Torskmun?

Vi la märke till att vår lilla tjej för ett tag sedan började bli lite vit om tungan. Ni vet som vi kan få om vi tex äter fil?
Men vi tänkte väl mest att det var för att hon hade ätit.
Men nu kom blåsorna och hon spyr konstant och JÄTTE mycket. Om hon tex ligger i vagnen och spyr en gång så är hela bodyn på både fram och baksida, halva byxorna och halva hennes bakhuvud täckt i kräks. Och hon har blivit jätte känslig och pipplig. Hon äter knappt nått och vill ofta inte ens ha nappen. Gissa om hon är svårtröstad??
Vår stackars lilla tjej…

Vi chansar på att detta är muntorks? Har ni några andra gissningar? Vi ska till BVC i början av året så jag tänker att jag kollar upp det mer då om det inte blir värre eller om hon eventuellt skulle sluta äta helt.

Har ni några tips på vad vi kan testa för att få bort det eller för att få henne att må bättre?

 

Comments 36
 • Sandra

  Ja det är torsk om hon har en vit beläggning på tungan och prickar i gommen. Oftast går det över utav sig själv annars kan man dra Vishy vatten(köpt vishy vatten) och försöka pensla på detta på det. Om det är illa så kan man få medicin från BVC.

  Reply

 • Ida nilsson

  Det är torsk. Var noga med att tvätta napp/slaska mellan användningar a samt vickyvatten att ‘pensla’ i munnen på henne. Det hjälper att få bort torsken

  Reply

 • MM

  Kolla så hon inte är mjölkproteinallergiker. De va vår dotter när hon kräktes som en gris och inte gick upp i vikt.

  Reply

 • Linda

  Du måste koka allt flaskorna nappar osv noga efter varje gång. Därför hon kräks ett barn som tex kräker mkt kan få torsk. Inget farligt, mina hade det oxå. Men man måste vara noga o koka flaskorna, nappar osv. Annars kan det bli värre. Du kan ta ramlösa och ta lite på en tops och ta på det området hon var svamp på ta 3 gånger om dagen.
  De kan lätt tappa aptiten av svamp men det e absolut inte farligt utan de kan bli lite mer gnälliga bara. BVC brukar pensla på sånt lila runt inne i munnen o då brukar det försvinna direkt. Man kan få det med sig hem. Stor kram till er❤️

  Reply

 • Hanna

  Hej Jonna.
  Min dotter hade det på tungan när hon var bebis. Vi baddade vichivatten (köpt, funkar inte att göra med sodastreamer) med bomullstops.
  Hoppas att det kan hjälpa er.
  Kram

  Reply

 • Tove (Stort fan)

  Hon kommer säkert bli bättre, ingen fara<3 älskar er familjen lundell

  Reply

 • Lotta

  Jag skulle nog ringa 1177 o fråga om råd o inte vänta tills besöket på BVC.
  Bättre att fråga en gång för mycket än inte alls.
  Inte bra när de små liven inte vill äta. Kanske gör ont i munnen på henne.
  Ta hand om er lilla familj 😍

  Reply

 • E

  Vicky vatten funkade för oss ,värt att testa 🙂

  Reply

 • Emma

  Det ser ut som torsk! Vår tjej hade det när hon var drygt 1 månad men hon hade bara på tungan, började med att ta wischyvatten på en tops och stryka på men det funkade inte. Fick medicin utskrivet av BVC som man gav men såndär spruta i munnen 3 ggr om dagen och då försvann det 👍🏻

  Reply

 • Johanna

  Köp vichyvatten eller bubbelvatten av något slag, utan smak o dutta i munnen på henne. Ett husmorsknep men funkar bra 😊👍

  Reply

 • Kristina

  Hej Ta en tops och doppa den i naturellt vichyvatten och pensla med den på tungan, det brukar hjälpa

  Reply

 • Bettan

  Prova att ge henne vishy vatten (ta bort kolsyran) (MÅSTE vara vishy vatten) sen kan man ta en bomullspinne och tvätta lite i munnen (man får hålla på några gånger om dagen i några dagar) försök hålla rent i munnen efter att hon har kräkts. Detta är en rekommendation som oftas ges på BVC att prova i första hand. Funkade jätte bra på mina tvillingar!

  Reply

 • Sara

  Det ser ut som afte det är liknande som torsk men gör jövligt ont och kam hålla i flera veckor ni borde tvätta med vichy vatten det finns på Ica i glasflaska! ev ta henne till vårdcentralen för bedomöning men tror starkt på att det är afte lila sötnosen har fått .

  Reply

 • Anna

  Mina barn hade det (torsk), och det vi använde var wichyvatten. Det var det enda som hjälpte. Man doppade en tops i det och sen gnuggade i munnen. Vanligt bubbelvatten funkar inte utan det ska vara just ”wichyvatten”, eller hur det nu stavas.

  Reply

 • Therése

  Vichy vatten fick vi rådet av våran barnmorska, kommer inte riktigt ihåg om vi satte på en tops och sen stryker över det men tyvärr hjälpte inte det på han och jag fick det på mina bröstvårtor när jag fortfarande ammade han och det gjorde sååå ont men fick en salva som hjälpte till men prova med vattnet ! 🙂 går säkert och googla hur man ska göra 🙂

  Reply

 • Madelene

  Det kanske är svamp?

  Reply

 • Tessa

  Vischyvatten på Tops och badda med där det finns vita beläggningar. Flera gånger om dagen. Också koka alla nappar till flaskor och de vanliga. Funkade för oss!

  Reply

 • Amelie

  Hej fina Jonna , kor ner till apoteket . Fråga dom om de kan hjälpa dig ….Vet de har nått medel där men kommer inte ihåg .
  Önskar dig din lilla familj Godfortsättning på 2019 kärleksåret <3 <3 <3 Love to all <3

  Reply

 • Linnéa

  Vichyvatten (viktigt att det är just Vichyvatten o inget annat vanligt kolsyrat vatten) på en tops (byt tops var gång den rört tungan innan du doppar den i nytt vatten). Upprepa proceduren minst fyra fem gånger per dag. Smörj även in dina bröstvårtor med vichyvatten o koka napparna ofta. För oss tog det cirka två veckor att bli av med muntorsken o vi var inte heller på BVC direkt utan fick rådet över telefon.

  Reply

 • ToT

  Vi ska inte gissa vad det kan vara. Torsk på tungan och i mun kan man ta ramlösa eller liknande på en tops och badda. Torsk kan göra att man spyr. Se till att koka allt hon har i munnen. Man kan gå till bvc och dom penslar tungan och runt om. Det kan vara bakterier också, hon har ju varit sjuk, så håll bara koll på att hon kissar och får i sig vätska för annars måste ni upp till sjukan, så små barn torkar ur jättesnabbt. Hoppas det går över snart.

  Reply

 • Sandra

  vichyvatten ska du använda finns på alla matvaruaffärer googla så det du 👍🏻

  Reply

 • Melindha

  Hej! Mamma sa att om det är torsk så brukar virsyvatten fungera men att det isåfall ska vara den gamla sorten visyvatten😊

  Reply

 • jennie

  vishy vatten på en pops och badda på torsken

  Reply

 • Jenny k

  Hej!
  Ja gick rådet att badda med vichyvatten. 😁

  Reply

 • Jenny k

  Hej!
  Jag fick rådet att badda med vichyvatten.

  Reply

 • Angelina

  Vår son hade mycket torsk i munnen, vi blev rekommenderade att ge honom vichyvatten.

  Reply

 • Diana

  Min lilla tjej hade svamp (torsk) BVC sa att man ska köpa vischy vatten, alltså bubbel vatten från vilken mat affär som helst och doppa en tops i de o sen ”skrapa” på tungan efter varje matning 🙂 funka toppen!

  Reply

 • BRITT

  Pensla tungan med vichyvatten, t ex Ramlösa. Det är säkert torsk hon har, det hade mina barn när dom var små för många år sedan!

  Reply

 • Evelina

  Om det är tosk så hjälper vishyvatten. Alltså just märket vishy. 😊

  Reply

 • Louise

  Om det skulle vara muntorsk, så kan du ta lite ramlösa på en tops och pensla runt i munnen där det är,några gånger / dag. Så försvinner det. Detta är väldigt vanligt hos bebisar.

  Reply

 • Fanny

  Ett tips som jag alltid fått höra är att ge bubbelvatten med en liten sked, vet dock inte hur ofta eller hur mycket men finns kanske o googla, hoppas det funkar!:)

  Reply

 • Hanna

  Vår lille kille fick detta med när han var liten… vi fick ett tips som fungerade, att ta en vanlig tops som man doppade i vichyvatten (detta vatten har en annan slags salter i sig än vanligt mineralvatten) sen tog man bara och strök med topsen på tungan så försvann det efter ett par gånger.. så det är mitt tips! 🙂 kram

  Reply

 • Emmilie

  Hej! Det ser ut som torsk. Min son hade det och vi fick behandling för det. Torsk kan vara besvärligt för barnen så set kan vara därför hon äter lite och är pipig.. kontakta er Bvc sköterska omgående 😊 lycka till och hoppas Lunabelle blir av med det

  Reply

 • Elin

  Om det är torsk, testa vichyvatten. Pensla på tungan. Koka nappar och flaskor ofta.

  Reply

 • Gisela jonsson

  Hej jonna. Min son är 7 månader idag och drabbades också av nåt liknande. 1177 kunde inte ge mig råd utan hänvisa mig till akuten. Han sov korta stunder tog inte nappen eller flaskan längre knappt och blev vit prickig i munnen längre bak och gnällig som bara den. Trodde också de var torsk men efter att ha träffat barnläkare så sa de att de var en hals infektion och kommer att ge med sig självmant detta har uppkommit genom bakterier. Tex napparna, flaskan fingrar mm. Vi Skulle bara ge Alvedon var 4e timme tills de blivit bättre. När vi gav Alvedon så dutta vi även på blåsorna och i gommen och kinderna för de hjälper lite. Hon kanske bara har en infektion bara. Hoppas de blir bra snart.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *