förlossningen med sonen. Jag gick på samtal på sjukhuset pga min rädsla å vi kämpade med att jag skulle få beviljat kejsarsnitt bilder vi blev nekade till på 3 sjukhus. Ett förlossningskontrskt skrevs där vi skulle avbryta förlossningen efter en visst tid å gå över till snitt och att min man skulle få stanna kvar på BB då jag va rädd för att han skulle bli iväg skickad. 2 dagar innan BF gick vattnet på FM. Det va lugnt å bra över dagen så vi valde att avvakta själva hemma. Vid 23 började det göra lite smått ont. Vid 00 ville min man att vi skulle åka in men jag hade inte så ont. Jämförde med första förlossningen å tänkte smärtmässigt att herregud, vi har ju jätte långt kvar, nej vi stannar hemma en stund till. En timme senare packar vi ut oss i bilen. På vägen upp till sjukhuset börjar jag känna att det trycker neråt. Vågar inte säga något till min man först men sa tillslut att jag tror att jag har krysrvärkar. Han blir så klart super nervös över att jag ska föda i bilen. Vi hinner in och jag hinner inprencip bara lägga mig i sängen och efter 13 minuter är hon ute! Vi va otroligt chockade å lättade båda två över hur snabbt å smidigt detta gick. Jag behövde inte sys och kunde gå å röra mig precis som vanligt bara en timme efteråt. Min man skulle igentligen stanna kvar med mig på BB men eftersom jag mådde så bra så ville vi båda att han skulle åka hem till sonen istället. Jag va kvar på BB själv med dottern natten hon föddes på och sedan natten efter innan vi åkte hem dagen där efter.

  Det blev två korta veriationer av mina förlossningar. Jag förberedde mig genom att läsa andras upplevelser. Det år sjukt svårt att veta vad man har framför sig när man inte själv har upplevt det. Jag fick mer en chock under min första förlossning. Va beredd på att det skulle göra ont men hade aldrig kunnat föreställa mig något sånt. Men det brukar ju ändå över lag gå bra för förstföderskor. Jag va bara 17 år när jag födde min första och hade väll mer tänkt mig att ”jaja, det kommer ju göra ont men alla gör ju det” och det stämmer ju men förbered dig på det värsta du kan känna. Och du kommer orka ta dig igenom allt för du vet vad det leder till!

  Försök tänka ut lite innan det är dags vad du kan tänka dig att testa för bedövning. Så ni vet det när ni kommer in.

  Jag födde båda mina barn på sommaren å då är det alltid fullt här på förlossningen å BB. Det är nog lugnare under oktober.

  Lycka till!

  Reply

 • Madde

  Men mina två barn har jag fått sån adrenalin kick efter förlossning och varit i ett totalt lyckorus så underbart, trots man är öm och trött. Fösta barnet stannade vi på BB 1 dygn, men med Nr 2 så vela jag bara hem så åkte hem efter 6 Tim vilket var så skönt. Önskar er lycka till 😊 snart har ni eran bebis hos er underbart ❤️

  Reply

 • Annie

  Vi valde att föda i Varberg även om vi bor i Gbg just för att alla får familjerum i Varberg. Ingen pappa skickas hem. Så ja: välj ett BB med familjerum! Det är värt att åka längre för att få det.

  Vi födde kl 23:48 på söndagen, åkte hem på onsdagen vid lunch.

  Reply

 • Lina

  Pappan fick stanna om det fanns plats och det fanns det efter båda mina förlossningar. Så skönt! Vi fick rummet längst bort i korridoren vilket var skönt för då vart man inte störd av de andra . Mat och allt var gratis. För min sambo med, tror han fick betala någon summa för att han sov där men det var det värt för jag var helt slut efter förlossningen.

  Reply

 • Sanna

  Sonen kom med kejasnitt akut så stannade 3 dagar som dem rekomenderar minst.Med dottern barn nr 2 stannade jag bara under dagen födde på natten,allt gick så bra och kunde inte sova på bb alls så va skönare åka hem:) när man gör snitt får partner stanna då man behöver hjälp med barnet och så,men får dem plats får dem stanna vid vanlig förlossning med,dock finns de ju ingen plats oftast.

  Reply

 • Malin

  När jag födde min dotter i linköping för länge sen va jag såpass sjukhus rädd att min mamma fick stanna med mig och jag betalade inget mer för o ha henne där med mig i ett eget rum. Hon behövde aldrig betala mat dä hon fick min för jag klarade inte äta något.

  Reply

 • Maria

  Det var verkligen guld att ha sambon kvar på nätterna! Med tanke på att jag blev akut snittad hade det varit otroligt tufft utan honom som stöd och hjälp! Hade absolut inte velat vara ensam. Dessutom blir det ganska långtråkigt på BB efter ett tag så det var skönt att ha någon att prata med eftersom bebisen sover större delen av tiden 🙂

  Reply

 • Ida

  Först ville dom ha kvar mig på BB för jag fick en chock efter pgd att förlossningen gick så fort.( förstföderska). Där fick inte sambon vara kvar, för att det var fullt. Så det vägrade jag, då fick vi båda sova på patienthotell. Ville verkligen inte vara själv efter!! Var snurrig och svimfärdig och behövde stöd.

  Reply

 • Emma

  Tror absolut du kommer vilja ha Jocke där. Ni blir föräldrar för första gången, och även om man har personalen som hjälper till så blir allt väldigt ”otäckt” (och såklart helt underbart!)
  Men då hjälps man åt med allt, vilket blir mycket mer än vad man kan tro. Skönt med stöttning och en omtänksam man vid sin sida när man kanske sitter mitt i natten och tragglar med amningen som kan vara besvärlig i början. Om barnet skriker mycket och vaknar mycket på natten så är det väldigt skönt att inte behöva gå upp själv varenda gång. Du kommer såklart vara väldigt trött efter förlossningen också så väldigt skönt att få lite avlastning då med.
  Oftast får man åka hem efter 1-2dygn om allt är som det ”ska”, och bebis tex inte behöver sola eller liknande.
  Sen ska man ju såklart känna sig trygg och redo för att lämna BB också! Vill man stanna en dag extra och få den underbara stöttning personalen ger så ska du absolut be om att få göra det!

  Önskar er all lycka <3

  Reply

 • Emma

  Glömde ju skriva att när man är förstföderska som du, så försöker dom alltid ordna så att mannen får sova över! Däremot nästa barn ni får så kommer du antagligen få sova själv, om det inte finns mycket plats över på ert sjukhus 🙂

  Reply

 • Caroline

  Jag har fött barn både 2012 och 2016 dock med två olika pappor till barnen. Men jag upplevde att jag åkte hem alldeles för fort med första barnet. Pappan hade väldigt bråttom hem och jag ville inte va kvar på BB själv. Va en stor förändring och jag tyckte att allt var jobbigt sedan. Och fick även en lättare förlossningsdepression.
  Med andra barnet så stannade vi tre nätter tror jag. Kände ingen stress alls att komma hem. Hemma är man dessutom tvungen att fixa allt de praktiska med städ, mat och sånt och på BB behöver man inte de.

  Så mitt räd är, stressa inte hem utan känn efter vad som känns bäst för just er.

  Reply

 • Ida

  När min son föddes i juni i somras sa dom stränkt nej till att min partner skulle få sova kvar, då dom var tvungen att ha en säng ledig ifall en kvinna skulle komma in, försökte prata med dom att det var viktigt för mig och att vi bodde 8 mil ifrån bb, men dom sa bara nej, låg där 2 dagar helt ensam och pappan till barnet fick bara vara där mellan 08.00 till 20.00 sen var han tvungen att åka hem igen. Tillslut blev jag less och sa att jag ville hem, tyckte dessutom inte att personalen där var speciellt trevliga, men fick tillslut (efter en massa tjat och förklaringar) åka hem. Jag låg alltså i ett rum själv i 2 dagar för dom behövde platsen ifall att en kvinna till skulle komma in, men medans jag var där mötte jag många andra mammor som var där och deras partner fick stanna där mellan 1 natt till alla inför utskrivningen. men verkar vara olika från plats till plats, men gjorde mig lite arg då jag är väldigt ung föstföderska (pappan är 19 och jag 18) inte fick ha min partners stöd där och inte fick sån super bra respons och respekt från personalen som dom andra, så satt enbart inne på mitt rum.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *