Begravningskläder

Snart är det dags att begrava min älskade Farfar. Tankar och känslor spretar åt alla håll. Det ska bli väldigt jobbigt att gå dit men också väldigt fint på något sätt. Mest av allt vill jag bara krama om min fina Farmor. Jag kan verkligen inte föreställa mig hur det är att mista någon man varit förlovad med i över 60 år, gift med i nästan lika långtid och verkligen gjort ALLT med.

Lunabelle ska få följa med till begravningen då jag känner att jag behöver hennes stöd.
Det låter säkert jätte konstigt och löjligt men jag känner mig tryggare med henne vid min sida.
Jag åker tex helst och handlar med henne för då känner jag mig inte ensam och är jag i stan så har jag med mig henne med för att då känner jag mig inte lika lost och paranoid.
Utan henne känns det typ som när man åker hemifrån och glömmer telefonen.
Vissa av er tycker säkert som sagt att det låter skit töntigt men hon ger mig iallafall en sjuk trygghet och jag älskar att ha med mig henne vart jag än ska. Så hon får helt enkelt följa med på begravningen.
MEN nu till det jag tänkte kolla med er. Jag har ju i stort sätt aldrig varit på begravning tidigare men jag vet ju att man brukar ha på sig svarta kläder. Dock så har knappt Lunis några svarta kläder och har hon det så är det ett mjukis set typ. Så tror ni att jag kan klä Lunabelle i några andra färger?
Jag vill ju gärna att hon ska vara fin inför farfar och hennes finklänningar är ljusblå eller rosa.
Det är ingen klädkod på begravningen.
Men jag vill höra generellt med er om NI hade tyckt att en bebis kan ha på sig typ en rosa eller blå prinsessklänning eller om det är kränkande att ha någon annan färg än svart?

Är det så att ni tycker att Lunis bör ha svart på sig så kan jag ju så klart köpa nya kläder. Men det känns så onödigt när hon har så mycket fina kläder och sen så har jag knappt hittat några svarta kläder som är lite finare utan bara mer basic.

 

Comments 41
 • Emelie

  Det bästa är att fråga din farmor tror jag! Vi begravde min mormor i januari och morfar hade bara mörka kläder som önskemål! Men det är upp till var och en vad man vill ha!
  Beklagar sorgen!

  Reply

 • Emma

  Jag tycker man kan ha färg, men kanske inte något som sticker ut jätte mycket 🙂

  Reply

 • Ann

  Har gått på många begravningar. Barn kan ha vilka färger som helst. Vuxna brukar bära svarta kläder som du säger.

  Reply

 • Anna

  Jag var själv på begravning när mina barn var små, jag tycker inte men abehöver ha just svart. Men rosa eller blå kanske är lite för klara färger, för de flesta kommer ha mörka färger på sig.
  Kanske du kan hitta något fint i typ marinblått lite mer dova färger?

  Reply

 • Madelene

  Betyder otur att klä barn i svart på begravning.

  Reply

 • Linda

  Beklagar verkligen sorgen. 💕 skickar styrkekramar!

  Om det inte är någon klädkod, så skulle jag ta ex en mörkblå klänning. Så det är lite mörkare/dova färger. Annars brukar man kunna fråga begravningsentreprenören om råd, de brukar ha koll 💕

  Reply

 • Karin

  Personligen tycker jag att hon kan ha vilka kläder som helst men inte tryck på tröjor (om ni nu väljer det) och inte tyll och spets och sådär, i alla fall inte så mycket som klänningen på bilden.

  Reply

 • Rohlin Ulf

  Nej inte svart på en bebis.
  Ta en fin klänning.
  Den rosa är fin det är säkert den blå också. Hon blir fin i vilken som.

  Reply

 • Wilma

  En begravning är ingen modeshow så jag har nog klätt mitt barn i antingen vitt, mörkblått eller svart. Typ strumpbyxor och en klänning/byxor/kofta. Eftersom begravningar kan tendera att bli långdragiga så har mina barn alltid haft bekväma kläder på sig men just i mörka färger av respekt.

  Reply

 • Eddie

  Min son var 1år när han var med på begravning för första gången. Då hade han mörka jeans, kragskjorta och en mörk kavaj. Hade själv undvikit ”glada färger” då jag tycker att det kan vara lite respektlöst mot den närmaste familjen, men det beror ju på hurudan din farfar var som person och vad din farmor tycker. Min åsikt är att begravningar inte är modeshower eller ett tillfälle att ”visa upp sig” på, men om jag hade tvekat så hade jag frågat maken/makan till den avlidne (eller närmaste familjen) och om de säger att det är okej att barnet har prinsessklänning så go for it, om inte så finns det ju en massa billiga klänningar/strumpbyxor/koftor i mörkt och vitt på t.ex. H&M och Lindex 😊

  Reply

 • Helena

  Barn ska inte behöva ha svarta kläder på en begravning utan bara något fint. När mina barn var på sin farmors begravning så hade dom ljusa finkläder.

  Reply

 • Stina

  Hon (barn generellt) behöver inte ha svart på begravning, däremot tycker jag klänningen på bilden är alldeles för festlig för att ha på en begravning. Tona ner hennes klädsel lite, skippa puffkjol och mönstrat.

  Reply

 • Jill

  Jag tycker att det ska vara något Lunabelle är finklädd i men också att det är praktiskt vid blöjbyten och att det inte ska vara något ni är överdrivet rädda om om det spills mat på den.

  Reply

 • Paulina

  Hej du kan absolut ha andra kläder för de första är hon sp liten sen tror ja att det uppskattas att hon år finkläd ja hade med min dotter på en begravning när hon va 2 månader och de va både skönt för mig och för de andra

  Reply

 • Frida

  Jag tänker att hon kanske kan ha en mörkblå klänning? Hon är ju jättefint i blått 🙂 Ljusa färger är kanske att undvika på begravning, men det är kanske mer ett lite ”gammalt” synsätt.

  Reply

 • Karolina

  Generellt brukar inte barn ha svart på begravning, utan välj en fin och diskret klänning till henne. Ljusblått låter jättebra, men kanske inte en tyllkjol! Bättre att både hon och du känner er bekväma.

  Reply

 • Ellen

  Hej Jonna, helst hade jag inte accepterat att ha med en bebis överlag på en begravning. Då det är ett sista farväl, man ska vara tyst och minnas och gråta.

  Men om du känner att du ska ta med henne, nej inget ljusrosa inget ljusblått gulligull.
  En vanlig Clean klänning/body byxor, i svart/grått går bra.
  Kram och lycka till

  Reply

  • mrslundell Post author

   Min farmor ville specifikt att Lunabelle skulle följa med så det kändes självklart att hon skulle det eftersom att det var min farmors önskan…?

   Reply

 • Nicole

  Jag skulle nog personligen köra på något uppklätt på henne men något mörkare färger. Alla får göra som man vill såklart men så hade jag nog valt.
  Klänning eller inte spelar nog för mig ingen roll.

  Och inlägget ovan? Hört att såna där ‘frysta’ tuggleksaker ska hjälpa. Att de typ bedövar munnen med kyla?

  Reply

 • Tess

  Köp en svart klänning

  Reply

 • Anna

  Klänningen på bilden blir jätte bra. Det att är överskattat med svart och jag tror människan som gått bort faktiskt vill att man ska minnas det roliga och glädjas av minnen trots saknaden av personen. Och hedrar farfar med en pastell klänning blir säkert super.
  Följ ditt hjärta och inte våra kommentarer.

  Reply

 • Amanda

  Känner igen mig i det där med att vara utan barn man känner sig typ tom. Jag har aldrig trivts att vara ensam, och verkligen älskar att umgås med min son, jag tar helst med honom på allt jag gör och det lär bli tufft att börja jobba sen…

  Ang begravningen tycker jag du ska höra dig för med dem som kommer om det är okej med en färggladare klädsel det kan vara känsligt för vissa, andra kanske gillar att ha lite färg för att det inte ska bli alltför dystert. Är det ingen speciell klädkod borde det ju vara okej, men personligen skulle jag valt någon mörkare färg som inte sticker ut för mycket, det behöver ju inte vara just svart, mörkblå eller lila tex skulle nog gå bra.

  Reply

 • Emma

  Om man inte har svarta kläder så tycker jag att man kan ha någon annan mörk färg, tex marinblå eller grå! Dock så tror jag inte att någon skulle bli kränkt om hon har ljusa kläder på sig, hon är ju så liten.

  Reply

 • J

  Av egen erfarenhet när min farfar gick bort. Var det knappt ingen som hade svårt på sig. Klä dig i det du och ni känner er fina och bekväma i. Och det är absolut inget fel om Lunis skulle ha en liten söt klänning som inte är svart.

  Reply

 • Hanna

  Hej!
  Är det små barn brukar man i regel kunna ha valfria finkläder till dom. Själv skulle jag försöka välja mörkare färger om man har det, eller försöka låta bli det alla mest färggladaste. Men annars så har folk överseende med små barn på begravning.

  Reply

 • Åsa E S

  Ett barn kan gott ha vilka färger som helst, är det ingen klädkod så funkar mörkare rövare kläder även på vuxen. Det man känner sig bekväm i är viktigast. Varit på många begravningar och att barn är bara fint och avkopplande. Cirkel liksom blir sluten, ett livs släcks och ett nytt föds. Kommer gå fint ska du se ❤

  Reply

 • Therese

  Klädsel vid begravning för barn
  Barn under 15 år behöver absolut inte bära svarta kläder vid begravning. Det räcker gott och väl att barnen har på sig sina finkläder. Av respekt för de nära anhöriga kan det dock vara en god idé att undvika att klä barnen i deras allra mest färgstarka kläder. Därtill bör man undvika att klä barnen i t.ex. en t-shirt med tryck.

  Reply

 • Emma

  När vi begravde min farfar så köpte jag en body från newbie, svart bas, med blommor på och till det leggings med volang på rumpan också från newbie😊 Sen på andra begravningen hon var med på köpte jag svarta strumpbyxor och en enkel men fin svart klänning från hm och till det ett vitt hårband från newbie😊 Jag tycker absolut inte att man måste ha svarta kläder på barnen, allra helst inte när det inte finns någon klädkod 😊 Men när jag köpte kläderna så tänkte jag på att hon även skulle kunna använda de till vardags sedan 😊

  Reply

 • Rebecca

  Barn hyllar livet på begravningar och ”rätt” är väl att de ska vara färgglada

  Reply

 • emma

  Hej. Jag hade köpt något mörkblått eller en svart tunnare klänning som funkar i sommar. Just för en del e så känsliga

  Reply

 • Ulrika

  Barn behöver inte ha svarta kläder på begravning enligt ”etiketten” så ta vad du vill ha.

  Reply

 • Sabina

  Jag skulle försöka hitta någon svart eller iallafall mörk, finare body. Med någon spetskant eller liknande och ha några mörka tajts till. Tex volang på rumpan.
  Det passar nog bättre till en tillställning som begravning istället för någon färg på prinsessklänning. Kram!

  Reply

 • Erika

  Vad tror du din farfar hade velat att hon skulle vara klädd i? Jag tror att han hellre hade sett henne som en söt liten flicka som lyser upp i det mörka och sorgsna som är en begravning. Än en svartklädd liten tjej. ❤️💖 jag beklagar sorgen vet hur det är att förlora en närstående. Skönt att ni verkar ha varandra, alla 3! 😍

  Reply

 • Wendy

  Jag tycker att du ska kolla med din farmor vad hon tycker om färg på Lunabelles kläning. hennes åsikt lär vara viktigare än andras så strunta i vad som är rätt enligt oss läsare för vi har ingen anning hur er relation har varit. gör det som skulle göra din farfar glad och som din farmor känner är okej 🙂

  Reply

 • Sofia

  Jag tycker inte hon måste ha svart på sig, men jag hade nog valt en lite dovare/mörkare färg. Har du inget mörkt så ta något lite diskret kanske, en typ ”prinsessklänning” känns inte så passande om du frågar mig. Jag tror dock inte att någon tar illa vid sig, men jag hade själv velat klä mitt barn lite mer passande för en begravning. Har varit på rätt många begravningar privat och även jobbat som vaktmästare på några, även om det är valfri klädsel brukar man ha lite ”respektfulla” kläder.

  Lycka till! 😊

  Reply

 • Emelie

  Tycker absolut hon kan ha någon annan färg! Hon blir som en liten ängel som strålar ❤️

  Reply

 • Sandra

  Prata med din mamma/ farmor och se vad dem tycker.

  Reply

 • Jo

  MAN TAR INTE MED BARN PÅ BEGRAVNING PUNKT!!!!

  Reply

 • Agneta

  Hej Jonna jätte söt klänning jag tror inte bebisar behöver ha svarta kläder på en begravning. Men jag är inte helt säker. Mvh Agneta

  Reply

 • Lina

  Har hon något vitt? Mina barn var klädda i vitt på min mammas begravning, hon hade skrivit i sitt ”vita arkiv” att alla barn skulle vara vitklädda.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *