Nej till hoppgunga och gåstol?

Jag har börjat fundera på om jag ska köpa en hoppgunga till Lunabelle då jag tror att det börjar bli dags för det snart. Alla fall att testa några korta stunder då och då.

Det finns ju två olika sorter, sån som man klämmer fast vid en dörrkarm och sedan en sådan som är som en gåstol fast utan hjul. Så jag började googla vilken som skulle vara bäst osv men kom då istället in på denna blogg: carroekman.blogspot.com
där det stod att hoppgungor och gåstolar absolut inte är bra.
Så här stod det i inlägget:

Har ni hört något om detta eller är erfarna av det här? Jag har nämligen aldrig hört talas om att det skulle vara negativt så jag blev faktiskt lite chockad.
Sen har man ju hört både bu och bä om det mesta och det finns väl ingenting som kan passa alla. Men att detta skulle vara ett BIG NO NO var helt främmande för mig!

Vad tycker ni om detta?
Hiss eller diss till gåstolar och hoppgungor?

Blogginlägget hittar du HÄÄÄR!

Comments 44
 • Nathalie

  Hoppgunga har vi själva inte testat bara gåstol det avgör ju ni själva men med gåstol kommer dem ju fram och få se världen själva utan att bära runt på dem

  Reply

 • Niobarnsmamman

  Jo, det här är bekant för mig. Fysioterapeuter får ta hand om rätt många barn som vill gå på tårna eller inte vill gå alls efter att ha använt hoppgunga eller gåstol. När de använder de här sakerna så blir det lätt att barnen använder främst tårna och framdelen av foten för att antingen hoppa eller gå. Ett barn lär sig att gå när det är moget och behöver inga hjälpmedel. Visst finns det många barn som klarar av att använda dem utan att få problem, speciellt om man använder dem begränsat men lite onödigt att chansa då det inte är något som barnen behöver.

  Reply

 • Jeanette

  Jag har aldrig använt gåstol och mina lärde sig att gå vid 10 månader och 11 månader och sen har min barn aldrig gillat hoppgunga.
  Jag säger diss till båda

  Reply

 • J

  Kör på, du lämnar dom inte långa stunder. Det kan vara påfrestande på deras ryggar men även bra träning. Dom ska ju gärna inte sitta i babysitter heller eller ligga på golvet för mycket… är så sjukt mycket som dom inte ska men dom måste roas med något i den åldern när mamma och pappa börjar bli samma gamla vanliga.. kul för dom med lite nytt😊👍

  Reply

 • Mn

  Lagom stunder är inte farligt. I gåstol, ska de kunna nå golv med hel fot så är den lagom inställd 🙂 Små stunder och stabil bebis.
  Mina tre har använt sin och inte fel på de 😉

  Reply

 • Bf juni 2018

  Vi har då både gåstol och hoppgunga o våran son ÄLSKAR dem båda. Hoppgungan har han dock blivit för stor för nu men han springer runt i gåstolen flera ggr om dagen. Förstår inte vad de skulle vara för negativt med de, förstår heller inte budskapet i blogginlägget du länkade. Barnet lär sig koordination och får balans av att använda båda sakerna.

  Jag kan då rekommendera både gåstol och hoppgunga iaf. Våran son utvecklades väldigt fort när han fick möjligheten att röra sig själv och förflytta sig runt i huset 🙂

  Reply

 • Emma Nilsson

  Hiss!
  Hoppgunga har vi inte haft, men däremot gåstol och mina har älskat det! Det är ju en frihet för dom, att kunna förflytta sig, att få se saker på ett helt annat sätt. Min bvc har alltid uppmuntrat mig att göra det som känns rätt för mig och inte vad andra känner. Som hon sa, det tillverkas ju inte för att man vill skada barn, precis som ersättning, burkmat, klämmisar osv. Det är ju för att avlasta föräldern och hjälpa en. Blev lite snurrigt nu, men jag hoppas du förstår ändå 😂

  Reply

 • Mikaela

  Har haft både hoppgunga och gåstol till mina barn. Kommer ha gåstol till mini när det är dags för det. Tycker själv inte att det finns så mycket negativt att säga. Hoppgunga är dock något som mina barn bara använt nån gång ibland och därför sålde jag den efter barn nr 4 så 5an får klara sig utan.

  Reply

 • A

  Vi har haft både hoppgunga och gåstol till vår dotter, hon är snart 2 år. Både gåstolen och hoppgungan gick att justera i höjden så att hon inte ”bara hängde där”. Vi använde de inte innan hon börjat visa att hon ville stå upp själv, det var i korta stunder och vi var med hela tiden och plockade upp henne så fort hon tröttnade. Vi använde det alltså inte som någon avlastning för oss, som att lämna henne i de för att göra något annat. Har inte sett på något sätt att det ska ha skadat henne eller förstört motoriken. Kan inte säga att vi har använt det supermycket så att jag definitivt skulle tycka att det var värt det, men hon har tyckt att det var roligt så ångrar inte att vi hade det heller.

  Reply

 • Karin

  Kommer def inte ha varken gunga eller gåstol till mitt barn! Man har bla sett att barn som använt dessa har försenad egen balans, går senare och går ofta på tå! I gåstol hänger barnet över stolen och trippar fram på tå, det är helt emot hur man ska stå när man senare lär sig gå på egen hand! Då är det bättre att gå framför en vuxen och hålla i händerna, även om det är jobbigt för den vuxne! Det är
  Säkert jätteroligt för barnen en stund med gunga och stol, och bekvämt för föräldern, men tror inte det gynnar barnens utveckling! Då tror jag man kan roa barnen på annat sätt!

  Reply

  • ToT

   Det är inte sant Karin. Sätter man dom i stol eller gunga i rätt längd där dom står med båda fötterna och når så går dom inte på tå. Det är för att dom inte når. Ett barn går när det är redo inte för att den står eller inte står i en gåstol. Alla mina barn utom det första har haft gåstol och dom har gått riktigt, inte bara några steg från före 9 månaders ålder. Så bara för att du har en erfarenhet så betyder det inte i realiteten att så är fallet. Sen gör alla som dom vill. Båda saker är rätt även om man väljer antingen eller. Ditt rätt är inte det enda rätta. Det finns fler rätt än ett.

   Reply

 • Evelina

  Nej fy vad löjligt! Hur många har inte hoppat hoppgunga och gått runt i en gåstol när man var liten?! Fan vad arg jag kan bli på sånt här… varför skulle det helt plötsligt vara jätte dåligt att låta sina barn gör det? Nej fy.. låt lunisen hoppa i hoppgunga och gå runt i gåstol. Kan absolut inte vara skadligt i små, korta stunder 😊

  Reply

 • Lisa

  Jag har en liten som är någon vecka äldre än Lunabelle, född i September. Vi har köpt både en hoppgunga och gåstol till honom, dock är han för liten ännu men vi tänker använda de.

  Enda ”riktiga” anledningen jag hört om varför de ej ska använda något av dessa är pga att de tappar motoriken för att gå, att de utvecklas senare.
  Hoppgunga framförallt har man ju använt i hur många år som helst, jag hade en när jag var liten och jag sprang runt själv utan problem redan när jag var 9 månader. Tror att det beror på från barn till barn, oavsett hoppgunga/gåstol eller ej.

  Gör vad ni själva anser är bäst för er dotter, och lyssna inte för mycket på folk runt omkring. Alltid gör man något fel enligt andra ändå! 😉

  Reply

 • Ida Nilsson

  Långa stunder så är ju inget bra men korta stunder när bebis är stabil och stark i nacken så är det en bra investering. Har inget negativt att säga om dessa saker. Så kör på de ni själva tycker och bry er inte om vad andra tycker

  Reply

 • Hanna

  Har haft både och till min son, inga fel på honom. Och har även nu till min 5,5 månaders dotter!

  Reply

 • L

  Har använt till alla mina tre (gåstol iaf), tror inte det är nåt problem om man använder den då och då och även låter de ligga/sitta och leka mycket på golvet. Mina har krupit och gått tidigt så de har inte tagit nån skada, men som sagt i lagom mängd 😀

  Reply

 • Madde

  Vi har då haft både hoppgunga och gåstol till våra barn och det har verkligen uppskattats av barnen 🙂 Så det tycker jag verkligen att ni ska införskaffa 🙂

  Reply

 • Maria

  Vi kör gåstol, fast BVC sagt ”nej” vår BVC läkare sa, använd bara gåstol om ni verkligen behöver barnvakt en kort stund i hemmet om ni lagar mat eller så. Men annars skulle de inte användas. För deras balans tränas inte osv.

  Reply

 • Jenny

  Det jag har läst om hoppgunga är att en reflex bebisen har när den blir född och som ska växa bort lämnar ”påkopplad” om man använder hoppgunga… Fast den reflexen ska å andra sidan växa bort vid ca 4 mån ålder och hoppgunga rekommenderas från att bebisen kan sitta själv utan stöd och det brukar väl vara omkring 5-10 månader så jag får inte riktigt den här informationen att gå ihop. Jag kommer också från Finland och jag vet att fysioterapeuter inte rekommenderar det här (fått samma bild under nosen som Carola i inlägget 😅) men jag tvivlar på att det skulle vara så dramatiskt som det framställs. Dom sitter ju inte så långa stunder i en hoppgunga 🙂
  Med önskan om allt gott till er.

  Reply

 • Rebecka

  Pratade med BHV om gåstol nu när jag var där senast (dottern är 4 månader nu) oh dom rekommenderar INTE gåstol då barnen ofta ”hoppar över” att börja krypa då det är bekvämare att bara hasa runt i stolen och just att de lär sig krypa är en viktig del i deras utveckling. Därför blir det varken hoppgunga eller gåstol här förrän dottern kan krypa åtminstone 😊 hoppas du blev lite klokare av min kommentar.

  Reply

 • Jennie

  Jag har en klar bild av vad jag tycker 🙂

  Min son är nu 9 månader och har alltid haft mycket energi.
  Jag vet inte vad jag hade gjort utan våran gåstol, han har älskat den! Det har dessutom varit en extra avlastning för mig och någonting roligt för honom att göra plus att han kan ta sig fram själv utan min hjälp 🙂 Hans motorik är inte hämmad på något sätt och idag kryper han runt här hemma och det är inte långt ifrån att han börjar gå.

  Det finns alltid åsikter om allting och jag tycker att man får göra som man själv vill. Barnet kommer växa upp och bli bra människor oavsett om dom använd gåstol, hoppgunga eller inte gjort det alls.
  Kram på dig och din fina familj från en mamma i Östersund

  Reply

 • Inez

  Frågade vår barnsjuksköterska om just detta och hon sa att Skånes landsting helt avrådde från både hoppgunga och gåstol då det kan ge allvarliga skador i höfter, rygg och ben. Men jag anser att om det används med måtta är det ingen fara. Det är ju stor skillnad på att sätta bebisen i hoppgungan i 10 minuter för att leka lite än att använda de som barnvakt i 30 min eller mer varje dag. För barn brukar ju älska att använda dessa så då antar jag att vissa föräldrar ser det som en avlastning och låter barnet sitta i gungan/stolen alldeles för länge. Försiktig bör du nog vara hur eller hur!

  Reply

 • Linda

  Läste också massa sånt min dotter var liten, vi valde då att köpa en lära gå vagn 🙂 Rekommenderas!

  Reply

 • Ida

  När hg läste annan text än bloggen som inte gav någon information, så stod det i stort sätt att man skulle låta barnen träna sina muskler på golvet så de kunde vända sig/sätta sig upp etc.

  Kanske inte så att det ena utesluter det andra.

  Min kompis satt sin son i en gåstol med hjul när hon tex lagade mat och han älskade det. Jag tror dessutom att han tränade upp sina muskler, för han gick när han var 8-9 månader och sprang kort därefter. (de hade även gunga en kort period, men den tröttnade han på efter någon vecka)

  Men om man bara har barnet i en gåstol hela tiden, är det säkert inte så bra

  Reply

 • Sara

  Jag har inte hört att dessa skulle vara dåliga. Har haft gåstol till båda mina grabbar. Däremot ska man ju vänta till bebisen är 6 månader pga deras rygg. Detta gäller ju även matstol. Många kramar

  Reply

 • Jessica Berggren

  Våran son använde hoppgunga från att han var 4-5 månader ca, och idag är han 1,5 år och har inga men alls av detta. Han älskade verkligen hoppgungan och kunde ibland sitta i timmar. 😊
  Vi hade en sån som stod på golvet utan hjul, våran dotter som kommer i Mars kommer också få använda den.

  Reply

 • Jill

  Har tre barn och aldrig haft någon av dessa och de lärde sig gå och utforska omvärlden iaf.
  Har läst att det är skadligt för ryggen för de små. Ville inte chansa.
  Hört av bekanta inom vården att de inte är bra för små barn. Litar på dem.

  Reply

 • Johanna

  Vår bvc-sköterska avrådde oss till gåstol då det kan göra att fötter utvecklas fel då de lär sig ”gå på tå” istället för hela sulan som man ska.
  Gåstolen är framtagen för barn med funtionshinder från början – alltså för barn vars enda möjlighet att få känna känslan att gå använde dem.
  Vet ingen annan fakta – men vi litade på vår sköterska 🙂

  Reply

 • Matilda

  Jag är sjukgymnast och har undvikit gåstol till mina barn men de har fått hoppa i hoppgunga ibland. Ofta orkar de inte så länge ändå.
  Viktigt att barnen får spendera mycket tid på magen för att stärka upp kroppen, all tid som de accepterar på mage ska de vara på mage. Alla barn är olika sä lita på din magkänsla, men träningsmässigt är varken gåstol eller hoppgunga jämförbart med magläge.

  Reply

 • Cecilia

  Hej! Jag har alltid använt gåstol och hoppgunga till våra barn, och ingen av dom har tagit skada av det🙈 Tror att använder man det lite kortare stunder så är det nog inget de tar skada av🤔
  Jag har faktiskt aldrig hört att det inte skulle vara bra.
  Klart Lunabelle ska få både en hoppgunga och gåstol🤗❤

  Reply

 • Michelle

  Ja det stämmer att gåstolar inte skall vara bra. I flera länder såsom Kanada är dom helt förbjudna då det hämmar barnets egna utveckling och kan istället få dom att bli sena i utvecklingen. Hoppgungor vet jag inte så jag pratar bara om gåstolar.

  Jag själv har precis googlat mycket om det då min man är sugen på att köpa en till vår dotter som är lika gammal som Lunisen

  Reply

 • Michaela

  Jag har haft de till båda mina dom är 4 och 1,5 nu 🙂 och pratade med BVC om de och de dom sa var att de inte var någon fara att använda men dom ska inte göras till en barnvakt eller något dom sitter i hela tiden, men någon liten gång om dagen var ingen fara 🙂

  Reply

 • Mikaela Johansson

  Hela min släkt har använt hoppgunga när alla var små, har inte vart något fel alls. Jag har hoppgunga till min son och han älskar det. Dessutom ska dom ju ändå inte vara i den en lång stund, utan korta stunder. 🙂

  Reply

 • Minna

  Jag har haft både hopp gunga och gåstol, dock tyckte sonen inte om hoppgungan men gåstolen var rolig tyckte han, allting handlar om måtta bara 🙂 Sonen fick springa i gästolen medans jag diskade,hängde tvätt eller lagade mat. Ingen ”sen utveckling” som vissa säger att dom får eller snea fötter. Min pojk gick redan när han var tio månader och springer förfullt och är nyss fylld ett år 🙂 Sen kan jag förstå faktat med gåstolen oxå att det kanske inte är bra om barnen vistas i dom konstant. Men en skön avlastning när nått behöver göras. Jag rekomenderar!

  Reply

 • hanna

  vet att barn ska kuna bli hjulbenta utav gåstol

  Reply

 • Jo

  Det är ju lite märkligt att man avråder det utan att hänvisa till vetenskapliga källor. Källkritik kanske? Det är ju inte direkt så att barnet hänger i skrevet eller att det skulle bli något tryck där. Hoppgungan är ju i rörelse hela tiden. Barnet övar sin motorik vilket alltid är positivt.

  Reply

 • Therese

  Tyvärr påverkar det deras utveckling negativt samt belastar höfterna fel. Men läter man bebis sitta i 5 minuter 1gång om dagen, eller som jah, min 5månaders sitter i son hoppgunga (dörrkarm) i ca 5-10 min 2-3ggr i veckan. Men inte mer! 🙂

  Reply

 • Therese

  Min bebis på snart 8 månader älskar både sin hoppgunga o gåstol.Har aldrig hört på maken att det skulle vara negativt.Han är ju inte i gungan o stolen hela dagen utan endast tills han är less.Köp du både hoppgunga o gåstol,alla bebisar gillar ju inte hoppgunga o gåstol men d märker man.

  Reply

 • Veronica

  Har en två åring här hemma. Och vi köpte en gåstol då de va dags. En med massa spakar och ljud. Såg ut som en bil. Vår son älskade den. Han satt ofta i den men inte långa stunder. Tog upp de på bvc om att de sägs att de inte är bra. Sköterskan svarade att dom är inte bra ifall du inte har barnet under uppsikt. Ifall de är kanter man kan köra över. Så stolen välter. Vi hade aldrig problem och vår son mår hur bra som helst i dagsläget. Han övade mkt gång med den och 10 månader så gick han fint 🙂

  Reply

 • Nergiz

  Tänkte också köpa liknande till min son o kom in på samma sida som dig. Asså jag tror inte det är ett BIG NoNo utan det e välm snarare vad du tycker sj. Om Lunisen gillar o hoppa i hoppgungan men låt henne ha kul om inte skit i det bara 🙂 o gå stolen kan man ju väll oxå se på barnet sj vissa barn älskar det o andra inte. Det blir iaf lite extra tid för dig ifall du vill göra annat samtidigt som hon sitter där o håller på utan att du behöver oroa dig för att hon har tråkigt elr gör annat
  Däremot behöver du inte ha henne därinne i flera timmar tror det handlar om att barnen inte får själva röra på sig fritt nör de e i stolen dä de sitter snarare än står o balanserar själva o kan lära sig gå osv det finns gåvagnsr elr vad de nu heter som man annars kan köpa. Tyck o tänk som du själv känner för det e inte hela världen det här o tänk att så många mammor o generationer har använd alla dessa redsap utan enstaka problem 😉 ps måste ba säga att jag älskar Lunisen nästan som min son hon e nästan en vecka äldre än honom hon e otrolig söt man vill ju ba äta upp henne

  Reply

 • Mimmi

  Min första kom 5 v för tidigt. Och redan vid 5-6 mån tyckte jag hon inte riktigt utvecklades. Vi hade då ingen gåstol till henne.
  När hon blev lite äldre , vid 8 mån satt hon själv och började hasa fram på rumpan ist för krypa. Vid 11 mån fick vi gå till fysioterapuet med henne som såg höften inte riktigt ville.
  Vi fick göra övningar. Men vi köpte gåstol så hon kunde själv stå korta stunder. Hon började gå längs bord och möbler efter det. Även vår yngsta hoppade över krypning och hasade fram på rumpan. Bvc blev förvånade . Hon hade dock inga problem med att ställa sig upp mot möbler. De sa på skämt att det kanske var generna. Jag hade hasat runt på rumpan också som liten. Hon fick också sen vara i gåstol korta stunder.
  Ingen av mina döttrar har idag problem med höft, ben eller motorik.

  Reply

 • Olivia

  Hiss, min brors son hade båda två och det fungerade super bra & min andra store bros dotter har båda två och hon har lärt sig mycket med dom, och jag hade det som barn och det fungerade bra för mig.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *