Krångel med dopet

Nu känner jag att det börjar bli väldigt tight att planera Lunabelles dop eftersom att jag vill att det ska äga rum i Maj någon gång då jag gärna vill att hon ska ha min gamla dopklänning på sig och jag blir lite orolig att den ska sitta åt eller något om vi väntar för länge.
Dock så har vi ju stött på STORA problem sedan den där mannen fick oss att blöda en jäkla massa pengar och sedan stack från bygget och det gör ju att bygget nu kostar ÄNNU mer pengar för att det måste bli klart snarast och det gör ju även då att vi inte har så där jätte stor budget till dopet.
Vi ska försöka lösa allt på dom bästa sätten som går.
Jag har suttit och skrivit en gästlista för att sedan kunna räkna på hur mycket pengar osv som kommer gå åt. Listan hamnade på ca 90 gäster….
För mig är det viktigt att vi bjuder dom Jocke vill bjuda från sin släkt och sedan hela min släkt då jag vill bjuda alla för att dom ska få chansen att träffa Lunabelle så vi slipper att åka till alla en och en och visa upp henne. Det läns smidigast så här. Och jag kan säga att Lundell-släkten är INTE liten…
Sedan har vi ju dom personerna som står oss nära och som vi träffar ofta och hänger med. Dom som Lunabelle egentligen känner bäst och det är ju också några stycken. Men för mig är det viktigt att dom blir bjudna med då dom är en del av hennes liv nu.

Men nu till min fråga. Detta är ju så sjukt många gäster, nästan som ett bröllop. ÄR det okej att bjuda tex 1 av 5 i en familj för att man bara egentligen känner en av dom eller måste man bjuda hela familjer med fru och barn osv? Även om man bara exempelvis träffat dom 1-2 gånger?
Kommer personen som blir bjuden tycka att det är oartigt eller kommer den att förstå?
För som det ser ut nu så kommer vi aldrig kunna få ihop ett dop om vi känner oss tvingade att bjuda hela familjer om vi bara känner några stycken i familjen.

Jag hoppas att vi kommer på en lösning som alla blir nöjda över så Lunis kan få ett fint och minnesvärt dop snart! 🙂

Comments 17
 • Nicole

  Förstår hur du menar med släktens partners och barn och alla. Men jag tror personligen det skulle kännas skumt att skicka ut en inbjudan och inte få ta med familjen? Dont know.
  Däremot tänkte jag med pengarna, jag tror inte ni behöver nittio presenter till henne så ni kan ju kanske uppmana att de gärna får komma med en liten slant istället för paket? På så sätt skulle ni behöva lägga lite mindre pengar ur egen ficka. Kanske känns oartigt men jag skulle tycka det var okej om jag fick ett sånt brev.?

  Reply

  • mrslundell Post author

   Vi har sagt att vi inte vill att dom kommer med presenter alls då vi hellre vill göra en insamling till barncancerfonden där dom kan få skänka en gåva istället. Skulle kännas konstigt att gästerna skulle få hjälpa till att betala Lunabelles dop då vi tjänar mer än dom flesta vi ska bjuda :/

   Reply

 • Moa

  Jag tycker absolut att det är okej att bara bjuda den man känner och inte hela dens familj. Jag hade bara bjudit dom allra närmsta i släkten och vänner, alltså dom man träffar mest och har mest kontakt med

  Reply

 • Jennifer

  Jag personligen skulle inte känna mig ok med att bara bjuda en person i en familj/ ett par. Men tänk efter om bara en av er hade blivit bjudna av personen i fråga. Hade ni blivit besvikna så är risken nog stor att den blir det.
  Men annars så finns ju sätt att hålla ner kostnader. Ex ha fika och inte bjuda på mat. Man kan baka själv eller säga att ni önskar att alla gäster bakar något och tar med istället för present så blir det som ett stort knytis. Se över hur ni vill ha det och fundera på sätt att hålla ner kostnaderna.

  Reply

 • Rohlin Ulf

  Vi får börja med en brasklapp, ni kommer antagligen känna att ni gör fel vad ni än beslutar.
  Kutymen säger nog att ni måste bjuda åtmindstånne paren, ni kanske inte behöver bjuda barnen, beroende på barnens ålder.
  Här inträffar väl det första problemet? Det är ju trotts allt ett barndop.
  Ni kanske kan minska lite på jobbrelaterade personer även om de känns som riktiga kompisar.
  Som sagt jag är inte ett dugg avundsjuk på er just nu. Detta är inte lätt. Men det är klart att Lunisen ska ha ett dop, i din dopklänning jag personligen tycker att det är häftigt med dessa traditioner, där dopklänningar går i arv så alla barn och deras barn döps i desamma.
  Lycka till med era beslut och dop.

  Reply

 • Emelie

  Gör ett litet dop i kyrkan med bara några få, dvs dem absolut närmaste och ha en större bjudning hemma så drar ni ner på kostnaderna ganska så rejält 😊 håll det enkelt lixom 👌 folk lär förstå och även om dopet är störst får du tänka på att för lunabell betyder umgänget under uppväxten mer än publiken under dopet 😊

  Reply

 • ToT

  Nej, varför ska man bjuda folk man knappt känner? Man bjuder dom man vill ska komma och sen behöver inte dopet vara svindyrt heller.

  Ni har väl hört om dom 7 dödssynderna. Frosseri bland annat.

  Reply

  • mrslundell Post author

   oftast brukar man bjuda hela familjer när det gäller sånna tillställningar men om man bara känner tex 1 av 5 i ett x-antal familjer så blir det ju jätte dyrt att bjuda alla dom. Det som kostar är ju att vi vill vara på samma ställe som där vi gifte oss då det ligger varmt om hjärtat och då kostar ju lokalen bli och så får man då inte ta med sig mat utan man måste köpa det till som ett paketpris och då betalar man tex 500kr per skalle. Och då är det ju där pengarna springer iväg om man bjuder massor med folk tyvärr :/

   Reply

   • ToT

    Sant, men känn ingen skuld att ni måste bjuda folk ni inte känner. Tänk om din vän har 4 barn med 4 olika män och så en ny man och så eller din bästa vän har en kille med 5 ungar osv. NEJ. Det är du och din familj som bestämmer och jag förstår att ni vill ha det där och att det kostar, så dra ner på antal folk. Det skulle jag rekommendera. Ni har blivit blåsta på så mycket pengar och ni ska inte behöva dö av arbete för att bjuda folk ni inte känner. Lycka till med dopet.

    Reply

 • Linda

  Vi bjöd hela familjerna även om vi bara umgicks med en ur, så fick dom välja om dom ville komma eller ej. Sen dom vi inte umgås med i släkten överhuvudtaget bjöd vi inte🙈 så svårt de där🤔 sen behöver de ju inte kosta multum heller så klart. Vi hade runt 60 gäster och de blev inte allt för dyrt. Men då gjorde vi allt själva, tårtor och smörgåstårtor och så.

  Reply

 • Jill

  Mig veterligen bjuder man alla i en familj och inte bara tex mannen i en familj, utan även frun och barnen.
  Jag har aldrig hört talas om dop där inte alla är välkomna, men det finns garanterat sådana också. 😊
  Ni gör givetvis det som passar er bäst. Lycka till med planeringen av Lunisens dop! ❤️

  Reply

 • V

  Jag hade gjort det enkelt för mig. Istället för att bjuda endast en person ifrån familjen, så hade jag ist valt att inte bjuda någon ifrån familjen. Då blir det inte konstigt för er om dom skulle osa fler än vad ni bjudit, normalt sett så är ju en bjudning för hela familjen eller bägge föräldrarna. Om dom stått er nära så hade ni ju velat bjuda hela familjen. Våga bjud de ni verkligen vill så blir det troligtvis en mer passande budget också. Lycka till med planeringen!

  Reply

 • Diana

  Du får bjuda vem du vill. Jag blev inte ens bjuden på min bästa kompis dop på någon av hennes 2 barn. Kände först att det var lite konstigt men samtidigt behövde jag ju inte heller leta och betala för en doppresent. De hade bara närmsta familje

  Reply

 • J

  Ett dop behöver inte kosta så mycket. I kyrkan är det gratis och om man hyr lokalen som hör till kyrkan så är den också gratis. Där finns det oftast porslin och allt ni kan behöva. Det är bara dekorationen egentligen som kostar och maten vilket man kan göra själv och då får det lite billigare. Bjud bara dom allra närmaste typ familjen med syskon o respektive om ni vill ha kompisar med. Tror inte någon tar illa vid då det är ett dop och känns skönast med bara dom närmaste. Det blir nog jätte bra och fint😊

  Reply

  • mrslundell Post author

   Vi har både dopet och fikat i samma lokal och mat ingår i det priset. Kostnaden är som sagt att jag har väldigt stor släkt och så har vi väldigt många nära vänner. Dekor och fika kommer inte att kosta något. Men det har löst sig nu så jag tror att det blir bra 🙂

   Reply

 • Pernilla

  Man bjuder inte en person i en familj utan hela familjen.. eftersom dom är en familj..
  Men sen behöver man inte bjuda hela släkten heller.. skicka ut inbjudan och be gästerna höra av sig 1månad innan dopet om dom kommer eller inte och i såfall hur många..

  Reply

 • Anneli

  Jag bjuder bara de närmaste i familjen på min och min mans sida. Inte övriga släktingar, kusiner och såna man inte umgås med.
  Det blir enklast om man bjuder de man gillar att umgås med och som finns med i vardagen runt barnet.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *