Det bästa som hänt och en dödsfälla.

För några inlägg sedan så skrev jag ju om att Lunabelle vuxit ur en av sina liggdelar till vagnen och hon har även börjat tröttna på att ligga ner och försöker hela tiden att sätta sig upp trots att hon inte kan sitta själv än.
Min fråga var då hur jag skulle göra om jag skulle tvinga henne att ligga ner ändå eller om jag skulle köpa en ergonomisk sittdel. Jag fick väldigt mycket blandade svar, endel var att ergonomisk sittdel har varit en räddare för vissa och att dom ÄLSKAR den både föräldrar och barnen. Och endel andra varnade mig stenhårt för just ergonomiska sittdelar då det tydligen ska vara farligt om jag förstod rätt?

Varje gång jag skriver om någon barngrej på bloggen så känns det alltid som att det är svart eller vitt och det gör mig så himla förvirrad. Antingen så är det det bästa som hänt i livet och en räddare eller så är det en dödsfälla. Jag fattar ju att folk har delad smak men hur kan det vara både en räddare och sedan skit farligt? Jag står fortfarande helt kluven och har inte blivit klokare eller hittat någon lösning, men jag hoppas att jag gör det!

Endel tipsade om en slags dyna man kunde sätta i sittdelen så bebisen inte får ont i ryggen och allt det där. ÄR den bra eller finns det nackdelar med den också?

Comments 36
 • A

  Hade en sådan dyna till sonen och den var toppen! Flyttade honom till sittdel när han var 3 1/2 månad då han avskydde liggdelen! Så den rekommenderas verkligen 🙂

  Reply

 • Rebecka

  En inovi dyna large använde vi i vår vanliga sittdel när vi bytte från liggdel vid 5 månader.
  De som jag fick höra var att en vanlig sittdel ju kan lutas bak till ett plant läge, de vet jag många talade mot i en ergonomisk sittdel som ju är kupad även sen när barnet kan sitta själv, men vissa barn funkar ju bara i det! Att lyssna och vad sitt barn gillar tror jag är bäst. Men har du vanlig sittdel hemma prova en sådan dyna och sedan på ”viloläge”, ett som inte är helt upprätt alltså, somnar hon är de ju bara att luta ner sen 😊

  Reply

 • Evelin

  Den använde vi oss också utav av 🙂 även den var bra! En av grejerna med ergonomisk sittdel är bla. Att benen inte ska ligga högre upp än huvudet, men man behöver ju inte fälla enda ner. Ta med lilltjejen till babya och testa 🙂 så gjorde vi och fann ergonomisk sittdel som det bästa!

  Reply

 • Mikaela

  Är ingen expert på området men har 5 barn så man har varit med några ggr. Minstingen är nu 5 månader och gillar inte alls att ligga ner längre utan vill helst sitta mer upp så hon ser. Våran liggvagn kan man knäppa om så det blir en sittvagn men hon kan ändå va lite bakåt lutat. Och är hon nöjd är jag nöjd. Så gör det du tycker är bäst själv. Det är min åsikt. Mina har inte mått dåligt av att börja sitta lite upp i vagnen.

  Reply

 • Madelene

  Jag fick barn veckan efter att ni fick så min dotter är 5 månader idag. Jag har även 2 äldre barn på 8 och 11 år. Min dotter vill inte heller ligga nå mera i ligg delen så jag bytte till sitt delen igår som även har fullt ligg läge. Idag var hon nöjdaste tjejen på promenaden! Men jag fick tips av 2 vänner om den där ivoni dynan så jag beställde den både jag å dottern kommer bli nöjd med den! Så jag tycker du kan prova den, rea nu på kopbarnvagn.se

  Reply

 • Victoria

  Farligt skulle jag väl säga är att överdriva, folk är sånna domedagsprofeter. Problemet med ergonomisk sittdel är snarare att den kan tvinga bebisen att sitta innan musklerna kring ryggraden är redo att hålla emot påfrestningarna som kan komma, exempelvis om du kör över en trädrot och barnet sitter så klarar inte musklerna i ryggen av att hålla emot och det blir en påfrestning för kotorna. Behöver du byta till sittdelen är det ju bara att ha den i sov/viloläge tills hon kan sitta ordentligt. Då kommer hon upp lite och ser mer, utan att sitta.

  Reply

 • Sahra

  Jag har satt alla mina barn upp i en sittdel när dom varit i lunabelles ålder, just pga dessa återkommande skrikande situps som förekommer😅 har 5 barn och aldrig märkt att något farligt har förekommit för deras ryggar osv, utan helt enkelt en lugnare barnvagnspromenad där bebis har massor mer att upptäcka😊

  Reply

 • Sanningen

  Jättebra dyna! 😊

  Reply

 • Gabriella

  Hej jag har hört mycket gott om inovidynan. Det är bra vid övergång från liggdel till sittdel, de mjuka sidorna stabiliserar barnet och gör det bekvämt.
  Jag själv har ergonomiskt sittdel (Emmaljunga super viking) och det går bra med en dyna i, man kan ha den i lite mer ”liggande” läge i början. Vanligen brukar en liggdel användas i drygt 6 månader.
  Hoppas detta varit till någon hjälp!
  Ha det gott:)

  Reply

 • Nina

  Det bästa är att följa din magkänsla och din bebis! Min började i sittdel (ergonomisk) vid 3 månader ,helt ärligt så skiter jag lite i om det är ergonomisk eller inte….
  Se på fin bebis är hon nöjd ja men då är det lugnt. Lycka till

  Reply

 • Melanie

  Inovidynan är GULD! Perfekt när bebisen inte kan sitta själv riktigt än. Inga nackdelar alls. Köper du den så lovar jag att du kommer vara nöjd 😘

  Reply

 • Jennifer solberg

  Hej hopp. Jag tror du ska följa ditt hjärta i det här. Vi bytte till sittdel innan lillen kunde sitta ordentligt ca 5-6 månader gammal. För oss var det bra att han kunde ligga rakt när han sov bara. För isåfall kan man ju ändra om de är trötta eller vakna och vill sitta och titta ut. 🙂
  JAG tror att man mest varnar för detta för att barnen inte ska sitta upp HELA tiden.
  Lycka till 🙂

  Reply

 • Sandra Nöjd

  Jag har 3 barn. Alla 3 har velat sitta tidigt och jag har aldrig haft en ergonomisk sittdel. Dom har klarat sig fint. Med mitt 3e barn (blir 6mån idag) köpte jag en sån dyna för att han inte skulle ”ramla runt” i sittdelen som såg alldeles för stor ut för hans lilla kropp. Han ääälskar dynan! Det känns mer stabilt att ha den i när vi är ute på promenad 🙂 strax efter att han fick dynan lärde han sig att sitta själv. Om det har med dynan att göra eller inte kan jag dock inte svara på :,) dessutom är den ju mjuk å go att sova på också (när man fäller ner sittdelen). Jag tror helt enkelt att ni får gå på eran magkänsla! Lycka till!

  Reply

 • Andrea

  Hade sån när min son va mindre. Han hatade att åka vagn o skrek hela tiden tills jag satte i dynan, då älskade han att åka vagn😅

  Reply

 • Emelia

  Hej Jonna.
  Jag fick en liten flicka 14 Oktober förra året och hon föddes 6 veckor för tidigt och var väldigt liten men hon ville absolut inte ligga ner och sitt delen var alldeles för stor så kag köpte en sån inovy dyna och de funkade super bra 🙂
  Håller ihop henne lite men hon kan fortfarande sitta upp och bli nöjd.
  Tycker absolut du borde testa den 🙂
  Ps. Skiljer väl bara 2 veckor på våra tjejer ? 🙂
  Kram Emelia

  Reply

 • Linda

  Det som fungerar för ett barn, behöver inte fungera åt ett annat, ibland är det helt enkelt bäst att prova sig fram!
  Vår kille är lika gammal som Lunabelle, och vi har emmaljunga edge, och bytt till sittdelen, kör med EL egna dyna, han ligger oftast, men ibland vill han sitta upp, då får han sitta!

  Vi har gjort lika med alla, och han är yngst av 6 barn, ingen har någonsin haft ont i ryggen pga det!

  Lita på din magkänsla, och ev får du prova dig fram! Bara ni vet vad som är bäst för ert barn!

  Reply

 • Micaela

  Jag har slutat fråga folk pga dubbla bud samt att det är bättre att fråga bvc. Min första älskade att sitta upp vid 4mån men kunde ej då var bumbo toppen (efter tips från bvc som så att fysioterapruterna rek.). Hon hatade även liggdelen så bytte från 4mån till sittdel men hade den i helt i liggläge och hon var nöjd med det tills hon var 7 mån. Man kommer ju högre upp och ser mer fast man har liggläge😊.

  Reply

 • Therese

  Gör det som du tror funkar för er och er bebis. Jag har två barn. Den ena är 4 år och den andra lika gammal som Lunabelle. Mitt första barn vägrade liggdelen från start. Jag bytte till sittdel när han var 4 månader. Då kunde han iaf vara ok med vagnen ibland. Mitt andra barn har älskat vagnen från start. Är 5 månader och sover flera timmar dagligen i vagnen. Har inga planer alls på att byta till sittdel åt henne, hon är ju nöjd som det är. Och ergonomisk hit och dit…. Så länge det är en hyfsat bra sittdel där det går att spänna fast barnet, fälla ner det och det kan sova i en position som ser bekväm ut så räcker det länge. Åtminstone i min värld.

  Reply

  • mrslundell Post author

   Lunabelle sover faktiskt i vår Emmaljunga liggdel om nätterna då hon vuxit ur sin lilla säng och hennes spjälsäng är på övervåningen och alldeles för tung för att bära i trappen då vi byggt om den. Så hon älskar verkligen att sova i vagnen om nätterna och hon sover HELA nätterna i den med och sedan på morgonen lägger vi henne i vår säng och myser lite och ibland somnar vi till och tar lite sovmorgon. Men när hon är vaken så blir hon sååå uttråkad av att ligga i liggdelen så hon vill endast bara sova i den. Så hon både hatar och älskar liggdelen haha…

   Reply

 • Linnéa

  Hej, Jonna jag känner så här jag är inte mer än 21 å har en son som kom i sep! Ska till lägga att jag är ensamstående, å folk tittar snett eller så hör jag hur de pratas bakom ryggen på mej om att jag är för ung och ofta då min lillekille e mindre än en ”normal” 7månades bebis får kritik för jag redan satt han i sittdelen till sin vagn å gjorde de innan han kunde sitta men de va se bästa för han och han har verkligen inga problem med de så jag tycker så här de e alltid bra att bolla med andra men du känner din dotter bäst! All kärlek till er! Ni är fantastiska föräldrar❤️❤️

  Reply

 • Sofia

  Har en treårig dotter och det är så svårt att lyssna på allas råd och tips. Gör det som känns bäst för er och er dotter. Finns alltid MASSOR med gör inte si eller så från folk. Är ni oroliga för att det ska vara farligt för henne. Rådfråga på BVC. Dom kan det här.
  Jag hade exakt den dynan och lät dottern småsitta i vagnen i sitt delen innan hon kunde sitta.
  Dom växer och blir större och klart dom vill vara med på det som händer runt omkring. Det är så dom lär sig genom att se oss andra. Låt henne sitta upp lite i sitt delen. Prova er fram. Fastspänd såklart. Inte ett dugg farligt. Men är du osäker, prata med BVC! ❤️ /32 årig morsa ifrån Katrineholm!

  Reply

 • Madelene

  Hej! Jag har en son som är född 21 oktober jag har haft den ergonomiska sittdelen till min Emmaljunga sen han var typ tre månader och det är, vad jag vet, inga fel på ungen 😊 jag har även köpt en sån där dyna, men mest för att det är lite kallt ute så han håller sig varm underifrån! Gör som du själv känner för och skit i alla tyckare där ute! Vill hon sitta så låt henne sitta!

  Reply

 • Sabina

  Du kanske skulle kunna pröva ha en kudde bakom henne i liggdelen så hon blir lite sittande en stund 😊

  Reply

 • Johanna

  Jag har använt Inovi dynan till mina 3 barn. Den är hur bra som helst. På mina vagnar har jag haft både ergonomisk och ej ergonomisk sittdel och jag tycker inte det är någon större skillnad. Möjligtvis är det skönare att ligga i en ej ergonomisk sittdel när man fäller bak den och barnet vill ligga på sidan.

  Reply

 • Desirée

  När min dotter var 5 månader valde vi att byta till sittdelen(vi har en likadan Emmaljunga som ni har😁) och använde oss av inovi dynan i storlek large. Fungerade superbra! Och dottern var nöjd som kunde ”sitta” och se och vara med men ändå kunde sitta skönt och bekvämt utan att kunna sitta upp helt! Superduperbra verkligen!

  Reply

 • Ninnie

  Hej 🙂
  vår dotter blev 5 månader i går och bytte till sittdelen när hon var 4,5 månader. Vi har en Bugaboo donkey och sittdelen är ergonomisk. Har aldrig hört att ergonomisk ska vara farligt för barnet, däremot vet jag att de vanliga ej är bra för deras ryggar om barnet är under 6 månader. Har tre barn och alltid bytt till sittdel mellan 4-5 månaders ålder. Mina barn har aldrig riktigt tyckt om att ligga ner i vagnen så sittdelen har varit en befrielse. Jag har beställt en Inovi dyna till sittdelen. Hade en sån till min mellersta son med och den var perfekt. Barnet sitter mycket bättre med en sådan dyna! Kan varmt rekommendera den 🙂

  Reply

 • Jenny

  Kolla under madrassen i liggdelen, det ska gå att fälla upp en ”skiva” så det blir sittläge☺️. Jag har 3 barn på 14 år, 8 år och nu en bebis på 6 mån. Jag har haft vanliga sittdelar till de äldre barnen och nu en ergonomisk sittdel. Vilket som har funkat dock tycker jag att den ergonomiska sittdelen är mindre och mysigare samt upplever jag det som att bebis sitter bättre. Ngt jag alltid haft till mina 3 barn är lammskinn. Blir mysigt och mindre samt bra mot kyla/värme. Du måste testa dig fram, alla barn är så olika🌸 men som sagt kolla under liggdelens madrass🌸

  Reply

  • mrslundell Post author

   aa den har vi uppfälld hela tiden, till och med när hon sover, utan den så totalvägrar hon liggdelen helt :/

   Reply

 • Madeleine

  Vet inte hur det är på andra vagnar men, på min Emmaljunga sv så finns det en platta under madrassen man kan fälla upp så blir bebis lite halvliggande. Annars kan man ju ta en kudde?
  Jag hade dock problem med min yngsta och fick byta till sittdel vid 3 månader för hon var inte nöjd med nåt annat än sittdelen. Hade en inovidyna och den är verkligen toppen. 👌🏻

  Reply

 • Bella

  Min son är född 16 oktober och jag bytte till sittdelen för 2 v sen. Han e så mycke nöjdare!! Han sitter bara en liten stund ändå, sen blir han trött och då lägger jag ner honom bara. Han sitter inte helt själv än men vill gärna sitta upp mest hela tiden. Rekommenderar att byta men oftast ha liggläge så att säga, tror de skulle funka bra även för dig 🤗

  Reply

 • Victoria Björklund

  På eran Emmaljunga liggdel bör du ha en ryggplatta under madrass som ni kan fälla upp lite så hon blir sittande, den har räddat mig många gånger då jag också har en som hellre vill sita vakna tiden men när man väl är trött sover man som bäst i liggdelen, vi har exakt samma vagn, alltså Emmaljungan. Gör det som känns bäst och bra för er! Allt annat är oväsentligt!

  Reply

 • Emma

  Använde en sån dyna i vår Emmaljunga super nitro till vår första tjej när vi fick byta till sittdelen när hon var 5 månader, hon gillade inte att ligga ner och det funkade kanon, satt stadigt och bra! Vår andra dotter som är 8 månader har vi precis bytt till sittdelen nu precis för hon växt ut liggdelen, annars hade hon nog kunnat ligga där och softa till hon var 2 år haha! Så himla olika barn kan vara!

  Reply

 • Emelie

  Den där dynan är super bra! Jag själv bytte till sittdel när han var 5.5 månad. Han avskydde liggdelen i vagnen redan från 12 veckors ålder. Så vi bäddade upp honom för att han skulle vara nöjd. Sen så tog vi som sagt sittdelen. I den så har vi haft antingen våran åkpåses underdel (voksi) eller så har vi användt fårskinn innan vintern.
  Mitt tips till dig är att kanske inte lägga så mkt vikt i vad alla andra tycker. Det gjorde mig också super kluven i många frågor man hade med sitt första barn om allt mellan himmel och jord. Gör det du känner är rätt för er. ❤ I slutändan är det ingen som kan säga om det är rätt eller fel då ALLA gör olika.

  Reply

 • Sanna

  Dynan är helt fantastisk. Sonen tröttnade att ligga i liggdelen vid 4-5månsders ålder. Bara att ta till sittdelen. Dynan hjälper barnet att få en bättre position eftersom att den är så vadderad från alla håll, trots att sonen inte helt kunde sitta själv. Men han blev väldigt nöjd och att åka vagn var roligt igen. Men vi hade alltid sittdelen i halvsittande läge (vi har en Britax Smile 2)

  Reply

 • Agneta

  Hej Jonna jag tycker du ska vänta till Lunabelle är 6 mån då byter du till Sittdelen på vagnen.mvh Agneta

  Reply

 • Therese

  Min dotter började med sittdel ungefär vid fyra månaders tid. Ergonomisk sittdel och sån dyna. Hon vägrade ligga ner. Sen den dagen har hon älskat vagnen! Gör de som känns bäst för er!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *