Varning för stötande innehåll

Jag har inte vågat väga mig efter förlossningen men varför vet jag inte riktigt.
Jag blev ju extremt svullen av många anledningar, dels för att det var en sån extremt varm sommar så att det samlades massor med vätska i kroppen och sedan bidrog min hypotes med lite extra svullnad med.
Jag själv har inte sett att jag gått ner något mer än att gravidmagen försvunnit men jag tror också att det är svårt att se på sig själv att man gått ner i vikt.
Min kropp tog väldigt hårt med stryk av all vätska och dom extrakilon som jag gick upp. Jag hade ganska mycket ångest över hur jag skulle kunna trotsa min sjukdom och få bort ett enda kilo av dom då hypotesen gör att ämnesomsättningen blir helt kaos och gör att det typ är omöjligt att gå ner i vikt i vanliga fall men jag hade ingen aning om hur det var med just det efter graviditeten.

Idag tog jag mig mod att ställa mig på vågen då många sagt att jag ser ut att ha rasat massor i vikt.
17 kilo visade sig att jag gått ner sedan jag vägde mig innan jag åkte till Stockholm för att föda (ca tre veckor innan förlossning).
Bebis vägde lite och så försvann ju det mesta av vätskan så det är JÄVLIGT skönt rent ut sagt att inte vara svullen längre.
Lite svullen är mina fötter fortfarande men inte alls i den mängden dom var under graviditeten. Till och med dom på förlossningen reagerade starkt på min svullnad på ben och fötter.

Sedan jag fick min diagnos av hypo så har jag gått upp ca 16 kg. Dessa kilo gick jag alltså upp väldigt snabbt på två år och de flesta kilona gick jag upp på bara några månader. Sedan under graviditeten gick jag upp ytligare 26kg och kände då att jag skulle få det ännu svårare att gå ner till min normalvikt som jag själv trivs i. Och så fort jag tänkte på sjukdomen och vikten så började jag leva ännu osundare för att jag fick ångest. Och då mådde jag ju givetvis ännu sämre.
Jag vet att man inte ska prata så mycket om vikt och sånt men på min blogg pratar jag ut om mina känslor och jag vill även visa att även jag kan må dåligt av sånt.

Jag vill så gärna leva ett sundare liv och men när jag fick min diagnos och gick upp alla dom kilona och försökte med ALLT för att gå ner dom igen men inget funkade så gav jag liksom upp och började acceptera att jag aldrig skulle lyckas att få stopp på att gå upp i vikt utan att jag bara skulle fortsätta att bli mer och med svullen.
Dock så accepterade jag viktuppgången under graviditeten på att helt annat sätt då jag just var gravid och då är det ju bara så. Men när jag blev så extremt svullen så blev det jobbigt då jag fick problem i vardagen och det gjorde extremt ont.

Nu har jag hittat motivation till ett sundare liv för att bli piggare och få mer styrka till kroppen så jag orkar bära runt på mitt barn i längre stunder och så att jag kan vara rörlig och leka i mängder när det med kommer. Just nu känner jag mig fortfarande som en farmor i kroppen hehe.
Men snart så får jag ju börja bygga upp lite muskler!

Comments 17
 • Wanessa

  Kul att du delar med dig!❤️ Själv har jag hypoteros och jag gick också jätte mycket upp i vikt väldigt snabbt. Jag gick ner några kg av levaxinet. Men ett tips är att undvika soya och kål. Eftersom att det påverkar levaxinet och sköldkörteln. Jod är bra att få i sig när man har hypoteros. Men jag antar att läkaren redan sagt det till dig. Det finns en ganska bra hemsida som heter hypotyreos.info där det står vad för mat man borde undvika.❤️❤️❤️❤️

  Reply

  • mrslundell Post author

   Tack så jätte mycket! Nej det har faktiskt ingen sagt till mig så det hade jag ingen aning om, så jag tackar för det tipset med! <3

   Reply

   • Emma

    Kål gäller bra när den är rå, tex pizzasallad. Tillagad kål kan man äta utan problem. Levaxin ska inte tas i samband med mjölkprodukter, ska gå två timmar emellan för kalcium påverkar levaxinet funktion.

    Reply

 • Linda

  Ja efter en graviditet så rasar man ner i vikt ganska fort det kan ta någon månad upp till 4-8 månader allt beror på oxå vad man äter. Man behöver inte träna för gå ner graviditets kilo tex de försvinner lika fort så länge man inte ätet pizza o choklad flera gånger i veckan. Men klart det är alltid bra o röra på sig man mår bättre då. Sen förstår jag för jag e likadan pratar någon om vikt så mår jag dåligt och då kan man få manisk beteende att man hetsbantar visa människor ätet mer om de mår dåligt. Jag själv väger normalt men om någon pratar vikt så börjar jag banta och då får jag hjärnbrist pga jag väger för lite. Det här med ångest o när man har en bipolär sjukdom eller diagnos så kan folk inte prata med en om vikt eller saker som de vet kan påverka ens psyke negativt.

  Angående Lunabelles ersättning de flesta får tyvärr ont i magen av ersättning de kan lätt bli förstoppade men det är mest första 3 månaderna. Viktigaste är att koka vattnet det måste kokas innan, o du kan ha vattnet i kylen max 5 timmar. Och helst inte värma i micron. Jag såg Helene torsgården har sån maskin där hon värmer sin ersättning. Kanske något som är bra. Sen viktigaste är att Lunabelle rapar många gånger och att det inte rinner för fort när hon får i sig sin mat. Samt att bebisen måste halvligga så hon inte ligger i sängen rak för då kan det bli luftbubblor i flaskan och det bidrar till magknip. Bästa är att alltid ha henne i famnen när hon äter. Man kan massera magen ofta. Även om hon har ont i magen så kan man koka upp vatten o ge henne lite vatten som har svalnat på en tesked det ska hjälpa mot magknip med. Men man får ge henne lite försiktigt inte hela teskeden med vatten direkt utan lite i taget. Hoppas det är till hjälp såg din video kram ❤️❤️❤️

  Reply

 • Veronica

  Kolla på er video På Youtube. Om du vill fortsätta amma helt så kan du få upp mjölkproduktionen igen. Va mycket hud mot hud, amma, amma, amma,amma! När bebisen är ca 3 veckor har dom en ökningsperiod så det känns som brösten är tomma men man ska bara fortsätta amma så regleras mjölkproduktionen. Det bästa är att undvika både flaska och napp så gott det går för att främja amningen. Vill du har fler tips så gå med i amningshjälpens sida på Facebook. Dom har hjälpt och stöttat mig massor. Lite tips bara, vill du helamma så brukar det gå bra om man orkar och vill kämpa lite (läs mycket, amma kan vara skitjobbigt och tufft, men när det väl funkar så är det helt underbart) ❤

  Reply

 • Ida nilsson

  Snälla ta reda på om hon är mjölkprotein allergisk. Finns då en ersättning som är super bra. Den heter nutramigen AA och denna kan du livsmedelsrecept på ifrån läkare så den blir billigare.
  För är hon känslig så reagerar hon också på din mjölk om du har ätit/druckit sånt som innehåller mjölk

  Reply

 • Josephine

  Jag fick min hypotyreos efter graviditeten och jag vet vad du kämpar med. Jag var också otroligt svullen. Jag fick först en inflammation i skk och sedan blev det hypotyreos. Det kan vara så att du behöver höja din dos levaxin ett tag iomed det kommer du gå ner i vikt. För så länge du går upp i vikt av sköldkörteln så har du inte rätt inställning på dosen. Jag slutade äta socker i januari i år… och jag har gått ner över 13 kg BARA på det. Prova det, jag vet att du älskar godis men din hälsa är viktigare, ge det ett år? Välj bröd på surdeg eller med fibrer istället för vete. osv… Jag förstår hur tufft det är och jag vet hur kämpigt det är psykiskt när man lite grann ställt in sig på att man vill och kommer (i sitt huvud) se ut som man gjorde innan man fick barn, efteråt. Kämpa på och vill du ha en kämparkompis med hypo så finns jag.

  Kan även tipsa dig om att skaffa bungypump stavar 4kg att gå promenader med. Det gör grejer med kroppen och är inte jobbigt.

  Stor kram!

  ( tussis.blogspot.se )

  Reply

 • Emelie

  Hej! Såg eran video om att lilla Lunabelle har magknip, min pojk har samma! Vi testade dr.browns nappflaskor och det blev ett helt annat barn! Vi körde med Semper droppar och miniform men det hjälpte inte. Utan flaskan var våran räddning!
  Ett litet tips 😉

  Reply

  • mrslundell Post author

   Jag har faktiskt dom flaskorna hemma, men jag har varken kokat dom eller testat dom men jag kanske borde göra det då? 😀

   Reply

   • Emelie

    Dr. Browns flaskor tar bort all luft i flaskan, tack vare ventilen. Om lilla lunabelle har ont för luft i magen så tycker jag absolut du ska prova en vecka och se 🙂

    Reply

 • Susanne B

  Hej. Jag har en dotter som blir 2 år i slutet på januari och jag gick också upp en hel del i vikt under graviditeten och känner igen mig mycket i det du skriver. Jag mådde mkt dåligt av mina extrakilon till slut. För någon månad sedan hade jag gått ner alla gravidkilon men har fortfarande inte nått ”normalvikt” men jag kämpar på! Just nu är det viktväktarna som hjälpt mig att gå ner i vikt. Det jag vill säga med detta är, stressa inte. Låt det ta tid och njut av din underart söta dotter och ta tag i det när du har tid och ork! Din kropp har skapat och burit din dotter så inte så konstigt den känns annorlunda och ”öm” 😜 försök att acceptera dig som du är just nu för du är fin oavsett vad du väger! Massor med kramar till dig!!

  Reply

 • Johanna Pirkola

  Hej Jonna!
  Jag har själv brottats/brottas än idag med en övervikt på ca 40kg,
  För två årsedan när jag på riktigt tog tag i den så har hälsa blivit något jag intresserat mig väldigt mycket för. Detta har lett till att jag idag är utbildad kostrådgivare och hälsoinspiratör.
  Jag vill inte på något sätt hoppa på dig om övervikt eller vikthets utan jag vill inspirera människor till att bli den bästa av dom själva. Jag vill bli mitt bästa jag!
  Det som jag ser hos många av mina klienter, nästan 99% av dom faktiskt. Är att kvinnor äter på tok för lite mat och dessutom väldigt ohälsosamt.
  Jag rekommenderar dig och om Jocke vill (Lättast om man gör det tillsammans), att hitta en kostrådgivare som passar er, att inspirera er till hur er vardag skulle kunna bli hälsosam.
  Som jag brukar säga till mina klienter ” man måste tanka bilen för att den ska rulla framåt” och precis så är det med oss också. Ju bättre bensin, desto bättre rullar vi fram! 😀
  Det viktigaste jag gjort på min viktresa är att lagt tid på att planera kosten och att tillaga den.

  Mig hittar ni på Instagram som Johannapirkola

  Hoppas du inte tog illa upp, det är så känsligt att prata om vikt och hälsa med människor som är känsliga kring det ämnet. Men eftersom att du skriver om vikt i inlägget så ville jag bara få skriva till dig 🙂

  Reply

 • Anna

  Hej fina Jonna!
  Jag önskar att du besvarar min fråga
  Hur mycket väger du nu? Vad är din trivsel vikt?
  Vill också gå ner i vikt och tror vi väger ungefär samma , om ja tittar på dig utifrån youtube.

  Reply

 • Helena

  Jonna hur mycket väger du ?

  Reply

 • Elin

  Vill bara säga att du är skit snygg!!

  Reply

 • Lizette

  Det är så starkt att du vågar prata om det här Jonna – jag är i samma ålder som dig och har lite liknande bakgrund, är också från en liten kommun i Östergötland och har i och för sig inte samma sjukdom som du har, men en annan sjukdom som påverkar mig hormonellt och som gjort att jag för ett par år sedan gick upp ca 20kg pga medicin och såvidare. Detta gör att jag är lite rädd inför en eventuell graviditet (troligtvis kan jag inte ens bli gravid med tanke på min sjukdom, men man hoppas ju alltid).. Så jag vill bara tacka för att du delar med dig!

  Reply

 • Hedda

  Hej Jonna
  Tack för att du delar med dig. Jag är själv nybliven förälder och känner igen mig i mycket av det du skriver. Deltar du i någon mammaträning? Du är mer än välkommen att delta i vårt mammagäng (kombinerad styrke- och konditionsträning). I Norrköping förstås. Bara att kämpa på med mammamusklerna 💪🏻

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *